zobacz film Ser halloumi z glazurą miodowo-cytrynową

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • zester lub tarkę o drobnych oczkach
  • ręcznik papierowy

Sposób przygotowania:

Krok 1: SMAŻYMY SER HALLOUMI

Ser halloumi pokrojony w plastry wykładamy na lekko rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy, aż serwatka odparuje. Nie poruszamy sera – pozostawiamy go na patelni, by się zarumienił.

Gdy serwatka całkowicie odparuje, plastry sera przewracamy na drugą stronę. Smażymy, aż się zarumienią – tym razem krócej, ze względu na mocniej rozgrzaną patelnię.

Podsmażone plastry halloumi wykładamy na talerze.

Patelnię studzimy i usuwamy z niej resztki przypalonej serwatki za pomocą zwilżonego ręcznika papierowego.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ

Czosnek kroimy w plastry, gałązki rozmarynu łamiemy na mniejsze kawałki. Skórkę cytryny obieramy za pomocą zestera (bez białych, gorzkich części).

Na patelni karmelizujemy miód. Gdy miód zacznie się pienić, dodajemy czosnek pokrojony w plastry, gałązki rozmarynu, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Podgrzewamy chwilę, aż smaki i składniki się połączą.

Krok 3: PODAJEMY HALLOUMI Z GLAZURĄ

Wyłożony na talerze ser halloumi polewamy miodowo-cytrynową glazurą. Z wierzchu oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!