Serniczkowe zajączki

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • bawełnianą ściereczkę
  • wałek
  • piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Zetrzyj skórkę i wyciśnij łyżkę soku z cytryny. Wszystkie składniki wyjmij z lodówki na tyle wcześniej, aby w momencie użycia miały temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania:

CIASTO

KROK 1: SPIENIAMY DROŻDŻE

Mleko podgrzewamy tak, aby było letnie, i łączymy z drożdżami i cukrem. Tak przygotowaną mieszaninę odstawiamy na ok. 5 minut, aby drożdże się spieniły.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

W dużej misce mieszamy ze sobą spienione drożdże, mąkę, jajka i sól. Całość wyrabiamy do pierwszego połączenia składników i dodajemy stopniowo miękkie masło. Każdą kolejną porcję masła dodajemy dopiero, kiedy poprzednia dobrze połączy się z ciastem. Ciasto wyrabiamy jeszcze przez ok. 5 minut. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem dużej miski i odstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki, aby wyrosło.

MASA SEROWA

Wszystkie składniki masy serowej dokładnie mieszamy ze sobą, aż nabiorą jednolitej konsystencji.

PRZYGOTOWANIE ZAJĄCZKÓW

KROK 1: SMARUJEMY CIASTO MASĄ SEROWĄ

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach 30 x 40 cm. Ciasto smarujemy masą serową, zostawiając ok. 3 cm suchej powierzchni wzdłuż dłuższego boku.

KROK 2: ZAWIJAMY CIASTO

Ciasto zawijamy wzdłuż długiego boku, zaczynając od strony pokrytej w całości masą serową. Tak przygotowany rulon z ciasta kroimy na 8 równych kawałków.

KROK 3: FORMUJEMY ZAJĄCZKI

Każdy z małych rulonów odwijamy od strony, która nie jest pokryta masą serową, i nacinamy w połowie, kończąc nacięcie przy początku nadzianej części ciasta. Suchym końcówkom nadajemy lekko spiczasty kształt, zbliżony do kształtu uszu zajączka, i przeplatamy je ze sobą, aby ładnie się układały.

KROK 4: PIECZEMY ZAJĄCZKI

Gotowe zajączki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, aby ponownie wyrosły (ok. 30-90 minut). Wyrośnięte zajączki smarujemy roztopionym masłem i pieczemy przez ok. 20-25 minut.

KROK 5: OZDABIAMY ZAJĄCZKI

Zajączki studzimy. Cukier puder przesiewamy przez sito. Następnie ucieramy go z sokiem z cytryny aż powstanie lukier. Każdego zajączka smarujemy gotowym lukrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    629 dni temu
    Królik nie jest synonimem zająca 🤦

    odpowiedz

  • Gościówka Gościówka
    618 dni temu
    I co z tego? O co Ci chodzi?

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!