Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- bawełnianą ściereczkę
- wałek
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Zetrzyj skórkę i wyciśnij łyżkę soku z cytryny. Wszystkie składniki wyjmij z lodówki na tyle wcześniej, aby w momencie użycia miały temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
CIASTO
KROK 1: SPIENIAMY DROŻDŻE
Mleko podgrzewamy tak, aby było letnie, i łączymy z drożdżami i cukrem. Tak przygotowaną mieszaninę odstawiamy na ok. 5 minut, aby drożdże się spieniły.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
W dużej misce mieszamy ze sobą spienione drożdże, mąkę, jajka i sól. Całość wyrabiamy do pierwszego połączenia składników i dodajemy stopniowo miękkie masło. Każdą kolejną porcję masła dodajemy dopiero, kiedy poprzednia dobrze połączy się z ciastem. Ciasto wyrabiamy jeszcze przez ok. 5 minut. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem dużej miski i odstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki, aby wyrosło.
MASA SEROWA
Wszystkie składniki masy serowej dokładnie mieszamy ze sobą, aż nabiorą jednolitej konsystencji.
PRZYGOTOWANIE ZAJĄCZKÓW
KROK 1: SMARUJEMY CIASTO MASĄ SEROWĄ
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach 30 x 40 cm. Ciasto smarujemy masą serową, zostawiając ok. 3 cm suchej powierzchni wzdłuż dłuższego boku.
KROK 2: ZAWIJAMY CIASTO
Ciasto zawijamy wzdłuż długiego boku, zaczynając od strony pokrytej w całości masą serową. Tak przygotowany rulon z ciasta kroimy na 8 równych kawałków.
KROK 3: FORMUJEMY ZAJĄCZKI
Każdy z małych rulonów odwijamy od strony, która nie jest pokryta masą serową, i nacinamy w połowie, kończąc nacięcie przy początku nadzianej części ciasta. Suchym końcówkom nadajemy lekko spiczasty kształt, zbliżony do kształtu uszu zajączka, i przeplatamy je ze sobą, aby ładnie się układały.
KROK 4: PIECZEMY ZAJĄCZKI
Gotowe zajączki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, aby ponownie wyrosły (ok. 30-90 minut). Wyrośnięte zajączki smarujemy roztopionym masłem i pieczemy przez ok. 20-25 minut.
KROK 5: OZDABIAMY ZAJĄCZKI
Zajączki studzimy. Cukier puder przesiewamy przez sito. Następnie ucieramy go z sokiem z cytryny aż powstanie lukier. Każdego zajączka smarujemy gotowym lukrem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sernik pistacjowy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Burek ze szpinakiem
- Nuggetsy z kurczaka
- Zupa grzybowa z makaronem
- Makowiec japoński
- Ryba po japońsku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makówki śląskie
- Boczek pieczony
- Łazanki
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Mini burgery
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
952 dni temu
Królik nie jest synonimem zająca 🤦
Odpowiedz
941 dni temu
I co z tego? O co Ci chodzi?