zobacz film Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blaszkę wyłożoną pergaminem
  • Rozgrzej piekarnik do 200-210°C.

Pieczona papryka

Papryki smarujemy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 190-200°C (termoobieg); po upieczeniu papryki powinny zostać przykryte folią spożywczą i odstawione do przestygnięcia, następnie zdejmujemy z nich skórę i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki.

Eskalopki

Piersi indyka kroimy w plastry o grubości 1 cm, doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju słonecznikowego podsmażamy plastry indyka z obu stron, aż mięso się zarumieni. Mięso zdejmujemy z patelni.

Dobrze schłodzone ciasto francuskie rozwijamy, posypujemy mąką. Na każdą porcję eskalopek kroimy 2 paski ciasta, jeden o szerokości nieco większej niż kawałek indyka. Drugi mniej więcej o 1,5 cm szerszy.

W miseczce mieszamy jajko z odrobiną mleka i smarujemy nimi mniejszy kawałek ciasta.

Na mniejszy kawałek ciasta nakładamy kawałek wysmażonego indyka, na nim układamy pasek upieczonej papryki, ser feta oraz liście bazylii. Większą część ciasta francuskiego nacinamy w poprzek w równych odstępach, nie przecinając ciasta do końca, przykrywamy nim ciasto z indykiem, dociskamy, by brzegi się skleiły i odcinamy nadmiar ciasta. Wierzch smarujemy mieszaniną jaja z mlekiem. Blachę wykładamy pergaminem, posypujemy mąką i układamy przygotowane eskalopki. Blachę wstawiamy do lodówki na 15 minut.

Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200-210°C, pieczemy około 12-15 minut do zarumienienia ciasta.

Smażone brzoskwinie

Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy indyka, wlewamy odrobinę oleju. Gdy olej się rozgrzeje, smażymy około 1 minuty pokrojone na pół brzoskwinie miąższem do dołu. Następnie brzoskwinie obracamy, smażymy skórką do dołu. Brzoskwinie zdejmujemy z patelni. Na patelnię dajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku, 2 łyżeczki miodu, doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy białym winem. Dodajemy delikatnie rozgniecione gałązki bazylii, redukujemy. Następnie dodajemy masło, mieszamy i chwilę gotujemy. Na końcu dodajemy wcześniej podsmażone brzoskwinie, liście bazylii oraz 1 łyżeczkę miodu. Gotujemy około 1 minuty, podlewając brzoskwinie sosem. Eskalopki w cieście francuskim wyjmujemy z piekarnika. Przekrawamy ciasto, układamy na talerzu, dookoła nakładamy przysmażone brzoskwinie, pozostałą ilość brzoskwiń z sosem przekładamy do sosjerki. Dekorujemy listkami bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • M. M.
    821 dni temu
    Zrobiłam ten przepis bo wyglądał smakowicie ale niestety ciasto francuskie w miejscu gdzie był położony filet z indyka nie upiekło się tylko niesmacznie zaparzyło. Czy popełniłam jakiś błąd?? Danie podałam z podsmażaną cebulką wraz z papryką al dente i orzechami włoskimi. Było prawie pyszne.

    odpowiedz

  • La Francuska01 La Francuska01
    826 dni temu
    Wygląda przepysznie , w szkole mam konkurs kulinarny za tydzień , na pewno spróbuję :) !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    825 dni temu
    Życzymy zatem powodzenia! :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram