Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- folię spożywczą
- blender
- robot kuchenny
- rózgę
- blachę
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- karton
- worek cukierniczy
- tarkę ręczną
Przygotuj wcześniej:
Żelatynę potrzebną do przygotowania pianki z mango i musu kokosowego wymieszaj dokładnie (w osobnych naczyniach) z wodą i podgrzej w mikrofali przez kilka sekund, aby się rozpuściła.
Z folii przygotuj zamkniętą na jednym końcu rurkę o długości takiej jak szerokość blachy.
Z kartonu przygotuj formę, w której można ułożyć ciasto w trójkąt.
Sposób przygotowania:
PIANKA Z MANGO
KROK 1: PODGRZEWAMY PULPĘ Z MANGO
Pulpę z mango i sok z limonki podgrzewamy w rondelku, kiedy będą ciepłe, dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Podgrzewamy całość jeszcze chwilę, cały czas mieszając, aby składniki dobrze się połączyły. Gotową masę wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, aby się zestaliła.
KROK 2: UBIJAMY GALARETKĘ NA PIANKĘ
Zestaloną galaretkę wyjmujemy z lodówki i przekładamy do wysokiego naczynia. Do blendera podpinamy końcówkę do ubijania i ubijamy galaretkę na piankę.
KROK 3: CHŁODZIMY PIANKĘ Z MANGO
Piankę z mango przekładamy do rękawa cukierniczego i wciskamy do przygotowanej wcześniej rurki. Następnie chłodzimy ją w zamrażarce przez minimum 1 godzinę.
ROLADA SZPINAKOWO-LIMONKOWA
KROK 1: BLENDUJEMY SZPINAK
Szpinak przekładamy do wysokiego naczynia, wyciskamy sok z limonki i ścieramy z niej skórkę. Całość blendujemy, aż powstanie jednolita masa.
KROK 2: UBIJAMY MASĘ JAJECZNĄ
W misie miksera ubijamy na sztywną pianę białka, stopniowo dodając do nich cukier. Do ubitych białek, po jednym, dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.
KROK 3: ŁĄCZYMY CIASTO ZE SZPINAKIEM
Do masy jajecznej dodajemy przesiane przez sitko o drobnych oczkach: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy przy pomocy rózgi. Następnie dodajemy zblendowany szpinak i ponownie mieszamy.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Gotowe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy tak, aby było jak najbardziej płaskie. Pieczemy je przez ok. 12-15 minut, następnie odkładamy, aby ostygło.
KROK 5: NADAJEMY CIASTU KSZTAŁT
Ręczną tarką delikatnie ścieramy zarumienioną część ciasta, aby miało soczysty, zielony kolor. Ciasto docinamy do przygotowanej wcześniej formy. Ścinki odkładamy na później do dekoracji. Następnie odcinamy ⅓ ciasta (będzie to spód naszego domku). Pozostałe ciasto przekładamy do formy i odstawiamy na chwilę, aby nabrało kształtu.
MUS Z MLECZKA KOKOSOWEGO
KROK 1: UBIJAMY ŚMIETANKĘ I MLECZKO KOKOSOWE
W misie miksera ubijamy roślinną śmietankę. Następnie dodajemy do niej tylko gęstą część mleczka kokosowego i dokładnie mieszamy. Do musu dodajemy sok i otartą skórkę z limonki i ponownie mieszamy.
KROK 2: ŁĄCZYMY MUS Z ŻELATYNĄ
Rozpuszczoną żelatynę przekładamy do większej miski i rozrabiamy ją z kilkoma łyżkami musu kokosowego. Tak rozmieszaną żelatynę przekładamy do reszty musu i ponownie energicznie mieszamy.
PODANIE
KROK 1: SKŁADAMY DOMEK
Na ciasto w formie nakładamy ⅔ musu kokosowego. Następnie wyjmujemy zamrożoną piankę mango, odwijamy ją z folii i układamy na musie. Całość przykrywamy pozostałym musem kokosowym. Na to nakładamy wcześniej odciętą ⅓ ciasta.
Złożone ciasto przekładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
KROK 2: OZDABIAMY DOMEK
Tak przygotowany domek oprószamy cukrem pudrem. Pozostałe ciasto rozdrabniamy na pył i wysypujemy je dookoła domku, aby przypominało trawę. Domek ozdabiamy też według uznania ozdobami cukrowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Odwrócone ciasto pomarańczowe
Niezwykle pomarańczowe, odwrócone ciasto nasączane syropem. To pyszne ciasto pięknie prezentuje się na talerzu, a w dodatku jest proste w przygotowaniu. Koniecznie spróbuj!
Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
Marchewki z ciasta francuskiego, wypełnione przepysznym nadzieniem z serka śmietankowego i wędzonego łososia. To niespotykany pomysł na przekąskę na Wielkanoc i nie tylko!
Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Pyszne ciasto, które jest kwintesencją lata, teraz w wersji bez pieczenia! Delikatny spód z herbatników, puszysty krem z serka mascarpone i warstwa malinowej galaretki pełnej owoców. Zobacz, jak prosto zrobić to ciasto.
Jogurtowiec na cieście francuskim
Pyszny jogurtowiec na cieście francuskim z dodatkiem świeżych truskawek, malin, borówek i jeżyn. To świetny pomysł na coś słodkiego w ciepły dzień.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Błyskawiczne pierniczki
- Sałatka gyros
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Śledzie po kaszubsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Sernik krakowski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sernik piernikowy
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Wegańska ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
620 dni temu
Dzień dobry, jakie mniej więcej ma wymiary trójkąt z foremki?
odpowiedz
620 dni temu
Trójkąt jest formowany z ciasta pieczonego na blasze do pieczenia, która najczęściej ma 45 cm szerokości. Także każdy z boków trójkąta powinien mieć ok. 15 cm.