
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KROIMY JABŁKA
Jabłka myjemy, kroimy w ósemki i usuwamy gniazda nasienne.
KROK 2: PODGRZEWAMY CUKIER, MASŁO I JABŁKA
Masło i cukier podgrzewamy na patelni o dużej średnicy do chwili, gdy cukier zacznie się lekko karmelizować. Dodajemy cząstki jabłek i cynamon. Dusimy przez ok. 3 minuty, a następnie dodajemy sok jabłkowy i gotujemy do miękkości.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY ŚLIWKI
Śliwki odsączamy z syropu i kroimy drobno. Opcjonalnie skrapiamy niewielką ilością rumu.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MASCARPONE
Mascarpone przekładamy do miski. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i za pomocą ostrza noża wyciągamy ze środka ziarenka, które dodajemy do mascarpone. Dodajemy cukier puder, mleko i skórkę otartą z pomarańczy. Całość ucieramy na gładką masę.
KROK 5: SKŁADAMY TIRAMISU
Ciasteczka cantuccini łamiemy na kawałki. Duszone jabłka rozgniatamy widelcem i dodajemy słupki migdałowe. W szklaneczkach układamy na przemian warstwami duszone jabłka, śliwki, masę z serka mascarpone i ciasteczka cantuccini. Dekorujemy cukrem pudrem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Uszka z grzybami
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Jajka na miękko
- Śledź w oleju
- Świąteczne pierniczki
- Sałatka gyros
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto na pierogi
- Klasyczna sałatka grecka
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Makówki śląskie
- Golonka pieczona po bawarsku
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
675 dni temu
Jakie śliwki się tu dodaje? Suszone? Mrożone? Z kompotu?
Odpowiedz
674 dni temu
Używamy śliwek w syropie :)
1006 dni temu
takie średnie, ja bym dodał coś z czekolady
Odpowiedz