
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot kuchenny
- tortownicę o średnicy 26 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- papier do pieczenia
- pędzelek
Sposób przygotowania:
SYROP
Z jednej pomarańczy wyciskamy sok i ścieramy skórkę. Pozostałe pomarańcze kroimy w plastry o grubości ok. 4 mm. Wodę, sok z pomarańczy i cukier zagotowujemy. Do gotującego się syropu wkładamy plastry pomarańczy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.
WSKAZÓWKA! Plastrów pomarańczy raczej nie mieszamy, aby zachowały swój kształt.
Plastry wyjmujemy i odcedzamy z nadmiaru syropu na sitku. Następnie układamy je na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Syrop odkładamy, wykorzystamy go później.
WSKAZÓWKA! Plastry pomarańczy układamy tak, aby ładniejszą stroną były skierowane do dna formy – ciasto po upieczeniu będziemy obracać do góry dnem.
CIASTO
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI CIASTA
Masło roztapiamy w mikrofali lub rondelku. Mąkę, mąkę migdałową, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy w dość dużej misce. Jajka ubijamy z cukrem na delikatną pianę.
KROK 2: ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI CIASTA
Do jajek wymieszanych z cukrem dodajemy roztopione masło, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy połowę suchych składników, dokładnie mieszamy i dodajemy połowę jogurtu greckiego. Czynności te powtarzamy, dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i po raz kolejny dokładnie mieszamy.
KROK 3: PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY
Ciasto przekładamy na wyłożone w tortownicy pomarańcze i delikatnie równamy jego powierzchnię tak, aby nie popsuć układu pomarańczy na dnie blaszki. Tak przygotowaną blaszką równie delikatnie potrząsamy, aby ciasto rozłożyło się między plastrami pomarańczy.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez ok. 40-45 minut, przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką, czy się upiekło.
PODANIE CIASTA
KROK 1: GOTUJEMY SYROP
Syrop, który pozostał po gotowaniu pomarańczy, ponownie umieszczamy na małym ogniu i gotujemy przez kilka minut, aż zgęstnieje.
KROK 2: POLEWAMY CIASTO SYROPEM
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy ok. 10-15 minut, aż delikatnie ostygnie. Następnie wyjmujemy je z tortownicy i układamy do góry dnem na talerzu.
WSKAZÓWKA! Aby ciasto było równe, możemy delikatnie ściąć wypukły wierzch.
Ciasto przy użyciu pędzelka smarujemy przygotowanym wcześniej syropem. Czynność tę powtarzamy nawet kilka razy, aby ciasto miało szansę wchłonąć go jak najwięcej.
KROK 3: DEKORUJEMY CIASTO
Ciasto dekorujemy przekrojoną na pół ćwiartką pomarańczy i kilkoma listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto poduszkowiec
Miękkie jak poduszeczka i doskonale serowe! To ciasto zachwyca jednak nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też wyglądem. Przygotuj je i wywołaj uśmiech na twarzach bliskich!

Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
Proste, pyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka to świetny pomysł na słodką przekąskę! Upiecz je w prezencie dla bliskich.

Ciasto ryżowe
Pyszne ciasto z ryżu, cytrusów i orzechów to wspaniała przekąska dla wszystkich dorosłych, ale też dla dzieci!

Ciasto marchewkowe
Wyjątkowy deser dla wielbicieli słodkości – wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami pokryte warstwą serowego kremu.

Komentarze (0)