Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- wałek
- ringi do wycinania
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotuj wcześniej
- Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem – powinno nabrać temperatury pokojowej.
Krok 1: Przygotowujemy cukier różany
Płatki różane ucieramy w moździerzu, a następnie mieszamy je z cukrem. Wysypujemy równomiernie na papier do pieczenia i pozostawiamy do wyschnięcia na kilka godzin. Przed użyciem należy powstały cukier rozkruszyć.
Krok 2: Zagniatamy ciasto
Żurawiny drobno kroimy. Wszystkie składniki ciasta mieszamy z cukrem różanym. Zagniatamy ciasto, formujemy je w kulkę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wycinamy z niego kółka o średnicy 6 cm.
Krok 3: Pieczemy ciasteczka
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 20 minut.
Serwujemy z płatkami migdałów i świeżymi płatkami róży. Ciasteczka możemy też ozdobić małymi różyczkami, wówczas należy je odrobinę zanurzyć w cieście przed pieczeniem.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasteczka owsiane z jabłkami
Proste ciasteczka dla małych i dużych łasuchów, które przygotujesz w mgnieniu oka. Pięknie pachną i świetnie smakują.
Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
Pyszne ciasteczka łączące smak migdałów i pomarańczy – wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
Kruche makowe ciasteczka
Przygotuj pyszny deser dla swoich najbliższych i zachwyć ich kruchymi ciasteczkami z makiem!
Ciasteczka owsiane z mango
Spróbuj owsianych ciasteczek z mąką żytnią, migdałami i słodkim mango!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mazurek kajmakowy
- Chrust
- Kruche ciasteczka z orzechami
- Herbaciane paluszki
- Kruche zajączki maślane
- Tarta z pomarańczami i kumkwatami
- Gołąbki z soczewicą i grzybami
- Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy
- Placuszki z kukurydzy
- Brownie z malinami
- Klopsiki sojowe
- Kruche ciasteczka – przepis
- Guacamole z pomidorami
- Bezglutenowe krakersy z dipem z awokado
- Ciasteczka żurawinowe
- Grillowane brzoskwinie z bitą śmietaną i lodami
- Fantazja jabłkowo-winogronowa
- Lekkostrawne klopsiki na parze i solianka
- Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki
- Polędwica wołowa z zielonym pieprzem i sosem waniliowym
- Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
- Zupa krem z rabarbaru i truskawek
- Sałatka z arbuza i granatu na carpaccio z gruszki
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Konfitura borówkowa z limonką
- Pieczona kaczka z cykorią
- Roladki z indyka z owocami i serem gorgonzola
- Ribollita: toskańska zupa fasolowa
- Pascha wielkanocna
- Deser migdałowy z ciastkami amaretti
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1414 dni temu
Czy ciasteczka powinny być pieczone w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem, czy raczej z ustawieniem góra-dół?
odpowiedz
1414 dni temu
Adrianno, ciasteczka pieczemy z funkcją grzania góra-dół. O konieczności wykorzystania termoobiegu zawsze dodatkowo wspominamy w przepisie :)