zobacz film Drożdżowe zajączki wielkanocne

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • robot planetarny z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego

Przygotuj wcześniej:

Masło roztop wcześniej, aby w momencie użycia było płynne i lekko ciepłe. Użyj mleka o temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

50 g roztopionego i lekko wystudzonego masła łączymy z mlekiem. Do tego płynu dodajemy pokruszone świeże drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, aż drożdże zaczną pracować.

WSKAZÓWKA! Zamiast 25 g świeżych drożdży możemy wykorzystać 7 g suchych drożdży.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO PIERWSZY RAZ 

Do misy robota planetarnego przesypujemy mąkę, przelewamy zaczyn i dodajemy jajko. Ciasto wyrabiamy przez ok. 5 minut, aż stanie się gładkie, jednolite i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę i przekładamy do miski wysmarowanej tłuszczem. Następnie przykrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

KROK 3: WYRABIAMY CIASTO DRUGI RAZ

Wyrośnięte ciasto przekładamy do misy robota planetarnego i wyrabiamy przez ok. 1 minutę.

KROK 4: FORMUJEMY ZAJĄCZKA

Z ciasta formujemy:

  • rulon o długości ok. 25 cm i średnicy 3 cm,
  • kulkę wielkości orzecha włoskiego,
  • owal o długości ok. 5 cm.

Rulon zwijamy jak ślimaka. Następnie łączymy go z kulką tak, aby wyglądała jak ogon. Na górną część zawijasa z ciasta nakładamy owal i przecinamy go nożykiem, aby powstały uszy. Rodzynkę wkładamy w miejsce oka.

Tak przygotowane zajączki odkładamy pod ściereczkę, aby ponownie wyrosły przez ok. 30 minut.

KROK 5: PIECZEMY ZAJĄCZKI

Wyrośnięte zajączki smarujemy pozostałymi 45 g masła i pieczemy przez ok. 15-18 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i dokładnie studzimy.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER

Cukier puder przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach i dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny tak, aby lukier był gładki i bez grudek.

KROK 7: DEKORUJEMY ZAJĄCZKI

Każdego zajączka smarujemy lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!