Grillowane truskawki z musem truskawkowym

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

KROK 1: Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej

Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (podgrzewając do temperatury około 40°C). 100 ml śmietanki zagotowujemy. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.

Do upłynnionej czekolady dodajemyżółtka, mieszamu, za następnie zalewamy gorącą śmietanką i płynną żelatyną, dokładnie mieszamy.

KROK 2: Wlewamy mus czekoladowy do miseczek

Wlewamy mus czekoladowy do miseczek

200 ml śmietanki ubijamy (nie za mocno), dodajemy stopniowo do masy czekoladowej (delikatnie), krótko mieszając. Mus rozlewamy do miseczek, chłodzimy w lodówce około 1 godziny.

 

 

KROK 3: Grillujemy truskawki

Grillujemy truskawki

Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i przecinamy na połówki. Grillujemy na mocno rozgrzanym grillu około 1-2 minut i układamy na schłodzonym musie. Dekorujemy listkami mięty. Serwujemy od razu po ułożeniu truskawek.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    891 dni temu
    Szkoda że nie ma filmiku :( Mam nadzieję, że za tydzień będzie ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    18 dni temu
    Witam. Czy taki deser można przyrządzić dzień wcześniej przechowywujac w lodówce?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    18 dni temu
    Mus z białej czekolady można przygotować wcześniej. Przed podaniem zgrilluj truskawki :)
  • Gość Gość
    891 dni temu
    W przepisie nie ma użytych żółtek które są wymienione w składnikach. Na jakim etapie trzeba je dodać? Dodajemy do roztopionej czekolady?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    891 dni temu
    Dodajemy do rozpuszczonej czekolady :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram