
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Wyciskanie ciasteczek na blachę
Mąkę przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Nadal ubijając, dodajemy po jednym żółtku. Do masy wsypujemy mąkę i rózgą delikatnie łączymy składniki.
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką z dużą okrągłą dziurką. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy podłużne ciastka o długości około 6-8 cm. Oprószamy je cukrem pudrem i odstawiamy na około 5 minut. Następnie ponownie oprószamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 14-15 minut (do zarumienienia).
Z podanej ilości ciasta wyjdzie około 50-60 biszkoptów.
KROK 2: Gotowanie ponczu
Wodę i cukier łączymy w garnku. Zagotowujemy do temperatury 118°C (zobacz, jak zrobić próbę pióra).
Żółtka ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy gorący syrop, wciąż ubijając. Całość ubijamy do momentu, aż temperatura spadnie do 40°C.
W tym samym garnku łączymy cukier, wodę, maliny. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i wyciągamy nasionka, które dodajemy do ponczu. Gotujemy do delikatnego zgęstnienia, a następnie miksujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
KROK 3: Wylewanie masy do okrągłego naczynia
Truskawki i maliny miksujemy na gładką masę. Żelatynę namaczamy w 40 ml wody, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej bądź kąpieli wodnej. Dodajemy ją do zmiksowanych owoców, mieszamy.
Serek mascarpone dodajemy do ubijającej się masy. Ubijamy do połączenia składników. Do masy wlewamy owoce z żelatyną i delikatnie mieszamy składniki.
Do okrągłego naczynia (najlepiej szklanego) wlewamy warstwę masy truskawkowo-malinowej, na niej układamy biszkopty nasączone ponczem, wylewamy kolejną warstwę masy, układamy nasączone biszkopty i kończymy warstwą masy. Deser odstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny do zestalenia się.
Wierzch deseru dekorujemy malinami, pokrojonymi truskawkami oraz listkami mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledź w oleju
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Domek z piernika
- Łazanki
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Makówki śląskie
- Ciasto na pierogi
- Krokiety z mięsem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Guacamole
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba z piekarnika
- Burek ze szpinakiem
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
3424 dni temu
chciałbym zobaczyć jak to wyjmują z tej miski .....
Odpowiedz
1749 dni temu
Bez oglądania filmiku opis przepisu totalnie źle napisany. W kroku o przygotowaniu ponczu nagle żółtka i ciężko się połapać co jest czym. Do tego dodałam o wiele mniej cukru niż jest w przepisie a i tak mam wrażenie, że wszystko do wyrzucenia, bo jest tragicznie zbyt słodkie (naprawdę lubię słodycze i jadam je bardzo często). Jak zawsze uwielbiałam kuchnie Lidla tak ten przepis był dla mnie na maksa uciążliwy, a cukru już nie wyciągnę z masy.
3430 dni temu
Fajnie, że jest filmik. Czy ktoś próbował tego przepisu? :)
Odpowiedz