Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blaszkę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- papier do pieczenia
KROK 1: Prażymy sezam
Sezam wysypujemy równomiernie na blachę do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Sezam prażymy ok. 15 minut na złoty kolor.
KROK 2: Łączymy sezam z syropem cukrowym
W rondelku umieszczamy cukier i wodę. Gotujemy na małym ogniu. Gorący sezam przekładamy do rondelka. Całość dokładnie mieszamy. Dolewamy syrop klonowy – mieszamy jeszcze chwilę na ogniu.
KROK 3: Studzimy masę na sezamki
Masę wylewamy na papier do pieczenia i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i spłaszczamy za pomocą blaszki na pożądaną grubość. Odkładamy do wystygnięcia. Gdy już stwardnieje – łamiemy na mniejsze kawałki.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasteczka owsiane z jabłkami
Proste ciasteczka dla małych i dużych łasuchów, które przygotujesz w mgnieniu oka. Pięknie pachną i świetnie smakują.
Ciasteczka owsiane z mango
Spróbuj owsianych ciasteczek z mąką żytnią, migdałami i słodkim mango!
Domowe czekoladki z masłem orzechowym
Domowe słodycze zawsze smakują wyjątkowo! Przygotuj czekoladki wypełnione nadzieniem z masła orzechowego.
Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
Słodkie kolce jeżyków Pawła zasmakują nie tylko najmłodszym! Spróbuj połączenia kruchych ciasteczek z czekoladową masą pełną migdałów i żurawin!
Sezamki – słodka przekąska dla całej rodziny prosto z Kuchni Lidla
Sezamki to dobrze znany przysmak urzekający smakiem sezamu skąpanego w słodkim syropie. Te cienkie płatki to ciekawy zamienniki klasycznych łakoci, zwłaszcza dla osób, którym nieco znudziły się klasyczne czekoladowe słodycze czy ciastka. Na uwagę zasługuje pochodzenie tego słodkiego przysmaku. Otóż sezam jest jednym z najstarszych uprawianych nasion oleistych, a dowody na jego uprawę sięgają co najmniej 3000 lat p.n.e. w regionach takich jak Babilonia (dzisiejszy Irak) i Asyria. Same sezamki prawdopodobnie przywędrowały do Europy z Arabii, gdzie cieszyły się wielką popularnością w średniowieczu. Pierwsze wzmianki na ich temat pochodzą już z czasów Babilonu. Sezamki babilońskie przygotowywano przez mieszanie uprażonych nasion sezamu z miodem, czyli właściwie tak samo jak, niektóre wersje współczesne! Egipcjanie również cenili sezam i używali go do różnych celów, w tym kulinarnych i medycznych. W starożytnym Egipcie sezamki były znane jako "hulwa" lub "halawa", co odnosi się do szerszej kategorii słodkich przekąsek na bazie sezamu i miodu. Także Grecy raczyli się sezamkami, które nazywali "pasteli" (πάστελι). Cenili je za właściwości odżywcze, co czyniło je przysmakiem popularnym wśród sportowców i wojowników, którzy uznawali je za cenne źródło energii. Rzymianie też lubili sezamki – zwykle spożywali je w wersji przypominającą grecką pasteli. Raczyli się nimi rzymscy żołnierze, ponieważ były łatwe do przechowywania i przenoszenia.
Sezamki dotarły do Europy Środkowej i Wschodniej za pośrednictwem handlu oraz migracji. Zyskały wielu miłośników szczególnie w krajach bałkańskich, a także w Polsce. W XX wieku stały się popularne na całym świecie dzięki masowej produkcji i dystrybucji. Bez trudu znajdziesz je sklepie, ale dajemy słowo, że te domowe sezamki mają wyjątkowy urok. Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – zrobisz je z łatwością! Ich przygotowanie jest wręcz banalnie proste, a lista składników bardzo krótka. Potrzebujesz oczywiście białego sezamu, a także słodkich składników w postaci białego cukru, syropu klonowego oraz niewielkiego dodatku wody. To wszystko! Zatem do dzieła, sprawdź, jak przyrządzić ciasteczka sezamowe według pomysłu Pawła Małeckiego.
Przepis na sezamki Pawła Małeckiego – co warto wiedzieć?
Sezam uznaje się za dość kaloryczny, podobnie zresztą jak cukier. Wartość 1 porcji sezamków przepisu Pawła Małeckiego to 208,4 kcal. Kwestię oceny tego, czy to wiele, pozostawiamy Tobie! Jeśli kalorie nie mają dla Ciebie znaczenia, zapoznaj się z naszymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania sezamków. Musisz wiedzieć, że za smak domowych sezamków w dużej mierze odpowiada prażenie sezamu na suchej patelni. To proces nadający mu charakterystyczny posmak!
W podanym przepisie na sezamki pojawia się absolutne minimum składników. Jednak niektóre z receptur zakładają dodatek niewielkiej ilości masła oraz szczypty soli, która podkreśla smak pozostałych produktów. To, czy zdecydujesz się po nie sięgnąć, zależy tylko od Ciebie.
Jak zrobić sezamki w domu? O czym pamiętać?
Trudno wyobrazić sobie domowe sezamki bez słodkiego spoiwa. My radzimy Ci sięgnąć po tanie, łatwo dostępne rozwiązanie, czyli cukier. Niewielki dodatek syropu klonowego zapewnia im jeszcze lepszy smak. Jednak możesz też zdecydować się na wykorzystanie innego słodkiego dodatku. Wobec tego, jak zrobić sezamki z innymi składnikami? Możesz wybrać choćby łatwo dostępny miód, który nada sezamkom domowym wyjątkowy smak, a przy tym idealną spoistość. Dobrze sprawdzi się także syrop z agawy ceniony za walory smakowe. W ostateczności możesz wykorzystać brązowy cukier. Choć tak naprawdę zwykły cukier biały to najłatwiej dostępna opcja!
Jak zrobić sezamki w domu w wersji premium? Możesz dodać do nich rozmaite dodatki. Istnieje cała masa produktów, które uczynią zwyczajne sezamki prawdziwie królewskim przysmakiem. Z pewnością warto eksperymentować z orzechami – dodadzą przekąsce chrupkości, a posiekane orzechy włoskie wprowadzą do niej głęboki, orzechowy smak. Możesz też sięgnąć po orzechy nerkowca o nieco kremowej konsystencji. A może lubisz orzechy laskowe? Posiekaj je lub pokrusz na drobne kawałki, a wspaniale wzbogacą smak sezamków.
Sezamowa przekąska świetnie smakuje również z suszonymi owocami. Rodzynki wnoszą do kompozycji naturalną słodyczy oraz miękkość, która ciekawie urozmaica strukturę sezamków. Podobnie działa żurawina, lecz ją wyróżnia nieco kwaśny smak. Fantastycznie spiszą się też posiekane suszone morele i daktyle. Ponadto z sezamem doskonale komponują się rozmaite nasiona, jak choćby przyjemnie chrupki i niedrogi słonecznik. Nieco bardziej wyszukane opcje to pestki dyni oraz nasiona chia. A jeśli pragniesz nadać sezamkom wyjątkowy smak, sięgnij po wiórki kokosowe. Dzięki nim zyskają tropikalny, jeszcze słodszy smak. Ciekawy dodatek to także gorzka czekolada. Posiekana lub w postaci dropsów czekolada doda bogatego smaku. Miłośnikom słodyczy mogą smakować sezamki z odrobiną mlecznej czekolady. Ciekawy pomysł to również przyprawy takie jak cynamon, imbir bądź wanilia. Niezależnie od tego, czy przyrządzisz klasyczne, czy wzbogacone o dodatki sezamki, przechowuj w szczelnym pojemniku, żeby zachowały chrupkość.
Jak widać, przepis na sezamki nie tylko łatwo wprowadzić w życie, ale też daje on spore pole do popisu wielbicielom wszelkich kulinarnych eksperymentów. Możesz więc tworzyć rozmaite wersje ulubionej przekąski. Musimy dodać, że domowe sezamki to świetna przekąska na domowy wieczór filmowy, jak również spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby zabrać je sobą w lunboxie. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do drugiego śniadania lub deser. Poza tym koniecznie zapoznaj się z innymi przepisami z kolekcji Kuchni Lidla. Wśród nich znajdziesz równie ciekawe propozycje Pawła Małeckiego: domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe, ciasteczka owsiane z jabłkami czy domowe czekoladki z masłem orzechowym. Zapewniamy, że dorównują one smakiem domowym sezamkom!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Faszerowane jajka z pistacjami
- Morele z aksamitnym serkiem i pistacjami
- Ekspresowy bolończyk, czyli spaghetti po studencku
- Kruche ciasteczka z orzechami
- Chrupiące paluchy z sosem czekoladowym
- Szybkie tortille z salsą z brzoskwiń
- Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
- Sernik czekoladowy
- Miodowe sezamki ze słonecznikiem
- Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Krewetki w tempurze
- Chlebek bananowy
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Hreczanyki z wegańską okrasą
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Tort malinowy
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Milopitakia
- Jednogarnkowy makaron z indykiem
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Ryż na mleku z jabłkiem
- Chleb orkiszowy
- Sushi z banana
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
841 dni temu
Jestem tu pierwszy raz i będę zaglądać częściej. Super
odpowiedz
876 dni temu
Punkt dymienia sezamu to ok 175 stopni. Moim zdaniem rozgrzewanie piekarnika do 180 to za dużo, w sezamie jest dużo dobrego tłuszczu jednak w wyniku tej temperatury przekształca się on w tłuszcze trans. Proponowałbym obniżyć temperaturę do 120-130 stopni aby zachować rezerwę a przy tym pozostawić w sezamie to co najlepsze.
odpowiedz
1907 dni temu
Robiłem tenvprzepis wczoraj.... wszystko super, bo smak idealny ale niestety sezamki nie chcą być twarde, po dobie odpoczynku wciaz to masa ciagutkowa :/ odparowalem wodę na maxa, masa wykładana była tak damo wyglądająca jak na firmie wiec nie wiem do robię złe.... poradzicie?
odpowiedz
1906 dni temu
Taki efekt to najprawdopodobniej problem z karmelem-na początku gotowania nie mieszamy syropu, a sezam dodajemy dopiero, gdy masa będzie złocista i mocno zagotowana. Podprażony sezam powinien być również ciepły. Przykro nam, że tym razem się nie udało-oby kolejne próby poszły lepiej! Praktyka na pewno da efekty :)
1777 dni temu
Nie dodawaj wody, roztop cukier na karmel bez wody i po problemie. Do zezłoconego karmelu wmieszaj syrop klonowy i dalej jak w przepisie.