Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- zester lub tarkę o drobnych oczkach
- ręcznik papierowy
Sposób przygotowania:
Krok 1: SMAŻYMY SER HALLOUMI
Ser halloumi pokrojony w plastry wykładamy na lekko rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy, aż serwatka odparuje. Nie poruszamy sera – pozostawiamy go na patelni, by się zarumienił.
Gdy serwatka całkowicie odparuje, plastry sera przewracamy na drugą stronę. Smażymy, aż się zarumienią – tym razem krócej, ze względu na mocniej rozgrzaną patelnię.
Podsmażone plastry halloumi wykładamy na talerze.
Patelnię studzimy i usuwamy z niej resztki przypalonej serwatki za pomocą zwilżonego ręcznika papierowego.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ
Czosnek kroimy w plastry, gałązki rozmarynu łamiemy na mniejsze kawałki. Skórkę cytryny obieramy za pomocą zestera (bez białych, gorzkich części).
Na patelni karmelizujemy miód. Gdy miód zacznie się pienić, dodajemy czosnek pokrojony w plastry, gałązki rozmarynu, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Podgrzewamy chwilę, aż smaki i składniki się połączą.
Krok 3: PODAJEMY HALLOUMI Z GLAZURĄ
Wyłożony na talerze ser halloumi polewamy miodowo-cytrynową glazurą. Z wierzchu oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Szaszłyki z halloumi
Szaszłyki z halloumi to przekąska, bez której trudno się obejść podczas grilla, zwłaszcza w połączeniu z pyszną cukinią. To danie, które zachwyci nie tylko wegetarian.
Bowl z halloumi i komosą ryżową
Sycący i kolorowy bowl z komosą ryżową, pysznym serem halloumi i słodkim dodatkiem batata oraz aromatycznym dressingiem. Idealny na pożywne śniadanie lub lunch.
Frytki z halloumi z sosem tzatziki
Wspaniały smak sera halloumi zamknięty w pysznych i prostych frytkach zachwyci każdego miłośnika greckiej kuchni! Wykorzystaj przepis Kingi i podaj je z sosem tzatziki.
Sałatka ze smażonym serem halloumi, kurczakiem i sosem chałwowym
Doskonałe połączenie smaku smażonego halloumi, kurczaka i sosu chałwowego w pysznej sałatce Okrasy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z awokado i ogórków z szynką prosciutto
- Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Sałatka z halloumi, rukolą i szpinakiem
- Shake sojowy z jagodami i gruszką
- Placek ze śliwkami
- Tortilla de patatas z warzywami
- Krem borówkowy z karmelem
- Drożdżowe bułeczki do burgerów
- Smażony żółty ser z sosem tatarskim
- Burger rybny i ogórkowy relish
- Omlet z wędzonym łososiem i awokado
- Omlet biszkoptowy z borówkami i serkiem
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Wrapy z kurczakiem w sosie mango
- Sylwestrowe przekąski z awokado
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Francuskie kanapki na 2 sposoby i talerz rozmaitości
- Wegański shake z arbuza i truskawek
- Czekoladowe fondue
- Sałatka z mango, chili i kawiorem
- Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami
- Koktajl sernikowy z malinami
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Korzenne ciasteczka na Halloween
- Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy
- Serduszka z musem z liczi i malin
- Ciasteczka z nadzieniem figowym
- Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
- Karp duszony w kiszonej kapuście
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)