Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sito
- folię spożywczą
- foremki do wycinania ciastek
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu)
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier waniliowy (zobacz, jak zrobić domowy cukier waniliowy), cynamon oraz mak. Schłodzone masło kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto wyrabiamy, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30-40 minut.
KROK 2: WYCINAMY CIASTECZKA
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm, za pomocą foremek wycinamy ciasteczka. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy suchym zmielonym makiem, wymieszanym uprzednio z cukrem trzcinowym.
KROK 3: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) przez ok. 11-12 minut.
Ciasteczka rewelacyjnie smakują ze szklanką zimnego mleka.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Makówki śląskie
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Burek ze szpinakiem
- Ciasto marchewkowe
- Ryba z piekarnika
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Śledź w oleju
- Klasyczna sałatka grecka
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Zupa grzybowa z makaronem
- Nuggetsy z kurczaka
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Spaghetti carbonara
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
1544 dni temu
Ja piekłem 20 minut i ciastka dopiero zaczęły brązowieć i twardnieć na obrzeżach.
Odpowiedz