Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- papier do pieczenia
- nożyczki
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ŚMIETANOWĄ
Pietruszkę siekamy drobno i przekładamy do miski. Dodajemy śmietanę i posiekany ząbek czosnku. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE
Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy i całe smarujemy masą śmietanową. Na wierzchu układamy szynkę. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
KROK 3: FORMUJEMY WARKOCZ
Ciasto nacinamy ostrymi nożyczkami pod kątem co 2 cm, nie docinając do końca. Kawałki odchylamy – jeden w prawą, drugi w lewą stronę. Wszystko powtarzamy w przypadku każdego kawałka.
KROK 4: PIECZEMY WARKOCZ
Warkocz pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C maksymalnie przez 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Podajemy jeszcze ciepłe.
Zobacz podobne
przepisy
Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego
Chrupiące z zewnątrz, a w środku kryjące pyszny farsz z sera, kabanosów i suszonych pomidorów. Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego będą ozdobą każdego stołu!
Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert
Pyszny i kremowy camembert, zapiekany z ciastem francuskim wypełnionym aromatycznym pesto. Efektowna przekąska, która zrobi wrażenie na gościach każdej imprezy.
Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Błyskawiczna przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezie. Zobacz, jak przygotować te zawijasy z ciasta francuskiego z nadzieniem z sera mascarpone i szpinaku.
Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
Marchewki z ciasta francuskiego, wypełnione przepysznym nadzieniem z serka śmietankowego i wędzonego łososia. To niespotykany pomysł na przekąskę na Wielkanoc i nie tylko!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
- Morele z aksamitnym serkiem i pistacjami
- Sałatka z fetą i jajkiem
- Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy
- Chrupiące paluchy z sosem czekoladowym
- Jajko zapiekane w bagietce
- Polędwica wieprzowa w cieście francuskim
- Krewetki w tempurze
- Pasta jajeczna
- Zupa chrzanowa
- Bezglutenowe krakersy z dipem z awokado
- Ryż na mleku z jabłkiem
- PASTA Z KOZIEGO SERA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Kalarepa faszerowana grochem
- Ryż z mięsem mielonym i warzywami
- Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
- Agarowe galaretki jagodowe
- Bulion wołowy
- Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
- Pulpety z indyka w sosie kurkowym
- Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami
- Sałatka z homara z arbuzem
- Przepis na włoską babkę Panettone
- Sok pomarańczowo-marchewkowo-jabłkowy z kurkumą
- Wrapy z kurczakiem w sosie mango
- KRUSZONKA WEGAŃSKA I MALINY ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ
- Crostini z serkiem, ogórkiem i łososiem
- Owsianka kokosowa
- Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)