Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- drylownicę do czereśni
- maszynkę do lodów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: SIEKAMY CZEKOLADĘ I DRYLUJEMY CZEREŚNIE
Czekoladę siekamy i umieszczamy ją w dużej misce. Czereśnie drylujemy do osobnej miski.
KROK 2: ŁĄCZYMY MLECZKO KOKOSOWE Z MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ
½ szklanki mleka mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej.
KROK 3: GOTUJEMY RESZTĘ MLECZKA KOKOSOWEGO
Resztę mleczka kokosowego przelewamy do rondla. Dodajemy cukier i sól. Zagotowujemy, cały czas mieszając.
KROK 4: DODAJEMY MIESZANKĘ MLECZKA KOKOSOWEGO I MĄKI ZIEMNIACZANEJ
Do rondla dodajemy przygotowaną mieszankę mleczka kokosowego i mąki ziemniaczanej. Ponownie zagotowujemy, często mieszając (masa powinna zgęstnieć i przypominać budyń).
KROK 5: ŁĄCZYMY BUDYŃ Z CZEKOLADĄ
Gorący budyń przelewamy do miski z czekoladą. Odstawiamy na minutę i energicznie mieszamy do momentu powstania aksamitnego kremu.
KROK 6: DODAJEMY CZEREŚNIE
Po wystudzeniu masy dodajemy czereśnie.
KROK 7: WYRABIAMY LODY
Masę umieszczamy w maszynie do lodów i wyrabiamy lub przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki, mieszając co 30 minut do momentu, w którym masa stwardnieje.
Zobacz podobne
przepisy
Lody wegańskie
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przygotować lody wegańskie! Bananowe z dodatkiem masła orzechowego i jeżynowe obsypane pistacjami!
Lody tajskie
Zobacz, jak w kuchni dzieje się magia! Przygotuj domowe lody tajskie z bananów i truskawek!
Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą
Owocowe skarby lata w słodkiej i eleganckiej odsłonie przygotujesz dzięki przepisowi Pawła. Sprawdź, jaką niespodziankę kryją jego czereśnie w czekoladzie!
Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
Kwintesencja lata: rabarbar i truskawki! Tym razem w formie domowych lodów wg przepisu Pawła. Sprawdź, jak łatwo przygotować je w maszynie, i ciesz się tym prostym, sezonowym deserem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierś w panierce serowej z sosem pesto
- Trio sosów do grilla
- Tarator, bułgarski chłodnik
- Pudding z letnich owoców
- Penne z salsą freddo
- Zielony chłodnik z awokado
- Lody arbuzowe na patyku
- Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi
- Ekspresowy sorbet z melona
- Wegańskie lody czekoladowe z awokado
- EKSPRESOWA KONFITURA Z MALIN
- Lody truskawkowo-miętowe
- Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym
- Pasta z sosem tuńczykowym
- Błyskawiczne pierniczki
- Bezalkoholowy grzaniec z białego wina i pomarańczy
- Naleśniki z farszem
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Makaron chow mein z woka
- Milopitakia
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Pesto z papryki
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Jajka po turecku z chlebkami z patelni
- Tatar wołowy w omlecie sojowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
999 dni temu
Czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną?
odpowiedz
999 dni temu
W tym przepisie nie rekomendujemy zastępowania mąki ziemniaczanej innym składnikiem.
1187 dni temu
Czereśnie mieszamy z gorącym budyniem czy dodajemy do masy po wystudzeniu, bo pojawiają się w dwóch punktach przepisu..?
odpowiedz
1180 dni temu
Moim zdaniem to błąd w przepisie. W punkcie piątym nie powinno być wzmianki o czereśniach, bo chyba mają być tylko na wierzchu?
1178 dni temu
nie
1177 dni temu
Zgadza się, przepis został już poprawiony :)