zobacz film Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • pędzelek do smarowania ciasta
  • formę do muffinów
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200-210°C (termoobieg)

Przygotuj wcześniej:

Ciasto francuskie mocno schłódź w lodówce.

Sposób przygotowania:

KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU

Ser pokrojony w kostkę przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, przekrojone na pół oliwki, pokrojone w cienkie plasterki kabanosy, posiekaną natkę pietruszki, 1 łyżeczkę oregano oraz oliwę z oliwek, mieszamy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE

Jajko roztrzepujemy w czystym naczyniu, dodajemy 1 łyżkę mleka, mieszamy.

Ciasto francuskie przekładamy na posypaną mąką deskę, całą powierzchnię ciasta smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem z mlekiem. Posypujemy 1 łyżeczką oregano i soli. Ciasto kroimy na kwadraty o wymiarach 6 x 6 cm.

KROK 3: FASZERUJEMY CIASTO FRANCUSKIE I FORMUJEMY SAKIEWKI

Na każdy kawałek ciasta nakładamy odrobinę farszu, końce ciasta łączymy ze sobą, spinając je w górze, tak przygotowane sakiewki przekładamy do formy do muffinów. Następnie wierzch wszystkich sakiewek smarujemy masłem zmieszanym z mlekiem. Tak przygotowane sakiewki wkładamy do zamrażalnika mniej więcej na 20 minut.

KROK 4: PIECZEMY SAKIEWKI

Następnie sakiewki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200-210°C, pieczemy 20 minut. Upieczone sakiewki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Przestygłe sakiewki przekładamy na talerz.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!