zobacz film Ciasteczka owsiane z jabłkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę o drobnych oczkach
  • blender lub rozdrabniacz
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Połowę płatków owsianych mielimy za pomocą blendra lub rozdrabniacza. 

Wszystkie składniki łączymy w misce, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 8 okrągłych ciastek. Pieczemy 15 minut w temp. 160°C. Studzimy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • Gość Gość
    1674 dni temu
    Panie Pawle, a po co ten proch? Niezdrowy! Nawet sobie nie serwuję trucizn, a co dopiero dzieciom :(. Pomysł fantastyczny, ale po pominięciu tego koszmarnego dodatku.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1674 dni temu
    To dość mokre ciasteczka ze względu na dodatek jabłka-proszek do pieczenia ma za zadanie absorbować wilgoć i tym samym związać masę. Bez tego składnika ich upieczenie może być dość kłopotliwe. Jeśli jednak szukasz przepisów na ciasteczka bez proszku do pieczenia, znajdziesz ich u nas sporo. :) Na pierwszy ogień polecamy ten: https://kuchnialidla.pl/ciasteczka-z-ciecierzycy oraz ten: https://kuchnialidla.pl/ciasteczka-marchewkowo-bananowe
  • Julita Julita
    2447 dni temu
    Ciastka super, dodalam jeszcze rodzynki i zurawin, polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2759 dni temu
    Witam, Również mnie ciasteczka nie wyszły.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2869 dni temu
    dzis bede probowac :)

    odpowiedz

  • iffka iffka
    2925 dni temu
    Fajne, takie mokrawe i nie za słodkie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3046 dni temu
    super

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3178 dni temu
    zaczynam robić, trochę dodałam od siebie :D zobaczymy co wyjdzie.

    odpowiedz

  • ania ania
    3203 dni temu
    smak ok ale wyszły miękkie ... jak placki bardziej ;)

    odpowiedz

  • Hans Hans
    3230 dni temu
    bardzo dobre i w miarę zdrowe

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3231 dni temu
    Przepis wydawał się na początku ciekawy ale smak cisteczek pozostawia wiele do życzenia- mi osobiście nie smakują, piekłam je dłużej niż w przepisie i i tak wyszły mokre i gniotowate :/

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3267 dni temu
    co mogę dodać zamiast miodu, nie mam syropu kolonowego ....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3381 dni temu
    Bardzo pyszne, jednak bardziej przypominają "racuszki" a nie ciasteczka, jednak pomimo tego polecam ;)

    odpowiedz

  • Josi Josi
    3473 dni temu
    Bardzo dobre i wcale nie były mokre, może dodajcie mniej soczyste jabłka :) kolejny raz dodam coś od siebie. Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3481 dni temu
    Lel xd, do ciasteczek owsianych rekomendujemy użycie zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej. Oczywiście zachęcamy też do eksperymentowania z przepisem, jednak ciasteczka będą mieć trochę inny smak i konsystencję.

    odpowiedz

  • Lel xd Lel xd
    3483 dni temu
    Co można dodać zamiast zmielonych płatków owsianych? :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3484 dni temu
    Ciasteczka super! Za drugim razem pokusiłam się na kilka własnych dodatków. Dorzuciłam łuskany słonecznik, pokruszone płatki migdałów, rodzynki, a jabłuszko uzupełniłam startą marchewką;) i piekłam trochę dłużej, no koniec włączając termoobieg bo te 15 minut to odrobinę za krótko ;)

    odpowiedz

  • kendrusGość kendrusGość
    3511 dni temu
    Tak jak ktoś już napisał, są to bardziej placuszki niż ciastka. Piekłem je ponad 20 minut i po tym czasie w środku były mokre. Mimo wszystko dają radę.

    odpowiedz

  • il il
    3512 dni temu
    Polecam. Zamiast miodu dałam syrop klonowy . Pychotka

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3513 dni temu
    Jadwiniu, polecamy przepis na ciasteczka owsiano-czekoladowe! https://kuchnialidla.pl/kolorowe-ciasteczka-owsiano-czekoladowe

    odpowiedz

  • Piotrek Piotrek
    3513 dni temu
    Ja również po czasie pieczenia według przepisu miałem wydaje mi się niedopieczone , następnym razem spróbuje ale na termoobiegu. P.S W smaku wyśmienite

    odpowiedz

  • Jadwinia Jadwinia
    3513 dni temu
    Zrobiłam według przepisu i nie spodziewałam się takiego efektu :( "ciasteczka" niestety nie wyszły jak ciasteczka tylko jak placki owsiano-cynamonowe :( ale z chęcią zobaczyłabym przepis na kruche ciasteczka owsiane ;) Pozdrawiam Jadwinia ;)

    odpowiedz

  • Aleksandra~Ardnaskela Aleksandra~Ardnaskela
    3513 dni temu
    Dzień dobry panie Pawle, zrobiłam ciasto według przepisu, nałożyłam ciasto na blachę i .... okazało się że ciasteczka po ustalonym czasie były nie dopieczone :( proszę o radę :/

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3514 dni temu
    Karooo, jajko scala ciasteczka. Jeśli chcesz je pominąć musisz zastąpić innym, wiążącym masę składnikiem.

    odpowiedz

  • karooo karooo
    3514 dni temu
    Czy w przepisie można pominąć jajko?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3514 dni temu
    Buractwo i żenada! Ciastka na pomiętym, niechlujnie udartym papierze! Kolejne "mistrzowskie" podanie po deserze owocowym w słoikach!

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    3517 dni temu
    Świetny przepis. Zrobię ciasteczka z wnukiem - czterolatkiem, który uwielbia pracować w kuchni i uwielbia ... wszelkie owsiane ciasta i ciasteczka. Swój zapał wypróbowywał już na kolorowych ciasteczkach owsiano-czekoladowych :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!