Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- pędzelek do smarowania ciasta
- formę do muffinów
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200-210°C (termoobieg)
Przygotuj wcześniej:
Ciasto francuskie mocno schłódź w lodówce.
Sposób przygotowania:
KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU
Ser pokrojony w kostkę przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, przekrojone na pół oliwki, pokrojone w cienkie plasterki kabanosy, posiekaną natkę pietruszki, 1 łyżeczkę oregano oraz oliwę z oliwek, mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE
Jajko roztrzepujemy w czystym naczyniu, dodajemy 1 łyżkę mleka, mieszamy.
Ciasto francuskie przekładamy na posypaną mąką deskę, całą powierzchnię ciasta smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem z mlekiem. Posypujemy 1 łyżeczką oregano i soli. Ciasto kroimy na kwadraty o wymiarach 6 x 6 cm.
KROK 3: FASZERUJEMY CIASTO FRANCUSKIE I FORMUJEMY SAKIEWKI
Na każdy kawałek ciasta nakładamy odrobinę farszu, końce ciasta łączymy ze sobą, spinając je w górze, tak przygotowane sakiewki przekładamy do formy do muffinów. Następnie wierzch wszystkich sakiewek smarujemy masłem zmieszanym z mlekiem. Tak przygotowane sakiewki wkładamy do zamrażalnika mniej więcej na 20 minut.
KROK 4: PIECZEMY SAKIEWKI
Następnie sakiewki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200-210°C, pieczemy 20 minut. Upieczone sakiewki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Przestygłe sakiewki przekładamy na talerz.
Zobacz podobne
przepisy
Warkocz z ciasta francuskiego z szynką
Ciasto francuskie zapiekane z szynką i aromatycznymi dodatkami. Pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska.
Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert
Pyszny i kremowy camembert, zapiekany z ciastem francuskim wypełnionym aromatycznym pesto. Efektowna przekąska, która zrobi wrażenie na gościach każdej imprezy.
Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Błyskawiczna przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezie. Zobacz, jak przygotować te zawijasy z ciasta francuskiego z nadzieniem z sera mascarpone i szpinaku.
Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
Marchewki z ciasta francuskiego, wypełnione przepysznym nadzieniem z serka śmietankowego i wędzonego łososia. To niespotykany pomysł na przekąskę na Wielkanoc i nie tylko!
Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego o wyjątkowym smaku
Jako organizator zabawy sylwestrowej musisz zadbać nie tylko o pyszny poczęstunek. Nie możesz przecież pozwolić na to, by goście chodzili głodni i zabrakło im siły do dalszej zabawy! Jeśli podczas najbliższej imprezy nie chcesz ograniczać się do słonych przekąsek takich jak orzeszki czy chipsy i pragniesz przygotować coś ekstra, sakiewki z ciasta francuskiego będą strzałem w dziesiątkę! Nie tylko świetnie smakują – dzięki chrupiącemu ciastu i wieloskładnikowemu farszowi – ale też znakomicie prezentują się na każdym stole.
Nasze kieszonki z ciasta francuskiego są nadziewane serem gouda, suszonymi pomidorami, oliwkami i kabanosami. Oznacza to, że tworzą kompozycje nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo pożywne. Co ważne – przepis na saszetki z ciasta francuskiego zaliczamy do przepisów łatwych, odpowiednich nawet dla początkujących kucharzy. Kierując się wskazówkami Karola Okrasy, w mniej niż godzinę przygotujesz kieszonki z ciasta francuskiego dla 6 osób! Nieco modyfikując nasz pomysł na saszetki z ciasta francuskiego, z łatwością stworzysz też innego rodzaju przekąski. Jakieś przykłady? Niektóre z naszych sugestii to kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem i pieczarkami czy sakiewki ze szpinakiem i serem feta. Pysznych możliwości masz zatem mnóstwo! Z pewnością oczarujesz nawet najbardziej wybrednych spośród gości sylwestrowej prywatki. Już teraz podpowiadamy, że jeśli uwielbiasz połączenie ciasta francuskiego i kabanosów, musisz poznać też nasze halloweenowe kiełbaski w cieście francuskim oraz kabanosy w cieście francuskim z musztardą Dijon i miodem według przepisu niezastąpionego Karola Okrasy.
Jak zrobić sakiewki z ciasta francuskiego na sylwestra?
Bez względu na to, czy pragniesz przygotować sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem i suszonymi pomidorami, sakiewki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, czy też pozostać przy naszym przepisie, schemat postępowania wygląda podobnie. Na samym początku należy zatem schłodzić ciasto francuskie w lodówce i zająć się farszem. W przypadku sakiewek z serem, pomidorami, oliwkami i kabanosami sprawa jest prosta. Wystarczy, że ser pokroisz w kostkę, pomidory w paski, kabanosy na plasterki, a oliwki na pół. Wszystko doprawisz wskazanymi dodatkami i wymieszasz w misce. Gdy marzą Ci się sakiewki z kurczakiem lub mięsem mielonym, mięso musisz oczywiście poddać obróbce termicznej – podsmażyć je na patelni.
Co dalej? Teraz rozłóż ciasto do sakiewek z ciasta francuskiego na słono na desce, pokryj je jajkiem i przyprawami, a następnie podziel na mniejsze części. Każdą z nich pokryj farszem – czy to sakiewki z kurczakiem, warzywami, czy serem i kabanosem – i na koniec zamknij. Pamiętaj, że w naszym przepisie do nadania sakiewkom odpowiedniego kształtu wykorzystujemy foremki do muffinów. A także o tym, że przed włożeniem do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika musisz je pokryć masłem z dodatkiem mleka oraz mrozić przez 20 minut w zamrażalniku.
Jeszcze jedna ważna kwestia. Choć wygląd i zapach wyciągniętych z piekarnika sakiewek z ciasta francuskiego wyjątkowo zaostrza apetyt, wytrzymaj jeszcze chwilę! Aby zapobiec poparzeniu przez farsz, odczekaj chwilę przed serwowaniem przekąsek swoim znajomym. Niech nieco wystygną! Emocji z pewnością wystarczy!
Na stronie Kuchni Lidla znajdziesz dodatkowo dużo więcej pysznych pomysłów na sakiewki z ciasta francuskiego na słono, sakiewki z ciasta francuskiego na słodko oraz inne wymyślne potrawy na bazie tego wspaniałego kruchego ciasta. Jeśli kuszą Cię sakiewki z ciasta francuskiego z szynką i serem, prawdopodobnie zainteresuje Cię też warkocz z ciasta francuskiego z szynką według przepisu Kingi Paruzel. A także choinki z salami i serem cheddar, wręcz wymarzone na Święta! W tym wyjątkowym czasie doskonale sprawdzą się też ciastka z grzybami Kuchni Lidla. Jeśli szukasz czegoś specjalnego na imprezę, na której gościć będą miłośnicy łososia, daj szansę wyjątkowym nadziewanym marchewkom z ciasta francuskiego. Te wyśmienite przekąski z ciasta francuskiego, w których obok łososia występuje serek śmietankowy, szczypiorek i koper, skradną serca nie tylko swoim smakiem, ale również nietuzinkowym wyglądem! Koniecznie spróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Banany smażone w cieście
- Francuskie paluchy z pesto
- Empanadas z tuńczykiem i oliwkami
- Sylwestrowe przekąski według Karola Okrasy
- Zielone falafele z sosem tahini
- Kotleciki z ciecierzycy i młodej kapusty
- Tosty francuskie z lodami i sałatką owocową
- Banica z serem feta
- Kotleciki z tofu
- Cake pops: ciastka na patyku
- Panierowana mozzarella
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki
- Zapiekanka ryżowa z warzywami i kurczakiem
- Gofry brownie z konfiturą pomarańczową
- Obiad jednoblaszkowy z tofu
- Roladki z tortilli z guacamole i kabanosami
- Sałatka warstwowa z szynką
- Wegańska kapusta faszerowana
- Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną
- Vol-au-vent (korpusy z ciasta francuskiego) z ubijaną fetą
- Gniazdka z bułek ze szparagami i jajkiem
- MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z ŻELEM TRUSKAWKOWYM
- Croquetas z purée ziemniaczanym i chorizo
- Jajka w chmurkach
- Śląskie pieczonki z kociołka
- Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)