Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę do tarty o średnicy 24 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

KROK 1: Przygotowujemy ciasto parzone

Przygotowujemy ciasto parzone

W małym garnku zagotowujemy miękkie masło z wodą. Zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę, intensywnie mieszając do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia.

 

KROK 2: Dodajemy kolejne składniki do ciasta

Dodajemy kolejne składniki do ciasta

Do parzonego ciasta dodajemy stopniowo jajka i miksujemy na gładką masę.

 

 

KROK 3: Pieczemy ciasto na tartę

Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub kaszą manną. Ciasto powinno dokładnie pokrywać spód formy oraz jej boki. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200°C na złoty kolor. Studzimy.

KROK 4: Przygotowujemy krem

Przygotowujemy krem

W misce łączymy budyń, cukier, cukier wanilinowy, mąkę i żółtka. Wlewamy stopniowo 200 ml mleka, cały czas miksując masę aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zagotowujemy 400 ml mleka, zmniejszamy ogień i wlewamy masę budyniową, intensywnie mieszając. Gotujemy do zgęstnienia, studzimy.

 

KROK 5: Miksujemy krem z masłem

Do zimnego kremu budyniowego dodajemy stopniowo miękkie masło i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem rozsmarowujemy równomiernie na upieczonym spodzie.

KROK 6: Ubijamy śmietankę i dekorujemy ciasto

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy przesiany cukier, miksujemy i wykładamy na warstwę kremu budyniowego. Równomiernie rozsmarowujemy, dekorujemy malinami i płatkami migdałowymi. Chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • Robakus Robakus
    1877 dni temu
    Witam, to moj ulubiony przepis, ale przez brak filmu nie sposob zrobic kremu bez uzycia blendera. Zawsze mam grudki. Jesli dodam skladniki wg kolejnosci w przepisie, to grudzi mi sie juz jajko (zoltko) z cukrem i maka w misce, a potem to samo dzieje sie w mleku. Po dodaniu budyniu i lekkim ostygnieciu musze blendowac caly krem. Prosze o dokladniejsze instrukcje co do kremu, bo jest R E W E L A C Y J N Y. :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    2041 dni temu
    Co zrobić żeby ciasto było równe po upieczeniu? Bo wyszła mi z tego karpatka :D

    odpowiedz

  • Judytka Judytka
    2199 dni temu
    Ciasto bardzo urosło.. Nie wygląda jak na zdjęciu i ani trochę na tartę. Wszystko zrobione wg przepisu ..

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2264 dni temu
    Ciasto urosło tak bardzo, że nie ma mowy o jakiejkolwiek tarcie! Nie jestem internetowym trollem - hejterem ani nic i na prawdę chciałabym móc wypowiedzieć się w samych superlatywach, ale prawda jest taka, że to najmniej dobry przepis na spód do tarty z jakiego kiedykolwiek skorzystałam :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2820 dni temu
    Ciasto się wybrzusza, ale można je przeciąć i delikatnie nałożyć na siebie odstające fragmenty. U mnie podziałało, dodatkowo budyń usztywnił spód, więc nic nie wyciekało.

    odpowiedz

  • Agata Agata
    3074 dni temu
    Ciasto bardzo się wybrzusza, nie mam jak nałożyć kremu... Czy jest to kwestia formy (stalowa)? Proszę o poradę

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3074 dni temu
    Jeżeli chodzi o formę to mamy dwa pomysły - Twoja blacha mogła być za mała na taką ilość ciasta - spróbuj dodać go mniej, z reszty można przygotować np. ptysie. Forma musi mieć tez wysokie boki, żeby ciasto nie wystawało - nie może być płaska. Ważne, żeby ciasto było dobrze zaparzone - jest tak, kiedy łatwo odchodzi od ścian garnka. Jajka należy dodawać do przestudzonej masy - jednak koniecznie nie zimnej, a przestudzonej. Jeśli piekarnik nagrzewa się zbyt szybko, może warto zmniejszyć temperaturę do 190 stopni. W ostateczności możesz spróbować włożyć do piekarnika miskę z wodą (pod blachę z ciastem), powstająca w ten sposób para nie zaszkodzi, a może ciasto upiecze się lepiej. Koniecznie daj nam znać, czy się udało. W razie czego, na pewno znajdziemy inne rozwiązanie.
  • Gość Gość
    3148 dni temu
    Krem budyniowy jest zbyt ciężki i tłusty w stosunku do lekkiej bitej śmietany.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2820 dni temu
    Można użyć mniej masła
  • Gość Gość
    3156 dni temu
    Wyszło fajnie ale nie ostrzegaliście że trzeba uważać na wyrośnięcię ciasta na środku blachy :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3163 dni temu
    Czekam na filmiki z Pawłem Małeckim. Szkoda że teraz nic nie było. Ale pozdrawiam i cierpliwie oczekuję ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3168 dni temu
    A budyn ma byc z cukrem w skladzie, czy bez?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3166 dni temu
    Budyń może być z cukrem :)
  • Gość Gość
    3156 dni temu
    A ten budyń powinien być ugotowany przed miksowaniem?
  • Natalia Natalia
    3168 dni temu
    No nie,filmiku nie ma .. :) Tyle czekałam a tu nic.. LIDL co się dzieje ..?? Rozumiem,że pod wszystkimi filmikami nagrania nie będzie,ale na Boga... ile można ..!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3166 dni temu
    Natalio, w tym tygodniu mamy filmy do dwóch przepisów: https://kuchnialidla.pl/schab-duszony-z-salatka-i-brokulami, https://kuchnialidla.pl/dorota-karol/schab-szynka-i-maslo/przepisy/karol-okrasa-megakanapka-z-marynowanym-schabem-i-pesto-z-rukoli Pozdrawiamy! :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!