![Domowe sezamki Domowe sezamki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/b5b09f62ccd8-4317f4986635-domowe_sezamki_pawel_kw20-2019_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blaszkę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- papier do pieczenia
KROK 1: Prażymy sezam
Sezam wysypujemy równomiernie na blachę do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Sezam prażymy ok. 15 minut na złoty kolor.
KROK 2: Łączymy sezam z syropem cukrowym
W rondelku umieszczamy cukier i wodę. Gotujemy na małym ogniu. Gorący sezam przekładamy do rondelka. Całość dokładnie mieszamy. Dolewamy syrop klonowy – mieszamy jeszcze chwilę na ogniu.
KROK 3: Studzimy masę na sezamki
Masę wylewamy na papier do pieczenia i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i spłaszczamy za pomocą blaszki na pożądaną grubość. Odkładamy do wystygnięcia. Gdy już stwardnieje – łamiemy na mniejsze kawałki.
Zobacz podobne
przepisy
Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
Słodkie kolce jeżyków Pawła zasmakują nie tylko najmłodszym! Spróbuj połączenia kruchych ciasteczek z czekoladową masą pełną migdałów i żurawin!
![Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3dc926dec95b-eed38d2ea8b3-kw46_Pawel-Malecki-Ciasteczka-z-bakaliami_061118_AB_28796_rgb_ok.webp)
Domowe czekoladki z masłem orzechowym
Domowe słodycze zawsze smakują wyjątkowo! Przygotuj czekoladki wypełnione nadzieniem z masła orzechowego.
![Domowe czekoladki z masłem orzechowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5983b8f9603c-65a6e2cc8717-KW09_2018_Pawel_1250x700.webp)
Ciasteczka owsiane z mango
Spróbuj owsianych ciasteczek z mąką żytnią, migdałami i słodkim mango!
![Ciasteczka owsiane z mango](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2c9a3e812c23-6f6e50dba000-BS_ONLINE_KW31_23845_CiasteczkaOwsianeMango_270717_MS_3419_rgb_ok_1250x700.webp)
Ciasteczka owsiane z jabłkami
Proste ciasteczka dla małych i dużych łasuchów, które przygotujesz w mgnieniu oka. Pięknie pachną i świetnie smakują.
![Ciasteczka owsiane z jabłkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/80e9022448a9-bbef7fbc50-KW_15_Ciastka_owsiane_z_jablkami_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Morele z aksamitnym serkiem i pistacjami
- Ekspresowy bolończyk, czyli spaghetti po studencku
- Kruche ciasteczka z orzechami
- Chrupiące paluchy z sosem czekoladowym
- Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
- Sernik czekoladowy
- Miodowe sezamki ze słonecznikiem
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Krewetki w tempurze
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Milopitakia
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Ryż na mleku z jabłkiem
- Chleb orkiszowy
- Sushi z banana
- Faszerowane jajka z pistacjami
- Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką
- Chlebek bananowy
- Hreczanyki z wegańską okrasą
- Szybkie tortille z salsą z brzoskwiń
- Jednogarnkowy makaron z indykiem
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Tort malinowy
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
Komentarze (5)
723 dni temu
Jestem tu pierwszy raz i będę zaglądać częściej. Super
odpowiedz
759 dni temu
Punkt dymienia sezamu to ok 175 stopni. Moim zdaniem rozgrzewanie piekarnika do 180 to za dużo, w sezamie jest dużo dobrego tłuszczu jednak w wyniku tej temperatury przekształca się on w tłuszcze trans. Proponowałbym obniżyć temperaturę do 120-130 stopni aby zachować rezerwę a przy tym pozostawić w sezamie to co najlepsze.
odpowiedz
1790 dni temu
Robiłem tenvprzepis wczoraj.... wszystko super, bo smak idealny ale niestety sezamki nie chcą być twarde, po dobie odpoczynku wciaz to masa ciagutkowa :/ odparowalem wodę na maxa, masa wykładana była tak damo wyglądająca jak na firmie wiec nie wiem do robię złe.... poradzicie?
odpowiedz
1789 dni temu
Taki efekt to najprawdopodobniej problem z karmelem-na początku gotowania nie mieszamy syropu, a sezam dodajemy dopiero, gdy masa będzie złocista i mocno zagotowana. Podprażony sezam powinien być również ciepły. Przykro nam, że tym razem się nie udało-oby kolejne próby poszły lepiej! Praktyka na pewno da efekty :)
1660 dni temu
Nie dodawaj wody, roztop cukier na karmel bez wody i po problemie. Do zezłoconego karmelu wmieszaj syrop klonowy i dalej jak w przepisie.