Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender ręczny
- robot wielofunkcyjny
- sitko o drobnych oczkach
- formę do ciasta o wymiarach 25 x 40 cm
- łopatkę silikonową
- worek cukierniczy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Twaróg kruszymy do miski i rozgniatamy łyżką. Laski wanilii rozcinamy wzdłuż i za pomocą ostrza noża wyjmujemy z nich nasionka, które dodajemy do twarogu. Dodajemy żółtka i sól. Mieszamy, aby masa stała się rzadsza.
KROK 2: UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM
Białka ubijamy z połową cukru w wysokim naczyniu za pomocą ręcznego robota ok. 3 minut. Następnie dodajemy drugą połowę cukru i ponownie ubijamy białka na sztywną, perłową pianę.
KROK 3: ŁĄCZYMY BIAŁKA Z MASĄ SEROWĄ
Ubite białka przekładamy do twarogu. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Mieszamy. Masę serową odstawiamy na bok na czas przygotowywania masy czekoladowej.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWĄ
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka i połowę cukru dajemy do misy robota kuchennego. Miksujemy ok. 5 minut, a następnie dodajemy drugą połowę cukru, 4 żółtka, sól i skórkę otartą z pomarańczy. Całość miksujemy, aż składniki się połączą.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiewamy do miski, mieszamy i dodajemy do zmiksowanej bazy masy czekoladowej. Dodajemy mleko i sok pomarańczowy.
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku. Odstawiamy na ok. 3 minuty do przestudzenia, a następnie mieszamy z olejem i dodajemy do masy. Mieszamy.
KROK 5: WKŁADAMY MASĘ CZEKOLADOWĄ DO FORMY
Dno i boki formy do ciasta smarujemy masłem i oprószamy mąką. Do formy przelewamy masę czekoladową i rozprowadzamy ją po całej powierzchni i wyrównujemy za pomocą łopatki.
KROK 6: SZPRYCUJEMY MASĘ SEROWĄ
Masę serową przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy na masę czekoladową: wyciskamy pasy wzdłuż i wszerz formy, aby utworzyły kratkę. Dodatkowo szprycujemy masę serową także na brzegach masy czekoladowej.
KROK 7: PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestygnięcia, a następnie oprószamy je cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Poznaj sprawdzony przepis na pulchne ciasto drożdżowe z mnóstwem śliwek i cynamonowym cukrem!
Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem
Prosty sernik w amerykańskim stylu stanie się gwiazdą każdej imprezy! Wykorzystaj masło orzechowe i przepis Pawła, by oczarować gości doskonałym ciastem bez pieczenia!
Ciasto wiewiórka
Ciasto wiewiórka jest idealne z dwóch powodów: ma wspaniały smak i łatwo się je przygotowuje! Wypróbuj je, a na pewno trafi na listę Twoich ulubionych ciast!
Sernik na jogurcie sojowym
Jogurt sojowy jest idealnym zamiennikiem serka śmietankowego w wypiekach. Kluczem do sukcesu jest leżakowanie jogurtu na sitku przez noc, więc pamiętaj, aby rozpocząć przygotowania dzień przed planowanym zjedzeniem tego fantastycznego sernika.
Ciasto poduszkowiec
Ciasto poduszkowiec na dużą blachę lub w wersji mini to wypiek idealny na każdą okazję, nie tylko od święta. Ciasto poduszkowiec łączy wyjątkowy smak, wygląd oraz nietypową konsystencję w harmonijną całość, zapewniając niezapomniane doznania smakowe. To szybkie ciasto kakaowe z serem jest tak naprawę miksem dwóch bardzo popularnych i lubianych wypieków — brownie oraz sernika.
Ciasto poduszkowiec można przyrządzić w kilka chwil, a do jego przygotowania nie potrzeba olbrzymiej wiedzy cukierniczej. Żeby uzyskać wilgotne ciasto kakaowe z kremową warstwą wierzchnią, wystarczy trzymać się zamieszczonego przepisu i dokładnie obejrzeć film instruktażowy. Chcesz, aby Twój sernik poduszkowiec smakował jeszcze lepiej? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka dodatkowych wskazówek, które pomogą Ci upiec jeszcze lepsze ciasto poduszkowiec z klasycznym twarogiem, a nawet z serem z wiaderka i z przyjemnością się nimi podzielimy!
Ciasto poduszkowiec — przepis
Ciasto poduszkowiec to przepis na prawdziwą ucztę smaków. Niezwykle proste w przygotowaniu ciasto poduszkowiec z przepisu Pawła Małeckiego to połączenie rozpływającego się w ustach sera z głębokim smakiem czekolady i kakao. Już kawałek tego ciasta dostarczy Twoim kubkom smakowym olbrzymiej dawki przyjemności. Chcesz dowiedzieć się, jak ulepszyć przepis na ciasto poduszkowiec i na co zwrócić uwagę podczas jego przygotowywania? Zebraliśmy dla Ciebie kilka przydatnych wskazówek, dzięki którym Twój poduszkowiec z naszego przepisu wyjdzie Ci jeszcze pyszniejszy!
Zacznijmy od kluczowego elementu każdego z przepisów, czyli składników. Do przygotowania poduszkowca wybierz produkty najlepszej jakości. Do masy serowej wybierz dobrej jakości tłusty twaróg, który po zmieleniu nabierze kremowej konsystencji. Nie masz czasu na własnoręczne mielenie twarogu? Postaw na tłusty ser twarogowy z wiaderka lub kremowy Pilos, która doda ciastu odrobiny słoność. Unikaj serów z dużą ilością wody.
Niezwykle ważnym elementem ciasta jest kakao i czekolada. Postaw na produkty o wysokiej zawartości kakao (co najmniej 70%), dzięki czemu ciasto nabierze głębokiego aromatu i intensywnie czekoladowego smaku. Nie należy także zapominać o reszcie niezbędnych produktów takich jak mąka, jaja czy wanilia — skorzystaj ze składników z ekologicznych upraw, opatrzonych certyfikatami. Zaufaj nam — jakość tych składników wpłynie na smak ciasta.
Przyrządzając swój poduszkowiec, zwróć uwagę na zachowanie odpowiedniej kolejności dodawania składników oraz dokładnego ich odmierzenia. Dobrze dobrane proporcje to klucz do uzyskania idealnie wilgotnego ciasta. Zacznij od masy serowej, a dopiero potem przejdź do masy kakaowej.
Jeśli chcesz, aby Twoje ciasto poduszkowiec było puszyste, lekkie i wilgotne, wybierz mąkę tortową z małą zawartością białka i koniecznie przesiej ją, aby ją napowietrzyć. Ciasto nabierze większej sprężystości, jeśli do pieczenia użyjesz jajek w temperaturze pokojowej lub takiej, jaką mają inne składniki. Postaraj się uniknąć spadku temperatury, któregoś ze składników podczas mieszania.
Chcesz, aby Twój poduszkowiec nie stracił wilgoci? Piecz ciasto w umiarkowanie nagrzanym piekarniku i nie przekraczaj 175 stopni C ani wyznaczonego w przepisie czasu, a po upieczeniu pozostaw poduszkowiec do wystygnięcia na co najmniej godzinę lub więcej. Schłodzenie ciasta jest kluczowe do uzyskania jego odpowiedniej konsystencji. Życzymy smacznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zielona przystawka
- Trufelki migdałowe
- Deser śliwkowo-czekoladowy
- Makaron z buraczanym pesto
- Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą
- Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą
- Wieprzowina z kapustą po chińsku
- Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią
- Wytrawne muffinki
- Kawa po kozacku
- Tarta z pomarańczami i kumkwatami
- Ciasto jeżynowe bez laktozy
- Papryka faszerowana kaszą i warzywami
- Chlebki naan z gorgonzolą i figami
- Faworki drożdżowe
- Kanapki z pulled porkiem
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie
- Kompot agrestowy
- Truflowe tagliolini z boczniakami
- Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
- Sosnowy pstrąg z grilla
- Shake jagodowo-bananowy z nasionami chia
- Tort z babeczek
- Relisz śliwkowy z przyprawami
- Kokosowa konfitura z mango
- Ciasto jogurtowe – przepis
- Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca
- BLT, czyli kanapka w stylu amerykańskim z bekonem, sałatą i pomidorem
- Warzywne curry z kiszoną cytryną
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1017 dni temu
tylko dwa białka do masy czekoladowej?
odpowiedz
1017 dni temu
Wykorzystujemy wszystkie białka jaj wymienionych na liście składników, czyli 4. W sposobie przygotowania pojawił się błąd, dziękujemy za komentarz.
1018 dni temu
Tarta agrestowa
odpowiedz
1020 dni temu
Bardzo proste i efektowne! Mam pytanie, czy można to ciasto przygotować dzień wcześniej czy tego typu ciasto najlepiej smakuje świeżo upieczone i przestudzone?
odpowiedz
1018 dni temu
Marto, przygotowanie poduszkowca dzień wcześniej to bardzo dobry pomysł, jeśli Tobie i Twoim gościom bardziej smakuje wilgotne ciasto. Każdego kolejnego dnia od upieczenia czekoladowa warstwa poduszkowca będzie nasiąkała wilgocią sernikowej warstwy, przez co nabierze ciężkości i stanie się mniej sucha niż tuż po przestudzeniu.