![Serniczkowe zajączki Serniczkowe zajączki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/e236fc1221ee-25b92deb13bd-kw10-2023-lidl-serniczkowe-zajaczki.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- bawełnianą ściereczkę
- wałek
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Zetrzyj skórkę i wyciśnij łyżkę soku z cytryny. Wszystkie składniki wyjmij z lodówki na tyle wcześniej, aby w momencie użycia miały temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
CIASTO
KROK 1: SPIENIAMY DROŻDŻE
Mleko podgrzewamy tak, aby było letnie, i łączymy z drożdżami i cukrem. Tak przygotowaną mieszaninę odstawiamy na ok. 5 minut, aby drożdże się spieniły.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
W dużej misce mieszamy ze sobą spienione drożdże, mąkę, jajka i sól. Całość wyrabiamy do pierwszego połączenia składników i dodajemy stopniowo miękkie masło. Każdą kolejną porcję masła dodajemy dopiero, kiedy poprzednia dobrze połączy się z ciastem. Ciasto wyrabiamy jeszcze przez ok. 5 minut. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem dużej miski i odstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki, aby wyrosło.
MASA SEROWA
Wszystkie składniki masy serowej dokładnie mieszamy ze sobą, aż nabiorą jednolitej konsystencji.
PRZYGOTOWANIE ZAJĄCZKÓW
KROK 1: SMARUJEMY CIASTO MASĄ SEROWĄ
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach 30 x 40 cm. Ciasto smarujemy masą serową, zostawiając ok. 3 cm suchej powierzchni wzdłuż dłuższego boku.
KROK 2: ZAWIJAMY CIASTO
Ciasto zawijamy wzdłuż długiego boku, zaczynając od strony pokrytej w całości masą serową. Tak przygotowany rulon z ciasta kroimy na 8 równych kawałków.
KROK 3: FORMUJEMY ZAJĄCZKI
Każdy z małych rulonów odwijamy od strony, która nie jest pokryta masą serową, i nacinamy w połowie, kończąc nacięcie przy początku nadzianej części ciasta. Suchym końcówkom nadajemy lekko spiczasty kształt, zbliżony do kształtu uszu zajączka, i przeplatamy je ze sobą, aby ładnie się układały.
KROK 4: PIECZEMY ZAJĄCZKI
Gotowe zajączki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, aby ponownie wyrosły (ok. 30-90 minut). Wyrośnięte zajączki smarujemy roztopionym masłem i pieczemy przez ok. 20-25 minut.
KROK 5: OZDABIAMY ZAJĄCZKI
Zajączki studzimy. Cukier puder przesiewamy przez sito. Następnie ucieramy go z sokiem z cytryny aż powstanie lukier. Każdego zajączka smarujemy gotowym lukrem.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik na jogurcie sojowym
Jogurt sojowy jest idealnym zamiennikiem serka śmietankowego w wypiekach. Kluczem do sukcesu jest leżakowanie jogurtu na sitku przez noc, więc pamiętaj, aby rozpocząć przygotowania dzień przed planowanym zjedzeniem tego fantastycznego sernika.
![Sernik na jogurcie sojowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c49f9e833ced-84e528de7059-kw47-kinga-paruzel-weganski-sernik-na-jogurtach-sojowych-1243x700.webp)
Sernik na zimno w słoiku
W ciepłe dni sernik na zimno smakuje najlepiej. Przygotuj go w wersji, która ułatwia dzielenie się z innymi: w praktycznych słoiczkach! Truskawki, chrupki spód i warstwa sernikowa tworzą przepyszną kompozycję.
![Sernik na zimno w słoiku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/51cd3dd7d853-35cca2467c29-kw20-2022-pawel-malecki-sernik-na-zimno-w-sloiku_1250x700-1.webp)
Jelly art – artystyczny sernik z kwiatami
Kwiaty zatopione w galaretce? Jeśli chcesz zachwycić wszystkich nietypowym tortem, zobacz, jak zrobić deser zgodnie z zasadami sztuki jelly art! Paweł odkrył oryginalny sposób tworzenia ozdób!
![Jelly art – artystyczny sernik z kwiatami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7b562b8ac778-3e6ca4fe61e0-kw23-2022-pawel-malecki-jelly-art-artystyczny-sernik-z-kwiatami_1250x700.webp)
Cytrynowy sernik w słoiku
Sernikowy deser w słoiczku z dodatkiem kremu cytrynowego i pokruszonych herbatników. Przekąska, która sprawdzi się podczas pikniku lub imprezy.
![Cytrynowy sernik w słoiku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d3fa7dbcfe36-0d00299989a9-cytrynowy-sernik-w-sloiku-kuchnia-lidla-1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Bruschetty z mozzarellą
- Baba drożdżowa
- Sylwestrowe przekąski
- Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy
- Drożdżowe zajączki
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Gulasz po węgiersku
- Dyniowe pancakes z karmelizowanymi bananami
- Babka z herbatą matcha
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Ekspresowe bułeczki śniadaniowe
- Seler naciowy z serkiem pesto i kabanosami
- Pascha
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Nocna owsianka ze skyrem i truskawkami
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Serniczkowe zajączki
- Kiszone buraki z anyżem i goździkami
- Sałatka z brukselki
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Carskie tosty
- Jackfruit w sosie teriyaki
- Frozen bites o smaku matchy i mango
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Dżem z włoskich śliwek
- Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Ciasto z profiterolkami
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
Komentarze (2)
488 dni temu
Królik nie jest synonimem zająca 🤦
odpowiedz
477 dni temu
I co z tego? O co Ci chodzi?