zobacz film Odwrócone ciasto pomarańczowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot kuchenny
  • tortownicę o średnicy 26 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • papier do pieczenia
  • pędzelek

Sposób przygotowania:

SYROP

Z jednej pomarańczy wyciskamy sok i ścieramy skórkę. Pozostałe pomarańcze kroimy w plastry o grubości ok. 4 mm. Wodę, sok z pomarańczy i cukier zagotowujemy. Do gotującego się syropu wkładamy plastry pomarańczy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.

WSKAZÓWKA! Plastrów pomarańczy raczej nie mieszamy, aby zachowały swój kształt.

Plastry wyjmujemy i odcedzamy z nadmiaru syropu na sitku. Następnie układamy je na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Syrop odkładamy, wykorzystamy go później.

WSKAZÓWKA! Plastry pomarańczy układamy tak, aby ładniejszą stroną były skierowane do dna formy – ciasto po upieczeniu będziemy obracać do góry dnem.

CIASTO

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI CIASTA

Masło roztapiamy w mikrofali lub rondelku. Mąkę, mąkę migdałową, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy w dość dużej misce. Jajka ubijamy z cukrem na delikatną pianę.

KROK 2: ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI CIASTA

Do jajek wymieszanych z cukrem dodajemy roztopione masło, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy połowę suchych składników, dokładnie mieszamy i dodajemy połowę jogurtu greckiego. Czynności te powtarzamy, dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i po raz kolejny dokładnie mieszamy.

KROK 3: PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY

Ciasto przekładamy na wyłożone w tortownicy pomarańcze i delikatnie równamy jego powierzchnię tak, aby nie popsuć układu pomarańczy na dnie blaszki. Tak przygotowaną blaszką równie delikatnie potrząsamy, aby ciasto rozłożyło się między plastrami pomarańczy.

KROK 4: PIECZEMY CIASTO

Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez ok. 40-45 minut, przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką, czy się upiekło.

PODANIE CIASTA

KROK 1: GOTUJEMY SYROP

Syrop, który pozostał po gotowaniu pomarańczy, ponownie umieszczamy na małym ogniu i gotujemy przez kilka minut, aż zgęstnieje.

KROK 2: POLEWAMY CIASTO SYROPEM

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy ok. 10-15 minut, aż delikatnie ostygnie. Następnie wyjmujemy je z tortownicy i układamy do góry dnem na talerzu.

WSKAZÓWKA! Aby ciasto było równe, możemy delikatnie ściąć wypukły wierzch.

Ciasto przy użyciu pędzelka smarujemy przygotowanym wcześniej syropem. Czynność tę powtarzamy nawet kilka razy, aby ciasto miało szansę wchłonąć go jak najwięcej.

KROK 3: DEKORUJEMY CIASTO

Ciasto dekorujemy przekrojoną na pół ćwiartką pomarańczy i kilkoma listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Ciasto pomarańczowe    

Aromatyczne ciasto pomarańczowe zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Zdobią je całe plastry pomarańczy oraz listki mięty składające się na miłą dla oka kompozycję. Jakby tego było mało, nasze ciasto z pomarańczami jest niezwykle łatwe w przygotowaniu! Poradzisz sobie z nim, nawet jeśli to Twoje pierwsze podejście do pieczenia.

Kiedy warto wypróbować przepis na ciasto pomarańczowe? Znakomicie spisze się zwłaszcza jesienią lub zimą, kiedy promienie słoneczne to rzadki widok. Świeży smak pomarańczy oraz ich energetyczny kolor natychmiast rozjaśnią ponure dni. Ponadto to wspaniałe świąteczne ciasto pomarańczowe, które możesz upiec z okazji świąt Bożego Narodzenia. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie rozgrzewającej herbaty z goździkami. Pamiętaj, że jest to ciasto pomarańczowe z gotowanych pomarańczy – uważaj, aby podczas gotowania nie zepsuć ich kształtu! Sprawdź, o czym jeszcze pamiętać podczas pieczenia ciasta z pomarańczą!

Przepis na ciasto z pomarańczami 

Powyższy przepis na szybkie i łatwe ciasto z pomarańczami nie sprawi kłopotów nawet osobom początkującym. Nie bez powodu oznaczyliśmy go jako łatwy! Aby jednak wszystko poszło zgodnie z planem, zwracaj uwagę na szczegóły. Ułatwią Ci to następujące wskazówki:

  1. Pamiętaj, aby przesiać mąkę przed dodaniem jej do innych składników. Dzięki temu rozbijesz znajdujące się w niej grudki oraz sprawisz, że stanie się napowietrzona, co przełoży się na puszystość ciasta.
  2. Przepis na ciasto z pomarańczami    uda się nawet wtedy, gdy wymienisz jogurt grecki na zwykły jogurt naturalny lub kefir. Za sprawą podobnej konsystencji zapewniają podobny rezultat.
  3. Ciasto pomarańczowe na dużą blachę to niezbyt udany pomysł. Za piękny wygląd wypieku odpowiada m.in. okrągły kształt oraz precyzyjnie ułożone plastry pomarańczy. W przypadku innego kształtu blachy straci ono walory wizualne. Co więcej, jego obrócenie stanie się znacznie trudniejsze bez możliwości rozluźnienia obręczy.
  4. Ciasto odwrócone świetnie smakuje z cytrynami! Jeśli to bliższy Ci smak nie obawiaj się wymiany owoców. W zależności od pory roku możesz też przygotować je z dodatkiem śliwek, truskawek, jabłek czy gruszek,. Wyjątkowa propozycja to także odwrócone ciasto z ananasem.
  5. Nie spiesz się z obróceniem ciasta – powinno nieco wystygnąć, w innym wypadku rozpadnie się lub pokruszy.
  6. Ciasto pomarańczowe na oleju również się uda. Olej wykazuje właściwości podobne do masła, a mianowicie odpowiada za wilgotność i strukturę ciasta. Przy takiej modyfikacji przepisu zadbaj o prawidłowe proporcje składników. Otóż 100 g masła odpowiadają 2-3 łyżki oleju. Sięgnij po produkt o neutralnym smaku – olej rzepakowy lub słonecznikowy to najlepszy wybór. W ostateczności możesz użyć margaryny, lecz uwzględnij, że obniży to nieco walory smakowe ciasta.

Co zrobić, żeby ciasto pomarańczowe było wilgotne?

Za pożądaną wilgotność pomarańczowego ciasta   odpowiada szereg starannie dobranych składników. Wśród nich ważne miejsce zajmuje jogurt grecki bądź jego zamiennik. Dzięki niemu ciasto pomarańczowe jest wilgotne i miękkie, a dodatkowo zyskuje jedwabistą konsystencję.

Kolejny ważny punkt to masło, które wpływa również na przedłużenie trwałości wypieku oraz jego subtelny smak. Poza tym nasze wilgotne ciasto pomarańczowe nie smakowałoby tak dobrze, gdyby nie owocowy syrop z cukru i wody. Pełni on funkcję ponczu wykorzystywanego podczas przygotowania tortów. Nadaje plackowi z pomarańczami zarówno idealną wilgotność, jak i smak. W wymienionych wyżej wskazówkach radzimy nasączyć ciasto syropem z wody, cukru i pomarańczy.

Warto tu wspomnieć, że poncz czy też polewę możesz przygotować w nieco innej odsłonie, a konkretnie z dodatkiem żelatyny. Dzięki niej wierzch placka pomarańczowego zyska piękny połysk oraz strukturę lekkiej galaretki. Jak osiągnąć taki efekt? Wystarczy, że do syropu, w którym wcześniej gotowały się plastry pomarańczy, dodasz łyżkę żelatyny. Wówczas ponownie podgrzej syrop i zaczekaj do momentu, aż żelatyna się rozpuści. Na delikatną strukturę oraz smak wypieku wpływa również mąka migdałowa, które bywa często wykorzystywana w różnego rodzaju słodkich wypiekach.

Oczywiście ciasto z gotowanych pomarańczy to tylko jeden z pomysłów na doskonałe wypieki prosto z Kuchni Lidla. Jeśli lubisz domowe smakołyki, skorzystaj również z naszych przepisów na ciasto marchewkowe czy ryżowe. Na pierwszy ogień radzimy jednak wziąć ciasto z sokiem pomarańczowym. Zwłaszcza gdy w kuchni masz kilka pomarańczy, na których wykorzystanie nie masz pomysłu!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!