
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- folię aluminiową
Przygotuj wcześniej:
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z folii aluminiowej uformuj stożki zbliżone rozmiarem do małych marchewek i natłuść każdy odrobiną oleju.
Sposób przygotowania:
KROK 1: FORMUJEMY MARCHEWKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Ciasto francuskie kroimy wzdłuż dłuższego boku na 8 równych pasów. Pasy ciasta francuskiego nawijamy na przygotowane wcześniej stożki z folii aluminiowej tak, aby ciasto delikatnie na siebie nachodziło. Marchewki z ciasta układamy na blasze w dość dużych odstępach.
KROK 2: PIECZEMY MARCHEWKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Masło roztapiamy i dokładnie mieszamy z papryką. Tak przygotowanym płynem smarujemy każdy rożek z ciasta. Gotowe marchewki pieczemy przez ok. 10 minut. Z upieczonych rożków ostrożnie wyjmujemy folię aluminiową i odkładamy je do całkowitego wystudzenia.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM ŚMIETANKOWO-ŁOSOSIOWY
Łososia rozgniatamy widelcem i łączymy z serkiem śmietankowym. Następnie do kremu ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy ok. łyżki soku. Szczypiorek i koperek bardzo drobno siekamy i dodajemy wraz z solą i pieprzem do masy. Krem dokładnie mieszamy.
KROK 4: NADZIEWAMY I OZDABIAMY MARCHEWKI
Wystudzone marchewki z ciasta francuskiego nadziewamy kremem. Pęczek pietruszki rozdzielamy tak, aby do każdej marchewki trafiło kilka łodyżek tego zioła.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Pancakes z borówkami
- Grillowana cukinia
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Spaghetti à la carbonara
- Chili con carne
- Dressing musztardowo-miodowy
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Suflet czekoladowy
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Krem z dyni
- Zapiekanka ziemniaczana
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Ryż smażony z warzywami
- Guacamole
- Chłodnik z botwiny
- Makaron z boczniakami po azjatycku
- Sernik na zimno w słoiku
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Zupa pho z wołowiną
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (13)
831 dni temu
Potwierdzam, szkoda czasu na takie G*o
odpowiedz
831 dni temu
folia wyciągana na zimno. 10/13 ocalało ;-) polecam folię wyciągać poprzez kręcenie
odpowiedz
832 dni temu
Czy różki cieple, czy zimne nie idzie wyjąć folii. Podejrzewam, że lepiej posmarować je olejem przed nawinięciem. ☹️ Miałam taki zamiar, ale robiłam według przepisu i totalna klapa.... 😢
odpowiedz
832 dni temu
Mam dokładnie to samo!!! Jedno wielkie g...
832 dni temu
Ja wyciągałam folię jak były jeszcze ciepłe i wszystko się udało. Wcześniej przed nawinięciem ciasta na folię delikatnie posypałam mąką
833 dni temu
Czy mozna je upiec dzień wczesniej i na drugi dzień nadziewac?Czy beda za suche na drugi dzień?
odpowiedz
833 dni temu
Ja właśnie dziś będę piekła
833 dni temu
to proszę jutro dać znać czy nie zrobiły sie za twarde...i czy Pani od razu nadziewała czy jutro będzie to robila...dziękuje z góry
834 dni temu
Sprawdza się też foremki do pieczenia rurek z kremem jeśli ktoś ma
odpowiedz
834 dni temu
A wyciągamy folie kiedy różki są jeszcze gorące? Zostawiłam je do wystygnięcia i niestety nie szło ich później wyjąć - ciasto przykleiło się i wyjmując folie różki rozwaliły się 😅
odpowiedz
834 dni temu
Faktycznie najlepiej wyjąć folie, kiedy rożki są jeszcze ciepłe. Bardzo dziękujemy za uwagę, uzupełnimy przepis o tę informację.
835 dni temu
Folie wyciągamy po upieczeniu czy przed ?
odpowiedz
835 dni temu
Folie wyciągamy po upieczeniu :)
zobacz wszystkie