Ciasteczka marchewkowo-bananowe

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender
  • tarkę
  • blachę piekarnikową
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: Przygotowujemy ciasto na ciasteczka

Banany miksujemy. Jajka ubijamy chwilę w osobnej misce i łączymy z bananami. Dodajemy mąkę, startą marchewkę i posiekane żurawiny. Całość mieszamy. Dodajemy płatki owsiane. Dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.

KROK 2: Pieczemy ciasteczka

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy olejem. Nakładamy łyżką porcje ciasta, zachowując odstępy między nimi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy ok. 15-20 minut.

KROK 3: Dekorujemy ciasteczka

Upieczone ciasteczka oprószamy cynamonem lub startą na małych oczkach czekoladą.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    380 dni temu
    Moje ciastka wyszły lekko wilgotne w środku i nie są chrupiące. Dodałam mąkę orkiszową razową i ciut więcej niż w przepisie. Czy to z tego powodu? Czy takie powinny być?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    380 dni temu
    Te ciasteczka nie będą takie chrupiące jak ciastka maślane lub kruche. Po kilku godzinach (lub następnego dnia) delikatnie stwardnieją i staną się bardziej chrupiące, jednak ich wnętrze nadal będzie miękkie. Raczej nie powinny być wilgotne w środku, także następnym razem możesz piec je kilka minut dłużej.
  • Gość Gość
    380 dni temu
    Czy ciastka powinny wyjść chrupiące?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    380 dni temu
    Ciastka zaraz po wyjęciu z piekarnika będą dość miękkie, jednak po kilku godzinach powinny delikatnie stwardnieć i stać się chrupiące.
  • Gość Gość
    866 dni temu
    Czy może być inna mąka - kukurydziana, tortowa?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    863 dni temu
    Możesz użyć mąki owsianej, jaglanej lub pszennej tortowej. Przy zamianie mąki dość trudno jest przewidzieć dokładny efekt, więc najlepszą metodą będzie eksperymentowanie na mniejszej ilości ciasta i wybranie idealnego produktu na podstawie takich testów :)
  • Gość Gość
    946 dni temu
    Pycha ciastka :) Dziękuję za przepis!

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!