Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KROIMY JABŁKA
Jabłka myjemy, kroimy w ósemki i usuwamy gniazda nasienne.
KROK 2: PODGRZEWAMY CUKIER, MASŁO I JABŁKA
Masło i cukier podgrzewamy na patelni o dużej średnicy do chwili, gdy cukier zacznie się lekko karmelizować. Dodajemy cząstki jabłek i cynamon. Dusimy przez ok. 3 minuty, a następnie dodajemy sok jabłkowy i gotujemy do miękkości.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY ŚLIWKI
Śliwki odsączamy z syropu i kroimy drobno. Opcjonalnie skrapiamy niewielką ilością rumu.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MASCARPONE
Mascarpone przekładamy do miski. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i za pomocą ostrza noża wyciągamy ze środka ziarenka, które dodajemy do mascarpone. Dodajemy cukier puder, mleko i skórkę otartą z pomarańczy. Całość ucieramy na gładką masę.
KROK 5: SKŁADAMY TIRAMISU
Ciasteczka cantuccini łamiemy na kawałki. Duszone jabłka rozgniatamy widelcem i dodajemy słupki migdałowe. W szklaneczkach układamy na przemian warstwami duszone jabłka, śliwki, masę z serka mascarpone i ciasteczka cantuccini. Dekorujemy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Tiramisu z jabłkami
Znasz smak oryginalnego tiramisu? Tym razem przygotowaliśmy dla Ciebie wersję z jabłkami. Wypróbuj koniecznie!
Kajmakowy deser tiramisu
Aksamitny krem kajmakowy, owoce lasu, ciasteczka i wyczuwalny smak mocnej kawy – oto składniki prostego, kuszącego deseru, który przygotujesz dzięki przepisowi Pawła!
Tiramisu z krówkami, malinami i solą morską
Jeżeli uwielbiasz tiramisu, a połączenie słodkiego karmelu z odrobiną soli jest Twoim ulubionym, to specjalnie dla Ciebie stworzyliśmy ten przepis!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciastka z jabłkami
- Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Kutia w pieczonych jabłkach i gruszkach
- Kaszubski miodowy kuch
- Szparagi w sosie beszamelowym
- Pudding chia z solonym karmelem
- Wegańskie flaczki z boczniaków
- Humus z tahiną i płatkami chili
- Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi
- Tatarskie manty z twarogiem i malinami
- Banica z serem feta
- Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
- Kawowe cinnamon rolls
- Zapiekane młode ziemniaki z jajkiem i mizerią
- Placki z szynką i serem
- Malinowe serduszka
- Grillowane ślimaki z indyka
- Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką
- Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką
- Wegetariańskie bowls z dressingiem miętowym
- Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
- Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem
- Hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i sosem BBQ
- Kanapki z pieczarkami, twarogiem i chrzanem
- Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée
- Koktajl truskawkowy i truskawki w czekoladzie
- Mus czekoladowy z awokado i bananami
- Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
- Sałatka z makaronem i krewetkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
333 dni temu
Jakie śliwki się tu dodaje? Suszone? Mrożone? Z kompotu?
odpowiedz
333 dni temu
Używamy śliwek w syropie :)
664 dni temu
takie średnie, ja bym dodał coś z czekolady
odpowiedz