zobacz film Domowe sezamki

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • blaszkę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • papier do pieczenia

KROK 1: Prażymy sezam

Sezam wysypujemy równomiernie na blachę do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Sezam prażymy ok. 15 minut na złoty kolor.

KROK 2: Łączymy sezam z syropem cukrowym

W rondelku umieszczamy cukier i wodę. Gotujemy na małym ogniu. Gorący sezam przekładamy do rondelka. Całość dokładnie mieszamy. Dolewamy syrop klonowy – mieszamy jeszcze chwilę na ogniu.

KROK 3: Studzimy masę na sezamki

Masę wylewamy na papier do pieczenia i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i spłaszczamy za pomocą blaszki na pożądaną grubość. Odkładamy do wystygnięcia. Gdy już stwardnieje – łamiemy na mniejsze kawałki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Marek Marek
    5 dni temu
    Punkt dymienia sezamu to ok 175 stopni. Moim zdaniem rozgrzewanie piekarnika do 180 to za dużo, w sezamie jest dużo dobrego tłuszczu jednak w wyniku tej temperatury przekształca się on w tłuszcze trans. Proponowałbym obniżyć temperaturę do 120-130 stopni aby zachować rezerwę a przy tym pozostawić w sezamie to co najlepsze.

    odpowiedz

  • Wojtek Wojtek
    1036 dni temu
    Robiłem tenvprzepis wczoraj.... wszystko super, bo smak idealny ale niestety sezamki nie chcą być twarde, po dobie odpoczynku wciaz to masa ciagutkowa :/ odparowalem wodę na maxa, masa wykładana była tak damo wyglądająca jak na firmie wiec nie wiem do robię złe.... poradzicie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1035 dni temu
    Taki efekt to najprawdopodobniej problem z karmelem-na początku gotowania nie mieszamy syropu, a sezam dodajemy dopiero, gdy masa będzie złocista i mocno zagotowana. Podprażony sezam powinien być również ciepły. Przykro nam, że tym razem się nie udało-oby kolejne próby poszły lepiej! Praktyka na pewno da efekty :)
  • Gość Gość
    906 dni temu
    Nie dodawaj wody, roztop cukier na karmel bez wody i po problemie. Do zezłoconego karmelu wmieszaj syrop klonowy i dalej jak w przepisie.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!