Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patyczki do szaszłyków zamoczone w wodzie
- blender lub mikser
Przygotuj wcześniej
500 g zielonego groszku zblanszuj i zahartuj.
Szaszłyki
Filet z indyka kroimy w kostkę. Brzoskwinie kroimy na pół, pozbawiamy pestek. Każdą połówkę kroimy na cztery części (brzoskwinie nie powinny być zbyt miękkie). Na patyczki do szaszłyków nabijamy kawałki indyka i brzoskwiń na przemian (na jednym patyczku powinny być 4 kawałki indyka i 4 kawałki brzoskwini). Czynność powtarzamy, tworząc kolejne szaszłyki. Doprawiamy je pieprzem i solą.
Do dużego naczynia żaroodpornego dajemy niewielką ilość oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, ścieramy odrobinę skórki z limonki, mieszamy. Każdy szaszłyk, umieszczając w naczyniu, obtaczamy w oliwie z dodatkami. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na bok.
Sałatka
Grejpfruita obieramy i wycinamy z niego cząstki, pozbywając się białych elementów. Segmenty przekładamy do miski. Z pozostałych elementów wyciskamy sok do czystego naczynia. 400 g sparzonego i zahartowanego groszku dodajemy do miski z grejpfruitem. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i sałatę pokrojoną w cienkie paski. Ser kozi w kawałku kroimy w kostkę. Przekładamy do sałatki. Dodajemy posiekany szczypiorek, 3 posiekane gałązki świeżej bazylii. Sałatkę odstawiamy na bok.
Winegret z groszkiem
Do soku z grejpfruita dodajemy sok z połowy limonki, 3 łyżki octu balsamicznego, doprawiamy solą i pieprzem, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 100 g groszku zielonego. Wszystkie składniki miksujemy. Odstawiamy na bok.
Szaszłyki
Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy szaszłyki z każdej strony do zarumienienia(około 4-6 minut). Przysmażone szaszłyki przekładamy na talerz. Na gorącą patelnię dajemy sos sojowy indonezyjski, około 5-6 łyżek, i cukier trzcinowy. Kiedy cukier się rozpuści, na patelnię ponownie przekładamy szaszłyki, które obtaczamy dokładnie w sosie. Szaszłyki dusimy w sosie około 2 minut.
Sałatkę polewamy sosem winegret z groszkiem, delikatnie mieszamy. Na talerz wysypujemy garść posiekanej kolendry, obtaczamy w niej szaszłyki. Do miski przekładamy sałatkę, na górę sałatki nakładamy twaróg kozi. Na sałatce układamy szaszłyki.
Zobacz podobne
przepisy
Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami
Delikatny drób i smakowite dodatki zamknięte w chrupiącym cieście. Doskonała propozycja na lekki, ale sycący posiłek!
Indyk z gruszkowym nadzieniem
Naprawdę warto sięgnąć do kuchni inspirowanej Ameryką, by pożyczyć od niej przepis na indyka nadziewanego farszem z gruszek.
Eskalopki z indyka w papilotce
Jeden z pyszniejszych przepisów na pysznego indyka - pieczonego w formie eskalopek i serwowanego z ziemniaczaną zapiekanką.
Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym
Indyk, jako wykwintny drób, zasługuje na równie wysublimowaną oprawę. Podaj go z pieczoną gruszką i pleśniowym serem.
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
3312 dni temu
Czym zastąpić brzoskwinie po sezonie?
odpowiedz
3312 dni temu
Ewo, możesz użyć np. jabłek.
3441 dni temu
1 brzoskwinia to 8 kawałków. 3brzoskwinie x8 to 24 kawałki . 8 szaszłyków po 4 kawałki brzoskwini to 32 kawałki. nie zgadza mi się ilość.
odpowiedz