zobacz film Jelly art – artystyczny sernik z kwiatami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • 6 strzykawek
  • stalówki o różnych kształtach lub igły
  • tortownicę z przezroczystym dnem lub szklane naczynie
  • garnek 1 l
  • garnek, w którym zmieści się 6 szklanek żaroodpornych (duży i niski)
  • 6 szklanek żaroodpornych (trochę większych niż literatki)
  • 6 łyżeczek
  • ręczniki papierowe
  • mikser ręczny
  • pojemnik na gorącą wodę (większy od tortownicy, aby ją tam włożyć)
  • talerz/paterę na galaretkę

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

Zrób przezroczystą galaretkę: w gorącej wodzie rozpuść galaretkę i dodaj trochę żelatyny. Całość dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, aby stężała.

UWAGA! Zmieniamy proporcje: jeśli mamy galaretkę, którą należy rozpuścić w 1 litrze wody, rozpuszczamy ją w 800 ml wody, aby była gęstsza.

PRZYGOTOWANIE

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO KWIATÓW

Żelatynę namaczamy w wodzie i odstawiamy na bok, aby napęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w mikrofalówce (około 30 sekund) lub w kąpieli wodnej.

Do garnka (1 litr) wlewamy mleko kokosowe i mleko skondensowane (dodajemy tyle mleka skondensowanego, ile słodyczy chcemy uzyskać). Stawiamy garnek na małym ogniu i podgrzewamy, aby baza była ciepła (nie zagotowujemy!). Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i całość mieszamy.

KROK 2: PODGRZEWAMY WODĘ

Do dużego garnka wlewamy wodę (ok. 1/3 pojemności garnka). Stawiamy garnek na kuchence i podgrzewamy wodę.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KOLOROWE GALARETKI

Do 6 szklanek rozlewamy wcześniej przygotowaną bazę (wypełniamy około 1/2 szklanki). Następnie do każdej szklanki dodajemy 1 barwnik (do każdej inny, np. zielony, niebieski, żółty, jasnoniebieski) i dokładnie mieszamy, aby barwnik się dobrze rozpuścił. Szklanki wstawiamy do dużego garnka z wodą o temperaturze ok. 30-35 stopni. Woda w garnku musi się cały czas podgrzewać, aby baza nie stężała.

Dodatkowo do małej miseczki wlewamy gorącą wodę, która będzie potrzebna np. do zamoczenia strzykawki lub łyżki.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY „NARZĘDZIA”

Do strzykawki nabieramy kolorowej galaretki. Małą, zaokrągloną łyżeczkę do wycinania ogrzewamy w wodzie. Pod tortownicę podkładamy biały ręcznik papierowy, który posłuży jako tymczasowe tło.

KROK 5: TWORZYMY OZDOBNE KWIATY

Za pomocą małej, zaokrąglonej łyżeczki wycinamy w galaretce małe wgłębienie, do którego będziemy wstrzykiwać kolorowe galaretki. Następnie w gotowe wgłębienie wbijamy igłę i delikatnie wypełniamy je kolorową galaretką tak, aby w całości wypełnić środek tej dziurki. Następnie za pomocą igieł lub specjalnych stalówek robimy kwiatki.

KROK 6: ZALEWAMY TŁO

W misce przygotowujemy niebieską galaretkę i po rozmieszaniu za pomocą chochli delikatnie wlewamy ją na gotowe kwiaty w przezroczystej galaretce, tak aby zalać całość cienką warstwą niebieskiej galaretki i stworzyć tło (wlewamy tylko do momentu pokrycia całej powierzchni cienką warstwą). Jeśli na powierzchni pojawią się bąble, wystarczy delikatnie dotknąć je palcem, aby pękły. Wkładamy do lodówki i zostawiamy do momentu zestalenia galaretki (ok. 20 minut).

KROK 7: ROBIMY SERNIK

Do gorącej wody wsypujemy galaretkę i miksujemy. Stopniowo dodajemy serek waniliowy, cały czas miksując. Kiedy masa jest ubita, delikatnie wylewamy ją na wierzch wcześniej zestalonej galaretki, wypełniając pozostałą część tortownicy. Wkładamy do lodówki i czekamy, aż sernik stężeje (ok. 30-40 minut).

KROK 8: WYJMUJEMY CIASTO Z TORTOWNICY

Drewnianym patyczkiem delikatnie obrysowujemy ciasto, aby odkleiło się od rantów tortownicy. Następnie powoli zanurzamy formę w gorącej wodzie i chwilkę w niej trzymamy, dzięki czemu łatwiej wyjmiemy sernik z formy. Obracamy tortownicę nad talerzem i kładziemy ją tak, aby galaretka z kwiatami znajdowała się na górze. Delikatnie zdejmujemy formę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!