
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- robot wielofunkcyjny
- tarkę o drobnych oczkach
- papier do pieczenia
- okrągłą formę do pieczenia ciasta o średnicy 18 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
- silikonową łopatkę
- paterę do ciasta
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta zalej rodzynki wodą tak, aby znalazły się pod jej powierzchnią, i odstaw na ok. 15 minut.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KROIMY JABŁKA I ORZECHY
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze, ale nie za drobne kawałki.
KROK 2: ŁĄCZYMY JAJKA Z CUKREM
Jajka i cukier przekładamy do misy robota i ubijamy na dużych obrotach przez ok. 10 minut lub do momentu uzyskania puszystej piany.
KROK 3: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Zmniejszamy obroty robota i dodajemy suche składniki do jajek z cukrem. Dodajemy olej.
KROK 4: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Rodzynki odsączone z wody, posiekane orzechy, pokrojone jabłka, skórkę otartą z cytryny oraz sok wyciśnięty z cytryny dodajemy do wyrobionego ciasta. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gęstej masy i wyłączamy robot.
KROK 5: PIECZEMY CIASTO
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C.
KROK 6: PRAŻYMY WIÓRKI KOKOSOWE
Wiórki kokosowe wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na dolną półkę (pod ciasto). Prażymy na złoty kolor, od czasu do czasu delikatnie mieszając.
KROK 7: SMARUJEMY CIASTO ŚMIETANKĄ
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i nakładamy na wierzch wystudzonego ciasta. Warstwę ubitej śmietanki posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Kołocz śląski
Kołocz to tradycyjna propozycja prosto ze Śląska. Podczas uroczystości weselnych symbolizuje obfitość. W Twojej kuchni z pewnością będzie obfitością smaku i radości, którą niesie ze sobą jedzenie tego pysznego ciasta!

Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
Puszysta, truskawkowa pianka połączona z galaretką i zamknięta pomiędzy wafelkami. Ta słodka przekąska według przepisu Pawła świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i przypomni Ci smak słodkości z dawnych lat!

Tiramisu z krówkami, malinami i solą morską
Jeżeli uwielbiasz tiramisu, a połączenie słodkiego karmelu z odrobiną soli jest Twoim ulubionym, to specjalnie dla Ciebie stworzyliśmy ten przepis!

Tiramisu z duszonymi jabłkami i ciasteczkami cantuccini
Ekspresowe mascarpone z aromatycznymi jabłkami i idealnymi ciasteczkami cantuccini! To propozycja, której nie sposób się oprzeć. Jeśli raz spróbujesz, już zawsze będziesz wracać do tego smaku!

Komentarze (2)
668 dni temu
Czy można zamiast oleju, użyć rozpuszczonego masła?
odpowiedz
667 dni temu
Tak, możesz wykorzystać rozpuszczone masło.
zobacz wszystkie