Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- foremki do wycinania zajączków
Krok 1: Przygotowujemy kruche ciasto
Na deskę wysypujemy mąkę, mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli, dodajemy chłodne masło pokrojone w kostkę, siekamy razem z sypkimi składnikami. Gdy masło będzie już drobno posiekane, dodajemy żółtko oraz śmietanę. Delikatnie zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Krok 2: Wycinamy zajączki z ciasta
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Wycinamy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Krok 3: Pieczemy zajączki
Pieczemy około 18-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Domek z piernika
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pieczona ryba po grecku
- Klasyczna sałatka grecka
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Nuggetsy z kurczaka
- Sernik pistacjowy
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Boczek pieczony
- Ciasto marchewkowe
- Spaghetti carbonara
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Makowiec japoński
- Piernik świąteczny
- Kutia
- Burek ze szpinakiem
- Mini burgery
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Makówki śląskie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania



Komentarze (6)
2082 dni temu
Świetne wychodzą;) bardzo pyszne;)
Odpowiedz
2752 dni temu
W wersji z zajączkiem na Wielkanoc a w wersji z gwiazdką na Boże Narodzenie. Wszyscy je uwielbiają. Prosto się robi. Zapach w kuchni.
Odpowiedz
2752 dni temu
Dziękujemy za miłe słowa! :)
2765 dni temu
Są przepyszne !
Odpowiedz
3006 dni temu
Również polecam ciasteczka. Są przepyszne. W sam raz dla dzieciaków. Dla dorosłych zresztą też!
Odpowiedz
3113 dni temu
Ciasteczka bardzo maślane, kruche i pyszne - czyli takie, jakie miały być. Po raz kolejny nie zawiodłam się na przepisie Pana Pawła. Polecam
Odpowiedz