Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot wielofunkcyjny
- paterę
- młynek do kawy
- rózgę kuchenną
- plastikowy pojemnik z przykrywką
- metalowy drucik z pętelką (do przeprowadzenia próby pióra)
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- 2 worki cukiernicze z prostą końcówką
- piekarnik rozgrzany do temperatury 140°C (z termoobiegiem) lub 150°C (bez termoobiegu)
Sposób przygotowania:
Krok 1: MIELEMY PISTACJE
Pistacje obieramy z łupinek i łączymy z oliwą z oliwek w młynku do kawy. Mielemy na gładką, jednolitą pastę.
Krok 2: UBIJAMY ŻÓŁTKA NA PARZE
Mleko, cukier i żółtka jaj łączymy w misce, którą następnie umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Zmniejszamy ogień.
Całość energicznie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej do momentu, w którym masa jajeczna osiągnie temperaturę ok. 80°C. Miskę zdejmujemy znad garnka.
Dodajemy nasionka laski wanilii i zmielone pistacje. Mieszamy.
Krok 3: DODAJEMY UBITĄ ŚMIETANKĘ
Do masy jajecznej dodajemy ubitą śmietankę. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Masę śmietanowo-pistacjową przelewamy do plastikowego pojemnika, przykrywamy i wkładamy do zamrażarki na minimum 3 godziny.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTECZEK MIGDAŁOWYCH
Zmielone migdały łączymy w misce z białkami jaj i cukrem pudrem. Dodajemy barwnik spożywczy. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Krok 5: UBIJAMY JAJKA I PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY
Białka jaj o temperaturze pokojowej ubijamy w naczyniu robota.
Wodę i cukier łączymy w garnku i zagotowujemy do temperatury ok. 116-118°C. Temperaturę syropu sprawdzamy, stosując próbę pióra – do tego celu wykorzystujemy metalowy drucik z pętelką. Z syropu o prawidłowej temperaturze powinny powstać bańki.
Krok 6: ŁĄCZYMY SYROP CUKROWY Z BIAŁKAMI JAJ (BEZA WŁOSKA)
Do wciąż ubijanych białek dodajemy gorący syrop cukrowy i ubijamy jeszcze chwilę – do uzyskania perłowej piany.
Krok 7: ŁĄCZYMY BEZĘ Z BAZĄ CIASTECZEK MIGDAŁOWYCH
Bezę dodajemy partiami do bazy ciasteczek migdałowych i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 8: SZPRYCUJEMY MASĘ NA BLACHĘ
Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego z prostą końcówką. Worek zamykamy. Masę szprycujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując płaskie ciasteczka. Staramy się zachować odstępy między ciasteczkami, które lekko wyrosną podczas pieczenia.
Delikatnie uderzamy blachą o kuchenny blat, a następnie odstawiamy ciasteczka na ok. 20-30 minut.
Krok 9: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka pieczemy ok. 13-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 140°C (z termoobiegiem) lub 150°C (bez termoobiegu). Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 10: PRZEKŁADAMY CIASTECZKA LODAMI
Zmrożone lody mieszamy, by uplastycznić masę. Masę przekładamy do worka cukierniczego z prostą końcówką.
W upieczonych i wystudzonych ciasteczkach tworzymy delikatne zagłębienia. Masę lodową szprycujemy obficie na połowę ciasteczek. Warstwę lodów nakrywamy pozostałymi ciasteczkami i delikatnie dociskamy, tworząc lodowe kanapki.
Złożone ciasteczka wkładamy do zamrażarki na czas temperowania czekolady.
Krok 11: PODAJEMY CIASTECZKA
Czekoladę temperujemy i schładzamy, mieszając. Ciasteczka zanurzamy w czekoladzie, ustawiamy pionowo na talerzu wyłożonym pergaminem lub papierem do pieczenia (talerz warto wcześniej schłodzić w lodówce) i ponownie wkładamy do zamrażalnika, by czekolada stężała.
Stabilne ciasteczka z warstwą zestalonej, białej czekolady ustawiamy pionowo na paterze. Dekorujemy świeżymi owocami (np. malinami i borówkami) oraz listkami mięty. Podajemy od razu po wyłożeniu.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą
Soczysta gruszka, żurawinowe nadzienie i chrupiąca beza – walentynkowy deser gotowy! Przygotuj go według przepisu Pawła dla tej najbliższej osoby.
Ciasteczka migdałowe
Słodkie i kruche historie z ogrodu? Tylko według przepisu Darii na ciasteczka migdałowe z cukrem różanym!
Francuskie makaroniki
Klasyka francuskiego cukiernictwa - makaroniki przełożone pysznym kremem!
Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy
Powiedz „kocham” za pomocą deseru! Wyjątkowe ciasteczka z owocami są na to idealnym sposobem. Smakują wspaniale!
Greckie ciasteczka orzechowe
Czas na deser rodem z Grecji! Chrupiące ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami są idealne do kawy lub herbaty.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Parfait waniliowe z malinami (domowe lody)
- Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
- Walentynkowe serduszka
- Tajine z kurczaka z figami
- Baklawa
- Lody domowe w dwóch smakach
- Trifle bananowo-czekoladowy
- Lody figowe
- Daktylowe praliny
- Serduszka z musem z liczi i malin
- Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
- Praliny z białą czekoladą i ciasteczkami
- Chipsy z tortilli z sosem serowym
- Wegańskie lody czekoladowe z awokado
- Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
- Wegańska pieczeń z czerwonej soczewicy
- Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
- Tarta proteinowa z siedmiu składników
- Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym
- Indyjska sól z przyprawami
- Tortilla z salami i serem – pomysł na lunchbox
- Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
- Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Potrawka z perliczki z podgrzybkami
- Krem borówkowy z karmelem
- Nalewki z owoców
- Piersi kurczaka sous-vide z gotowaną marchewką
- Letnia zupa jarzynowa
- Śliwki w aromatycznym syropie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)