Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
- blender lub rozdrabniacz
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Sposób przygotowania
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Połowę płatków owsianych mielimy za pomocą blendra lub rozdrabniacza.
Wszystkie składniki łączymy w misce, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 8 okrągłych ciastek. Pieczemy 15 minut w temp. 160°C. Studzimy.
Zobacz podobne
przepisy
Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!
Kolorowe ciasteczka owsiano-czekoladowe
Szybki i łatwy przepis na słodki przysmak. Na kruche, pachnące masłem i czekoladą ciasteczka skusi się niejeden łasuch.
Czekoladowe ciasteczka
Proste w przygotowaniu ciasteczka, które pokocha każdy miłośnik czekolady. Tak dobre, że znikają zaraz po upieczeniu!
Deser owocowy z płatkami owsianymi
Ulubione owoce, chrupiące płatki crunchy i jogurt naturalny – prosty sposób na szybki, smaczny i lekki deser dla każdego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Wegańska ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Domek z piernika
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kompot z suszu z cytryną
- Kapusta z grochem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (27)
1696 dni temu
Panie Pawle, a po co ten proch? Niezdrowy! Nawet sobie nie serwuję trucizn, a co dopiero dzieciom :(. Pomysł fantastyczny, ale po pominięciu tego koszmarnego dodatku.
odpowiedz
1696 dni temu
To dość mokre ciasteczka ze względu na dodatek jabłka-proszek do pieczenia ma za zadanie absorbować wilgoć i tym samym związać masę. Bez tego składnika ich upieczenie może być dość kłopotliwe. Jeśli jednak szukasz przepisów na ciasteczka bez proszku do pieczenia, znajdziesz ich u nas sporo. :) Na pierwszy ogień polecamy ten: https://kuchnialidla.pl/ciasteczka-z-ciecierzycy oraz ten: https://kuchnialidla.pl/ciasteczka-marchewkowo-bananowe
2470 dni temu
Ciastka super, dodalam jeszcze rodzynki i zurawin, polecam!
odpowiedz
2782 dni temu
Witam, Również mnie ciasteczka nie wyszły.
odpowiedz
2892 dni temu
dzis bede probowac :)
odpowiedz
2947 dni temu
Fajne, takie mokrawe i nie za słodkie.
odpowiedz
3069 dni temu
super
odpowiedz
3200 dni temu
zaczynam robić, trochę dodałam od siebie :D zobaczymy co wyjdzie.
odpowiedz
3226 dni temu
smak ok ale wyszły miękkie ... jak placki bardziej ;)
odpowiedz
3253 dni temu
bardzo dobre i w miarę zdrowe
odpowiedz
3254 dni temu
Przepis wydawał się na początku ciekawy ale smak cisteczek pozostawia wiele do życzenia- mi osobiście nie smakują, piekłam je dłużej niż w przepisie i i tak wyszły mokre i gniotowate :/
odpowiedz
3289 dni temu
co mogę dodać zamiast miodu, nie mam syropu kolonowego ....
odpowiedz
3404 dni temu
Bardzo pyszne, jednak bardziej przypominają "racuszki" a nie ciasteczka, jednak pomimo tego polecam ;)
odpowiedz
3495 dni temu
Bardzo dobre i wcale nie były mokre, może dodajcie mniej soczyste jabłka :) kolejny raz dodam coś od siebie. Polecam
odpowiedz
3504 dni temu
Lel xd, do ciasteczek owsianych rekomendujemy użycie zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej. Oczywiście zachęcamy też do eksperymentowania z przepisem, jednak ciasteczka będą mieć trochę inny smak i konsystencję.
odpowiedz
3506 dni temu
Co można dodać zamiast zmielonych płatków owsianych? :)
odpowiedz
3506 dni temu
Ciasteczka super! Za drugim razem pokusiłam się na kilka własnych dodatków. Dorzuciłam łuskany słonecznik, pokruszone płatki migdałów, rodzynki, a jabłuszko uzupełniłam startą marchewką;) i piekłam trochę dłużej, no koniec włączając termoobieg bo te 15 minut to odrobinę za krótko ;)
odpowiedz
3534 dni temu
Tak jak ktoś już napisał, są to bardziej placuszki niż ciastka. Piekłem je ponad 20 minut i po tym czasie w środku były mokre. Mimo wszystko dają radę.
odpowiedz
3535 dni temu
Polecam. Zamiast miodu dałam syrop klonowy . Pychotka
odpowiedz
3535 dni temu
Jadwiniu, polecamy przepis na ciasteczka owsiano-czekoladowe! https://kuchnialidla.pl/kolorowe-ciasteczka-owsiano-czekoladowe
odpowiedz
3535 dni temu
Ja również po czasie pieczenia według przepisu miałem wydaje mi się niedopieczone , następnym razem spróbuje ale na termoobiegu. P.S W smaku wyśmienite
odpowiedz
3536 dni temu
Zrobiłam według przepisu i nie spodziewałam się takiego efektu :( "ciasteczka" niestety nie wyszły jak ciasteczka tylko jak placki owsiano-cynamonowe :( ale z chęcią zobaczyłabym przepis na kruche ciasteczka owsiane ;) Pozdrawiam Jadwinia ;)
odpowiedz
3536 dni temu
Dzień dobry panie Pawle, zrobiłam ciasto według przepisu, nałożyłam ciasto na blachę i .... okazało się że ciasteczka po ustalonym czasie były nie dopieczone :( proszę o radę :/
odpowiedz
3536 dni temu
Karooo, jajko scala ciasteczka. Jeśli chcesz je pominąć musisz zastąpić innym, wiążącym masę składnikiem.
odpowiedz
3536 dni temu
Czy w przepisie można pominąć jajko?
odpowiedz
3536 dni temu
Buractwo i żenada! Ciastka na pomiętym, niechlujnie udartym papierze! Kolejne "mistrzowskie" podanie po deserze owocowym w słoikach!
odpowiedz
3539 dni temu
Świetny przepis. Zrobię ciasteczka z wnukiem - czterolatkiem, który uwielbia pracować w kuchni i uwielbia ... wszelkie owsiane ciasta i ciasteczka. Swój zapał wypróbowywał już na kolorowych ciasteczkach owsiano-czekoladowych :)
odpowiedz
zobacz wszystkie