Ciastka z grzybami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (góra-dół)
  • kokilki o średnicy 10 cm – 3 szt.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1:  SMAŻYMY PIECZARKI I CEBULĘ

Na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy masło. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy na złoty kolor pieczarki pokrojone na ćwiartki. Kiedy nabiorą koloru, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość oprószamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze 5 minut.

KROK 2: DODAJEMY MROŻONE GRZYBY

Dodajemy mrożone grzyby, gałązkę tymianku i krem grzybowy – całość smażymy tak długo, aż płyn odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.

KROK 3: WYCINAMY KOŁA I PASKI

Ciasto francuskie rozwijamy, a następnie odciskamy kokilkę i wycinamy 6 kół. Dodatkowo z ciasta wykrawamy paski o szerokości równej wysokości naczynia do zapiekania.

KROK 4:  WYPEŁNIAMY KOKILKI

Na spód kokilki wykładamy jedno wykrojone z ciasta koło. Dookoła kokilki „przyklejamy” pasek ciasta, lekko go dociskając do dna, a następnie wypełniamy ciastko farszem grzybowym. Na koniec całość przykrywamy drugim kołem ciasta francuskiego. W taki sposób wypełniamy 3 kokilki.

KROK 5: SMARUJEMY CIASTKA JAJKIEM

Wierzch ciastek delikatnie nacinamy na krzyż, aby nadmiar płynu mógł odparować. Następnie smarujemy je rozbełtanym jajkiem (z pozostałego ciasta można wykroić dowolne kształty i udekorować nimi wierzch ciastek).

KROK 6: PIECZEMY CIASTKA

Ciastka posypujemy drobnymi kryształkami soli himalajskiej i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 25-30 minut lub do momentu, kiedy ciastka nabiorą złotego koloru. Lekko studzimy i podajemy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Ranka Ranka
    338 dni temu
    Co to jest krem grzybowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    338 dni temu
    Ranka, to gotowy produkt, który można kupić. W jego składzie są różne kompozycje grzybów - służy do wzbogacania smakiem dań.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!