zobacz film Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • pędzelek do smarowania ciasta
  • formę do muffinów
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200-210°C (termoobieg)

Przygotuj wcześniej:

Ciasto francuskie mocno schłódź w lodówce.

Sposób przygotowania:

KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU

Ser pokrojony w kostkę przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, przekrojone na pół oliwki, pokrojone w cienkie plasterki kabanosy, posiekaną natkę pietruszki, 1 łyżeczkę oregano oraz oliwę z oliwek, mieszamy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE

Jajko roztrzepujemy w czystym naczyniu, dodajemy 1 łyżkę mleka, mieszamy.

Ciasto francuskie przekładamy na posypaną mąką deskę, całą powierzchnię ciasta smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem z mlekiem. Posypujemy 1 łyżeczką oregano i soli. Ciasto kroimy na kwadraty o wymiarach 6 x 6 cm.

KROK 3: FASZERUJEMY CIASTO FRANCUSKIE I FORMUJEMY SAKIEWKI

Na każdy kawałek ciasta nakładamy odrobinę farszu, końce ciasta łączymy ze sobą, spinając je w górze, tak przygotowane sakiewki przekładamy do formy do muffinów. Następnie wierzch wszystkich sakiewek smarujemy masłem zmieszanym z mlekiem. Tak przygotowane sakiewki wkładamy do zamrażalnika mniej więcej na 20 minut.

KROK 4: PIECZEMY SAKIEWKI

Następnie sakiewki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200-210°C, pieczemy 20 minut. Upieczone sakiewki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Przestygłe sakiewki przekładamy na talerz.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego o wyjątkowym smaku     

Jako organizator zabawy sylwestrowej musisz zadbać nie tylko o pyszny poczęstunek. Nie możesz przecież pozwolić na to, by goście chodzili głodni i zabrakło im siły do dalszej zabawy! Jeśli podczas najbliższej imprezy nie chcesz ograniczać się do słonych przekąsek takich jak orzeszki czy chipsy i pragniesz przygotować coś ekstra, sakiewki z ciasta francuskiego będą strzałem w dziesiątkę! Nie tylko świetnie smakują – dzięki chrupiącemu ciastu i wieloskładnikowemu farszowi – ale też znakomicie prezentują się na każdym stole.

Nasze kieszonki z ciasta francuskiego są nadziewane serem gouda, suszonymi pomidorami, oliwkami i kabanosami. Oznacza to, że tworzą kompozycje nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo pożywne. Co ważne – przepis na saszetki z ciasta francuskiego zaliczamy do przepisów łatwych, odpowiednich nawet dla początkujących kucharzy. Kierując się wskazówkami Karola Okrasy, w mniej niż godzinę przygotujesz kieszonki z ciasta francuskiego dla 6 osób! Nieco modyfikując nasz pomysł na saszetki z ciasta francuskiego, z łatwością stworzysz też innego rodzaju przekąski. Jakieś przykłady? Niektóre z naszych sugestii to kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem i pieczarkami czy sakiewki ze szpinakiem i serem feta. Pysznych możliwości masz zatem mnóstwo! Z pewnością oczarujesz nawet najbardziej wybrednych spośród gości sylwestrowej prywatki. Już teraz podpowiadamy, że jeśli uwielbiasz połączenie ciasta francuskiego i kabanosów, musisz poznać też nasze halloweenowe kiełbaski w cieście francuskim oraz kabanosy w cieście francuskim z musztardą Dijon i miodem według przepisu niezastąpionego Karola Okrasy.

Jak zrobić sakiewki z ciasta francuskiego na sylwestra?

Bez względu na to, czy pragniesz przygotować sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem i suszonymi pomidorami, sakiewki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, czy też pozostać przy naszym przepisie, schemat postępowania wygląda podobnie. Na samym początku należy zatem schłodzić ciasto francuskie w lodówce i zająć się farszem. W przypadku sakiewek z serem, pomidorami, oliwkami i kabanosami sprawa jest prosta. Wystarczy, że ser pokroisz w kostkę, pomidory w paski, kabanosy na plasterki, a oliwki na pół. Wszystko doprawisz wskazanymi dodatkami i wymieszasz w misce. Gdy marzą Ci się sakiewki z kurczakiem lub mięsem mielonym, mięso musisz oczywiście poddać obróbce termicznej – podsmażyć je na patelni.

Co dalej? Teraz rozłóż ciasto do sakiewek z ciasta francuskiego na słono na desce, pokryj je jajkiem i przyprawami, a następnie podziel na mniejsze części. Każdą z nich pokryj farszem – czy to sakiewki z kurczakiem, warzywami, czy serem i kabanosem – i na koniec zamknij. Pamiętaj, że w naszym przepisie do nadania sakiewkom odpowiedniego kształtu wykorzystujemy foremki do muffinów. A także o tym, że przed włożeniem do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika musisz je pokryć masłem z dodatkiem mleka oraz mrozić przez 20 minut w zamrażalniku.

Jeszcze jedna ważna kwestia. Choć wygląd i zapach wyciągniętych z piekarnika sakiewek z ciasta francuskiego wyjątkowo zaostrza apetyt, wytrzymaj jeszcze chwilę! Aby zapobiec poparzeniu przez farsz, odczekaj chwilę przed serwowaniem przekąsek swoim znajomym. Niech nieco wystygną! Emocji z pewnością wystarczy!

Na stronie Kuchni Lidla znajdziesz dodatkowo dużo więcej pysznych pomysłów na sakiewki z ciasta francuskiego na słono, sakiewki z ciasta francuskiego na słodko oraz inne wymyślne potrawy na bazie tego wspaniałego kruchego ciasta. Jeśli kuszą Cię sakiewki z ciasta francuskiego z szynką i serem, prawdopodobnie zainteresuje Cię też warkocz z ciasta francuskiego z szynką według przepisu Kingi Paruzel. A także choinki z salami i serem cheddar, wręcz wymarzone na Święta! W tym wyjątkowym czasie doskonale sprawdzą się też ciastka z grzybami Kuchni Lidla. Jeśli szukasz czegoś specjalnego na imprezę, na której gościć będą miłośnicy łososia, daj szansę wyjątkowym nadziewanym marchewkom z ciasta francuskiego. Te wyśmienite przekąski z ciasta francuskiego, w których obok łososia występuje serek śmietankowy, szczypiorek i koper, skradną serca nie tylko swoim smakiem, ale również nietuzinkowym wyglądem! Koniecznie spróbuj!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!