zobacz film Ciasto poduszkowiec

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blender ręczny
  • robot wielofunkcyjny
  • sitko o drobnych oczkach
  • formę do ciasta o wymiarach 25 x 40 cm
  • łopatkę silikonową
  • worek cukierniczy
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Żółtka jaj oddzielamy od białek. Twaróg kruszymy do miski i rozgniatamy łyżką. Laski wanilii rozcinamy wzdłuż i za pomocą ostrza noża wyjmujemy z nich nasionka, które dodajemy do twarogu. Dodajemy żółtka i sól. Mieszamy, aby masa stała się rzadsza.

KROK 2: UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM

Białka ubijamy z połową cukru w wysokim naczyniu za pomocą ręcznego robota ok. 3 minut. Następnie dodajemy drugą połowę cukru i ponownie ubijamy białka na sztywną, perłową pianę.

KROK 3: ŁĄCZYMY BIAŁKA Z MASĄ SEROWĄ

Ubite białka przekładamy do twarogu. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Mieszamy. Masę serową odstawiamy na bok na czas przygotowywania masy czekoladowej.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWĄ

Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka i połowę cukru dajemy do misy robota kuchennego. Miksujemy ok. 5 minut, a następnie dodajemy drugą połowę cukru, 4 żółtka, sól i skórkę otartą z pomarańczy. Całość miksujemy, aż składniki się połączą.

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiewamy do miski, mieszamy i dodajemy do zmiksowanej bazy masy czekoladowej. Dodajemy mleko i sok pomarańczowy.
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku. Odstawiamy na ok. 3 minuty do przestudzenia, a następnie mieszamy z olejem i dodajemy do masy. Mieszamy.

KROK 5: WKŁADAMY MASĘ CZEKOLADOWĄ DO FORMY

Dno i boki formy do ciasta smarujemy masłem i oprószamy mąką. Do formy przelewamy masę czekoladową i rozprowadzamy ją po całej powierzchni i wyrównujemy za pomocą łopatki.

KROK 6: SZPRYCUJEMY MASĘ SEROWĄ

Masę serową przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy na masę czekoladową: wyciskamy pasy wzdłuż i wszerz formy, aby utworzyły kratkę. Dodatkowo szprycujemy masę serową także na brzegach masy czekoladowej.

KROK 7: PIECZEMY CIASTO

Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C.

Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestygnięcia, a następnie oprószamy je cukrem pudrem przesianym przez sitko.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    413 dni temu
    tylko dwa białka do masy czekoladowej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    413 dni temu
    Wykorzystujemy wszystkie białka jaj wymienionych na liście składników, czyli 4. W sposobie przygotowania pojawił się błąd, dziękujemy za komentarz.
  • Dr Ski Dr Ski
    414 dni temu
    Tarta agrestowa

    odpowiedz

  • Marta Marta
    416 dni temu
    Bardzo proste i efektowne! Mam pytanie, czy można to ciasto przygotować dzień wcześniej czy tego typu ciasto najlepiej smakuje świeżo upieczone i przestudzone?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    414 dni temu
    Marto, przygotowanie poduszkowca dzień wcześniej to bardzo dobry pomysł, jeśli Tobie i Twoim gościom bardziej smakuje wilgotne ciasto. Każdego kolejnego dnia od upieczenia czekoladowa warstwa poduszkowca będzie nasiąkała wilgocią sernikowej warstwy, przez co nabierze ciężkości i stanie się mniej sucha niż tuż po przestudzeniu.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!