Bowl z kurczakiem, cytrynowym ryżem i warzywami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • durszlak
  • praskę do czosnku
  • folię spożywczą
  • patelnię grillową
  • ręcznik papierowy

Przygotuj wcześniej:

Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Przelej zimną wodą i odcedź na durszlaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1: MARYNUJEMY I GRILLUJEMY PIERSI KURCZAKA

Miód, sok wyciśnięty z połowy cytryny i czosnek przeciśnięty przez praskę łączymy w misce z oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Mieszamy.

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon, a następnie przekładamy do miski z marynatą. Dokładnie obtaczamy w niej i nacieramy nią mięso. Miskę nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Zamarynowane piersi kurczaka oczyszczamy z nadmiaru marynaty i grillujemy w całości, z obu stron, na suchej i rozgrzanej patelni grillowej, aż się zarumienią. Podczas grillowania dociskamy mięso, by przysmażyło się na ładny kolor. Grillowane piersi kurczaka odkładamy na talerz.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY RYŻ CYTRYNOWY

Na osobnej patelni, na rozgrzanej oliwie, podsmażamy drobno posiekane orzechy ziemne i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy orzechy i czosnek lekko się zarumienią, dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Blanszujemy, mieszając, aż liście zmniejszą swoją objętość.

Dodajemy ugotowany wcześniej ryż, wyciśnięty sok i otartą skórkę z połowy cytryny. Dokładnie mieszamy całość i zdejmujemy patelnię z ognia.

Krok 3: GRILLUJEMY SZPARAGI

Szparagi myjemy i osuszamy, a ich zdrewniałe końcówki odłamujemy. Tak przygotowane grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej skropionej oliwą, co jakiś czas obracając. W trakcie grillowania oprószamy szparagi solą i pieprzem, a pod koniec – delikatnie skrapiamy je sokiem wyciśniętym z cytryny. Zdejmujemy z patelni.

Krok 4: GRILLUJEMY BROKUŁ

Brokuł myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki, które następnie przekrawamy wzdłuż na pół. Różyczki brokułu gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie ok. 5 minut – tak by warzywo nadal pozostało chrupiące i nie rozpadało się po ugotowaniu. Odcedzamy, chwilę studzimy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika.

Różyczki brokułu grillujemy z obu stron na rozgrzanej, skropionej oliwą patelni grillowej, aż się zarumienią. W trakcie grillowania doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 5: PODAJEMY DANIE

Cytrynowy ryż przekładamy do misek. Na warstwie ryżu układamy porcję grillowanych szparagów i grillowanego brokułu oraz grillowaną pierś kurczaka. Mięso możemy pokroić w plastry przed podaniem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!