zobacz film Ciasto wiewiórka

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • robot wielofunkcyjny
  • tarkę o drobnych oczkach
  • papier do pieczenia
  • okrągłą formę do pieczenia ciasta o średnicy 18 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
  • silikonową łopatkę
  • paterę do ciasta

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta zalej rodzynki wodą tak, aby znalazły się pod jej powierzchnią, i odstaw na ok. 15 minut.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: KROIMY JABŁKA I ORZECHY

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze, ale nie za drobne kawałki.

KROK 2: ŁĄCZYMY JAJKA Z CUKREM

Jajka i cukier przekładamy do misy robota i ubijamy na dużych obrotach przez ok. 10 minut lub do momentu uzyskania puszystej piany.

KROK 3: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Zmniejszamy obroty robota i dodajemy suche składniki do jajek z cukrem. Dodajemy olej.

KROK 4: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Rodzynki odsączone z wody, posiekane orzechy, pokrojone jabłka, skórkę otartą z cytryny oraz sok wyciśnięty z cytryny dodajemy do wyrobionego ciasta. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gęstej masy i wyłączamy robot.

KROK 5: PIECZEMY CIASTO

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C.

KROK 6: PRAŻYMY WIÓRKI KOKOSOWE

Wiórki kokosowe wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na dolną półkę (pod ciasto). Prażymy na złoty kolor, od czasu do czasu delikatnie mieszając.

KROK 7: SMARUJEMY CIASTO ŚMIETANKĄ

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i nakładamy na wierzch wystudzonego ciasta. Warstwę ubitej śmietanki posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!