
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender ręczny
- robot wielofunkcyjny
- sitko o drobnych oczkach
- formę do ciasta o wymiarach 25 x 40 cm
- łopatkę silikonową
- worek cukierniczy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Twaróg kruszymy do miski i rozgniatamy łyżką. Laski wanilii rozcinamy wzdłuż i za pomocą ostrza noża wyjmujemy z nich nasionka, które dodajemy do twarogu. Dodajemy żółtka i sól. Mieszamy, aby masa stała się rzadsza.
KROK 2: UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM
Białka ubijamy z połową cukru w wysokim naczyniu za pomocą ręcznego robota ok. 3 minut. Następnie dodajemy drugą połowę cukru i ponownie ubijamy białka na sztywną, perłową pianę.
KROK 3: ŁĄCZYMY BIAŁKA Z MASĄ SEROWĄ
Ubite białka przekładamy do twarogu. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Mieszamy. Masę serową odstawiamy na bok na czas przygotowywania masy czekoladowej.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWĄ
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka i połowę cukru dajemy do misy robota kuchennego. Miksujemy ok. 5 minut, a następnie dodajemy drugą połowę cukru, 4 żółtka, sól i skórkę otartą z pomarańczy. Całość miksujemy, aż składniki się połączą.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiewamy do miski, mieszamy i dodajemy do zmiksowanej bazy masy czekoladowej. Dodajemy mleko i sok pomarańczowy.
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku. Odstawiamy na ok. 3 minuty do przestudzenia, a następnie mieszamy z olejem i dodajemy do masy. Mieszamy.
KROK 5: WKŁADAMY MASĘ CZEKOLADOWĄ DO FORMY
Dno i boki formy do ciasta smarujemy masłem i oprószamy mąką. Do formy przelewamy masę czekoladową i rozprowadzamy ją po całej powierzchni i wyrównujemy za pomocą łopatki.
KROK 6: SZPRYCUJEMY MASĘ SEROWĄ
Masę serową przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy na masę czekoladową: wyciskamy pasy wzdłuż i wszerz formy, aby utworzyły kratkę. Dodatkowo szprycujemy masę serową także na brzegach masy czekoladowej.
KROK 7: PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestygnięcia, a następnie oprószamy je cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Poznaj sprawdzony przepis na pulchne ciasto drożdżowe z mnóstwem śliwek i cynamonowym cukrem!

Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem
Prosty sernik w amerykańskim stylu stanie się gwiazdą każdej imprezy! Wykorzystaj masło orzechowe i przepis Pawła, by oczarować gości doskonałym ciastem bez pieczenia!

Ciasto wiewiórka
Ciasto wiewiórka jest idealne z dwóch powodów: ma wspaniały smak i łatwo się je przygotowuje! Wypróbuj je, a na pewno trafi na listę Twoich ulubionych ciast!

Sernik na jogurcie sojowym
Jogurt sojowy jest idealnym zamiennikiem serka śmietankowego w wypiekach. Kluczem do sukcesu jest leżakowanie jogurtu na sitku przez noc, więc pamiętaj, aby rozpocząć przygotowania dzień przed planowanym zjedzeniem tego fantastycznego sernika.

Komentarze (5)
110 dni temu
tylko dwa białka do masy czekoladowej?
odpowiedz
109 dni temu
Wykorzystujemy wszystkie białka jaj wymienionych na liście składników, czyli 4. W sposobie przygotowania pojawił się błąd, dziękujemy za komentarz.
111 dni temu
Tarta agrestowa
odpowiedz
113 dni temu
Bardzo proste i efektowne! Mam pytanie, czy można to ciasto przygotować dzień wcześniej czy tego typu ciasto najlepiej smakuje świeżo upieczone i przestudzone?
odpowiedz
110 dni temu
Marto, przygotowanie poduszkowca dzień wcześniej to bardzo dobry pomysł, jeśli Tobie i Twoim gościom bardziej smakuje wilgotne ciasto. Każdego kolejnego dnia od upieczenia czekoladowa warstwa poduszkowca będzie nasiąkała wilgocią sernikowej warstwy, przez co nabierze ciężkości i stanie się mniej sucha niż tuż po przestudzeniu.
zobacz wszystkie