zobacz film Vol-au-vent z nadzieniem z serka śmietankowego

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • wykrawaczkę do ciastek o średnicy ok. 6 cm
  • wykrawaczkę do ciastek o średnicy ok. 3 cm
  • blachę
  • papier do pieczenia
  • rękaw cukierniczy

Przygotuj wcześniej:

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki dopiero przed samym przygotowaniem przekąsek, aby w momencie użycia było bardzo mocno schłodzone.

Sposób przygotowania:

KROK 1: WYCINAMY CIASTO FRANCUSKIE

W miseczce bełtamy jedno jajko. Ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy z niego koła o średnicy ok. 6 cm. W ¾ wyciętych kół wycinamy także mniejsze krążki tak, aby powstały swego rodzaju pierścienie.  

KROK 2: SKŁADAMY CIASTKA

Na blaszkę wykładamy koła z ciasta francuskiego. Każde koło smarujemy jajkiem, umieszczamy na nim pierścień z ciasta i smarujemy jajkiem. Czynność powtarzamy jeszcze 2-3 razy, aż wykorzystamy wszystkie koła.

KROK 3: PIECZEMY CIASTKA

Na blachę wykładamy także kółka z ciasta francuskiego, które powstały podczas wycinania pierścieni. Całość pieczemy ok. 15-20 minut, aż ciasto wyrośnie i delikatnie się zarumieni. Tak przygotowane ciastka studzimy.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

W misce umieszczamy serek śmietankowy, jogurt grecki i chrzan. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej aż do dokładnego połączenia się składników. Gotowy farsz przekładamy do rękawa cukierniczego.

KROK 5: PODAJEMY VOL-AU-VENT

Wystudzone ciastka wypełniamy farszem. Zależnie od preferencji ozdabiamy je składnikami w kombinacji:

  • kawior ze skórką otartą z cytryny,
  • ajwar z kiełkami,
  • krewetki zanurzone w dołączonym do opakowania sosie sweet chili.
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!