Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • moździerz
  • wałek
  • ringi do wycinania
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Przygotowujemy cukier różany

Płatki różane ucieramy w moździerzu, a następnie mieszamy je z cukrem. Wysypujemy równomiernie na papier do pieczenia i pozostawiamy do wyschnięcia na kilka godzin. Przed użyciem należy powstały cukier rozkruszyć.

Krok 2: Zagniatamy ciasto

Żurawiny drobno kroimy. Wszystkie składniki ciasta mieszamy z cukrem różanym. Zagniatamy ciasto, formujemy je w kulkę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wycinamy z niego kółka o średnicy 6 cm.

Krok 3: Pieczemy ciasteczka

Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 20 minut.

Serwujemy z płatkami migdałów i świeżymi płatkami róży. Ciasteczka możemy też ozdobić małymi różyczkami, wówczas należy je odrobinę zanurzyć w cieście przed pieczeniem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram