Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • sito
  • folię spożywczą
  • foremki do wycinania ciastek
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu)

KROK 1: WYRABIAMY CIASTO

Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier waniliowy (zobacz, jak zrobić domowy cukier waniliowy), cynamon oraz mak. Schłodzone masło kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto wyrabiamy, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30-40 minut.

KROK 2: WYCINAMY CIASTECZKA

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm, za pomocą foremek wycinamy ciasteczka. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy suchym zmielonym makiem, wymieszanym uprzednio z cukrem trzcinowym.

KROK 3: PIECZEMY CIASTECZKA

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) przez ok. 11-12 minut.

Ciasteczka rewelacyjnie smakują ze szklanką zimnego mleka.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram