Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- robot planetarny z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego
Przygotuj wcześniej:
Masło roztop wcześniej, aby w momencie użycia było płynne i lekko ciepłe. Użyj mleka o temperaturze pokojowej.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
50 g roztopionego i lekko wystudzonego masła łączymy z mlekiem. Do tego płynu dodajemy pokruszone świeże drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, aż drożdże zaczną pracować.
WSKAZÓWKA! Zamiast 25 g świeżych drożdży możemy wykorzystać 7 g suchych drożdży.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO PIERWSZY RAZ
Do misy robota planetarnego przesypujemy mąkę, przelewamy zaczyn i dodajemy jajko. Ciasto wyrabiamy przez ok. 5 minut, aż stanie się gładkie, jednolite i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę i przekładamy do miski wysmarowanej tłuszczem. Następnie przykrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
KROK 3: WYRABIAMY CIASTO DRUGI RAZ
Wyrośnięte ciasto przekładamy do misy robota planetarnego i wyrabiamy przez ok. 1 minutę.
KROK 4: FORMUJEMY ZAJĄCZKA
Z ciasta formujemy:
- rulon o długości ok. 25 cm i średnicy 3 cm,
- kulkę wielkości orzecha włoskiego,
- owal o długości ok. 5 cm.
Rulon zwijamy jak ślimaka. Następnie łączymy go z kulką tak, aby wyglądała jak ogon. Na górną część zawijasa z ciasta nakładamy owal i przecinamy go nożykiem, aby powstały uszy. Rodzynkę wkładamy w miejsce oka.
Tak przygotowane zajączki odkładamy pod ściereczkę, aby ponownie wyrosły przez ok. 30 minut.
KROK 5: PIECZEMY ZAJĄCZKI
Wyrośnięte zajączki smarujemy pozostałymi 45 g masła i pieczemy przez ok. 15-18 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i dokładnie studzimy.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Cukier puder przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach i dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny tak, aby lukier był gładki i bez grudek.
KROK 7: DEKORUJEMY ZAJĄCZKI
Każdego zajączka smarujemy lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pierniki
- Makówki śląskie
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Uszka z grzybami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kutia
- Ryba z piekarnika
- Pieczona ryba po grecku
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sałatka gyros
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Piernik świąteczny
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Sernik pistacjowy
- Barszcz czerwony z ziemniakami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)