![Vol-au-vent z nadzieniem z serka śmietankowego Vol-au-vent z nadzieniem z serka śmietankowego](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/d30e4501195a-833b5e8add94-kinga-paruzel-kuchnialidla-vol-au-vent-z-nadzieniem-z-serka-smietankowego.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- wykrawaczkę do ciastek o średnicy ok. 6 cm
- wykrawaczkę do ciastek o średnicy ok. 3 cm
- blachę
- papier do pieczenia
- rękaw cukierniczy
Przygotuj wcześniej:
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki dopiero przed samym przygotowaniem przekąsek, aby w momencie użycia było bardzo mocno schłodzone.
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYCINAMY CIASTO FRANCUSKIE
W miseczce bełtamy jedno jajko. Ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy z niego koła o średnicy ok. 6 cm. W ¾ wyciętych kół wycinamy także mniejsze krążki tak, aby powstały swego rodzaju pierścienie.
KROK 2: SKŁADAMY CIASTKA
Na blaszkę wykładamy koła z ciasta francuskiego. Każde koło smarujemy jajkiem, umieszczamy na nim pierścień z ciasta i smarujemy jajkiem. Czynność powtarzamy jeszcze 2-3 razy, aż wykorzystamy wszystkie koła.
KROK 3: PIECZEMY CIASTKA
Na blachę wykładamy także kółka z ciasta francuskiego, które powstały podczas wycinania pierścieni. Całość pieczemy ok. 15-20 minut, aż ciasto wyrośnie i delikatnie się zarumieni. Tak przygotowane ciastka studzimy.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
W misce umieszczamy serek śmietankowy, jogurt grecki i chrzan. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej aż do dokładnego połączenia się składników. Gotowy farsz przekładamy do rękawa cukierniczego.
KROK 5: PODAJEMY VOL-AU-VENT
Wystudzone ciastka wypełniamy farszem. Zależnie od preferencji ozdabiamy je składnikami w kombinacji:
- kawior ze skórką otartą z cytryny,
- ajwar z kiełkami,
- krewetki zanurzone w dołączonym do opakowania sosie sweet chili.
Zobacz podobne
przepisy
Domowe sezamki
Domowe sezamki – łatwa do wykonania słodka przekąska dla całej rodziny. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
![Domowe sezamki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/134783828640-4317f4986635-domowe_sezamki_pawel_kw20-2019_1250x700.webp)
Ser halloumi z glazurą miodowo-cytrynową
Ser halloumi może smakować jeszcze lepiej, jeśli podasz go z glazurą miodowo-cytrynową o delikatnym aromacie ziół. Sprawdź koniecznie ten prosty przepis Karola!
![Ser halloumi z glazurą miodowo-cytrynową](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9d25bae9c2c8-c91122e692cb-kw42-2022-karol-okrasa-ser-halloumi-z-glazura-miodowo-cytrynowa_1250x700.webp)
Ciastka z grzybami
Delikatne i chrupiące ciastka, wypełnione pysznym farszem grzybowym to pomysł na przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na święta. Spróbuj koniecznie!
![Ciastka z grzybami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6cd09e213de1-01d2ccb1035d-ciastka-z-grzybami-kinga-paruzel-kuchnia-lidla.webp)
Minizapiekanki z ziemniaczkami
Pyszne minizapiekanki z ziemniaczkami, salami i pieczarkami przygotowane na grillu do raclette. Koniecznie wypróbuj ten przepis Karola inspirowany tradycyjną przekąską prosto z Alp!
![Minizapiekanki z ziemniaczkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/22384577b750-fd8b46f33c27-kw50-2022-karol-okrasa-minizapiekanki-z-ziemniaczkami.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowane banany z sosem i lodami waniliowymi
- Quiche ze szpinakiem, serem i salami
- Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami
- Halibutowe kąski w ziołowym cieście
- Racuchy na jogurcie
- Ekspresowe przekąski sylwestrowe
- Ciasteczka z nadzieniem figowym
- Lizaki bezowe
- Ciasto Góra Lodowa – przepis
- Ciabatta
- Śniadaniowe batoniki czekoladowe
- Pieczony bakłażan z indykiem
- Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
- Croissant z pesto i francuskim serem
- Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry
- Koreczki z boczkiem
- KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI
- Marynata grillowa do ryby
- Pierogi ukraińskie – klasyczny przepis
- KANAPKA SELEROWA Z PESTO Z RUKOLI
- Zielona pasta jajeczna
- Świąteczne bałwanki
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- NALEWKA WIŚNIOWA
- Sok pomidorowy
- Ciabatta z pesto i grillowanym kurczakiem
- Ciasteczka z suszonymi jagodami
- Nalewka z rokitnika z pigwą
- Lody truskawkowo-bazyliowe
- EKSPRESOWA KONFITURA Z BORÓWEK
Komentarze (0)