
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Galaretka z zielonej herbaty
Żelatynę namaczamy w wodzie. Do 300 ml gorącego naparu z zielonej herbaty (300ml) dodajemy sok z limonki, cukier oraz namoczoną w wodzie żelatynę.
Dokładnie mieszamy i wystudzamy.
Mus truskawkowy
Truskawki miksujemy (30 g zmiksowanych truskawek odkładamy do nakropki).
Serek mascarpone łączymy z cukrem pudrem i ubitą śmietanką.
Następnie dodajemy zmiksowane truskawki, jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy również sok z limonki do smaku.
Nakropka
Wszystko razem zagotować i wystudzić (można dodać odrobinę wódki)
Dekoracja
Na dno pucharka lub kieliszka wsypujemy około 50 g świeżych, pokrojonych truskawek.
Zalewamy je wystudzoną galaretką z zielonej herbaty i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Na stężoną galaretkę z truskawkami wykładamy trochę musu truskawkowego (możemy użyć również rękawa cukierniczego).
Na mus kładziemy nasączony nakropką biszkopt i dalej wykładamy mus. Wstawiamy do lodówki na około 30-45 minut.
Dekorujemy pokrojonymi truskawkami, patyczkami oraz plastrami limonki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledź w oleju
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Boczek pieczony
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Mini burgery
- Klasyczna sałatka grecka
- Pieczona ryba po grecku
- Makowiec japoński
- Nuggetsy z kurczaka
- Uszka z grzybami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Jajka na miękko
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Krokiety z mięsem
- Pierniki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (7)
3028 dni temu
To jest przepyszny deser #młoda kucharka
Odpowiedz
3759 dni temu
Smak deseru - niebiański, szczególnie w upalne letnie popołudnie. Trzeba tylko dać więcej żelatyny (chyba, że pan Paweł ma jakąś ogromną łyżeczkę:) - i trochę mniej cukru.
Odpowiedz
4137 dni temu
Dziękuję za przepis - deser jest pyszny. Robiłam w ubiegłym roku, zrobiłam i w tym. Dalej smakuje cudnie. Może wymaga trochę czasu i pracy ale cały czas smakuje wyśmienicie. Jedynie do galaretki musiałam dodać więcej żelatyny niż w przepisie, bo nie chciała stężeć. Panie Pawle, jeszcze raz bardzo dziękuję :)
Odpowiedz
4431 dni temu
rewelacja!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz
4505 dni temu
Super pomysł na galaretkę z zielonej herbaty, do tego truskawki i śmietanka Pilos, to musi być pyszne :)
Odpowiedz
4506 dni temu
Uwielbiam zieloną herbatę na zimno i nie miałam pojęcia ze można z niej zrobić taki pyszny deser Dzięki Panie Pawle
Odpowiedz
4507 dni temu
Połączenie herbaty w deserze jest bardzo ciekawe,chętnie przygotuję ten orzeźwiający deser.
Odpowiedz