Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- garnek o średnicy 15 cm
- wałek
- ręcznik papierowy
Farsz
Orzechy włoskie i żurawiny drobno siekamy, wrzucamy do miski. Dodajemy cukier trzcinowy i 2 żółtka. Wszystkie składniki mieszamy.
Sajgonki
Ciasto francuskie cienko rozwałkowujemy i kroimy na prostokątne paski. Na każdy pasek nakładamy łyżkę farszu, zwijamy sajgonki. Końce zawiniętych sajgonek smarujemy białkiem i dokładnie sklejamy ciasto tak, by farsz nie wypłynął podczas smażenia. Chłodzimy w lodówce 15-20 minut.
Mleko zagotowujemy, dodajemy posiekaną papryczkę i gotujemy 1-2 minuty. Odcedzamy papryczkę z mleka i gorącym płynem zalewamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
W garnku o średnicy 15 cm mocno rozgrzewamy olej (do szerszego garnka należy wlać więcej oleju, sajgonki muszą być całkowicie zanurzone podczas smażenia). Smażymy sajgonki na złoty kolor, osuszamy i odsączamy je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Serwujemy w towarzystwie sosu czekoladowego z chili w sosjerce. Dekorujemy orzechami, żurawiną i kilkoma listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Wiśniowe Sushi
Ryż na mleku, wiśnie i czekoladowa żelka. Tradycyjna japońska potrawa w słodkiej wersji zaskoczy niejednego łasucha!
Rolada z kraju Kwitnącej Wiśni
Delikatne, pulchne ciasto zrolowane ze słodkim wiśniowo-śmietanowym musem. To pomysł na roladę inspirowany smakiem Azji.
Chrust
Słynne ciasteczka na bazie staropolskiego przepisu. Złociste, delikatne, kruche, pyszne i nie tylko na tłusty czwartek!
Chrupiące czekoladki
Przysmak z czekolady, migdałów, płatków crunchy i kokosa. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, schłodzić i gotowe!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Piernik staropolski
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grochem
- Domek z piernika
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierniki
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
3736 dni temu
Bardzo ciekawe, bardzo. Skorzystam.
odpowiedz
3740 dni temu
hmm. Zaskakujące
odpowiedz