Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- grill do raclette
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki dokładnie umyj i bez obierania ugotuj w osolonej wodzie.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki w skórkach przekrawamy na pół, smarujemy delikatnie oliwą, układamy wnętrzem do dołu na płycie grillowej i grillujemy przez ok. 5 minut.
Krok 2: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Pieczarki kroimy w talarki, a plasterki salami na mniejsze kawałki i podsmażamy na rozgrzanym oleju. W czasie, kiedy pieczarki i salami się podsmażają, dość drobno siekamy suszone pomidory i dodajemy je na patelnię. Całość smażymy przez ok. 2 minuty. Czosnek bardzo drobno siekamy, dodajemy do przesmażonych pieczarek, salami i pomidorów i dokładnie mieszamy.
KROK 3: ŁĄCZYMY ZIEMNIAKI Z PODSMAŻONYM FARSZEM
Podgrzane na grillu ziemniaki kroimy w plasterki i przekładamy do miski. Następnie dodajemy przesmażone składniki, ostrą paprykę i dokładnie mieszamy.
KROK 4: KOMPONUJEMY MINIZAPIEKANKI
Farsz do minizapiekanek przekładamy na patelenki do raclette. Sery kroimy w plastry. Każdą patelenkę z farszem przykrywamy różnymi kawałkami sera.
KROK 5: POGRZEWAMY MINIZAPIEKANKI
Gotowe patelenki układamy na płycie grzewczej i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty, aż ser się rozpuści.
WSKAZÓWKA: Po zakończonym przygotowaniu patelenki z roztopionym serem możemy przełożyć na grill, aby pozostały ciepłe.
KROK 6: DEKORUJEMY MINIZAPIEKANKI
Papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki, a tymianek siekamy. Minizapiekanki dekorujemy według uznania.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!
Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
Przekonaj się, jak w Bretanii przygotowuje się zapiekankę ze śledziem w roli głównej.
Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.
Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Cukiniowe pizze
- Faszerowana pierś kurczaka z ziemniaczkami dauphine
- Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem
- Burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli
- Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą
- Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem
- Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie
- Kurczak z sałatką z cykorii i ziemniakami
- Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
- Steki z tofu
- Choinki z salami i serem cheddar
- Wytrawne scones z cheddarem i szynką
- Bostock z rabarbarem
- Wegańskie hot dogi z soczewicy
- Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
- Biscotti z migdałami i orzechami
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Grzybowa potrawka z wegangurtem
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Jak przygotować sos holenderski?
- Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą
- Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
- Pikantne curry z kurczakiem i ciecierzycą
- Kiszona sałatka z warzyw na ostro
- Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
- BIGOS W 25 MINUT
- Indyczka faszerowana piernikiem
- Smażona minisałata rzymska
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)