
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- garnek o średnicy 15 cm
- wałek
- ręcznik papierowy
Farsz
Orzechy włoskie i żurawiny drobno siekamy, wrzucamy do miski. Dodajemy cukier trzcinowy i 2 żółtka. Wszystkie składniki mieszamy.
Sajgonki
Ciasto francuskie cienko rozwałkowujemy i kroimy na prostokątne paski. Na każdy pasek nakładamy łyżkę farszu, zwijamy sajgonki. Końce zawiniętych sajgonek smarujemy białkiem i dokładnie sklejamy ciasto tak, by farsz nie wypłynął podczas smażenia. Chłodzimy w lodówce 15-20 minut.
Mleko zagotowujemy, dodajemy posiekaną papryczkę i gotujemy 1-2 minuty. Odcedzamy papryczkę z mleka i gorącym płynem zalewamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
W garnku o średnicy 15 cm mocno rozgrzewamy olej (do szerszego garnka należy wlać więcej oleju, sajgonki muszą być całkowicie zanurzone podczas smażenia). Smażymy sajgonki na złoty kolor, osuszamy i odsączamy je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Serwujemy w towarzystwie sosu czekoladowego z chili w sosjerce. Dekorujemy orzechami, żurawiną i kilkoma listkami mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Makowiec japoński
- Spaghetti carbonara
- Mini burgery
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Łazanki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Piernik świąteczny
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledź w oleju
- Ryba z piekarnika
- Ciasto na pierogi
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pieczona ryba po grecku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
4050 dni temu
Bardzo ciekawe, bardzo. Skorzystam.
Odpowiedz
4054 dni temu
hmm. Zaskakujące
Odpowiedz