zobacz film Odwrócone ciasto pomarańczowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot kuchenny
  • tortownicę o średnicy 26 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • papier do pieczenia
  • pędzelek

Sposób przygotowania:

SYROP

Z jednej pomarańczy wyciskamy sok i ścieramy skórkę. Pozostałe pomarańcze kroimy w plastry o grubości ok. 4 mm. Wodę, sok z pomarańczy i cukier zagotowujemy. Do gotującego się syropu wkładamy plastry pomarańczy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.

WSKAZÓWKA! Plastrów pomarańczy raczej nie mieszamy, aby zachowały swój kształt.

Plastry wyjmujemy i odcedzamy z nadmiaru syropu na sitku. Następnie układamy je na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Syrop odkładamy, wykorzystamy go później.

WSKAZÓWKA! Plastry pomarańczy układamy tak, aby ładniejszą stroną były skierowane do dna formy – ciasto po upieczeniu będziemy obracać do góry dnem.

CIASTO

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI CIASTA

Masło roztapiamy w mikrofali lub rondelku. Mąkę, mąkę migdałową, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy w dość dużej misce. Jajka ubijamy z cukrem na delikatną pianę.

KROK 2: ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI CIASTA

Do jajek wymieszanych z cukrem dodajemy roztopione masło, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy połowę suchych składników, dokładnie mieszamy i dodajemy połowę jogurtu greckiego. Czynności te powtarzamy, dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i po raz kolejny dokładnie mieszamy.

KROK 3: PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY

Ciasto przekładamy na wyłożone w tortownicy pomarańcze i delikatnie równamy jego powierzchnię tak, aby nie popsuć układu pomarańczy na dnie blaszki. Tak przygotowaną blaszką równie delikatnie potrząsamy, aby ciasto rozłożyło się między plastrami pomarańczy.

KROK 4: PIECZEMY CIASTO

Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez ok. 40-45 minut, przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką, czy się upiekło.

PODANIE CIASTA

KROK 1: GOTUJEMY SYROP

Syrop, który pozostał po gotowaniu pomarańczy, ponownie umieszczamy na małym ogniu i gotujemy przez kilka minut, aż zgęstnieje.

KROK 2: POLEWAMY CIASTO SYROPEM

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy ok. 10-15 minut, aż delikatnie ostygnie. Następnie wyjmujemy je z tortownicy i układamy do góry dnem na talerzu.

WSKAZÓWKA! Aby ciasto było równe, możemy delikatnie ściąć wypukły wierzch.

Ciasto przy użyciu pędzelka smarujemy przygotowanym wcześniej syropem. Czynność tę powtarzamy nawet kilka razy, aby ciasto miało szansę wchłonąć go jak najwięcej.

KROK 3: DEKORUJEMY CIASTO

Ciasto dekorujemy przekrojoną na pół ćwiartką pomarańczy i kilkoma listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!