
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- papier do pieczenia
- nożyczki
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ŚMIETANOWĄ
Pietruszkę siekamy drobno i przekładamy do miski. Dodajemy śmietanę i posiekany ząbek czosnku. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE
Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy i całe smarujemy masą śmietanową. Na wierzchu układamy szynkę. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
KROK 3: FORMUJEMY WARKOCZ
Ciasto nacinamy ostrymi nożyczkami pod kątem co 2 cm, nie docinając do końca. Kawałki odchylamy – jeden w prawą, drugi w lewą stronę. Wszystko powtarzamy w przypadku każdego kawałka.
KROK 4: PIECZEMY WARKOCZ
Warkocz pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C maksymalnie przez 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Podajemy jeszcze ciepłe.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Przekąski sylwestrowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Burek ze szpinakiem
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Jajka na miękko
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Krokiety z mięsem
- Sernik pistacjowy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Nuggetsy z kurczaka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Sałatka gyros
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Uszka z grzybami
- Klasyczna sałatka grecka
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)