zobacz film Truskawkowo-malinowe tiramisu
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1: Wyciskanie ciasteczek na blachę

Wyciskanie ciasteczek na blachę

Mąkę przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Nadal ubijając, dodajemy po jednym żółtku. Do masy wsypujemy mąkę i rózgą delikatnie łączymy składniki.

Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką z dużą okrągłą dziurką. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy podłużne ciastka o długości około 6-8 cm. Oprószamy je cukrem pudrem i odstawiamy na około 5 minut. Następnie ponownie oprószamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 14-15 minut (do zarumienienia).

Z podanej ilości ciasta wyjdzie około 50-60 biszkoptów.

KROK 2: Gotowanie ponczu

Gotowanie ponczu

Wodę i cukier łączymy w garnku. Zagotowujemy do temperatury 118°C (zobacz, jak zrobić próbę pióra).

Żółtka ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy gorący syrop, wciąż ubijając. Całość ubijamy do momentu, aż temperatura spadnie do 40°C.

W tym samym garnku łączymy cukier, wodę, maliny. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i wyciągamy nasionka, które dodajemy do ponczu. Gotujemy do delikatnego zgęstnienia, a następnie miksujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

KROK 3: Wylewanie masy do okrągłego naczynia

Wylewanie masy do okrągłego naczynia

Truskawki i maliny miksujemy na gładką masę. Żelatynę namaczamy w 40 ml wody, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej bądź kąpieli wodnej. Dodajemy ją do zmiksowanych owoców, mieszamy.

Serek mascarpone dodajemy do ubijającej się masy. Ubijamy do połączenia składników. Do masy wlewamy owoce z żelatyną i delikatnie mieszamy składniki.

Do okrągłego naczynia (najlepiej szklanego) wlewamy warstwę masy truskawkowo-malinowej, na niej układamy biszkopty nasączone ponczem, wylewamy kolejną warstwę masy, układamy nasączone biszkopty i kończymy warstwą masy. Deser odstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny do zestalenia się.

Wierzch deseru dekorujemy malinami, pokrojonymi truskawkami oraz listkami mięty.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    3096 dni temu
    chciałbym zobaczyć jak to wyjmują z tej miski .....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1421 dni temu
    Bez oglądania filmiku opis przepisu totalnie źle napisany. W kroku o przygotowaniu ponczu nagle żółtka i ciężko się połapać co jest czym. Do tego dodałam o wiele mniej cukru niż jest w przepisie a i tak mam wrażenie, że wszystko do wyrzucenia, bo jest tragicznie zbyt słodkie (naprawdę lubię słodycze i jadam je bardzo często). Jak zawsze uwielbiałam kuchnie Lidla tak ten przepis był dla mnie na maksa uciążliwy, a cukru już nie wyciągnę z masy.
  • Gość Gość
    3102 dni temu
    Fajnie, że jest filmik. Czy ktoś próbował tego przepisu? :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!