![Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/ac353dc112b0-cd8b27d3200e-kw09-2024-lidl-buddha-bowl-z-kasza-bulgur-falafelem-i-ajwarem.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do 180°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Bulion warzywny zagotuj, aby w momencie użycia był gorący.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PIECZEMY DYNIĘ
Dynię myjemy i kroimy na małe kawałki. Doprawiamy do smaku oliwą, solą, pieprzem i papryką. Tak przygotowaną dynię przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KASZĘ
Cebulę kroimy w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Kaszę bulgur przepłukujemy zimną wodą i przesypujemy do garnka. Następnie dodajemy do niej ajwar i podsmażamy przez ok. 1 minutę. Tak przygotowaną kaszę zalewamy gorącym bulionem warzywnym, przykrywamy pokrywką i odstawiamy, aż wchłonie płyn. Gotową kaszę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminem oraz mieszamy z zeszkloną cebulką.
KROK 3: SMAŻYMY FALAFELE
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej falafele, aż nabiorą złotego koloru z każdej strony. Gotowe przekładamy na talerz.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Wszystkie warzywa myjemy. Sałatę osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Awokado obieramy, pozbawiamy pestek, kroimy na kawałki i skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
KROK 5: PODAJEMY BOWL
Kaszę rozkładamy w równej ilości do wszystkich czterech misek. Następnie kruszymy do każdej z misek ser feta i kładziemy na nim porcje sałaty. Na sałacie układamy kolorową kompozycję z warzyw i falafeli. Całość oprószamy pestkami dyni i natką pietruszki. Bowl podajemy z ajwarem w charakterze sosu.
Zobacz podobne
przepisy
Bowl z kaszą orkiszową, warzywami i tofu
Nie ma to jak dobry bowl! Z kaszą orkiszową, tofu i warzywami będzie smakować naprawdę wyśmienicie! To idealne, nieskomplikowane danie, które sprawdzi się na obiad lub kolację.
![Bowl z kaszą orkiszową, warzywami i tofu](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/90c3c39ae4c0-7f46e7ddd5fc-kw13-bowl-z-kasza-orkiszowa-warzywami-i-tofu-lidl-1250x700px.webp)
Bowl z halloumi i komosą ryżową
Sycący i kolorowy bowl z komosą ryżową, pysznym serem halloumi i słodkim dodatkiem batata oraz aromatycznym dressingiem. Idealny na pożywne śniadanie lub lunch.
![Bowl z halloumi i komosą ryżową](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/747fd040ed65-4720d1d757a1-kw35-kinga-paruzel-bowl-z-halloumi-i-komosa-ryzowa-1250x704.webp)
Bowl z ryżem, łososiem i dressingiem limonkowym
Przygotuj sobie domowy bowl i zasmakuj w pysznym połączeniu ryżu, łososia, awokado i limonkowego dressingu. To jest pyszne!
![Bowl z ryżem, łososiem i dressingiem limonkowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/772c449221dc-2507065b7feb-kw42-2022-bowl-z-ryzem-lososiem-i-dressingiem-limonkowym.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Bowl z kurczakiem, cytrynowym ryżem i warzywami
Delikatne mięso z piersi kurczaka smakuje doskonale w świeżym połączeniu z cytrynowo-czosnkowym ryżem i zielonymi warzywami. Grilluj składniki, łącz wiosenne smaki i stwórz bowl idealny na lekki obiad!
![Bowl z kurczakiem, cytrynowym ryżem i warzywami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5632e0d44bf3-686415d70337-lidl-bowl-z-kurczakiem-cytrynowym-ryzem-i-warzywami_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pstrąg grillowany w papilotach
- Ośmiorniczki z grilla
- Zupa jagodowa z pianką z białek
- Bigos rybny
- Fasolka z masłem pieprzowym i stekami
- Sałatka z topinamburem
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Smoothie z borówek, mango i awokado
- Kuleczki z koziego sera
- Hummus bowl
- Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
- Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
- Sos do ravioli
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem
Komentarze (0)