Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot kuchenny
- tortownicę o średnicy 26 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- papier do pieczenia
- pędzelek
Sposób przygotowania:
SYROP
Z jednej pomarańczy wyciskamy sok i ścieramy skórkę. Pozostałe pomarańcze kroimy w plastry o grubości ok. 4 mm. Wodę, sok z pomarańczy i cukier zagotowujemy. Do gotującego się syropu wkładamy plastry pomarańczy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.
WSKAZÓWKA! Plastrów pomarańczy raczej nie mieszamy, aby zachowały swój kształt.
Plastry wyjmujemy i odcedzamy z nadmiaru syropu na sitku. Następnie układamy je na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Syrop odkładamy, wykorzystamy go później.
WSKAZÓWKA! Plastry pomarańczy układamy tak, aby ładniejszą stroną były skierowane do dna formy – ciasto po upieczeniu będziemy obracać do góry dnem.
CIASTO
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI CIASTA
Masło roztapiamy w mikrofali lub rondelku. Mąkę, mąkę migdałową, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy w dość dużej misce. Jajka ubijamy z cukrem na delikatną pianę.
KROK 2: ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI CIASTA
Do jajek wymieszanych z cukrem dodajemy roztopione masło, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy połowę suchych składników, dokładnie mieszamy i dodajemy połowę jogurtu greckiego. Czynności te powtarzamy, dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i po raz kolejny dokładnie mieszamy.
KROK 3: PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY
Ciasto przekładamy na wyłożone w tortownicy pomarańcze i delikatnie równamy jego powierzchnię tak, aby nie popsuć układu pomarańczy na dnie blaszki. Tak przygotowaną blaszką równie delikatnie potrząsamy, aby ciasto rozłożyło się między plastrami pomarańczy.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez ok. 40-45 minut, przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką, czy się upiekło.
PODANIE CIASTA
KROK 1: GOTUJEMY SYROP
Syrop, który pozostał po gotowaniu pomarańczy, ponownie umieszczamy na małym ogniu i gotujemy przez kilka minut, aż zgęstnieje.
KROK 2: POLEWAMY CIASTO SYROPEM
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy ok. 10-15 minut, aż delikatnie ostygnie. Następnie wyjmujemy je z tortownicy i układamy do góry dnem na talerzu.
WSKAZÓWKA! Aby ciasto było równe, możemy delikatnie ściąć wypukły wierzch.
Ciasto przy użyciu pędzelka smarujemy przygotowanym wcześniej syropem. Czynność tę powtarzamy nawet kilka razy, aby ciasto miało szansę wchłonąć go jak najwięcej.
KROK 3: DEKORUJEMY CIASTO
Ciasto dekorujemy przekrojoną na pół ćwiartką pomarańczy i kilkoma listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto marchewkowe
Wyjątkowy deser dla wielbicieli słodkości – wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami pokryte warstwą serowego kremu.
Ciasto ryżowe
Pyszne ciasto z ryżu, cytrusów i orzechów to wspaniała przekąska dla wszystkich dorosłych, ale też dla dzieci!
Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
Proste, pyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka to świetny pomysł na słodką przekąskę! Upiecz je w prezencie dla bliskich.
Ciasto poduszkowiec
Miękkie jak poduszeczka i doskonale serowe! To ciasto zachwyca jednak nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też wyglądem. Przygotuj je i wywołaj uśmiech na twarzach bliskich!
Ciasto pomarańczowe
Aromatyczne ciasto pomarańczowe zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Zdobią je całe plastry pomarańczy oraz listki mięty składające się na miłą dla oka kompozycję. Jakby tego było mało, nasze ciasto z pomarańczami jest niezwykle łatwe w przygotowaniu! Poradzisz sobie z nim, nawet jeśli to Twoje pierwsze podejście do pieczenia.
Kiedy warto wypróbować przepis na ciasto pomarańczowe? Znakomicie spisze się zwłaszcza jesienią lub zimą, kiedy promienie słoneczne to rzadki widok. Świeży smak pomarańczy oraz ich energetyczny kolor natychmiast rozjaśnią ponure dni. Ponadto to wspaniałe świąteczne ciasto pomarańczowe, które możesz upiec z okazji świąt Bożego Narodzenia. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie rozgrzewającej herbaty z goździkami. Pamiętaj, że jest to ciasto pomarańczowe z gotowanych pomarańczy – uważaj, aby podczas gotowania nie zepsuć ich kształtu! Sprawdź, o czym jeszcze pamiętać podczas pieczenia ciasta z pomarańczą!
Przepis na ciasto z pomarańczami
Powyższy przepis na szybkie i łatwe ciasto z pomarańczami nie sprawi kłopotów nawet osobom początkującym. Nie bez powodu oznaczyliśmy go jako łatwy! Aby jednak wszystko poszło zgodnie z planem, zwracaj uwagę na szczegóły. Ułatwią Ci to następujące wskazówki:
- Pamiętaj, aby przesiać mąkę przed dodaniem jej do innych składników. Dzięki temu rozbijesz znajdujące się w niej grudki oraz sprawisz, że stanie się napowietrzona, co przełoży się na puszystość ciasta.
- Przepis na ciasto z pomarańczami uda się nawet wtedy, gdy wymienisz jogurt grecki na zwykły jogurt naturalny lub kefir. Za sprawą podobnej konsystencji zapewniają podobny rezultat.
- Ciasto pomarańczowe na dużą blachę to niezbyt udany pomysł. Za piękny wygląd wypieku odpowiada m.in. okrągły kształt oraz precyzyjnie ułożone plastry pomarańczy. W przypadku innego kształtu blachy straci ono walory wizualne. Co więcej, jego obrócenie stanie się znacznie trudniejsze bez możliwości rozluźnienia obręczy.
- Ciasto odwrócone świetnie smakuje z cytrynami! Jeśli to bliższy Ci smak nie obawiaj się wymiany owoców. W zależności od pory roku możesz też przygotować je z dodatkiem śliwek, truskawek, jabłek czy gruszek,. Wyjątkowa propozycja to także odwrócone ciasto z ananasem.
- Nie spiesz się z obróceniem ciasta – powinno nieco wystygnąć, w innym wypadku rozpadnie się lub pokruszy.
- Ciasto pomarańczowe na oleju również się uda. Olej wykazuje właściwości podobne do masła, a mianowicie odpowiada za wilgotność i strukturę ciasta. Przy takiej modyfikacji przepisu zadbaj o prawidłowe proporcje składników. Otóż 100 g masła odpowiadają 2-3 łyżki oleju. Sięgnij po produkt o neutralnym smaku – olej rzepakowy lub słonecznikowy to najlepszy wybór. W ostateczności możesz użyć margaryny, lecz uwzględnij, że obniży to nieco walory smakowe ciasta.
Co zrobić, żeby ciasto pomarańczowe było wilgotne?
Za pożądaną wilgotność pomarańczowego ciasta odpowiada szereg starannie dobranych składników. Wśród nich ważne miejsce zajmuje jogurt grecki bądź jego zamiennik. Dzięki niemu ciasto pomarańczowe jest wilgotne i miękkie, a dodatkowo zyskuje jedwabistą konsystencję.
Kolejny ważny punkt to masło, które wpływa również na przedłużenie trwałości wypieku oraz jego subtelny smak. Poza tym nasze wilgotne ciasto pomarańczowe nie smakowałoby tak dobrze, gdyby nie owocowy syrop z cukru i wody. Pełni on funkcję ponczu wykorzystywanego podczas przygotowania tortów. Nadaje plackowi z pomarańczami zarówno idealną wilgotność, jak i smak. W wymienionych wyżej wskazówkach radzimy nasączyć ciasto syropem z wody, cukru i pomarańczy.
Warto tu wspomnieć, że poncz czy też polewę możesz przygotować w nieco innej odsłonie, a konkretnie z dodatkiem żelatyny. Dzięki niej wierzch placka pomarańczowego zyska piękny połysk oraz strukturę lekkiej galaretki. Jak osiągnąć taki efekt? Wystarczy, że do syropu, w którym wcześniej gotowały się plastry pomarańczy, dodasz łyżkę żelatyny. Wówczas ponownie podgrzej syrop i zaczekaj do momentu, aż żelatyna się rozpuści. Na delikatną strukturę oraz smak wypieku wpływa również mąka migdałowa, które bywa często wykorzystywana w różnego rodzaju słodkich wypiekach.
Oczywiście ciasto z gotowanych pomarańczy to tylko jeden z pomysłów na doskonałe wypieki prosto z Kuchni Lidla. Jeśli lubisz domowe smakołyki, skorzystaj również z naszych przepisów na ciasto marchewkowe czy ryżowe. Na pierwszy ogień radzimy jednak wziąć ciasto z sokiem pomarańczowym. Zwłaszcza gdy w kuchni masz kilka pomarańczy, na których wykorzystanie nie masz pomysłu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną
- Pyszne ciasto gryczane
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- Galaretki pomarańczowe w skórce
- Ciasto bostońskie
- Ekspresowe przekąski sylwestrowe
- Odwrócone ciasto z truskawkami
- Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami
- Zielona sałatka z brokułem
- Sernikowe brownie w słoiku
- Tarta z owocami kaki
- Pieczony bakłażan z indykiem
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- Śląskie makówki
- Wegański awokado burger
- Różowy makaron z burakami
- Ogórki w stylu kozackim
- GOFRY DROŻDŻOWE W STYLU BELGIJSKIM
- Chia parfait z domową granolą
- Lodowe babeczki
- Sos słodko-kwaśny
- Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą
- Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu
- Szybkie ciasto dyniowe
- Marynata grillowa do mięsa drobiowego
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Wegańskie makiełki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)