Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- 6 strzykawek
- stalówki o różnych kształtach lub igły
- tortownicę z przezroczystym dnem lub szklane naczynie
- garnek 1 l
- garnek, w którym zmieści się 6 szklanek żaroodpornych (duży i niski)
- 6 szklanek żaroodpornych (trochę większych niż literatki)
- 6 łyżeczek
- ręczniki papierowe
- mikser ręczny
- pojemnik na gorącą wodę (większy od tortownicy, aby ją tam włożyć)
- talerz/paterę na galaretkę
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Zrób przezroczystą galaretkę: w gorącej wodzie rozpuść galaretkę i dodaj trochę żelatyny. Całość dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, aby stężała.
UWAGA! Zmieniamy proporcje: jeśli mamy galaretkę, którą należy rozpuścić w 1 litrze wody, rozpuszczamy ją w 800 ml wody, aby była gęstsza.
PRZYGOTOWANIE
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO KWIATÓW
Żelatynę namaczamy w wodzie i odstawiamy na bok, aby napęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w mikrofalówce (około 30 sekund) lub w kąpieli wodnej.
Do garnka (1 litr) wlewamy mleko kokosowe i mleko skondensowane (dodajemy tyle mleka skondensowanego, ile słodyczy chcemy uzyskać). Stawiamy garnek na małym ogniu i podgrzewamy, aby baza była ciepła (nie zagotowujemy!). Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i całość mieszamy.
KROK 2: PODGRZEWAMY WODĘ
Do dużego garnka wlewamy wodę (ok. 1/3 pojemności garnka). Stawiamy garnek na kuchence i podgrzewamy wodę.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KOLOROWE GALARETKI
Do 6 szklanek rozlewamy wcześniej przygotowaną bazę (wypełniamy około 1/2 szklanki). Następnie do każdej szklanki dodajemy 1 barwnik (do każdej inny, np. zielony, niebieski, żółty, jasnoniebieski) i dokładnie mieszamy, aby barwnik się dobrze rozpuścił. Szklanki wstawiamy do dużego garnka z wodą o temperaturze ok. 30-35 stopni. Woda w garnku musi się cały czas podgrzewać, aby baza nie stężała.
Dodatkowo do małej miseczki wlewamy gorącą wodę, która będzie potrzebna np. do zamoczenia strzykawki lub łyżki.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY „NARZĘDZIA”
Do strzykawki nabieramy kolorowej galaretki. Małą, zaokrągloną łyżeczkę do wycinania ogrzewamy w wodzie. Pod tortownicę podkładamy biały ręcznik papierowy, który posłuży jako tymczasowe tło.
KROK 5: TWORZYMY OZDOBNE KWIATY
Za pomocą małej, zaokrąglonej łyżeczki wycinamy w galaretce małe wgłębienie, do którego będziemy wstrzykiwać kolorowe galaretki. Następnie w gotowe wgłębienie wbijamy igłę i delikatnie wypełniamy je kolorową galaretką tak, aby w całości wypełnić środek tej dziurki. Następnie za pomocą igieł lub specjalnych stalówek robimy kwiatki.
KROK 6: ZALEWAMY TŁO
W misce przygotowujemy niebieską galaretkę i po rozmieszaniu za pomocą chochli delikatnie wlewamy ją na gotowe kwiaty w przezroczystej galaretce, tak aby zalać całość cienką warstwą niebieskiej galaretki i stworzyć tło (wlewamy tylko do momentu pokrycia całej powierzchni cienką warstwą). Jeśli na powierzchni pojawią się bąble, wystarczy delikatnie dotknąć je palcem, aby pękły. Wkładamy do lodówki i zostawiamy do momentu zestalenia galaretki (ok. 20 minut).
KROK 7: ROBIMY SERNIK
Do gorącej wody wsypujemy galaretkę i miksujemy. Stopniowo dodajemy serek waniliowy, cały czas miksując. Kiedy masa jest ubita, delikatnie wylewamy ją na wierzch wcześniej zestalonej galaretki, wypełniając pozostałą część tortownicy. Wkładamy do lodówki i czekamy, aż sernik stężeje (ok. 30-40 minut).
KROK 8: WYJMUJEMY CIASTO Z TORTOWNICY
Drewnianym patyczkiem delikatnie obrysowujemy ciasto, aby odkleiło się od rantów tortownicy. Następnie powoli zanurzamy formę w gorącej wodzie i chwilkę w niej trzymamy, dzięki czemu łatwiej wyjmiemy sernik z formy. Obracamy tortownicę nad talerzem i kładziemy ją tak, aby galaretka z kwiatami znajdowała się na górze. Delikatnie zdejmujemy formę.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik czereśniowy na maślance
Nie trzeba go piec i powstaje bez twarogu! Ten ciekawy sernik na maślance to prawdziwy smak lata i jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Skusisz się? .
Sernik waniliowo-dyniowy
To ciasto ma w sobie wszystko: doskonały smak i wyjątkowy wygląd. Zrobi furorę wśród Twoich gości, a Ty z pewnością usłyszysz prośbę o dokładkę!
Sernik na jogurcie sojowym
Jogurt sojowy jest idealnym zamiennikiem serka śmietankowego w wypiekach. Kluczem do sukcesu jest leżakowanie jogurtu na sitku przez noc, więc pamiętaj, aby rozpocząć przygotowania dzień przed planowanym zjedzeniem tego fantastycznego sernika.
Sernik na zimno w słoiku
W ciepłe dni sernik na zimno smakuje najlepiej. Przygotuj go w wersji, która ułatwia dzielenie się z innymi: w praktycznych słoiczkach! Truskawki, chrupki spód i warstwa sernikowa tworzą przepyszną kompozycję.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowo-imbirowym
- Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry
- Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
- Torcik wiśniowy
- Granita truskawkowa
- Domowe lody śmietankowe z kruszonką
- Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
- Halloweenowe ciasto z niespodzianką
- Lekki deser wiśniowy
- Szampańska galaretka z puszystą pianką i owocami
- Tort arbuzowy
- Schab z pesto bazyliowym na bagietce
- Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem
- Wytrawna konfitura z pomidorów z imbirem i limonką
- Warzywa z woka po chińsku
- Kopytka z dyni
- TRADYCYJNY MAJONEZ
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
- Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
- Fasolka z żurawinowo-ziołowym masłem
- Koreczki z kiełkami
- Warstwowa sałatka cobb w słoiku
- Bulion rybny
- Tarta z karmelizowaną gruszką
- Ryba po japońsku
- Sos teriyaki
- Agarowe galaretki malinowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
551 dni temu
Po prostu ŁAŁ Muszę to zrobić
odpowiedz