
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- foremki do wycinania zajączków
Krok 1: Przygotowujemy kruche ciasto
Na deskę wysypujemy mąkę, mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli, dodajemy chłodne masło pokrojone w kostkę, siekamy razem z sypkimi składnikami. Gdy masło będzie już drobno posiekane, dodajemy żółtko oraz śmietanę. Delikatnie zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Krok 2: Wycinamy zajączki z ciasta
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Wycinamy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Krok 3: Pieczemy zajączki
Pieczemy około 18-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Arancini - kulki ryżowe
- Kurczak z piekarnika - pieczony w całości
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
- Kotlety siekane z kurczaka
- Rwany chlebek ziołowy
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Chlebek bananowy
- Zwijane zrazy wołowe
- Grochówka wojskowa
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Gulasz węgierski
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Francuskie makaroniki
- Tort lodowy
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
1981 dni temu
Świetne wychodzą;) bardzo pyszne;)
odpowiedz
2651 dni temu
W wersji z zajączkiem na Wielkanoc a w wersji z gwiazdką na Boże Narodzenie. Wszyscy je uwielbiają. Prosto się robi. Zapach w kuchni.
odpowiedz
2650 dni temu
Dziękujemy za miłe słowa! :)
2663 dni temu
Są przepyszne !
odpowiedz
2904 dni temu
Również polecam ciasteczka. Są przepyszne. W sam raz dla dzieciaków. Dla dorosłych zresztą też!
odpowiedz
3012 dni temu
Ciasteczka bardzo maślane, kruche i pyszne - czyli takie, jakie miały być. Po raz kolejny nie zawiodłam się na przepisie Pana Pawła. Polecam
odpowiedz