
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- wykrawaczkę do ciastek o średnicy ok. 6 cm
- wykrawaczkę do ciastek o średnicy ok. 3 cm
- blachę
- papier do pieczenia
- rękaw cukierniczy
Przygotuj wcześniej:
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki dopiero przed samym przygotowaniem przekąsek, aby w momencie użycia było bardzo mocno schłodzone.
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYCINAMY CIASTO FRANCUSKIE
W miseczce bełtamy jedno jajko. Ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy z niego koła o średnicy ok. 6 cm. W ¾ wyciętych kół wycinamy także mniejsze krążki tak, aby powstały swego rodzaju pierścienie.
KROK 2: SKŁADAMY CIASTKA
Na blaszkę wykładamy koła z ciasta francuskiego. Każde koło smarujemy jajkiem, umieszczamy na nim pierścień z ciasta i smarujemy jajkiem. Czynność powtarzamy jeszcze 2-3 razy, aż wykorzystamy wszystkie koła.
KROK 3: PIECZEMY CIASTKA
Na blachę wykładamy także kółka z ciasta francuskiego, które powstały podczas wycinania pierścieni. Całość pieczemy ok. 15-20 minut, aż ciasto wyrośnie i delikatnie się zarumieni. Tak przygotowane ciastka studzimy.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
W misce umieszczamy serek śmietankowy, jogurt grecki i chrzan. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej aż do dokładnego połączenia się składników. Gotowy farsz przekładamy do rękawa cukierniczego.
KROK 5: PODAJEMY VOL-AU-VENT
Wystudzone ciastka wypełniamy farszem. Zależnie od preferencji ozdabiamy je składnikami w kombinacji:
- kawior ze skórką otartą z cytryny,
- ajwar z kiełkami,
- krewetki zanurzone w dołączonym do opakowania sosie sweet chili.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sernik pistacjowy
- Piernik świąteczny
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Jajka na miękko
- Domek z piernika
- Śledź w oleju
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Klasyczna sałatka grecka
- Śledzie po kaszubsku
- Przekąski sylwestrowe
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)