Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- grill do raclette
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki dokładnie umyj i bez obierania ugotuj w osolonej wodzie.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki w skórkach przekrawamy na pół, smarujemy delikatnie oliwą, układamy wnętrzem do dołu na płycie grillowej i grillujemy przez ok. 5 minut.
Krok 2: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Pieczarki kroimy w talarki, a plasterki salami na mniejsze kawałki i podsmażamy na rozgrzanym oleju. W czasie, kiedy pieczarki i salami się podsmażają, dość drobno siekamy suszone pomidory i dodajemy je na patelnię. Całość smażymy przez ok. 2 minuty. Czosnek bardzo drobno siekamy, dodajemy do przesmażonych pieczarek, salami i pomidorów i dokładnie mieszamy.
KROK 3: ŁĄCZYMY ZIEMNIAKI Z PODSMAŻONYM FARSZEM
Podgrzane na grillu ziemniaki kroimy w plasterki i przekładamy do miski. Następnie dodajemy przesmażone składniki, ostrą paprykę i dokładnie mieszamy.
KROK 4: KOMPONUJEMY MINIZAPIEKANKI
Farsz do minizapiekanek przekładamy na patelenki do raclette. Sery kroimy w plastry. Każdą patelenkę z farszem przykrywamy różnymi kawałkami sera.
KROK 5: POGRZEWAMY MINIZAPIEKANKI
Gotowe patelenki układamy na płycie grzewczej i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty, aż ser się rozpuści.
WSKAZÓWKA: Po zakończonym przygotowaniu patelenki z roztopionym serem możemy przełożyć na grill, aby pozostały ciepłe.
KROK 6: DEKORUJEMY MINIZAPIEKANKI
Papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki, a tymianek siekamy. Minizapiekanki dekorujemy według uznania.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Guacamole
- Pierniki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Spaghetti carbonara
- Makowiec japoński
- Ciasto marchewkowe
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Boczek pieczony
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kutia
- Burek ze szpinakiem
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik pistacjowy
- Jajka na miękko
- Łazanki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)