
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- maszynę do lodów Silvercrest
- blender ręczny
- plastikowy pojemnik z zamknięciem
- pucharki do lodów
Przygotuj wcześniej:
Wkład do maszyny do lodów Silvercrest umieść w zamrażarce na 24 godziny.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ TRUSKAWKOWO-RABARBAROWĄ
Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na ćwiartki. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Na suchej patelni prażymy rabarbar z cukrem. Gdy lekko zmięknie i odda sok, dodajemy pokrojone truskawki.
Owoce podlewamy wodą. Prażymy, mieszając, aż truskawki zmiękną, a konfitura lekko zgęstnieje. Gotową konfiturę odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ LODÓW
Do wystudzonej konfitury truskawkowo-rabarbarowej dodajemy śmietankę i sok z cytryny. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę. Bazę wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Krok 3: WYRABIAMY LODY W MASZYNIE
Zmrożony wkład do maszyny do lodów umieszczamy w urządzeniu. Do środka wlewamy schłodzoną masę. Włączamy urządzenie i wyrabiamy masę ok. 15 minut.
Masa w trakcie wyrabiania powinna napowietrzyć się, zmięknąć i zgęstnieć. Po zakończeniu tej czynności otrzymamy lody o kremowej konsystencji.
Krok 4: SCHŁADZAMY LODY
Lody przekładamy do plastikowego pojemnika, pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki, by lody lekko się zestaliły.
Krok 5: PODAJEMY LODY
W pucharkach umieszczamy świeże truskawki pokrojone na ćwiartki. Schłodzone lody przekładamy do pucharków. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Klasyczna sałatka grecka
- Kutia
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Uszka z grzybami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierniki
- Sałatka gyros
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Krokiety z mięsem
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sernik pistacjowy
- Burek ze szpinakiem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)