Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- tarkę
- blachę piekarnikową
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: Przygotowujemy ciasto na ciasteczka
Banany miksujemy. Jajka ubijamy chwilę w osobnej misce i łączymy z bananami. Dodajemy mąkę, startą marchewkę i posiekane żurawiny. Całość mieszamy. Dodajemy płatki owsiane. Dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
KROK 2: Pieczemy ciasteczka
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy olejem. Nakładamy łyżką porcje ciasta, zachowując odstępy między nimi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy ok. 15-20 minut.
KROK 3: Dekorujemy ciasteczka
Upieczone ciasteczka oprószamy cynamonem lub startą na małych oczkach czekoladą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Nuggetsy z kurczaka
- Ryba po japońsku
- Boczek pieczony
- Pieczona ryba po grecku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Przekąski sylwestrowe
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Guacamole
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Piernik świąteczny
- Ciasto marchewkowe
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Domek z piernika
- Sałatka gyros
- Łazanki
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (7)
938 dni temu
Moje ciastka wyszły lekko wilgotne w środku i nie są chrupiące. Dodałam mąkę orkiszową razową i ciut więcej niż w przepisie. Czy to z tego powodu? Czy takie powinny być?
Odpowiedz
938 dni temu
Te ciasteczka nie będą takie chrupiące jak ciastka maślane lub kruche. Po kilku godzinach (lub następnego dnia) delikatnie stwardnieją i staną się bardziej chrupiące, jednak ich wnętrze nadal będzie miękkie. Raczej nie powinny być wilgotne w środku, także następnym razem możesz piec je kilka minut dłużej.
938 dni temu
Czy ciastka powinny wyjść chrupiące?
Odpowiedz
938 dni temu
Ciastka zaraz po wyjęciu z piekarnika będą dość miękkie, jednak po kilku godzinach powinny delikatnie stwardnieć i stać się chrupiące.
1424 dni temu
Czy może być inna mąka - kukurydziana, tortowa?
Odpowiedz
1421 dni temu
Możesz użyć mąki owsianej, jaglanej lub pszennej tortowej. Przy zamianie mąki dość trudno jest przewidzieć dokładny efekt, więc najlepszą metodą będzie eksperymentowanie na mniejszej ilości ciasta i wybranie idealnego produktu na podstawie takich testów :)
1504 dni temu
Pycha ciastka :) Dziękuję za przepis!
Odpowiedz