Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (góra-dół)
- kokilki o średnicy 10 cm – 3 szt.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: SMAŻYMY PIECZARKI I CEBULĘ
Na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy masło. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy na złoty kolor pieczarki pokrojone na ćwiartki. Kiedy nabiorą koloru, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość oprószamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze 5 minut.
KROK 2: DODAJEMY MROŻONE GRZYBY
Dodajemy mrożone grzyby, gałązkę tymianku i krem grzybowy – całość smażymy tak długo, aż płyn odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.
KROK 3: WYCINAMY KOŁA I PASKI
Ciasto francuskie rozwijamy, a następnie odciskamy kokilkę i wycinamy 6 kół. Dodatkowo z ciasta wykrawamy paski o szerokości równej wysokości naczynia do zapiekania.
KROK 4: WYPEŁNIAMY KOKILKI
Na spód kokilki wykładamy jedno wykrojone z ciasta koło. Dookoła kokilki „przyklejamy” pasek ciasta, lekko go dociskając do dna, a następnie wypełniamy ciastko farszem grzybowym. Na koniec całość przykrywamy drugim kołem ciasta francuskiego. W taki sposób wypełniamy 3 kokilki.
KROK 5: SMARUJEMY CIASTKA JAJKIEM
Wierzch ciastek delikatnie nacinamy na krzyż, aby nadmiar płynu mógł odparować. Następnie smarujemy je rozbełtanym jajkiem (z pozostałego ciasta można wykroić dowolne kształty i udekorować nimi wierzch ciastek).
KROK 6: PIECZEMY CIASTKA
Ciastka posypujemy drobnymi kryształkami soli himalajskiej i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 25-30 minut lub do momentu, kiedy ciastka nabiorą złotego koloru. Lekko studzimy i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
3 sposoby na ciasto francuskie
Ciasto francuskie to nieskończona liczba smakowych i wizualnych kombinacji, a tych nie może zabraknąć na sylwestra! Sprawdź trzy proste sposoby na pyszne przekąski z ciastem francuskim w roli głównej!
Ciasto francuskie ze szpinakiem – przepis
Apetycznie chrupią, a po pierwszym kęsie ujawniają pyszny, szpinakowy farsz! Spróbuj wytrawnych ciasteczek Karola – są idealne na przekąskę lub na szybki lunch!
Ciastka francuskie z jabłkami
Deser z chrupiącego ciasta francuskiego z miękkim jabłkowym nadzieniem, inspirowany kuchnią Włoch – oto propozycja Pawła na pyszną, domową przekąskę!
Kulebiak z karpiem i kapustą
Duży pieczony pieróg z ciasta francuskiego wypełniony rybnym farszem z dodatkiem grzybów i kiszonej kapusty.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Roladki z cukinii
- Grzybowe tortelloni
- Faszerowane jajka z pistacjami
- Crostini z szynką i brzoskwiniami
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Sałatka z kabanosów
- Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
- Trufle z wróżbą
- Crostini z mango i awokado
- Crostini z serkiem, ogórkiem i łososiem
- Crostini z szynką i melonem
- Twarożek tofu z warzywami
- Kurczak duszony w piwie
- Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
- Batoniki owsiane z 4 składników
- Burger z łososia
- Kanapkowe sushi onigirazu z łososiem i awokado
- Musli z gotowanymi gruszkami i ze skyrem
- Kawa po turecku z kardamonem
- Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
- Jabłkowy chutney z cynamonem
- Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
- Ryba z piekarnika
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Owoce pod kruszonką z lodami proteinowymi
- Bułeczki bolońskie
- Wigilijne racuchy z receptury mojej babci
- Zielony omlet z białek i puszysty twarożek
- Domowy egg drop sandwich
- Placuszki bez laktozy z szynką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
338 dni temu
Co to jest krem grzybowy?
odpowiedz
338 dni temu
Ranka, to gotowy produkt, który można kupić. W jego składzie są różne kompozycje grzybów - służy do wzbogacania smakiem dań.