Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • papier do pieczenia
  • pędzelek do smarowania
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: WYKRAWAMY KOŁA Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Płat ciasta francuskiego rozwijamy, przykładamy do niego talerz i wykrawamy jego kształt nożem. Koło przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy pesto bazyliowym. Z drugiego płata ciasta wycinamy kolejne koło, tej samej wielkości. Przykrywamy nim pierwsze, posmarowane pesto i delikatnie dociskamy.

KROK 2: SKŁADAMY SŁOŃCE Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Camembert wyjmujemy z opakowania. Opakowanie układamy na środku złączonych płatów ciasta francuskiego i nożem odkrawamy okrąg jego wielkości. Okrąg wyjmujemy. W środek wstawiamy ser camembert z powrotem włożony do drewnianego opakowania.

Ciasto nacinamy na 16 kawałków, nie docinając do krawędzi opakowania z serem camembert. Dół każdego kawałka zawijamy w przeciwległą stronę – raz w prawo, raz w lewo. Kawałki łączymy po dwa, tak aby uzyskać kształt promieni słonecznych.

KROK 3: WYKŁADAMY DODATKI NA SER CAMEMBERT

Camembert nacinamy nożem w 3-4 miejscach. Na wierzchu układamy orzechy włoskie, żurawiny i polewamy miodem. Ciasto smarujemy rozbełtanym w miseczce jajkiem.

KROK 4: PIECZEMY SŁOŃCE Z SEREM CAMEMBERT

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i ozdabiamy gałązkami rozmarynu. Podajemy jeszcze ciepłe.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!