
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (góra-dół)
- kokilki o średnicy 10 cm – 3 szt.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: SMAŻYMY PIECZARKI I CEBULĘ
Na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy masło. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy na złoty kolor pieczarki pokrojone na ćwiartki. Kiedy nabiorą koloru, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość oprószamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze 5 minut.
KROK 2: DODAJEMY MROŻONE GRZYBY
Dodajemy mrożone grzyby, gałązkę tymianku i krem grzybowy – całość smażymy tak długo, aż płyn odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.
KROK 3: WYCINAMY KOŁA I PASKI
Ciasto francuskie rozwijamy, a następnie odciskamy kokilkę i wycinamy 6 kół. Dodatkowo z ciasta wykrawamy paski o szerokości równej wysokości naczynia do zapiekania.
KROK 4: WYPEŁNIAMY KOKILKI
Na spód kokilki wykładamy jedno wykrojone z ciasta koło. Dookoła kokilki „przyklejamy” pasek ciasta, lekko go dociskając do dna, a następnie wypełniamy ciastko farszem grzybowym. Na koniec całość przykrywamy drugim kołem ciasta francuskiego. W taki sposób wypełniamy 3 kokilki.
KROK 5: SMARUJEMY CIASTKA JAJKIEM
Wierzch ciastek delikatnie nacinamy na krzyż, aby nadmiar płynu mógł odparować. Następnie smarujemy je rozbełtanym jajkiem (z pozostałego ciasta można wykroić dowolne kształty i udekorować nimi wierzch ciastek).
KROK 6: PIECZEMY CIASTKA
Ciastka posypujemy drobnymi kryształkami soli himalajskiej i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 25-30 minut lub do momentu, kiedy ciastka nabiorą złotego koloru. Lekko studzimy i podajemy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Domek z piernika
- Makówki śląskie
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Zupa grzybowa z makaronem
- Boczek pieczony
- Guacamole
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Jajka na miękko
- Śledź w oleju
- Pierniki
- Mini burgery
- Krokiety z mięsem
- Ciasto marchewkowe
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Makowiec japoński
- Ciasto na pierogi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
667 dni temu
Co to jest krem grzybowy?
Odpowiedz
666 dni temu
Ranka, to gotowy produkt, który można kupić. W jego składzie są różne kompozycje grzybów - służy do wzbogacania smakiem dań.