Czereśnie - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami
Przepyszne ciasto czekoladowe, które swoją strukturą przypomina sernik, a jednak nie ma w nim ani grama sera! Wypróbuj przepis na jagielnik z jeżynami i czereśniami!
Szaszłyki z warzywami i owocami
Ciekawy i prosty sposób na włączenie warzyw i owoców do codziennego jadłospisu. Kolorowe, warzywne i owocowe szaszłyki to smakowite przekąski, które możesz przygotować razem z dziećmi. Maluchom na pewno się spodoba!
Clafoutis z czereśniami
Clafoutis – słodka zapiekanka w stylu kuchni francuskiej. Idealna na letni obiad lub pyszne śniadanie, świetnie nada się do wykorzystania pełni smaku sezonowych owoców.
Sernik czereśniowy na maślance
Nie trzeba go piec i powstaje bez twarogu! Ten ciekawy sernik na maślance to prawdziwy smak lata i jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Skusisz się? .
Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
Idealnie kremowe, domowe i wegańskie lody z czereśniami! To najlepsza propozycja na upalne dni – przygotujesz je zarówno przy użyciu maszynki, jak i bez niej!
Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą
Owocowe skarby lata w słodkiej i eleganckiej odsłonie przygotujesz dzięki przepisowi Pawła. Sprawdź, jaką niespodziankę kryją jego czereśnie w czekoladzie!
Wegańska pavlova
Zobacz, jak zamienić płyn z puszki po ciecierzycy w wegański tort bezowy - z kremem czekoladowym i glazurowanymi owocami!
Czy czereśnie są zdrowe?
Czereśnie, w szczególności te o ciemnej barwie, to godne polecenia owoce, których korzystne działanie wynika głównie z obecności polifenoli, zaliczanych do przeciwutleniaczy. Dzięki temu nie tylko wspomagają leczenie artretyzmu, ale przy okazji oczyszczają organizm, wykazując właściwości moczopędne. Z tego względu nie należy popijać ich wodą. Podsumowując, czereśnie są cennym składnikiem diety, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Co zawierają czereśnie?
Czereśnie, choć w 80% składają się z wody, to w pozostałej części okazują się być bardzo wartościowymi owocami. Zawierają bowiem kilka istotnych witamin i minerałów, a także sporo przeciwutleniaczy. Jednocześnie charakteryzują się również dużą zawartością cukru, tj. ok. 13 g w 100 g, dlatego osoby z cukrzycą powinny je spożywać w umiarkowanych ilościach.
Jakie witaminy mają czereśnie?
Czereśnie zawierają niewielkie ilości witaminy A oraz witamin z grupy B. Owoce te są natomiast bogate w minerały, spośród których największą dawką wyróżnia się potas.
Czy czereśnie tuczą?
Czereśnie, choć jak wszystkie owoce cechują się sporą zawartością cukru, to jednak w ostatecznym rozrachunku energetycznym nie tuczą. Dotyczy to oczywiście spożywania tych owoców w umiarkowanych ilościach. Paradoksalnie więc słodki smak czereśni nie wpływa na wzrost masy ciała, a nawet może pomóc w odchudzaniu. Czereśnie zawierają bowiem sporo pektyn, które wypełniając żołądek, przyczyniają się do zwiększenia uczucia sytości. Należy się nimi zatem delektować, a nie objadać.
Ile kalorii mają czereśnie?
W porównaniu z innymi owocami, na przykład truskawkami, czereśnie mają już nieco więcej kalorii. I choć w ich 100-gramowej porcji znajdziemy ok. 50 kcal, to mimo wszystko w ograniczonych ilościach mogą spożywać je nawet osoby będące na diecie. Wysoka kaloryczność czereśni jest bowiem rekompensowana przez dużą zawartość błonnika, który przyspiesza metabolizm i tym samym pomaga utrzymać prawidłową masę ciała.
Czy można zamrozić czereśnie?
Czereśnie to owoce, które spokojnie można zamrozić, zachowując tym samym choćby częściowo ich smak i wartości odżywcze poza sezonem. Ich mrożenie jest trochę bardziej czasochłonne niż np. malin, ponieważ wymaga wydrylowania, a w przypadku większych okazów również przekrojenia na pół lub w ćwiartki. Z pewnością jest jednak warte zachodu.
Co zrobić z czereśni?
Z czereśni można przyrządzić mnóstwo słodkości, w tym na przykład czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami. Równie dobrze owoce te sprawdzą się w innych deserach, jako składnik ciast i ciasteczek, tart czy puddingów. Warto ich także spróbować w wersji obiadowej, na przykład jako dodatku do pierogów, a nawet mięs, takich jak polędwiczka wieprzowa. Jeśli chcemy cieszyć się smakiem czereśni w chłodniejsze dni, to koniecznie wypróbujmy przetwory. Czereśnie są bowiem znakomite na konfitury, dżemy, musy itp. Warto też wiedzieć, w jaki sposób można zrobić kompot z czereśni. Z kolei każdy smakosz alkoholowych trunków powinien sprawdzić, jak zrobić nalewkę z czereśni.
Czereśnie towarzyszą nam głównie w sezonie, bo najbardziej lubimy zajadać się nimi, zrywając je wprost z drzewa. Nadal rzadko decydujemy się na ich wykorzystanie w kuchni, gdzie nie zdobyły jeszcze tak dużej popularności jak ich kuzynki wiśnie. I choć w tej rywalizacji czereśnie są zdecydowanym zwycięzcą, zarówno pod względem walorów smakowych, jak i odżywczych, to ciągle pozostają na dalszym planie. Nie pozwólmy im na to!