Sernik czereśniowy na maślance

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tortownicę o średnicy 20 cm
  • papier do pieczenia
  • robot wielofunkcyjny
  • blender ręczny
  • łopatkę silikonową
  • rózgę kuchenną

Sposób przygotowania:

Krok 1: ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej: w tym celu w garnku zagotowujemy wodę, a następnie umieszczamy nad nim szklaną miskę. Do miski przekładamy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki. Dodajemy olej. Ustawiamy mały ogień i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD SERNIKA

Ciasteczka łączymy w naczyniu blendera z cynamonem, dokładnie miksujemy i przekładamy do miski. Dodajemy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (na ścianach i dnie).

Masę wyrównujemy za pomocą łopatki silikonowej i mocno dociskamy ją do dna tortownicy. Formę ze spodem przekładamy do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.

Krok 3: NAMACZAMY ŻELATYNĘ

Żelatynę przekładamy do miseczki i zalewamy zimną wodą. Mieszamy i odstawiamy, by napęczniała.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ CZEREŚNIOWĄ

Czereśnie drylujemy i przekładamy do rondelka. Dodajemy ksylitol, mieszamy i podgrzewamy czereśnie na małym ogniu, aż zmiękną i się rozpadną. Wyłączamy ogień, odstawiamy na chwilę i dodajemy napęczniałą żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Gotową konfiturę dokładnie miksujemy za pomocą blendera ręcznego i przelewamy do dużej miski.

Krok 5: UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno w naczyniu robota.

Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ

Do miski ze zmiksowaną konfiturą dodajemy maślankę i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Niewielkimi porcjami dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy, aż połączy się z resztą masy. Uważamy, by nie ubić śmietany za mocno – masa powinna zachować delikatność i puszystość.

Krok 7: SCHŁADZAMY SERNIK

Masę sernikową przelewamy na schłodzony spód. Tortownicę umieszczamy w lodówce na ok. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Masa powinna bardzo dobrze stężeć, zanim wyjmiemy ciasto z formy.

Krok 8: DEKORUJEMY I PODAJEMY SERNIK

Dobrze schłodzony sernik smarujemy z wierzchu jogurtem waniliowym. Na warstwie jogurtu układamy pokruszoną w dłoniach granolę i świeże czereśnie. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Sernik na zimno

Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!

Sernik na zimno
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 2:30 liczba porcji: 6 ten przepis nie jest wegetariański

Sernik z białą czekoladą i borówkowym musem

Sernik z białą czekoladą i borówkowym musem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:15 ten przepis nie jest wegetariański

Sernikobrownie z migdałami i musem malinowym z nutką wanilii

Sernikobrownie z migdałami i musem malinowym z nutką wanilii

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 ten przepis nie jest wegetariański

Sernik z rosą

Sernik z rosą

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:15 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    1475 dni temu
    Raczej ma wyraźne grudki i podczas przelewania i podczas mieszania masy. Nawet najlepszym zdarza się przbić o kilka sekund śmietanę ;P

    odpowiedz

  • DR SKI DR SKI
    1478 dni temu
    Czy śmietana się nie przebiła?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1477 dni temu
    DR SKI, przebita śmietana zamienia się w wyraźne grudki i staje się niejednorodna. Śmietanka ubita przez Kingę bez problemu połączyła się z masą :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!