Sajgonki z ciasta francuskiego

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj 

  • garnek o średnicy 15 cm
  • wałek
  • ręcznik papierowy

Farsz

Orzechy włoskie i żurawiny drobno siekamy, wrzucamy do miski. Dodajemy cukier trzcinowy i 2 żółtka. Wszystkie składniki mieszamy.

Sajgonki

Ciasto francuskie cienko rozwałkowujemy i kroimy na prostokątne paski. Na każdy pasek nakładamy łyżkę farszu, zwijamy sajgonki. Końce zawiniętych sajgonek smarujemy białkiem i dokładnie sklejamy ciasto tak, by farsz nie wypłynął podczas smażenia. Chłodzimy w lodówce 15-20 minut.

Mleko zagotowujemy, dodajemy posiekaną papryczkę i gotujemy 1-2 minuty. Odcedzamy papryczkę z mleka i gorącym płynem zalewamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

W garnku o średnicy 15 cm mocno rozgrzewamy olej (do szerszego garnka należy wlać więcej oleju, sajgonki muszą być całkowicie zanurzone podczas smażenia). Smażymy sajgonki na złoty kolor, osuszamy i odsączamy je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Serwujemy w towarzystwie sosu czekoladowego z chili w sosjerce. Dekorujemy orzechami, żurawiną i kilkoma listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Wiśniowe Sushi

Ryż na mleku, wiśnie i czekoladowa żelka. Tradycyjna japońska potrawa w słodkiej wersji zaskoczy niejednego łasucha!

Wiśniowe Sushi

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Paweł Małecki

Chrust

Słynne ciasteczka na bazie staropolskiego przepisu. Złociste, delikatne, kruche, pyszne i nie tylko na tłusty czwartek!

Chrust
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 10 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Chrupiące czekoladki

Przysmak z czekolady, migdałów, płatków crunchy i kokosa. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, schłodzić i gotowe!

Chrupiące czekoladki

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • wiesia.and.company wiesia.and.company
    3947 dni temu
    Bardzo ciekawe, bardzo. Skorzystam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3952 dni temu
    hmm. Zaskakujące

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!