zobacz film Sernik czereśniowy na maślance

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tortownicę o średnicy 20 cm
  • papier do pieczenia
  • robot wielofunkcyjny
  • blender ręczny
  • łopatkę silikonową
  • rózgę kuchenną

Sposób przygotowania:

Krok 1: ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej: w tym celu w garnku zagotowujemy wodę, a następnie umieszczamy nad nim szklaną miskę. Do miski przekładamy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki. Dodajemy olej. Ustawiamy mały ogień i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD SERNIKA

Ciasteczka łączymy w naczyniu blendera z cynamonem, dokładnie miksujemy i przekładamy do miski. Dodajemy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (na ścianach i dnie).

Masę wyrównujemy za pomocą łopatki silikonowej i mocno dociskamy ją do dna tortownicy. Formę ze spodem przekładamy do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.

Krok 3: NAMACZAMY ŻELATYNĘ

Żelatynę przekładamy do miseczki i zalewamy zimną wodą. Mieszamy i odstawiamy, by napęczniała.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ CZEREŚNIOWĄ

Czereśnie drylujemy i przekładamy do rondelka. Dodajemy ksylitol, mieszamy i podgrzewamy czereśnie na małym ogniu, aż zmiękną i się rozpadną. Wyłączamy ogień, odstawiamy na chwilę i dodajemy napęczniałą żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Gotową konfiturę dokładnie miksujemy za pomocą blendera ręcznego i przelewamy do dużej miski.

Krok 5: UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno w naczyniu robota.

Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ

Do miski ze zmiksowaną konfiturą dodajemy maślankę i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Niewielkimi porcjami dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy, aż połączy się z resztą masy. Uważamy, by nie ubić śmietany za mocno – masa powinna zachować delikatność i puszystość.

Krok 7: SCHŁADZAMY SERNIK

Masę sernikową przelewamy na schłodzony spód. Tortownicę umieszczamy w lodówce na ok. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Masa powinna bardzo dobrze stężeć, zanim wyjmiemy ciasto z formy.

Krok 8: DEKORUJEMY I PODAJEMY SERNIK

Dobrze schłodzony sernik smarujemy z wierzchu jogurtem waniliowym. Na warstwie jogurtu układamy pokruszoną w dłoniach granolę i świeże czereśnie. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    1265 dni temu
    Raczej ma wyraźne grudki i podczas przelewania i podczas mieszania masy. Nawet najlepszym zdarza się przbić o kilka sekund śmietanę ;P

    odpowiedz

  • DR SKI DR SKI
    1268 dni temu
    Czy śmietana się nie przebiła?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1267 dni temu
    DR SKI, przebita śmietana zamienia się w wyraźne grudki i staje się niejednorodna. Śmietanka ubita przez Kingę bez problemu połączyła się z masą :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!