zobacz film Sajgonki z ciasta francuskiego

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Farsz

Mieszamy wszystkie składniki.

Sajgonki

Ciasto francuskie cienko rozwałkowujemy i kroimy na prostokątne paski. Na każdy pasek nakładamy łyżkę farszu, zwijamy sajgonki. Końce zawiniętych sajgonek smarujemy białkiem i dokładnie sklejamy ciasto tak, by farsz nie wypłynął podczas smażenia. Chłodzimy w lodówce 15-20 minut.

Mleko zagotowujemy, dodajemy papryczkę i gotujemy 1-2 minuty. Odcedzamy papryczkę z mleka i zalewamy gorącym płynem czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

W garnku o średnicy 15 cm mocno rozgrzewamy olej (do szerszego garnka należy wlać więcej oleju, sajgonki muszą być całkowicie zanurzone podczas smażenia). Smażymy sajgonki na złoty kolor, osuszamy i odsączamy je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Serwujemy w towarzystwie sosu czekoladowego z chili w sosjerce. Dekorujemy orzechami, żurawiną i kilkoma listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • wiesia.and.company wiesia.and.company
    1557 dni temu
    Bardzo ciekawe, bardzo. Skorzystam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1562 dni temu
    hmm. Zaskakujące

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram