Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- durszlak
- praskę do czosnku
- folię spożywczą
- patelnię grillową
- ręcznik papierowy
Przygotuj wcześniej:
Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Przelej zimną wodą i odcedź na durszlaku.
Sposób przygotowania:
Krok 1: MARYNUJEMY I GRILLUJEMY PIERSI KURCZAKA
Miód, sok wyciśnięty z połowy cytryny i czosnek przeciśnięty przez praskę łączymy w misce z oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Mieszamy.
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon, a następnie przekładamy do miski z marynatą. Dokładnie obtaczamy w niej i nacieramy nią mięso. Miskę nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Zamarynowane piersi kurczaka oczyszczamy z nadmiaru marynaty i grillujemy w całości, z obu stron, na suchej i rozgrzanej patelni grillowej, aż się zarumienią. Podczas grillowania dociskamy mięso, by przysmażyło się na ładny kolor. Grillowane piersi kurczaka odkładamy na talerz.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY RYŻ CYTRYNOWY
Na osobnej patelni, na rozgrzanej oliwie, podsmażamy drobno posiekane orzechy ziemne i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy orzechy i czosnek lekko się zarumienią, dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Blanszujemy, mieszając, aż liście zmniejszą swoją objętość.
Dodajemy ugotowany wcześniej ryż, wyciśnięty sok i otartą skórkę z połowy cytryny. Dokładnie mieszamy całość i zdejmujemy patelnię z ognia.
Krok 3: GRILLUJEMY SZPARAGI
Szparagi myjemy i osuszamy, a ich zdrewniałe końcówki odłamujemy. Tak przygotowane grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej skropionej oliwą, co jakiś czas obracając. W trakcie grillowania oprószamy szparagi solą i pieprzem, a pod koniec – delikatnie skrapiamy je sokiem wyciśniętym z cytryny. Zdejmujemy z patelni.
Krok 4: GRILLUJEMY BROKUŁ
Brokuł myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki, które następnie przekrawamy wzdłuż na pół. Różyczki brokułu gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie ok. 5 minut – tak by warzywo nadal pozostało chrupiące i nie rozpadało się po ugotowaniu. Odcedzamy, chwilę studzimy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika.
Różyczki brokułu grillujemy z obu stron na rozgrzanej, skropionej oliwą patelni grillowej, aż się zarumienią. W trakcie grillowania doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5: PODAJEMY DANIE
Cytrynowy ryż przekładamy do misek. Na warstwie ryżu układamy porcję grillowanych szparagów i grillowanego brokułu oraz grillowaną pierś kurczaka. Mięso możemy pokroić w plastry przed podaniem.
Zobacz podobne
przepisy
Bowl z ryżem, łososiem i dressingiem limonkowym
Przygotuj sobie domowy bowl i zasmakuj w pysznym połączeniu ryżu, łososia, awokado i limonkowego dressingu. To jest pyszne!
Bowl z halloumi i komosą ryżową
Sycący i kolorowy bowl z komosą ryżową, pysznym serem halloumi i słodkim dodatkiem batata oraz aromatycznym dressingiem. Idealny na pożywne śniadanie lub lunch.
Bowl z kaszą orkiszową, warzywami i tofu
Nie ma to jak dobry bowl! Z kaszą orkiszową, tofu i warzywami będzie smakować naprawdę wyśmienicie! To idealne, nieskomplikowane danie, które sprawdzi się na obiad lub kolację.
Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
- Kapusta z grochem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)