 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- zester lub tarkę o drobnych oczkach
- ręcznik papierowy
Sposób przygotowania:
Krok 1: SMAŻYMY SER HALLOUMI
Ser halloumi pokrojony w plastry wykładamy na lekko rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy, aż serwatka odparuje. Nie poruszamy sera – pozostawiamy go na patelni, by się zarumienił.
Gdy serwatka całkowicie odparuje, plastry sera przewracamy na drugą stronę. Smażymy, aż się zarumienią – tym razem krócej, ze względu na mocniej rozgrzaną patelnię.
Podsmażone plastry halloumi wykładamy na talerze.
Patelnię studzimy i usuwamy z niej resztki przypalonej serwatki za pomocą zwilżonego ręcznika papierowego.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ
Czosnek kroimy w plastry, gałązki rozmarynu łamiemy na mniejsze kawałki. Skórkę cytryny obieramy za pomocą zestera (bez białych, gorzkich części).
Na patelni karmelizujemy miód. Gdy miód zacznie się pienić, dodajemy czosnek pokrojony w plastry, gałązki rozmarynu, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Podgrzewamy chwilę, aż smaki i składniki się połączą.
Krok 3: PODAJEMY HALLOUMI Z GLAZURĄ
Wyłożony na talerze ser halloumi polewamy miodowo-cytrynową glazurą. Z wierzchu oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sałatka gyros
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Burek ze szpinakiem
- Sernik pistacjowy
- Nuggetsy z kurczaka
- Spaghetti carbonara
- Pistacjowy sernik baskijski
- Klasyczna sałatka grecka
- Świąteczne pierniczki
- Boczek pieczony
- Makowiec japoński
- Pierniki
- Guacamole
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Jajka na miękko
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (0)