zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • maszynę do lodów Silvercrest
  • blender ręczny
  • plastikowy pojemnik z zamknięciem
  • pucharki do lodów

Przygotuj wcześniej:

Wkład do maszyny do lodów Silvercrest umieść w zamrażarce na 24 godziny.

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ TRUSKAWKOWO-RABARBAROWĄ

Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na ćwiartki. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Na suchej patelni prażymy rabarbar z cukrem. Gdy lekko zmięknie i odda sok, dodajemy pokrojone truskawki.  

Owoce podlewamy wodą. Prażymy, mieszając, aż truskawki zmiękną, a konfitura lekko zgęstnieje. Gotową konfiturę odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ LODÓW

Do wystudzonej konfitury truskawkowo-rabarbarowej dodajemy śmietankę i sok z cytryny. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę. Bazę wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Krok 3: WYRABIAMY LODY W MASZYNIE

Zmrożony wkład do maszyny do lodów umieszczamy w urządzeniu. Do środka wlewamy schłodzoną masę. Włączamy urządzenie i wyrabiamy masę ok. 15 minut.

Masa w trakcie wyrabiania powinna napowietrzyć się, zmięknąć i zgęstnieć. Po zakończeniu tej czynności otrzymamy lody o kremowej konsystencji.

Krok 4: SCHŁADZAMY LODY

Lody przekładamy do plastikowego pojemnika, pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki, by lody lekko się zestaliły.

Krok 5: PODAJEMY LODY

W pucharkach umieszczamy świeże truskawki pokrojone na ćwiartki. Schłodzone lody przekładamy do pucharków. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram