zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • blaszkę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • papier do pieczenia

KROK 1: Prażymy sezam

Sezam wysypujemy równomiernie na blachę do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Sezam prażymy ok. 15 minut na złoty kolor.

KROK 2: Łączymy sezam z syropem cukrowym

W rondelku umieszczamy cukier i wodę. Gotujemy na małym ogniu. Gorący sezam przekładamy do rondelka. Całość dokładnie mieszamy. Dolewamy syrop klonowy – mieszamy jeszcze chwilę na ogniu.

KROK 3: Studzimy masę na sezamki

Masę wylewamy na papier do pieczenia i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i spłaszczamy za pomocą blaszki na pożądaną grubość. Odkładamy do wystygnięcia. Gdy już stwardnieje – łamiemy na mniejsze kawałki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Wojtek Wojtek
    77 dni temu
    Robiłem tenvprzepis wczoraj.... wszystko super, bo smak idealny ale niestety sezamki nie chcą być twarde, po dobie odpoczynku wciaz to masa ciagutkowa :/ odparowalem wodę na maxa, masa wykładana była tak damo wyglądająca jak na firmie wiec nie wiem do robię złe.... poradzicie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    76 dni temu
    Taki efekt to najprawdopodobniej problem z karmelem-na początku gotowania nie mieszamy syropu, a sezam dodajemy dopiero, gdy masa będzie złocista i mocno zagotowana. Podprażony sezam powinien być również ciepły. Przykro nam, że tym razem się nie udało-oby kolejne próby poszły lepiej! Praktyka na pewno da efekty :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram