Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- kieliszki do jajek
- foremki do czekoladowych jajek
- rękaw cukierniczy
- blender
Krok 1: Przygotowujemy czekoladowe skorupki
Czekoladę rozpuszczamy i temperujemy. Przelewamy do foremek w kształcie jajka i dokładnie rozprowadzamy czekoladę, aby skorupki miały taką samą grubość. Wkładamy do lodówki.
Krok 2: Łączymy składniki musu waniliowego
Wodę z cukrem i nasionkami laski wanilii zagotowujemy. Żółtka wbijamy do garnka lub miski, w której będziemy je ubijać na parze. Do żółtek dodajemy syrop cukrowy i mieszamy. Ubijamy na parze aż do uzyskania kremowej konsystencji. Zdejmujemy z pary i dodajemy pokruszoną czekoladę, ponownie ubijamy całość nad parą. Odstawiamy do przestudzenia i łączymy z ubitą śmietanką. Mus wkładamy do lodówki.
Krok 3: Miksujemy sos brzoskwiniowy
Brzoskwinie miksujemy z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny i likierem jajecznym. W czekoladowych skorupkach robimy dziurki i umieszczamy je w kieliszkach do jajek. Mus waniliowy przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy go do czekoladowych skorupek. Wkładamy do lodówki na około 30 minut, na kilka minut przed wyjęciem możemy je przełożyć do zamrażalki. Z papieru do pieczenia formujemy rożek i umieszczamy w nim sos brzoskwiniowy. Szprycujemy sos do skorupek z musem waniliowym.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowe babeczki wielkanocne
Puszyste kakaowe ciasto, gęsty krem, orzechy i mnóstwo czekolady – przepis na idealne babeczki, które urzekają smakiem.
Mazurek marchewkowy
Zaskocz swoich gości i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z masą z serka homogenizowanego.
Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.
Kruche zajączki maślane
Szukasz pomysłu na świąteczne słodkości? Paweł Małecki przygotował coś w sam raz dla Ciebie! Kruche zajączki o wyczuwalnym maślanym smaku i z cukrem trzcinowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grochem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kutia
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
2788 dni temu
gdzie mozna kupic takie foremki ?
odpowiedz
2792 dni temu
Uważam że jeśli dajecie taki pomysł (a sam w sobie jest świetny) powinny być w sprzedaży dostepne takie foremki.. Poza tym, nie każda się czekolada z Lidla nadaje. Próbowałam odlać jajka z czekolady Fin Carre... i niestety.. jest zbyt miękka, jak to z resztą biała. Szkoda, miała być super niespodzianka dla dzieciaków na święta. Pozdrawiam
odpowiedz
2794 dni temu
Czy foremki dostępne są w lidlu ? :)
odpowiedz
2796 dni temu
Pyszota!
odpowiedz
2799 dni temu
Oszalałabym z radości gdyby ktoś zaserwowałby mi takie cudo! Niestety, żeby podać takie cudeńko i inne, musiałabym mieć tydzień wolnego przed świętami aby mieć czas na zabawę w kuchni:-(
odpowiedz
2799 dni temu
Można takie jajeczko również zrobić bez okazji :) Polecamy!
2800 dni temu
gdzie mozna kupic foremki?
odpowiedz
2801 dni temu
Gdzie można kupić takie foremki?
odpowiedz
2801 dni temu
Czy wody rzeczywiście 20 ml?
odpowiedz
2801 dni temu
Proporcje są właściwe :)