Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Wyciskanie ciasteczek na blachę
Mąkę przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Nadal ubijając, dodajemy po jednym żółtku. Do masy wsypujemy mąkę i rózgą delikatnie łączymy składniki.
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką z dużą okrągłą dziurką. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy podłużne ciastka o długości około 6-8 cm. Oprószamy je cukrem pudrem i odstawiamy na około 5 minut. Następnie ponownie oprószamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 14-15 minut (do zarumienienia).
Z podanej ilości ciasta wyjdzie około 50-60 biszkoptów.
KROK 2: Gotowanie ponczu
Wodę i cukier łączymy w garnku. Zagotowujemy do temperatury 118°C (zobacz, jak zrobić próbę pióra).
Żółtka ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy gorący syrop, wciąż ubijając. Całość ubijamy do momentu, aż temperatura spadnie do 40°C.
W tym samym garnku łączymy cukier, wodę, maliny. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i wyciągamy nasionka, które dodajemy do ponczu. Gotujemy do delikatnego zgęstnienia, a następnie miksujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
KROK 3: Wylewanie masy do okrągłego naczynia
Truskawki i maliny miksujemy na gładką masę. Żelatynę namaczamy w 40 ml wody, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej bądź kąpieli wodnej. Dodajemy ją do zmiksowanych owoców, mieszamy.
Serek mascarpone dodajemy do ubijającej się masy. Ubijamy do połączenia składników. Do masy wlewamy owoce z żelatyną i delikatnie mieszamy składniki.
Do okrągłego naczynia (najlepiej szklanego) wlewamy warstwę masy truskawkowo-malinowej, na niej układamy biszkopty nasączone ponczem, wylewamy kolejną warstwę masy, układamy nasączone biszkopty i kończymy warstwą masy. Deser odstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny do zestalenia się.
Wierzch deseru dekorujemy malinami, pokrojonymi truskawkami oraz listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowane truskawki z musem z białej czekolady
Marzysz o deserze z grilla? Przygotuj grillowane truskawki, podane razem z pysznym musem!
Deser owocowy z płatkami owsianymi
Ulubione owoce, chrupiące płatki crunchy i jogurt naturalny – prosty sposób na szybki, smaczny i lekki deser dla każdego.
Mus waniliowy z truskawkami
Warstwowy deser to świetny sposób na wykorzystanie owoców. Słodkie truskawki i aromatyczna wanilia razem smakują wybornie.
Deser jogurtowo-truskawkowy
Lekki deser na bazie gęstego jogurtu naturalnego i owoców. Smakuje wybornie, a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik krakowski
- Piernik staropolski
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Błyskawiczne pierniczki
- Sernik piernikowy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto na pierogi
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
3119 dni temu
chciałbym zobaczyć jak to wyjmują z tej miski .....
odpowiedz
1443 dni temu
Bez oglądania filmiku opis przepisu totalnie źle napisany. W kroku o przygotowaniu ponczu nagle żółtka i ciężko się połapać co jest czym. Do tego dodałam o wiele mniej cukru niż jest w przepisie a i tak mam wrażenie, że wszystko do wyrzucenia, bo jest tragicznie zbyt słodkie (naprawdę lubię słodycze i jadam je bardzo często). Jak zawsze uwielbiałam kuchnie Lidla tak ten przepis był dla mnie na maksa uciążliwy, a cukru już nie wyciągnę z masy.
3124 dni temu
Fajnie, że jest filmik. Czy ktoś próbował tego przepisu? :)
odpowiedz