Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- robot planetarny z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego
Przygotuj wcześniej:
Masło roztop wcześniej, aby w momencie użycia było płynne i lekko ciepłe. Użyj mleka o temperaturze pokojowej.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
50 g roztopionego i lekko wystudzonego masła łączymy z mlekiem. Do tego płynu dodajemy pokruszone świeże drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, aż drożdże zaczną pracować.
WSKAZÓWKA! Zamiast 25 g świeżych drożdży możemy wykorzystać 7 g suchych drożdży.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO PIERWSZY RAZ
Do misy robota planetarnego przesypujemy mąkę, przelewamy zaczyn i dodajemy jajko. Ciasto wyrabiamy przez ok. 5 minut, aż stanie się gładkie, jednolite i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę i przekładamy do miski wysmarowanej tłuszczem. Następnie przykrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
KROK 3: WYRABIAMY CIASTO DRUGI RAZ
Wyrośnięte ciasto przekładamy do misy robota planetarnego i wyrabiamy przez ok. 1 minutę.
KROK 4: FORMUJEMY ZAJĄCZKA
Z ciasta formujemy:
- rulon o długości ok. 25 cm i średnicy 3 cm,
- kulkę wielkości orzecha włoskiego,
- owal o długości ok. 5 cm.
Rulon zwijamy jak ślimaka. Następnie łączymy go z kulką tak, aby wyglądała jak ogon. Na górną część zawijasa z ciasta nakładamy owal i przecinamy go nożykiem, aby powstały uszy. Rodzynkę wkładamy w miejsce oka.
Tak przygotowane zajączki odkładamy pod ściereczkę, aby ponownie wyrosły przez ok. 30 minut.
KROK 5: PIECZEMY ZAJĄCZKI
Wyrośnięte zajączki smarujemy pozostałymi 45 g masła i pieczemy przez ok. 15-18 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i dokładnie studzimy.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Cukier puder przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach i dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny tak, aby lukier był gładki i bez grudek.
KROK 7: DEKORUJEMY ZAJĄCZKI
Każdego zajączka smarujemy lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Wielkanocny mazurek bez cukru
W wyglądzie i smaku tego mazurka zakochają się wszyscy, także najmłodsi smakosze! Przygotuj go na Wielkanoc wg przepisu Kingi.
Mazurek marchewkowy
Zaskocz swoich gości i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z masą z serka homogenizowanego.
Mazurek pomarańczowy
Tradycyjne ciasto kuchni polskiej w oryginalnej, pomarańczowej interpretacji. Wygląda przepięknie, a smakuje wybornie!
Makowiec drożdżowy
Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Gofry na dwa sposoby
- Piegowaty omlet z borówkami i czekoladowym mlekiem
- Kujawski drożdżowy placek maślany
- Kokosowe gofry z sosem mango
- Drożdżowe zajączki
- Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Szneka z glancem, twarogiem i truskawkami
- Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
- Kotleciki z tofu
- Gofry z jogurtem i truskawkami
- Serniczkowe zajączki
- Quesadilla śniadaniowa
- Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Makaron z kiełbasą i fasolą (one-pot)
- Uszka z grzybami
- Agarowe galaretki truskawkowe
- Musaka z fasolą
- Flaki po włosku
- Risotto z warzywami
- Kociołek z dyniowym brownie i polewą z awokado
- Roladki z karpia gotowane na parze
- Roladki z grillowanego bakłażana z ricottą i gruszką
- Banana split
- Gnocchi z kurczakiem
- Mrowisko z makiem, rodzynkami i miodem
- ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
- Jabłkowy chutney z kolendrą
- PONCZ – MOCKTAIL BEZALKOHOLOWY
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)