Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (podgrzewając do temperatury około 40°C). 100 ml śmietanki zagotowujemy. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.
Do upłynnionej czekolady dodajemyżółtka, mieszamu, za następnie zalewamy gorącą śmietanką i płynną żelatyną, dokładnie mieszamy.
KROK 2: Wlewamy mus czekoladowy do miseczek
200 ml śmietanki ubijamy (nie za mocno), dodajemy stopniowo do masy czekoladowej (delikatnie), krótko mieszając. Mus rozlewamy do miseczek, chłodzimy w lodówce około 1 godziny.
KROK 3: Grillujemy truskawki
Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i przecinamy na połówki. Grillujemy na mocno rozgrzanym grillu około 1-2 minut i układamy na schłodzonym musie. Dekorujemy listkami mięty. Serwujemy od razu po ułożeniu truskawek.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowane banany z miodem i orzechami włoskimi
Przepyszny deser, który przyrządzisz na grillu. Banan, miód, orzechy i gęsty jogurt grecki to smakowita kompozycja.
Gruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową
Grillowane owoce? Tak! Upieczone na ruszcie gruszki w towarzystwie słodkiej konfitury smakują wybornie. Spróbuj!
Deser gruszkowo-malinowy
Przygotuj deser doskonały na upały – z orzeźwiającą owocową galaretką i musem gruszkowym!
Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną
Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na pyszne ciasto z kremem budyniowym, bitą śmietaną i świeżymi malinami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mus waniliowy z truskawkami
- Deser gruszkowo-malinowy
- Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
- Gnocchi z pesto z rukoli
- Pikantne chipsy z buraka z musem z fasoli
- Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
- Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
- Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi
- Trifle bananowo-czekoladowy
- Chleb słonecznikowy z bakaliami
- Pizza z czekoladą
- Ciasto kawowe z kremem z awokado
- Pizza arabska z sałatką
- Zabajone z owocami
- Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
- Sałatka z dzikiego ryżu z grejpfrutem i fasolką
- Burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli
- Klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego
- Grillowane truskawki z musem z białej czekolady
- Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
- Kotleciki jagnięce
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Cassata alla Siciliana
- Quisotto ze szpinakiem i chorizo
- Szwedzkie ciasto czekoladowe kladdkaka
- Filet z łososia z kaszą jęczmienną i kremem z kalafiora
- Batoniki musli i mus czekoladowy z mango
- Konfitura cytrynowa
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
3113 dni temu
Szkoda że nie ma filmiku :( Mam nadzieję, że za tydzień będzie ;)
odpowiedz
2241 dni temu
Witam. Czy taki deser można przyrządzić dzień wcześniej przechowywujac w lodówce?
2241 dni temu
Mus z białej czekolady można przygotować wcześniej. Przed podaniem zgrilluj truskawki :)
3113 dni temu
W przepisie nie ma użytych żółtek które są wymienione w składnikach. Na jakim etapie trzeba je dodać? Dodajemy do roztopionej czekolady?
odpowiedz
3113 dni temu
Dodajemy do rozpuszczonej czekolady :)