Włoski deser „Fragola”

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Galaretka z zielonej herbaty

Żelatynę namaczamy w wodzie. Do 300 ml gorącego naparu z zielonej herbaty (300ml) dodajemy sok z limonki, cukier oraz namoczoną w wodzie żelatynę.

Dokładnie mieszamy i wystudzamy.

Mus truskawkowy

Truskawki miksujemy (30 g zmiksowanych truskawek odkładamy do nakropki).

Serek mascarpone łączymy z cukrem pudrem i ubitą śmietanką.

Następnie dodajemy zmiksowane truskawki, jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy również sok z limonki do smaku.

Nakropka

Wszystko razem zagotować i wystudzić (można dodać odrobinę wódki)

Dekoracja

Na dno pucharka lub kieliszka wsypujemy około 50 g świeżych, pokrojonych truskawek.

Zalewamy je wystudzoną galaretką z zielonej herbaty i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Na stężoną galaretkę z truskawkami wykładamy trochę musu truskawkowego (możemy użyć również rękawa cukierniczego).

Na mus kładziemy nasączony nakropką biszkopt i dalej wykładamy mus. Wstawiamy do lodówki na około 30-45 minut.

Dekorujemy pokrojonymi truskawkami, patyczkami oraz plastrami limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Wikunia <3 Wikunia <3
    2694 dni temu
    To jest przepyszny deser #młoda kucharka

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3426 dni temu
    Smak deseru - niebiański, szczególnie w upalne letnie popołudnie. Trzeba tylko dać więcej żelatyny (chyba, że pan Paweł ma jakąś ogromną łyżeczkę:) - i trochę mniej cukru.

    odpowiedz

  • Renia Renia
    3804 dni temu
    Dziękuję za przepis - deser jest pyszny. Robiłam w ubiegłym roku, zrobiłam i w tym. Dalej smakuje cudnie. Może wymaga trochę czasu i pracy ale cały czas smakuje wyśmienicie. Jedynie do galaretki musiałam dodać więcej żelatyny niż w przepisie, bo nie chciała stężeć. Panie Pawle, jeszcze raz bardzo dziękuję :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4098 dni temu
    rewelacja!!!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Marta Marta
    4171 dni temu
    Super pomysł na galaretkę z zielonej herbaty, do tego truskawki i śmietanka Pilos, to musi być pyszne :)

    odpowiedz

  • Ilona Ilona
    4173 dni temu
    Uwielbiam zieloną herbatę na zimno i nie miałam pojęcia ze można z niej zrobić taki pyszny deser Dzięki Panie Pawle

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4174 dni temu
    Połączenie herbaty w deserze jest bardzo ciekawe,chętnie przygotuję ten orzeźwiający deser.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!