Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- pucharki lub szklanki do deserów
- worek cukierniczy z prostą końcówką
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DESERU
Mascarpone łączymy w misce z masą kajmakową. Dokładnie mieszamy, delikatnie napowietrzając masę. Dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy.
Krok 2: NAMACZAMY CIASTECZKA
Owoce lasu odsączamy na sitku o drobnych oczkach.
Syrop z owoców lasu łączymy w dzbanku z espresso, mieszamy i moczymy w nim ciasteczka amaretti, aż delikatnie zmiękną. Uważamy, by ciasteczka nie rozpadły się pod wpływem płynu.
Krok 3: UKŁADAMY WARSTWY DESERU
Bazę deseru przekładamy do worka cukierniczego z prostą końcówką i szprycujemy na dno pucharków. Na warstwie masy układamy namoczone ciasteczka i porcję odsączonych z syropu owoców lasu.
Ciasteczka i owoce nakrywamy drugą warstwą masy, szprycując ją do pucharków za pomocą rękawa cukierniczego. Wykładamy kolejną porcję namoczonych ciasteczek i owoców.
Układanie deseru kończymy, szprycując ostatnią, wierzchnią warstwę masy.
Krok 4: DEKORUJEMY I PODAJEMY DESER
Gotowe desery oprószamy z wierzchu kakao. Dekorujemy świeżymi malinami, suchymi ciasteczkami amaretti i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Tiramisu
Kawa, mascarpone i amaretto – prawdziwa klasyka deserów we włoskim stylu! Sprawdź też wersję z malinami, którą pokochają dzieci!
Wegańskie tofumisu
Biszkopt bez dodatku jajek, tofu i olej kokosowy. Z tych składników przygotujesz pyszne, słodkie, a przede wszystkim wegańskie – tiramisu!
3 sposoby na desery w słoiku
Banoffee, cheesecake i pudding czekoladowy. Poznaj przepisy na desery szybkie i łatwe, a do tego bez pieczenia!
Deser migdałowy z ciastkami amaretti
Kilka warstw i każda pyszna! Deser migdałowy z malinami i ciasteczkami amaretti zasmakuje każdemu wielbicielowi słodkości.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Tort z sosem z czerwonych owoców
- Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
- Małe serniczki kawowe
- Deser karmelowy z ryżem preparowanym
- Tort piernikowy z kremem z owoców lasu
- Trifle kawowo-bananowy
- Koktajl tiramisu
- Chlebek bananowy
- Zakwas na barszcz czerwony
- Paella z owocami morza
- Zabajone z owocami
- Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa
- DALGONA COFFEE Z TARTĄ CZEKOLADĄ
- Shake jagodowo-bananowy z nasionami chia
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Pieczony łosoś z sałatką chlebową
- Sałatka z ryżem, ogórkiem i papają
- Kulki piernikowe z rumem i ananasem
- Wieniec wielkanocny
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Hummus grzybowy
- Ciastka pisanki
- Bezglutenowe pierniki
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Tort malinowy
- Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
- Truskawkowo-serowe trufelki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
159 dni temu
Rffff
odpowiedz