
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- maszynę do lodów Silvercrest
- blender ręczny
- plastikowy pojemnik z zamknięciem
- pucharki do lodów
Przygotuj wcześniej:
Wkład do maszyny do lodów Silvercrest umieść w zamrażarce na 24 godziny.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ TRUSKAWKOWO-RABARBAROWĄ
Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na ćwiartki. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Na suchej patelni prażymy rabarbar z cukrem. Gdy lekko zmięknie i odda sok, dodajemy pokrojone truskawki.
Owoce podlewamy wodą. Prażymy, mieszając, aż truskawki zmiękną, a konfitura lekko zgęstnieje. Gotową konfiturę odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ LODÓW
Do wystudzonej konfitury truskawkowo-rabarbarowej dodajemy śmietankę i sok z cytryny. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę. Bazę wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Krok 3: WYRABIAMY LODY W MASZYNIE
Zmrożony wkład do maszyny do lodów umieszczamy w urządzeniu. Do środka wlewamy schłodzoną masę. Włączamy urządzenie i wyrabiamy masę ok. 15 minut.
Masa w trakcie wyrabiania powinna napowietrzyć się, zmięknąć i zgęstnieć. Po zakończeniu tej czynności otrzymamy lody o kremowej konsystencji.
Krok 4: SCHŁADZAMY LODY
Lody przekładamy do plastikowego pojemnika, pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki, by lody lekko się zestaliły.
Krok 5: PODAJEMY LODY
W pucharkach umieszczamy świeże truskawki pokrojone na ćwiartki. Schłodzone lody przekładamy do pucharków. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Lody domowe w dwóch smakach
Poznaj przepis na lody z ciasteczkami „Neo”, a także z masłem orzechowym! A Paweł Małecki wraz ze swoim gościem pokaże Ci, jak zmrozić lody w 12 minut!

Lody tajskie
Zobacz, jak w kuchni dzieje się magia! Przygotuj domowe lody tajskie z bananów i truskawek!

Lody arbuzowe na patyku
Owoce na patyku, czyli arbuzowe lody z kiwi, to świetna przekąska na upalne dni. Sprawdź, jak łatwo je przygotować według przepisu Pawła!

Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi
Domowe lody pistacjowe z delikatnymi, eleganckimi ciasteczkami z migdałów to idealny pomysł na słodki prezent, który przygotujesz z okazji Dnia Matki!

Zobacz przepisy
na święta
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
- Kruche zajączki maślane
- Babka orzechowa z polewą rumową
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Czekoladowe jajko z niespodzianką
- Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
- Wegańska chałka
- Marmolada z pomarańczy
- Sernik na zimno z malinami
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Serniczki na owsianym spodzie
- Zupa buraczkowa
- Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)