Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- papier do pieczenia
- pędzelek do smarowania
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYKRAWAMY KOŁA Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Płat ciasta francuskiego rozwijamy, przykładamy do niego talerz i wykrawamy jego kształt nożem. Koło przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy pesto bazyliowym. Z drugiego płata ciasta wycinamy kolejne koło, tej samej wielkości. Przykrywamy nim pierwsze, posmarowane pesto i delikatnie dociskamy.
KROK 2: SKŁADAMY SŁOŃCE Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Camembert wyjmujemy z opakowania. Opakowanie układamy na środku złączonych płatów ciasta francuskiego i nożem odkrawamy okrąg jego wielkości. Okrąg wyjmujemy. W środek wstawiamy ser camembert z powrotem włożony do drewnianego opakowania.
Ciasto nacinamy na 16 kawałków, nie docinając do krawędzi opakowania z serem camembert. Dół każdego kawałka zawijamy w przeciwległą stronę – raz w prawo, raz w lewo. Kawałki łączymy po dwa, tak aby uzyskać kształt promieni słonecznych.
KROK 3: WYKŁADAMY DODATKI NA SER CAMEMBERT
Camembert nacinamy nożem w 3-4 miejscach. Na wierzchu układamy orzechy włoskie, żurawiny i polewamy miodem. Ciasto smarujemy rozbełtanym w miseczce jajkiem.
KROK 4: PIECZEMY SŁOŃCE Z SEREM CAMEMBERT
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i ozdabiamy gałązkami rozmarynu. Podajemy jeszcze ciepłe.
Zobacz podobne
przepisy
Sajgonki z ciasta francuskiego
Chrupiące ciasteczka z bakaliowym farszem a do tego pikantny sos czekoladowy na bazie chili. Intrygujący, kuszący smak.
Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami
Delikatny drób i smakowite dodatki zamknięte w chrupiącym cieście. Doskonała propozycja na lekki, ale sycący posiłek!
Warkocz z ciasta francuskiego z szynką
Ciasto francuskie zapiekane z szynką i aromatycznymi dodatkami. Pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska.
Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
Marchewki z ciasta francuskiego, wypełnione przepysznym nadzieniem z serka śmietankowego i wędzonego łososia. To niespotykany pomysł na przekąskę na Wielkanoc i nie tylko!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Kabanosy w cieście
- Polędwiczki w sosie miodowo-balsamicznym z grillowanymi warzywami
- Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi
- Napoleonka waniliowa
- Odwrócona zielona tarta
- Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem
- Zupa fasolowa
- Kurczak w sosie pesto
- Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
- Arancini - kulki ryżowe
- Cytrynowy sernik w słoiku
- Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem
- Croissant z pesto i francuskim serem
- Sałatka z szynką szwarcwaldzką
- Ubijany ser brie z grzankami
- Pizza z tortilli
- Racuchy bez drożdży ze śliwkami
- Pieczona makrela w chlebku pita
- Kanapkowe szaszłyki
- Sałatka z pieczonych buraków z sosem z pędów sosny
- Jabłkowy chutney z cynamonem
- Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem
- Stek ze strusia z karmelizowaną cebulą
- Purée z pieczonych ziemniaków
- Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką
- Zupa z zielonych szparagów z kiełkami i twarogiem
- Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
- Farsz do pierogów z serem parmigiano reggiano
- Klasyczny mus czekoladowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)