
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender ręczny
- robot wielofunkcyjny
- sitko o drobnych oczkach
- formę do ciasta o wymiarach 25 x 40 cm
- łopatkę silikonową
- worek cukierniczy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Twaróg kruszymy do miski i rozgniatamy łyżką. Laski wanilii rozcinamy wzdłuż i za pomocą ostrza noża wyjmujemy z nich nasionka, które dodajemy do twarogu. Dodajemy żółtka i sól. Mieszamy, aby masa stała się rzadsza.
KROK 2: UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM
Białka ubijamy z połową cukru w wysokim naczyniu za pomocą ręcznego robota ok. 3 minut. Następnie dodajemy drugą połowę cukru i ponownie ubijamy białka na sztywną, perłową pianę.
KROK 3: ŁĄCZYMY BIAŁKA Z MASĄ SEROWĄ
Ubite białka przekładamy do twarogu. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Mieszamy. Masę serową odstawiamy na bok na czas przygotowywania masy czekoladowej.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWĄ
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka i połowę cukru dajemy do misy robota kuchennego. Miksujemy ok. 5 minut, a następnie dodajemy drugą połowę cukru, 4 żółtka, sól i skórkę otartą z pomarańczy. Całość miksujemy, aż składniki się połączą.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiewamy do miski, mieszamy i dodajemy do zmiksowanej bazy masy czekoladowej. Dodajemy mleko i sok pomarańczowy.
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku. Odstawiamy na ok. 3 minuty do przestudzenia, a następnie mieszamy z olejem i dodajemy do masy. Mieszamy.
KROK 5: WKŁADAMY MASĘ CZEKOLADOWĄ DO FORMY
Dno i boki formy do ciasta smarujemy masłem i oprószamy mąką. Do formy przelewamy masę czekoladową i rozprowadzamy ją po całej powierzchni i wyrównujemy za pomocą łopatki.
KROK 6: SZPRYCUJEMY MASĘ SEROWĄ
Masę serową przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy na masę czekoladową: wyciskamy pasy wzdłuż i wszerz formy, aby utworzyły kratkę. Dodatkowo szprycujemy masę serową także na brzegach masy czekoladowej.
KROK 7: PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestygnięcia, a następnie oprószamy je cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik na jogurcie sojowym
Jogurt sojowy jest idealnym zamiennikiem serka śmietankowego w wypiekach. Kluczem do sukcesu jest leżakowanie jogurtu na sitku przez noc, więc pamiętaj, aby rozpocząć przygotowania dzień przed planowanym zjedzeniem tego fantastycznego sernika.

Ciasto wiewiórka
Ciasto wiewiórka jest idealne z dwóch powodów: ma wspaniały smak i łatwo się je przygotowuje! Wypróbuj je, a na pewno trafi na listę Twoich ulubionych ciast!

Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem
Prosty sernik w amerykańskim stylu stanie się gwiazdą każdej imprezy! Wykorzystaj masło orzechowe i przepis Pawła, by oczarować gości doskonałym ciastem bez pieczenia!

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Poznaj sprawdzony przepis na pulchne ciasto drożdżowe z mnóstwem śliwek i cynamonowym cukrem!

Komentarze (5)
413 dni temu
tylko dwa białka do masy czekoladowej?
odpowiedz
413 dni temu
Wykorzystujemy wszystkie białka jaj wymienionych na liście składników, czyli 4. W sposobie przygotowania pojawił się błąd, dziękujemy za komentarz.
414 dni temu
Tarta agrestowa
odpowiedz
416 dni temu
Bardzo proste i efektowne! Mam pytanie, czy można to ciasto przygotować dzień wcześniej czy tego typu ciasto najlepiej smakuje świeżo upieczone i przestudzone?
odpowiedz
414 dni temu
Marto, przygotowanie poduszkowca dzień wcześniej to bardzo dobry pomysł, jeśli Tobie i Twoim gościom bardziej smakuje wilgotne ciasto. Każdego kolejnego dnia od upieczenia czekoladowa warstwa poduszkowca będzie nasiąkała wilgocią sernikowej warstwy, przez co nabierze ciężkości i stanie się mniej sucha niż tuż po przestudzeniu.
zobacz wszystkie