Szaszłyki z indykiem i brzoskwiniami w sosie sojowym z sałatką z serem kozim
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • patyczki do szaszłyków zamoczone w wodzie
  • blender lub mikser

Przygotuj wcześniej

500 g zielonego groszku zblanszuj i zahartuj. 

Szaszłyki

Filet z indyka kroimy w kostkę. Brzoskwinie kroimy na pół, pozbawiamy pestek. Każdą połówkę kroimy na cztery części (brzoskwinie nie powinny być zbyt miękkie). Na patyczki do szaszłyków nabijamy kawałki indyka i brzoskwiń na przemian (na jednym patyczku powinny być 4 kawałki indyka i 4 kawałki brzoskwini). Czynność powtarzamy, tworząc kolejne szaszłyki. Doprawiamy je pieprzem i solą.

Do dużego naczynia żaroodpornego dajemy niewielką ilość oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, ścieramy odrobinę skórki z limonki, mieszamy. Każdy szaszłyk, umieszczając w naczyniu, obtaczamy w oliwie z dodatkami. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na bok.

Sałatka

Grejpfruita obieramy i wycinamy z niego cząstki, pozbywając się białych elementów. Segmenty przekładamy do miski. Z pozostałych elementów wyciskamy sok do czystego naczynia. 400 g sparzonego i zahartowanego groszku dodajemy do miski z grejpfruitem. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i sałatę pokrojoną w cienkie paski. Ser kozi w kawałku kroimy w kostkę. Przekładamy do sałatki. Dodajemy posiekany szczypiorek, 3 posiekane gałązki świeżej bazylii. Sałatkę odstawiamy na bok.

Winegret z groszkiem

Do soku z grejpfruita dodajemy sok z połowy limonki, 3 łyżki octu balsamicznego, doprawiamy solą i pieprzem, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 100 g groszku zielonego. Wszystkie składniki miksujemy. Odstawiamy na bok.

Szaszłyki

Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy szaszłyki z każdej strony do zarumienienia(około 4-6 minut). Przysmażone szaszłyki przekładamy na talerz. Na gorącą patelnię dajemy sos sojowy indonezyjski, około 5-6 łyżek, i cukier trzcinowy. Kiedy cukier się rozpuści, na patelnię ponownie przekładamy szaszłyki, które obtaczamy dokładnie w sosie. Szaszłyki dusimy w sosie około 2 minut.

Sałatkę polewamy sosem winegret z groszkiem, delikatnie mieszamy. Na talerz wysypujemy garść posiekanej kolendry, obtaczamy w niej szaszłyki. Do miski przekładamy sałatkę, na górę sałatki nakładamy twaróg kozi. Na sałatce układamy szaszłyki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Ewa Ewa
    3312 dni temu
    Czym zastąpić brzoskwinie po sezonie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3312 dni temu
    Ewo, możesz użyć np. jabłek.
  • Gość Gość
    3441 dni temu
    1 brzoskwinia to 8 kawałków. 3brzoskwinie x8 to 24 kawałki . 8 szaszłyków po 4 kawałki brzoskwini to 32 kawałki. nie zgadza mi się ilość.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!