Ciasteczka migdałowe

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • moździerz
  • wałek
  • ringi do wycinania
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Przygotuj wcześniej

  • Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem – powinno nabrać temperatury pokojowej.

Krok 1: Przygotowujemy cukier różany

Płatki różane ucieramy w moździerzu, a następnie mieszamy je z cukrem. Wysypujemy równomiernie na papier do pieczenia i pozostawiamy do wyschnięcia na kilka godzin. Przed użyciem należy powstały cukier rozkruszyć.

Krok 2: Zagniatamy ciasto

Żurawiny drobno kroimy. Wszystkie składniki ciasta mieszamy z cukrem różanym. Zagniatamy ciasto, formujemy je w kulkę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wycinamy z niego kółka o średnicy 6 cm.

Krok 3: Pieczemy ciasteczka

Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 20 minut.

Serwujemy z płatkami migdałów i świeżymi płatkami róży. Ciasteczka możemy też ozdobić małymi różyczkami, wówczas należy je odrobinę zanurzyć w cieście przed pieczeniem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Adrianna Adrianna
    1414 dni temu
    Czy ciasteczka powinny być pieczone w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem, czy raczej z ustawieniem góra-dół?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1414 dni temu
    Adrianno, ciasteczka pieczemy z funkcją grzania góra-dół. O konieczności wykorzystania termoobiegu zawsze dodatkowo wspominamy w przepisie :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!