zobacz film Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • folię spożywczą
  • blender
  • robot kuchenny
  • rózgę
  • blachę
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • karton
  • worek cukierniczy
  • tarkę ręczną

Przygotuj wcześniej:

Żelatynę potrzebną do przygotowania pianki z mango i musu kokosowego wymieszaj dokładnie (w osobnych naczyniach) z wodą i podgrzej w mikrofali przez kilka sekund, aby się rozpuściła.

Z folii przygotuj zamkniętą na jednym końcu rurkę o długości takiej jak szerokość blachy.

Z kartonu przygotuj formę, w której można ułożyć ciasto w trójkąt.

Sposób przygotowania:

PIANKA Z MANGO

KROK 1: PODGRZEWAMY PULPĘ Z MANGO

Pulpę z mango i sok z limonki podgrzewamy w rondelku, kiedy będą ciepłe, dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Podgrzewamy całość jeszcze chwilę, cały czas mieszając, aby składniki dobrze się połączyły. Gotową masę wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, aby się zestaliła.

KROK 2: UBIJAMY GALARETKĘ NA PIANKĘ

Zestaloną galaretkę wyjmujemy z lodówki i przekładamy do wysokiego naczynia. Do blendera podpinamy końcówkę do ubijania i ubijamy galaretkę na piankę.

KROK 3: CHŁODZIMY PIANKĘ Z MANGO

Piankę z mango przekładamy do rękawa cukierniczego i wciskamy do przygotowanej wcześniej rurki. Następnie chłodzimy ją w zamrażarce przez minimum 1 godzinę.

ROLADA SZPINAKOWO-LIMONKOWA

KROK 1: BLENDUJEMY SZPINAK

Szpinak przekładamy do wysokiego naczynia, wyciskamy sok z limonki i ścieramy z niej skórkę. Całość blendujemy, aż powstanie jednolita masa.

KROK 2: UBIJAMY MASĘ JAJECZNĄ

W misie miksera ubijamy na sztywną pianę białka, stopniowo dodając do nich cukier. Do ubitych białek, po jednym, dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.

KROK 3: ŁĄCZYMY CIASTO ZE SZPINAKIEM

Do masy jajecznej dodajemy przesiane przez sitko o drobnych oczkach: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy przy pomocy rózgi. Następnie dodajemy zblendowany szpinak i ponownie mieszamy.

KROK 4: PIECZEMY CIASTO

Gotowe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy tak, aby było jak najbardziej płaskie. Pieczemy je przez ok. 12-15 minut, następnie odkładamy, aby ostygło.

KROK 5: NADAJEMY CIASTU KSZTAŁT

Ręczną tarką delikatnie ścieramy zarumienioną część ciasta, aby miało soczysty, zielony kolor. Ciasto docinamy do przygotowanej wcześniej formy. Ścinki odkładamy na później do dekoracji. Następnie odcinamy ⅓ ciasta (będzie to spód naszego domku). Pozostałe ciasto przekładamy do formy i odstawiamy na chwilę, aby nabrało kształtu.

MUS Z MLECZKA KOKOSOWEGO

KROK 1: UBIJAMY ŚMIETANKĘ I MLECZKO KOKOSOWE

W misie miksera ubijamy roślinną śmietankę. Następnie dodajemy do niej tylko gęstą część mleczka kokosowego i dokładnie mieszamy. Do musu dodajemy sok i otartą skórkę z limonki i ponownie mieszamy.

KROK 2: ŁĄCZYMY MUS Z ŻELATYNĄ

Rozpuszczoną żelatynę przekładamy do większej miski i rozrabiamy ją z kilkoma łyżkami musu kokosowego. Tak rozmieszaną żelatynę przekładamy do reszty musu i ponownie energicznie mieszamy.

PODANIE

KROK 1: SKŁADAMY DOMEK

Na ciasto w formie nakładamy ⅔ musu kokosowego. Następnie wyjmujemy zamrożoną piankę mango, odwijamy ją z folii i układamy na musie. Całość przykrywamy pozostałym musem kokosowym. Na to nakładamy wcześniej odciętą ⅓ ciasta.

Złożone ciasto przekładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

KROK 2: OZDABIAMY DOMEK

Tak przygotowany domek oprószamy cukrem pudrem. Pozostałe ciasto rozdrabniamy na pył i wysypujemy je dookoła domku, aby przypominało trawę. Domek ozdabiamy też według uznania ozdobami cukrowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Ewa Ewa
    336 dni temu
    Dzień dobry, jakie mniej więcej ma wymiary trójkąt z foremki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    335 dni temu
    Trójkąt jest formowany z ciasta pieczonego na blasze do pieczenia, która najczęściej ma 45 cm szerokości. Także każdy z boków trójkąta powinien mieć ok. 15 cm.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!