Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- foremki do wycinania zajączków
Krok 1: Przygotowujemy kruche ciasto
Na deskę wysypujemy mąkę, mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli, dodajemy chłodne masło pokrojone w kostkę, siekamy razem z sypkimi składnikami. Gdy masło będzie już drobno posiekane, dodajemy żółtko oraz śmietanę. Delikatnie zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Krok 2: Wycinamy zajączki z ciasta
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Wycinamy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Krok 3: Pieczemy zajączki
Pieczemy około 18-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowe babeczki wielkanocne
Puszyste kakaowe ciasto, gęsty krem, orzechy i mnóstwo czekolady – przepis na idealne babeczki, które urzekają smakiem.
Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
Przysmak, w którym aż roi się od migdałów. Słodki, pełen chrupiących orzechów, pachnący cytrusami… po prostu pyszny!
Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.
Tradycyjna pascha wielkanocna
Zobacz, jak łatwo przygotujesz tradycyjną paschę wielkanocną z nutą wanilii, cytryny, limonki i kandyzowanej skórki pomarańczy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z grillowanych owoców
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
- Jabłka grójeckie pod jaglaną kruszonką
- Cassoulet z udkami kurczaka i boczkiem
- Drożdżowe zajączki
- Sernik chałwowy
- Migdałowy tort weselny z truskawkami
- 3 sposoby na lunchbox
- Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
- Karmelowy sernik z rosą
- Tort bezowy ze śliwkami i malinami
- Krakersy z chutneyem brzoskwiniowym
- Pieczona ciecierzyca na słodko
- Pizza rzymska
- Kanapka ciabattella
- Jogurtowy sernik na zimno
- Hot dogi z grilla
- Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki
- Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Dżem z włoskich śliwek
- Kruche zajączki maślane
- Schab na dwa sposoby
- Sałatka z awokado i ananasem z orzechowym dressingiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1683 dni temu
Świetne wychodzą;) bardzo pyszne;)
odpowiedz
2354 dni temu
W wersji z zajączkiem na Wielkanoc a w wersji z gwiazdką na Boże Narodzenie. Wszyscy je uwielbiają. Prosto się robi. Zapach w kuchni.
odpowiedz
2353 dni temu
Dziękujemy za miłe słowa! :)
2366 dni temu
Są przepyszne !
odpowiedz
2607 dni temu
Również polecam ciasteczka. Są przepyszne. W sam raz dla dzieciaków. Dla dorosłych zresztą też!
odpowiedz
2714 dni temu
Ciasteczka bardzo maślane, kruche i pyszne - czyli takie, jakie miały być. Po raz kolejny nie zawiodłam się na przepisie Pana Pawła. Polecam
odpowiedz