
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SYROP NA KREM
Do garnka wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie syrop (po zagotowaniu gotujemy jeszcze syrop przez 1-1,5 minuty).
KROK 2: MIKSUJEMY I ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z SYROPEM
Żółtka ubijamy w mikserze, stopniowo dolewamy gorący syrop, aby zaparzyć żółtka. Żółtka ubijamy na bardzo puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy stopniowo serek mascarpone. Mieszamy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PONCZ KAWOWY
Do garnka wlewamy kawę espresso. Dodajemy cukier. Wszystko razem zagotowujemy, aż powstanie intensywnie kawowy syrop. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy amaretto. Mieszamy.
KROK 4: PRZEKŁADAMY KREMEM NASĄCZONE BISZKOPTY
Na dnie naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia (o wymiarach mniej więcej 30 na 20 cm) układamy jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem kawowym.
Na biszkoptach układamy warstwę kremu, na kremie kładziemy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem kawowym, na biszkopty ponownie kładziemy warstwę kremu. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
Po wyjęciu z lodówki tiramisu dekorujemy kakao.
Proponujemy również wypróbowanie wersji z malinami:
KREM MALINOWY
KROK 1: UBIJAMY SYROP CUKROWY Z ŻÓŁTKAMI
Do garnka wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie syrop (po zagotowaniu gotujemy jeszcze syrop przez 1-1,5 minuty).
Żółtka ubijamy z syropem cukrowym.
KROK 2: DODAJEMY SEREK MASCARPONE, ŚMIETANĘ I MALINY
Ubite żółtka łączymy z wymieszanym serkiem mascarpone, ubitą śmietanką i przetartymi malinami (pestki pozostawiamy do przygotowania ponczu).
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PONCZ MALINOWY
Do pestek malin dodajemy 150 ml wody i 100 g cukru. Gotujemy przez 10 minut. Przecedzamy przez sito i odstawiamy do wystygnięcia.
KROK 4: PRZEKŁADAMY KREMEM NASĄCZONE BISZKOPTY
W pucharkach lub małym naczyniu układamy na przemian nasączone ponczem biszkopty z kremem malinowym.
Krem malinowy jest bardzo delikatny, dlatego lepiej zrobić deser w szklanych naczyniach. Dekorujemy malinami.
Zobacz podobne
przepisy
Panna cotta waniliowa z owocami lasu
Przygotuj deser inspirowanych kuchnią włoską, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!

Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
Wybierz się w kulinarną podróż po smakach inspirowanych Włochami i spróbuj chrupiących cannoli z aksamitnym, orzeźwiającym kremem.

Włoski deser „Fragola”
Sprawdź wyśmienite połączenie orzeźwiającej galaretki z zielonej herbaty oraz aksamitnego musu truskawkowego!

Komentarze (125)
64 dni temu
Najlepszy przepis, tylko z niego korzystam. Zawsze wychodzi pyszne .
odpowiedz
478 dni temu
Dlaczego masa wyszła wodnista? Masakra zmarnowane składniki i tyle żółtek od moich kurek…. Co zrobić ?
odpowiedz
730 dni temu
Czy ja mogę zapytać jaki jest model tego robota kuchennego CO NA filmiku
odpowiedz
867 dni temu
Nie rozumiem tych zawiedzionych komentarzy. Ten przepis jest o wiele lepszy od tych, gdzie kremu nie zaparzamy syropem. Gęstnieje praktycznie na poczekaniu. Tylko trzeba zrobić syrop a nie tylko rozpuścić cukier. To musi być gęste, a nie woda. Może mylić ta minuta 1,5. Trzeba samemu ocenić gęstość. Żółtka najpierw trzeba ubić porządnie, a potem stopniowo dodając gorący syrop trzeba ubijać jak na biszkopt, a mascarpone nie prosto z lodówki jak kamień, tylko w temperaturze pokojowej wstęnie rozdrobniony, w miarę delikatnie. Ponczu owszem można zrobić więcej, ale do tiramisu nie nasącza się całego przekroju, środek musi być chrupki. Jak się dobrze uda ubić i biszkopty nie przemoczone to bywa, że 0,5h w lodówce zgęstnieje. 4 godziny to aż nadto.
odpowiedz
1117 dni temu
Aby nie był wodnisty krem moim zdaniem trzeba nie dawac pół szklanki wody. Cukier ubić z zoltkami i wtedy wychodzi puszysta masa. Można w kąpieli wodnej ubic ta mase aby jajka zaparzyć ( na gazie w metalowym garnku wlac wody by spód 2 mniejszego garnka sie tylko zamoczył na ok 2-3 cm podczas ubijania mikserem jajrk z cukrem ). W ostateczności jeśli nie ma się miksera można poratować się 3 lyzeczkami rozpuszcoznej zelatyny w 3 luzeczkach wody - nie wiecej
odpowiedz
1189 dni temu
ile gramów biszkoptów potrzeba? opakowania są różne...
odpowiedz
1189 dni temu
Potrzebujesz 400 g podłużnych biszkoptów.
1292 dni temu
Cóż... 'Deser' wylądował w lodówce, mam nadzieję, ze jutro nie skończy w śmieciach. Chyba komuś się troszeczkę pomieszały ilości, bo: 750g mascarpone to zdecydowanie za dużo... W misce została mi jeszcze 1/3 'kremu' (która i tak moim zdaniem wyszła zbyt wodnista mimo tego, że robiłam wg. przepisu) więc pytam: Co ja mam tym kremem zrobić? Wyrzucić? 'Paczka biszkoptów' no wszystko fajnie, tylko akurat ta KUPIONA W LIDLU okazała się ZA MAŁA. A użyłam naczynia dokładnie 20x30cm (wedle 'przepisu') nie zapomnijmy o 'kawowym ponczu' którego jest po prostu ZA MAŁO, żeby nasączyć wszystkie biszkopty (nawet nie nasączyć do super miękkości, tylko tak trochę, żeby nie były suche. Szkoda wielka panie Małecki, bo liczyłam na to, że ten deser podam jutro gościom... Coś czuję, że obejdziemy się bez słodkości. Obym się myliła
odpowiedz
1570 dni temu
To w końcu gorący ten syrop czy wystudzony ??! Raz piszecie tak, raz odwrotnie. Jak zrobiłam z wystudzonym, to tiramisu wyszło płynne ... zdecydujcie się. Powinniście zapytać Pana Pawła Małeckiego. KuchniaLidla 52 dni temu Dario, syrop musi być wystudzony. KuchniaLidla 810 dni temu Nie, żółtka musimy zaparzyć, więc dolewamy gorący syrop!
odpowiedz
1570 dni temu
Syrop musi być gorący :) Zaraz umieścimy tę informację w przepisie, by nie było żadnych wątpliwości :)
1575 dni temu
Przepraszam, że tyle razy ale wydawało mi się, że nie chce się zapisać a tu ups...aż 5 razy
odpowiedz
1575 dni temu
Najlepsze i najłatwiejsze. Krem: 5 żółtek utrzeć z 5 łyżkami z czubkiem cukru a następnie dodać 2 serki po 250g czyli 500g mascarpone, można jeszcze ubić śmietanę 30%( do 400 ml) i delikatnie wmieszać w ten krem, lub pianę z białek po żółtkach ( ja daję śmietanę) wtedy kremu mamy więcej. Syrop do moczenia: Dowolna kawa rozpuszczalna, ja biorę espresso, bo mocna (z puszki) na 500 ml zimnej wody (przegotowanej albo prosto z butelki mineralnej itp.) 4 łyżeczki, tak aby w smaku była bardzo mocna i gorzka oraz z 0,5 szklanki amaretto, aby było czuć, że to kawa z alkoholem, w tym maczam biszkopty ( 2 op. z Lidla ), każdy po kolei dość obficie i układam w naczyniu ( 25 cm na 23 cm ) takim do zapiekanek, tak aby wypełnić dno, na biszkopty kładę część kremu i posypuję kakao przez sitko, na to jeszcze raz, warstwę maczanych biszkoptów, krem, kakao - gotowe i do lodówki na 0,5 do 1 godz. czasami kremu wychodzi więcej bo np. żółtka są duże albo śmietana jakoś lepiej się ubije, to jeszcze robię takie małe porcję do zjedzenie na szybko zanim ta większa porcja jest dobra. Zawsze wychodzi i jest pyszne. Produkty biorę prosto z lodówki i robię. Wychodzi z tego dość pokaźnych 6 porcji ( kostek). Dzielę się tym przepisem, bo sama długo poszukiwałam aż wymyśliłam właśnie tak jak napisałam.
odpowiedz
1575 dni temu
Dziękujemy za podzielnie się swoją wersją! :)
1627 dni temu
Witam, 1462 dni temu kuchnia lidla odpisała Że syrop ma być wystudzony, 753 dni temu Że ma być gorący.. jak to w końcu ma być ???
odpowiedz
1619 dni temu
Syrop cukrowy musi byc goracy by zaparzył jajka, a poncz do namaczania ma byc zimny.
1764 dni temu
Super przepis, tiramisu robię kolejny raz i zawsze wychodzi, bardzo prosty w wykonaniu. Osoby, którym zrobiła się zupa za krótko ubijały żółtka z syropem. Polecam!
odpowiedz
1884 dni temu
rewelacja nieziemski wszystkim smakowało, pierwszy raz robiłam i nie zauważyłam na dole zawiedzionych komentarzy, wiec kiedy wsadziłam do lodówki dopiero zaczęłam czytać, bałam się że wyjdzie zupa, ale się udał, krem faktycznie był rzadki ale poleżał 2 dni w lodówce i na sobotę był idealny. Trzeba tylko mieć dobrą łopatkę do wyciągania pokrojonych kawałków
odpowiedz
1955 dni temu
To jest najlepszy przepis! Tiramisu wychodzi obłędne! Nic mi się nie rozlewa, świetnie się kroi, a smak....omomommmommmmmm. Trzeba się tylko trzymać przepisu. Ja robię z 2 serków i nie słodzę kawy.
odpowiedz
1958 dni temu
a można do kremu można dodać troche żelatyny, albo agaru, pozdr
odpowiedz
1958 dni temu
Możesz dodać żelatynę lub agar :)
1993 dni temu
Czytam i się dziwię. Przepis jak się czyta wydaje się prosty, ale dla laika może być trudny - oto efekty- deser nie wyszedł. Jeżeli ktoś ma problem że się nie zasiadło kilka rad: -składniki nie powinny być prosto z lodówki (jajka jak i ser najlepiej wyjąć 2-3 h wcześniej z lodówki żeby nie były lodowate). -nie zmniejszające ilości cukru w syropach, ja zazwyczaj sypie troszkę więcej, zależy od gęstości jaka wychodzi -same żółtka z syropem wyrobić mocno, syrop dodawać gorący prosto z palnika, tylko bardzo powoli, serek dodawać wcześniej rozdrobniony i samej masy nie katować juz mocno mikserem- tylko delikatnie aż zrobi się w miarę jednolite -najważniejsze, nie przemoczyc biszkoptów, na sekundę do kawy i wyciągamy, jak wchłoną za dużo, to nic dziwnego że deser pływa -lodówka na większe obroty i moim zdaniem powinno to leżeć całą noc a nie dwie - trzy godziny. Robiłem wg podanych proporcji i wyszło super. Najważniejsza jest dobra jakościowo kawa, bez dostępu do dobrego ekspresu na pewno nie będzie takiego efektu. Jeżeli kawa jest rzeczywiście mocna i na wierzch dacie dobre kakao deserowe- nie ma opcji zeby deser był za słodki. Porażki w kuchni mocno demotywuja, ale bez nich nie będziemy lepsi :) Powodzenia!
odpowiedz
2039 dni temu
I niestety muszę potwietdzić masakra! Wszystko zgodnie z przepisem a konststencja zupy. Robiłam z tego przepisu 2 razy i nie polecam ! Robiłam z innych i zachciało mi się zmian to mam zupkę
odpowiedz
2179 dni temu
maskara, od dziś nie zaczynam się za nic brać bez wcześniejszego przeczytania komentarzy. powinni zwracać pieniądze wszystkim, którzy naiwnie wierząc w markę w ciemno zabrali się za ten deser- lejąca się breja to ma być krem? może tylko Paweł Małecki jest w stanie z tego sporządzić ciasto
odpowiedz
2215 dni temu
Głupi przepis dwa razy go robiłem i nic
odpowiedz
2214 dni temu
A z czym konkretnie jest problem? Chętnie pomożemy! :)
2238 dni temu
Czy można zmniejszyć ilość cukru? W jakiej formie przygotować deser?
odpowiedz
2237 dni temu
Można zmniejszyć ilość cukru :) a rozmiar formy, tak jak podano w przepisie: 30 x 20 cm
2381 dni temu
czy ten syrop cukrowy to ma byc ostudzony?
odpowiedz
2380 dni temu
Nie, żółtka musimy zaparzyć, więc dolewamy gorący syrop!
2275 dni temu
Nie, syrop ma być gorący, wlewamy bardzo powoli, żeby żółtka się nie scieły
2441 dni temu
Fantastyczny przepis. Chyba najlepsze tiramisu, jakie zrobiłam do tej pory i wreszcie nie muszę drżeć przed surowymi jajkami. Sekretem udanego deseru jest odpowiednio długie ubijanie żółtek z syropem cukrowym, aż do zgęstnienia masy. U mnie stężało bardzo szybko.
odpowiedz
2441 dni temu
MUA, cieszymy się, że deser się udał! :) Może skusisz się na truskawkową odsłonę tiramisu? https://kuchnialidla.pl/product/truskawkowo-malinowe-tiramisu
2516 dni temu
Zrobiłam i niestety ten przepis to porażka. Na szczęście nie wylałam masy bo juz mi sie wydawało że jest zbyt rzadka.
odpowiedz
2543 dni temu
REWELACJA !!! Po przeczytaniu niektórych komentarzy zastanawialiśmy się czy robić ten deser. Ponieważ składniki były kupione zapadła decyzja że - robimy. Nie jesteśmy bardzo doświadczeni w przygotowywaniu potraw, dlatego wszystko robiliśmy zgodnie z instrukcją - i wyszło rewelacyjnie. Po włożeniu do chłodziarki masa stężała w ciągu 30 minut. Bardzo lubimy tiramisu, jemy je często zarówno z cukierni ze sklepów jak i w restauracjach, i powiemy Wam że to z powyższego przepisu jest jednym z najlepszych jakie jedliśmy. Pozdrawiamy serdecznie.
odpowiedz
2543 dni temu
Dziękujemy bardzo za miłe słowa i polecamy nasze przepisy na inne smaczne desery!
2579 dni temu
Czy syrop dodaje się ciepły czy musi być zimny do ubicia?
odpowiedz
2578 dni temu
Syrop dodajemy gorący, by zaparzyć żółtka.
2626 dni temu
Robiłam na tegoroczne święta Wielkanocne, wyszło super. Trzeba dobrze ubić żółtka z syropem. Pozdrawiam
odpowiedz
2639 dni temu
Czy posypujemy je słodkim kakao typu nesquik dla dzieci czy prawdziwym gorzkim kakao? Z chęcią zrobię deser w najbliższym czasie. Wygląda pięknie!
odpowiedz
2639 dni temu
Wiki, używamy gorzkiego kakao :)
2628 dni temu
lepiej gorzkie kakao:)
2669 dni temu
Ciasto jest przepyszne, wyszlo za drugim razem ale jest niesamowite w smaku...owszem za pierwszym rozlalo sie ale za drugim jeest idealnie sztywniutkie, wszystko zalezy od ubicia bialek z syroper cukrowym...polecam wszystkim...najlepsze tiramisu
odpowiedz
2671 dni temu
przepis super, ale niestety 3-4 godziny w lodówce to zdecydowanie za mało, żeby masa była na tyle sztywna aby kroić ciasto nożem i się nie rozlewało na boki. Osobom, które zamierzają robić ten deser z tego przepisu sugeruję zostawić ciasto w lodówce przynajmniej na całą noc, a jeśli się komuś spieszy to rozdzielić na porcje do pucharków. Ja zastąpiłam amaretto bailaysem i aromatem migdałowym i wyszło super :)
odpowiedz
2669 dni temu
Sandro, oczywiście czas pozostawienia ciasta w lodówce zależy od temperatury wewnątrz lodówki :) Czasem 4 godziny mogę nie wystarczyć :)
2690 dni temu
Tiramisu gotowe ale krem wyszedl mi troche za rzadki jak mozna go delikatnie usztywnic na drugi raz? sam w sobie krem jest pyszny tylko niestety rzadki:(
odpowiedz
2690 dni temu
Krem delikatnie tężeje po schłodzeniu w lodówce, jednak z założenia nie ma sztywnej konsystencji. Ważne jest bardzo dokładne ubicie żółtek z syropem cukrowym. W razie potrzeby możesz użyć mniej wody do syropu cukrowego lub dodać jedno żółtko mniej (bądź trochę więcej mascarpone).
2713 dni temu
Świetny przepis, robiłam u siebie w restauracji na sylwestrowe menu, nieziemski!!! Naprawde polecam!!
odpowiedz
2710 dni temu
Cieszymy się, że tiramisu wyszło takie dobre i zachęcamy do testowania kolejnych przepisów z Kuchni Lidla :)
2717 dni temu
Nie czytałam wcześniej komentarzy i również żałuję. Przepis jest słaby. masa rzadka, nie dało sie tego jeść!!!!!
odpowiedz
2793 dni temu
Nie czytałam wcześniej komentarzy i również żałuję. Niestety mój ulubiony deser mi nie wyszedł :( Zaznaczam, że robiłam pierwszy raz. Może z mojej winy, ale widząc opinie innych zaczynam myśleć, że przepis nie jest trafny. Masa wyszła mi za rzadka, ponczu za dużo. Wywaliłam do śmieci :/
odpowiedz
2847 dni temu
Totalna porażka. Coś, co mogę nazwać jedynie przesłodzoną zupą tiramisową po nocy w lodówce wylądowało w sedesie, a ja jestem w plecy 27 zł. Wyrzucam sobie tylko, że nie przeczytałam wcześniej komentarzy... Usuńcie ten przepis, bo strzelacie sobie w kolano!
odpowiedz
2910 dni temu
Potwierdzam to co napisali poprzednicy. Zrobiłem tiramisu dwa razy wg. przepisu i dwa razy masa wyszła lejąca się. Raz zrobiłem dodając cukier od razu do żółtek i wyszło super.
odpowiedz
2911 dni temu
Drodzy Użytkownicy, po ubiciu żółtek na bardzo puszystą masę, należy ostrożnie dodawać mascarpone. Zbyt intensywne i długie mieszanie masy, spowoduje, że stanie się ona za rzadka. Należy w trakcie mieszania kontrolować jej konsystencję.
odpowiedz
2451 dni temu
robiłam dokładnie tak jak na filmie i niestety tez masa rzadka a jajka ubiłam dobrze bo były mega puszyste jak na biszkopt ale niestety nie wyszło :( dodałam ubitą śmietane ale to nie pomogło
2911 dni temu
Przygotowywałam tiramisu wiele razy z różnych przepisów i nigdy nie miałam takiej porażki. Deseru nie można ukroić, krem jest prawie bardzo rzadki, prawie płynny. Dla mnie to tylko zmarnowane składniki, dodam że koszt takiej przyjemności to ok. 25 zł. Robiłam wszystko krok po kroku, idealnie ubite żółtka, konsystencja syropu - wystudzony, po dodaniu serka mascarpone masa rzadka, jak nie do tiramisu. Jest mi żal, że podajecie przepisy, które nie sprawdzają się w praktyce...
odpowiedz
2913 dni temu
proste w przygotowaniu i smaczne :)
odpowiedz
2928 dni temu
Makowiec, bez mascarpone to już nie będzie prawdziwe tiramisu ;)
odpowiedz
2929 dni temu
Czy włoski deser można jakoś odchudzić, zamieniając mascarpone innym serkiem czy twarożkiem?
odpowiedz
3012 dni temu
Wyszło :) Jeszcze jedna uwaga, trzeba zrobić dwa razy więcej ponczu kawowego, ponieważ ta ilość z przepisu starcza tylko na jedną warstwę biszkoptów i cukru dałam 150 g, w zupełności wystarczy i tak jest słodkie
odpowiedz
3012 dni temu
Ja ucierałam żółtka z cukrem bez zaparzania. Ubijałam tak długo że myślałam ze spalę mikser, ale nie wyszły wcale puszyste. Masa wyszła dość rzadka, więc stwierdziłam ze podratuję krem żelatyną bo od razu było widać że to się nie zsiądzie. Deser, stoi w lodówce. Jutro rano się zobaczy...
odpowiedz
3033 dni temu
Niestety muszę zgodzić się z poprzedniczką, pomino starań krem sie nie zsiadł. Nie wiem na co trzeba uważać: czy ważny jest stopień wybicia żółtek, gęstość syropu, czas mieszania masy z serkiem ...
odpowiedz
3040 dni temu
Gościu, wszystkie składniki, które dodał nasz cukiernik opisaliśmy w przepisie. Postępując krok po kroku dokładnie jak Paweł i chłodząc tiramisu 3-4 tiramisu na pewno Ci wyjdzie :)
odpowiedz
3042 dni temu
Zrobilam wedlug przepisu i co klapa bo autor przepisu musial cos dodac na zagestnienie masy bo wychodzi rzadka a nie taka jak na filmie . Moim zdaniem nie nalezy dodawac wody tylko zoltka ubic z cukrem .
odpowiedz
3054 dni temu
Mam w planach wykonanie tego tiramisu w formie tortu. Zastanawiam się czy jest to możliwe? Co zrobić aby wyjąć ciasto z rantu tortowego? Czy można je zamrozić jak inne torty p. Pawła? Dziękuję za odpowiedź.
odpowiedz
3089 dni temu
Drogi Gości8u - jak w przepisie - zostawiamy do ostygnięcia :)
odpowiedz
3091 dni temu
Czy ten syrop z cukru ma ostygnąć??
odpowiedz
3093 dni temu
Ja jajka ubijam na parze,dopiero przestudzone dodaję do serka .ulepszam serek ubitą śmietaną i dodaję parę łyżek jogurtu greckiego.Moje tiramisu jest przepyszne.
odpowiedz
3107 dni temu
Czy ubite żółtka z syropem mieszaliście mikserem z mascarpone? Jeśli tak, to może być przyczyna tego, że jest lejące. Zawsze mieszałam to łyżką i było dobrze, ale dziś spróbowałam miksować serek z żółtkami i właśnie wyszło lejące. Po 8 minutach miksowania żółtek z syropem miałam cudną masę, po czym zaczęłam dodawać mascarpone i stało się rzadkie. Nigdy tak nie robiłam, a tym razem spróbowałam, myślałam, że będzie wygodniej. Zrobiło się lejące i z małymi grudkami mascarpone. W moim przypadku przepis super, tylko nie powinnam była tego miksować.
odpowiedz
3119 dni temu
U mnie jakoś za mało było tych biszkoptów...
odpowiedz
3123 dni temu
Tiramisu bardzo dobre. Żółtka trzeba długo ubijać żeby były puszyste. Dałam 150 g cukru na 750 g cukru.W smaku idealne. Krem się zsiadł po nocy w lodówce. Polecam.
odpowiedz
3236 dni temu
Zamiast amaretto dodałam Baileys o smaku orzechów laskowych. Wyszło pyszne :)
odpowiedz
3237 dni temu
"Zrobiliśmy" - akcentujemy na "bi", nie "li".
odpowiedz
3239 dni temu
Emilio, po zamrożeniu deser nie będzie miał niestety konsystencji lodów (będzie bardziej twardy i zbity), dlatego raczej nie polecamy tego sposobu.
odpowiedz
3239 dni temu
Czy można zamrozić to tiramisu, żeby wyszły lody?
odpowiedz
3396 dni temu
Smak nieziemski :-) Wyszło na prawdę super. Acha zapomniałam dodać, że zdecydowałae zmniejszyłam ilość cukru - do syropu dałam 150g, do ponczu też trochę mniej.
odpowiedz
3400 dni temu
Zrobiłam wczoraj wieczorem - najpierw po dodaniu syropu zoltko było prawie lejace,, ale po długim ubijaniu krem zaistniał, zrobil sie prawie bialy. Dziś rano z duszą na ramieniu (po poniższych komentarzach) zajrzalam do lodówki i..... wygląda pięknie! !!:-D. Krem święty jak na filmiku. Wieczorem zobaczymy jak smakuje :-)
odpowiedz
3402 dni temu
Zrobiłem tak jak w przepisie i niestety musiałem wylać do kibla.. Zdecydowanie lepiej jest ucierac żółtka bezpośrednio z cukrem i na koniec dodacć ubite jajka. Z ilościa cukru tez bym nie przesadzał. Pół szklanki w zupełności wystarczy. Pozdrawiam
odpowiedz
3440 dni temu
A Ja robiłam i wyszło przepyszne !!!! Znikneła blaszka w 1 dzień !! Syrop musi mieć konsystencje syropu bardzo gesty wtedy nie powinno być problemu wiadomo, ze na filmie nie pokazuja czasu rzeczywistego wszystko dzieje się szybko. Mi Wyszło bez zelatyny tak jak w przepisie polecam.
odpowiedz
3453 dni temu
jeżeli komuś wychodzi za rzadkie to można wziąć 3-4 białka i ubić na sztywno ze szczyptą soli i wtedy dodać delikatnie do przygotowanej masy dokładnie mieszając i powinno być lepiej. Powodzenia
odpowiedz
3455 dni temu
Ja mam podobny problem. Nie wiem czemu masa jest tak rzadka mimo tego, że robiłam wszystko dokładnie tak jak pokazane było na filmie. Robiłam dwa razy i niestety oba nie udane :(
odpowiedz
3462 dni temu
Przepis jest po prostu beznadziejny!!! Bardzo długo ubijałem żółtka i były gęste nawet bardzo a w efekcie krem był bardzo luźny, nawet zaciągnięcie żelatyną nie dało pożądanego efektu. Przepis absolutnie do bani! Nie róbcie bo szkoda marnować składniki, w Internecie jest mnóstwo lepszych przepisów na Tiramisu!!!
odpowiedz
3464 dni temu
polecam zaciągnąć krem lekko żelatyną i będzie ok
odpowiedz
3474 dni temu
Robilam wszystko zgodnie z przepisem, wyszla calkowita pacia :)
odpowiedz
3478 dni temu
Mam pytanie w związku z ilością jajek. Czy przy ilości 750g serka mogę użyć 6 jajek zamiast 9, czy to zaważy na konsystencji kremu ?
odpowiedz
3484 dni temu
Gość 222, tak w przepisie użyte są surowe jajka. Przypominamy o sparzeniu ich, przed przygotowaniem tiramisu!
odpowiedz
3484 dni temu
SUROWE JAJKA !!
odpowiedz
3490 dni temu
Celino, dziękujemy za podzielenie się opinią. Mamy nadzieję, że wypróbujesz inne przepisy z Cukierni Pawła!
odpowiedz
3490 dni temu
Zrobiłam dziś to tiramisu i wyszło pyszne! Ktoś tam wcześniej narzekał, że masa wyszła zbyt rzadka, być może zbyt krótko ubijał żółtka, albo dodał za dużo wody do syropu? Mnie wszystko wyszło jak trzeba. Podpowiem tylko, że żółtka muszą się naprawdę długo ubijać, w zasadzie przez cały czas robienia deseru
odpowiedz
3532 dni temu
moje wyszlo pyszne wiadome ze ono nie bedzie jakies bardzo sztywne troszke moze sie lac chociaz moje sie nie leje nie jest bardzo stabilne ale pyszne
odpowiedz
3538 dni temu
Kurcz za późno przeczytałam komentarz o mniejszej ilości cukru i jest dl mnie zdecydowanie za słodkie;( ogólnie świetny przepis tylko z tymi miarami coś nie tak bo po pierwszej warstwie brakło mi ponczu. Ale najbardziej podoba mi się to że masa jest bardzo puszysta :D
odpowiedz
3586 dni temu
bardzo prosty przepis w smaku świetny, ale polecam dodać trochę mniej cukru
odpowiedz
3610 dni temu
Tiramisu rewelacyjne, z tym ze ja nie "zaparzałam" zółtek tylko utarłam je z cukrem i dodałam mascarpone!
odpowiedz
3613 dni temu
Pycha najlepsze tiramisu jakie jadłem
odpowiedz
3614 dni temu
Pyszne tiramisu! Mój mąż był zachwycony! Wcinał, aż mu się uszy trzęsły! Kocham WSZYSTKIE przepisy Pawła!
odpowiedz
3614 dni temu
Czy przetarcie malin oznacza, że do kremu dodaje się tylko sok?
odpowiedz
3615 dni temu
Niestety, nie wyszło..... .
odpowiedz
3615 dni temu
powiem tak ciapaja straaszna wyszła ;) ale w smaku rewelacja, patent już jest po zrobieniu drugi raz napisze jutro jak wyszło ;)
odpowiedz
3616 dni temu
Mnie też wszystko wyszło pięknie. Ciasto po nocy w lodówce kroi się bez problemów, wszystko się ładnie trzyma. Może trochę za słodkie jest, następnym razem dodam mniej cukru. Ciasto robiłam zwykłym blenderem, bez użycia profesjonalnych mikserów. Polecam! Wyszło pyszne.
odpowiedz
3624 dni temu
hmm, pierwszy raz robiłam tiramisu według tego przepisu. Nie wiem jak poszczególne osoby robią-ze im wychodzi paciaja, ale mi wyszło jak z obrazka, po-2-3 godzinach w lodówce, mogłam kroić i nic mi się nie rozlewało itd. Chyba że ktoś razem wszystko miesza i oczekuje super rezultatu-no to się zawiedzie :) Polecam ciacho,szybko się robi i smakuje boskooo:) Podpowiedź-ja do espresso dodaję 50 ml Scheridan'sa - jest pysznie :)
odpowiedz
1564 dni temu
Ja nie miałam Amaretto tylko RUM i wyszło świetne.
3628 dni temu
Leje się jak głupie. Następnym razem nie będę dodował cukru do wody tylko od razu zmieszam zoltka z cukrem i mascarpone...
odpowiedz
3630 dni temu
W smaku ciasto jest rewelacyjne, ALE ... konsystencja fatalna. Po 15 h w lodówce poszczególne kawałki całkowicie się nie trzymały. Z wierzchu było ściągnięte, a w środku płynne. I problem tyczy się tu kremu, gdyż biszkopty były stabilne. Czytałem komentarze i widzę jedną prawidłowość kto nie ma takiego miksera jak p. Paweł to ciasto mu nie wychodzi i to chyba trochę nie fair. Co dziwne konsystencja po wybiciu żółtek z syropem była gęsta, ale rozrzedziła się po dodaniu serka. Trzymałem się i przepisu, i składników ale ciasto nie wyszło!!
odpowiedz
3632 dni temu
Delikatne bardzo smaczne a całą sztuką w tym przepisie są bardzo mocno wybite żółtka mam taki sam mikser i on to robi rewelacyjne dlatego Panu Pawłowi tak się ładnie trzyma to tiramisu
odpowiedz
3632 dni temu
A mi wyszło ,fajny pomysł z tym ubijaniem żułtek z syropem żułtka same w sobie są dosc sztywne nie wiem jak wam może się rozlewać ?
odpowiedz
3633 dni temu
Ludzie! Robiłam ścisle wg przepisu i kicha, masa się nie zsiadła :( Przypuszczam ze podana ilośc wody jest za duża, byłoby OK z żelatyną. Uwielbiam tiramisu ale chciałam pójść na łatwiznę unikając ubijania jajek na parze - to mam! Kawową breję, bleeeeeeee
odpowiedz
3633 dni temu
Zrobiłam tiramisu wg.przepisu pana Pawła,ciasto jest pyszne i niedrogie,
odpowiedz
3634 dni temu
Tiramisu rewelacja będę robiła je częściej Polecam !!!
odpowiedz
3635 dni temu
W moim przypadku również sukces, poza tym że po paru godzinach w lodówce mogłoby się bardziej "trzymać". Polecem :)
odpowiedz
3636 dni temu
niedobre
odpowiedz
3636 dni temu
TIRAMISU WŁOŻONE 5 GODZ.TEMU DO LODÓWKI I DALEJ LEJĄCE.BEZNADZIEJNA!!!!!!!!
odpowiedz
3637 dni temu
Tiramisu wkładam do lodówki napisze jak wyszło wygląda przepysznie !
odpowiedz
3637 dni temu
jak tiramisu to tylko i wyłącznie na serku mascarpone nie na jakiś kombinacjach z ricottą i jogurtem ! też może być smaczne ale to zawsze będzie deser ala tiramisu .Ta propozycja jest naprawdę SUPER Polecam Ania.
odpowiedz
3638 dni temu
Witam, zalaczam likn do prawdziwego wloskiego tiramisu. tiramisu jest dosc kalorycznym deserem, a Wasza propozycje to straszna bomba: zbyt duzo jajek i cukru. obecnie preferuje sie lekkie wersje tiramisu , z ricotta i jogurtem. pozdrawiam, sofieta http://www.granarolo.it/Ricette/Tiramisu-classico
odpowiedz
3638 dni temu
Bazyli! jeśli masz kafeterkę to super! do dolnego naczynia wlej wody tak do poziomu tego zaworu bezpieczeństwa. Zamontuj to sitko i wsyp do niego kawy, aby całe wypełnić, delikatnie ubijając jedynie. Zakręć całość i na ogień do czasu charakterystycznego "bulgotania". Taka kawa Ci się nada.
odpowiedz
3638 dni temu
Możesz na blaszcze :) krem jest bardziej delikatny i rozlazły, przed wystawieniem na stół deser musi być bardzo dobrze schlodzony!
odpowiedz
3638 dni temu
A ten malinowy na blaszce sie rozwali? koniecznie trzeba go robic w pucharkach? Ktos robił?
odpowiedz
3638 dni temu
Ile to ma być ta "niewielka ilość wody" w pierwszym zdaniu w przepisie na Krem? Ktoś może mi pomóc? :(
odpowiedz
3640 dni temu
Pyszne tiramisu,może na weekend przygotuję wg.tego przepisu,deser wygląda świetnie.
odpowiedz
3640 dni temu
Nie pijam kawy i nie znam się, jak zrobić takie coś ala espresso? Mam w domu kafetierkę ale nidzie nie moge znaleźć normalnie podanych danych ile kawy wsypac na ile wody :/
odpowiedz
3640 dni temu
Super ten przepis ja robiłam tiramisu z bitą śmietaną i było bardzo kaloryczne dlatego nie za często sobie pozwalałam to przynajmniej wyglada na mniejszą bombę ! A też jest bardzo puszyste SUPER
odpowiedz
3641 dni temu
Jajka się nie ścinają gdyż je hartujesz dodając odrobinę gorącego syropu i mieszasz, po tym możesz dodać resztę Jajka możesz na 2sekundy zanużyć we wrzątku i będą już bezpieczne
odpowiedz
3641 dni temu
Dlaczego żółtka się nie ścinają i nie robi się jajecznica po dodaniu gorącego syropu?
odpowiedz
3641 dni temu
W jaki sposób "zdezynfekować" jajka, by ustrzec się salmonelli?
odpowiedz
3641 dni temu
super ciasto dziekuje za przepis
odpowiedz
3642 dni temu
Zrobiłam wersję z malinami! Rewelacja! :))
odpowiedz
zobacz wszystkie