
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- praskę do czosnku
- tarkę o drobnych oczkach
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej:
Mrożony szpinak wyjmij około godziny przed przystąpieniem do przygotowywania palmierów.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Szpinak odsączamy dokładnie z wody i mieszamy w misce z serem mascarpone, wyciśniętym czosnkiem, startym parmezanem, posiekanymi suszonymi pomidorami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 2: WYPEŁNIAMY CIASTO FRANCUSKIE
Płat ciasta francuskiego rozwijamy i cały smarujemy farszem. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższych boków z obu stron, tak aby oba wałki spotkały się w połowie. Rulon kroimy na kawałki o grubości ok. 1 cm.
KROK 3: PIECZEMY PALMIERY
Palmiery przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C ok. 10 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Podajemy jeszcze ciepłe.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Makówki śląskie
- Boczek pieczony
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sernik pistacjowy
- Mini burgery
- Guacamole
- Świąteczne pierniczki
- Spaghetti carbonara
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Kutia
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
- Uszka z grzybami
- Śledź w oleju
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Piernik świąteczny
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)