Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sito
- folię spożywczą
- foremki do wycinania ciastek
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu)
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier waniliowy (zobacz, jak zrobić domowy cukier waniliowy), cynamon oraz mak. Schłodzone masło kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto wyrabiamy, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30-40 minut.
KROK 2: WYCINAMY CIASTECZKA
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm, za pomocą foremek wycinamy ciasteczka. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy suchym zmielonym makiem, wymieszanym uprzednio z cukrem trzcinowym.
KROK 3: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) przez ok. 11-12 minut.
Ciasteczka rewelacyjnie smakują ze szklanką zimnego mleka.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasteczka owsiane z jabłkami
Proste ciasteczka dla małych i dużych łasuchów, które przygotujesz w mgnieniu oka. Pięknie pachną i świetnie smakują.
Greckie ciasteczka orzechowe
Czas na deser rodem z Grecji! Chrupiące ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami są idealne do kawy lub herbaty.
Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
Pyszne ciasteczka łączące smak migdałów i pomarańczy – wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
Ciasteczka bakaliowe
Zobacz, jak połączenie różnych odmian orzechów i suszonych owoców zamienić w pyszne i chrupiące ciastka! Paweł Małecki już wie i chętnie dzieli się swoim przepisem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierniki
- Świąteczne pierniczki
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Śledzie po kaszubsku
- Kapusta z grochem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ryba po japońsku
- Sałatka gyros
- Sernik krakowski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1223 dni temu
Ja piekłem 20 minut i ciastka dopiero zaczęły brązowieć i twardnieć na obrzeżach.
odpowiedz