
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (podgrzewając do temperatury około 40°C). 100 ml śmietanki zagotowujemy. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.
Do upłynnionej czekolady dodajemyżółtka, mieszamu, za następnie zalewamy gorącą śmietanką i płynną żelatyną, dokładnie mieszamy.
KROK 2: Wlewamy mus czekoladowy do miseczek
200 ml śmietanki ubijamy (nie za mocno), dodajemy stopniowo do masy czekoladowej (delikatnie), krótko mieszając. Mus rozlewamy do miseczek, chłodzimy w lodówce około 1 godziny.
KROK 3: Grillujemy truskawki
Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i przecinamy na połówki. Grillujemy na mocno rozgrzanym grillu około 1-2 minut i układamy na schłodzonym musie. Dekorujemy listkami mięty. Serwujemy od razu po ułożeniu truskawek.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowane banany z miodem i orzechami włoskimi
Przepyszny deser, który przyrządzisz na grillu. Banan, miód, orzechy i gęsty jogurt grecki to smakowita kompozycja.

Gruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową
Grillowane owoce? Tak! Upieczone na ruszcie gruszki w towarzystwie słodkiej konfitury smakują wybornie. Spróbuj!

Deser gruszkowo-malinowy
Przygotuj deser doskonały na upały – z orzeźwiającą owocową galaretką i musem gruszkowym!

Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną
Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na pyszne ciasto z kremem budyniowym, bitą śmietaną i świeżymi malinami!

Zobacz przepisy
na święta
- Rolada makowa
- Domowy zakwas na żurek
- Sałatka z selera i jajek z ziołami
- Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
- Babka adwokatowa
- Sernik z białą czekoladą i mango
- Pascha wielkanocna
- Mazurek pomarańczowy
- Wegański pasztet z pieczarek
- Babka serowa z pomarańczami
- Sernik czekoladowy
- Wieniec wielkanocny
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Zielona pasta jajeczna
- Sernik krakowski
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Mazurek czekoladowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
3244 dni temu
Szkoda że nie ma filmiku :( Mam nadzieję, że za tydzień będzie ;)
odpowiedz
2372 dni temu
Witam. Czy taki deser można przyrządzić dzień wcześniej przechowywujac w lodówce?
2371 dni temu
Mus z białej czekolady można przygotować wcześniej. Przed podaniem zgrilluj truskawki :)
3244 dni temu
W przepisie nie ma użytych żółtek które są wymienione w składnikach. Na jakim etapie trzeba je dodać? Dodajemy do roztopionej czekolady?
odpowiedz
3244 dni temu
Dodajemy do rozpuszczonej czekolady :)