Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • folię aluminiową

Przygotuj wcześniej:

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z folii aluminiowej uformuj stożki zbliżone rozmiarem do małych marchewek i natłuść każdy odrobiną oleju.

Sposób przygotowania:

KROK 1: FORMUJEMY MARCHEWKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Ciasto francuskie kroimy wzdłuż dłuższego boku na 8 równych pasów. Pasy ciasta francuskiego nawijamy na przygotowane wcześniej stożki z folii aluminiowej tak, aby ciasto delikatnie na siebie nachodziło. Marchewki z ciasta układamy na blasze w dość dużych odstępach.

KROK 2: PIECZEMY MARCHEWKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Masło roztapiamy i dokładnie mieszamy z papryką. Tak przygotowanym płynem smarujemy każdy rożek z ciasta. Gotowe marchewki pieczemy przez ok. 10 minut. Z upieczonych rożków ostrożnie wyjmujemy folię aluminiową i odkładamy je do całkowitego wystudzenia.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM ŚMIETANKOWO-ŁOSOSIOWY

Łososia rozgniatamy widelcem i łączymy z serkiem śmietankowym. Następnie do kremu ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy ok. łyżki soku. Szczypiorek i koperek bardzo drobno siekamy i dodajemy wraz z solą i pieprzem do masy. Krem dokładnie mieszamy.

KROK 4: NADZIEWAMY I OZDABIAMY MARCHEWKI

Wystudzone marchewki z ciasta francuskiego nadziewamy kremem. Pęczek pietruszki rozdzielamy tak, aby do każdej marchewki trafiło kilka łodyżek tego zioła.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Gość Gość
    382 dni temu
    Potwierdzam, szkoda czasu na takie G*o

    odpowiedz

  • Gość Gość
    382 dni temu
    folia wyciągana na zimno. 10/13 ocalało ;-) polecam folię wyciągać poprzez kręcenie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    383 dni temu
    Czy różki cieple, czy zimne nie idzie wyjąć folii. Podejrzewam, że lepiej posmarować je olejem przed nawinięciem. ☹️ Miałam taki zamiar, ale robiłam według przepisu i totalna klapa.... 😢

    odpowiedz

  • Gość Gość
    383 dni temu
    Mam dokładnie to samo!!! Jedno wielkie g...
  • Gość Gość
    383 dni temu
    Ja wyciągałam folię jak były jeszcze ciepłe i wszystko się udało. Wcześniej przed nawinięciem ciasta na folię delikatnie posypałam mąką
  • Gość Gość
    384 dni temu
    Czy mozna je upiec dzień wczesniej i na drugi dzień nadziewac?Czy beda za suche na drugi dzień?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    384 dni temu
    Ja właśnie dziś będę piekła
  • Gość Gość
    383 dni temu
    to proszę jutro dać znać czy nie zrobiły sie za twarde...i czy Pani od razu nadziewała czy jutro będzie to robila...dziękuje z góry
  • Gość Gość
    385 dni temu
    Sprawdza się też foremki do pieczenia rurek z kremem jeśli ktoś ma

    odpowiedz

  • Gość Gość
    385 dni temu
    A wyciągamy folie kiedy różki są jeszcze gorące? Zostawiłam je do wystygnięcia i niestety nie szło ich później wyjąć - ciasto przykleiło się i wyjmując folie różki rozwaliły się 😅

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    385 dni temu
    Faktycznie najlepiej wyjąć folie, kiedy rożki są jeszcze ciepłe. Bardzo dziękujemy za uwagę, uzupełnimy przepis o tę informację.
  • Gość Gość
    386 dni temu
    Folie wyciągamy po upieczeniu czy przed ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    386 dni temu
    Folie wyciągamy po upieczeniu :)

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!