zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sitko o drobnych oczkach
  • pucharki lub szklanki do deserów
  • worek cukierniczy z prostą końcówką

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DESERU

Mascarpone łączymy w misce z masą kajmakową. Dokładnie mieszamy, delikatnie napowietrzając masę. Dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy.

Krok 2: NAMACZAMY CIASTECZKA

Owoce lasu odsączamy na sitku o drobnych oczkach.

Syrop z owoców lasu łączymy w dzbanku z espresso, mieszamy i moczymy w nim ciasteczka amaretti, aż delikatnie zmiękną. Uważamy, by ciasteczka nie rozpadły się pod wpływem płynu.

Krok 3: UKŁADAMY WARSTWY DESERU

Bazę deseru przekładamy do worka cukierniczego z prostą końcówką i szprycujemy na dno pucharków. Na warstwie masy układamy namoczone ciasteczka i porcję odsączonych z syropu owoców lasu.

Ciasteczka i owoce nakrywamy drugą warstwą masy, szprycując ją do pucharków za pomocą rękawa cukierniczego. Wykładamy kolejną porcję namoczonych ciasteczek i owoców.

Układanie deseru kończymy, szprycując ostatnią, wierzchnią warstwę masy.

Krok 4: DEKORUJEMY I PODAJEMY DESER

Gotowe desery oprószamy z wierzchu kakao. Dekorujemy świeżymi malinami, suchymi ciasteczkami amaretti i listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram