![Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/bbe20c1efc71-04760f83c7c2-kw18_Domowe_lody_truskawkowo-rabarbarowe_paweł_małecki.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- maszynę do lodów Silvercrest
- blender ręczny
- plastikowy pojemnik z zamknięciem
- pucharki do lodów
Przygotuj wcześniej:
Wkład do maszyny do lodów Silvercrest umieść w zamrażarce na 24 godziny.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ TRUSKAWKOWO-RABARBAROWĄ
Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na ćwiartki. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Na suchej patelni prażymy rabarbar z cukrem. Gdy lekko zmięknie i odda sok, dodajemy pokrojone truskawki.
Owoce podlewamy wodą. Prażymy, mieszając, aż truskawki zmiękną, a konfitura lekko zgęstnieje. Gotową konfiturę odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ LODÓW
Do wystudzonej konfitury truskawkowo-rabarbarowej dodajemy śmietankę i sok z cytryny. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę. Bazę wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Krok 3: WYRABIAMY LODY W MASZYNIE
Zmrożony wkład do maszyny do lodów umieszczamy w urządzeniu. Do środka wlewamy schłodzoną masę. Włączamy urządzenie i wyrabiamy masę ok. 15 minut.
Masa w trakcie wyrabiania powinna napowietrzyć się, zmięknąć i zgęstnieć. Po zakończeniu tej czynności otrzymamy lody o kremowej konsystencji.
Krok 4: SCHŁADZAMY LODY
Lody przekładamy do plastikowego pojemnika, pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki, by lody lekko się zestaliły.
Krok 5: PODAJEMY LODY
W pucharkach umieszczamy świeże truskawki pokrojone na ćwiartki. Schłodzone lody przekładamy do pucharków. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Lody domowe w dwóch smakach
Poznaj przepis na lody z ciasteczkami „Neo”, a także z masłem orzechowym! A Paweł Małecki wraz ze swoim gościem pokaże Ci, jak zmrozić lody w 12 minut!
![Lody domowe w dwóch smakach](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/11dedd231ccc-b71ac6e2e96b-KW23_23381_PAWEL_MALECKI_LODY_NEO_170526_MA_0155.webp)
Lody tajskie
Zobacz, jak w kuchni dzieje się magia! Przygotuj domowe lody tajskie z bananów i truskawek!
![Lody tajskie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1293ebc5065f-23846c37d086-Karol-Okrasa_Lody-tajskie_KW33_23845_07082017_MJ3677_rgb_ok.webp)
Lody arbuzowe na patyku
Owoce na patyku, czyli arbuzowe lody z kiwi, to świetna przekąska na upalne dni. Sprawdź, jak łatwo je przygotować według przepisu Pawła!
![Lody arbuzowe na patyku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b5d45ec81a13-3ee6b491d068-PAWEL_KW26_26197_LODY_ARBUZOWE_180614_MA_21034_rgb_ok.webp)
Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi
Domowe lody pistacjowe z delikatnymi, eleganckimi ciasteczkami z migdałów to idealny pomysł na słodki prezent, który przygotujesz z okazji Dnia Matki!
![Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/142a66f18e18-e4eb1e5b5d44-BS_KUCHNIA_LIDLA_KW22_Pawel_ciasteczka_migdalowe_z_lodami_92599_1250x700px.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z jagodami – przepis
- Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
- Torcik wiśniowy
- Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
- Pierogi z jagodami
- Domowe lody
- Kokosowa panna cotta
- Maślane rogaliki
- Lody arbuzowe na patyku
- Muffiny piernikowe z powidłami i ganaszem czekoladowym
- Pasztet z karpia z suszonymi owocami
- Faszerowany kurczak pieczony w całości
- Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki
- Miniomlety pomidorowe
- Śniadaniowe gniazdka z cukinii
- Oliwa bazyliowa
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono
- Wegańskie hot dogi z soczewicy
- Kruche ciastka przez maszynkę
- Panierowana mozzarella
- Marynowana cukinia słodko-kwaśna
- Tatarskie manty z twarogiem i malinami
- Deser à la mleczna kanapka
- Słodki chlebek skubany
- Szakszuka z wołowiną
- Bitki z szynki z dzika
- Rolada z boczku z kolorowym pieprzem
- Bażant w limonkach
- Bulion drobiowy
- Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
Komentarze (0)