Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- tarkę
- blachę piekarnikową
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: Przygotowujemy ciasto na ciasteczka
Banany miksujemy. Jajka ubijamy chwilę w osobnej misce i łączymy z bananami. Dodajemy mąkę, startą marchewkę i posiekane żurawiny. Całość mieszamy. Dodajemy płatki owsiane. Dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
KROK 2: Pieczemy ciasteczka
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy olejem. Nakładamy łyżką porcje ciasta, zachowując odstępy między nimi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy ok. 15-20 minut.
KROK 3: Dekorujemy ciasteczka
Upieczone ciasteczka oprószamy cynamonem lub startą na małych oczkach czekoladą.
Zobacz podobne
przepisy
Markizy owsiane z marchewką i konfiturą truskawkową
Pyszne ciasteczka na bazie tartej marchewki i płatków owsianych, a do tego słodki sos owocowy. Pomysł na zdrowy deser!
Energetyczne batony
Domowe, energetyczne batony, które możesz zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły!
Wegańskie ciasteczka marchewkowe z kremem
Roślinne i idealne na śniadanie lub przekąskę! Ciasteczka marchewkowe wg przepisu Kingi zachwycą Cię kremowym nadzieniem.
Ciasteczka z białą czekoladą
Łatwe ciasteczka z białą czekoladą możecie przygotować całą rodziną! Bawcie się pieczeniem razem z Pawłem Małeckim!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
- Proste tortille z serem i pieczarkami
- Sylwestrowe przekąski Krzysztofa Ibisza
- Kruche ciasteczka z orzechami
- Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
- Herbaciane paluszki
- Jajko zapiekane w bagietce
- Bezglutenowe pancakes z musem jabłkowym
- Makaron z kurkami
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Batoniki grejpfrutowe na kruchym spodzie
- Zielona sałatka z brokułem
- Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
- Lody truskawkowo-miętowe
- Sushi z banana
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
- Sałatka z winogron
- 3 sposoby na winegret
- Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Ciasto z profiterolkami
- Miniomlety pomidorowe
- Domowe lody szparagowe
- Wegański tatar
- Serniczkowe zajączki
- Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Wegański falafel burger z portobello
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
585 dni temu
Moje ciastka wyszły lekko wilgotne w środku i nie są chrupiące. Dodałam mąkę orkiszową razową i ciut więcej niż w przepisie. Czy to z tego powodu? Czy takie powinny być?
odpowiedz
585 dni temu
Te ciasteczka nie będą takie chrupiące jak ciastka maślane lub kruche. Po kilku godzinach (lub następnego dnia) delikatnie stwardnieją i staną się bardziej chrupiące, jednak ich wnętrze nadal będzie miękkie. Raczej nie powinny być wilgotne w środku, także następnym razem możesz piec je kilka minut dłużej.
585 dni temu
Czy ciastka powinny wyjść chrupiące?
odpowiedz
585 dni temu
Ciastka zaraz po wyjęciu z piekarnika będą dość miękkie, jednak po kilku godzinach powinny delikatnie stwardnieć i stać się chrupiące.
1070 dni temu
Czy może być inna mąka - kukurydziana, tortowa?
odpowiedz
1068 dni temu
Możesz użyć mąki owsianej, jaglanej lub pszennej tortowej. Przy zamianie mąki dość trudno jest przewidzieć dokładny efekt, więc najlepszą metodą będzie eksperymentowanie na mniejszej ilości ciasta i wybranie idealnego produktu na podstawie takich testów :)
1150 dni temu
Pycha ciastka :) Dziękuję za przepis!
odpowiedz