Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę do tarty o średnicy 24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
KROK 1: Przygotowujemy ciasto parzone
W małym garnku zagotowujemy miękkie masło z wodą. Zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę, intensywnie mieszając do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia.
KROK 2: Dodajemy kolejne składniki do ciasta
Do parzonego ciasta dodajemy stopniowo jajka i miksujemy na gładką masę.
KROK 3: Pieczemy ciasto na tartę
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub kaszą manną. Ciasto powinno dokładnie pokrywać spód formy oraz jej boki. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200°C na złoty kolor. Studzimy.
KROK 4: Przygotowujemy krem
W misce łączymy budyń, cukier, cukier wanilinowy, mąkę i żółtka. Wlewamy stopniowo 200 ml mleka, cały czas miksując masę aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zagotowujemy 400 ml mleka, zmniejszamy ogień i wlewamy masę budyniową, intensywnie mieszając. Gotujemy do zgęstnienia, studzimy.
KROK 5: Miksujemy krem z masłem
Do zimnego kremu budyniowego dodajemy stopniowo miękkie masło i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem rozsmarowujemy równomiernie na upieczonym spodzie.
KROK 6: Ubijamy śmietankę i dekorujemy ciasto
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy przesiany cukier, miksujemy i wykładamy na warstwę kremu budyniowego. Równomiernie rozsmarowujemy, dekorujemy malinami i płatkami migdałowymi. Chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.
Zobacz podobne
przepisy
Brownie z bitą śmietaną i cytrusami
Aksamitne ciasto czekoladowe z masą śmietanową i grejpfrutami - doskonała fuzja smaków.
Tarta z kremem katalońskim
Kruche ciasto ze słodkim, śmietankowo-czekoladowym kremem. Smakowity wypiek inspirowany tradycyjnym hiszpańskim deserem.
Śmietankowe ciasto z owocami
Biszkoptowa warstwa przełożona konfiturą truskawkową, masa śmietankowa i borówki - dobrze brzmi i smakuje!
Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca
Tarta na kruchym cieście ze śliwkowym nadzieniem – klasyk polskich wypieków, zwłaszcza późnym latem!
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (17)
1877 dni temu
Witam, to moj ulubiony przepis, ale przez brak filmu nie sposob zrobic kremu bez uzycia blendera. Zawsze mam grudki. Jesli dodam skladniki wg kolejnosci w przepisie, to grudzi mi sie juz jajko (zoltko) z cukrem i maka w misce, a potem to samo dzieje sie w mleku. Po dodaniu budyniu i lekkim ostygnieciu musze blendowac caly krem. Prosze o dokladniejsze instrukcje co do kremu, bo jest R E W E L A C Y J N Y. :)
odpowiedz
2041 dni temu
Co zrobić żeby ciasto było równe po upieczeniu? Bo wyszła mi z tego karpatka :D
odpowiedz
2199 dni temu
Ciasto bardzo urosło.. Nie wygląda jak na zdjęciu i ani trochę na tartę. Wszystko zrobione wg przepisu ..
odpowiedz
2264 dni temu
Ciasto urosło tak bardzo, że nie ma mowy o jakiejkolwiek tarcie! Nie jestem internetowym trollem - hejterem ani nic i na prawdę chciałabym móc wypowiedzieć się w samych superlatywach, ale prawda jest taka, że to najmniej dobry przepis na spód do tarty z jakiego kiedykolwiek skorzystałam :(
odpowiedz
2820 dni temu
Ciasto się wybrzusza, ale można je przeciąć i delikatnie nałożyć na siebie odstające fragmenty. U mnie podziałało, dodatkowo budyń usztywnił spód, więc nic nie wyciekało.
odpowiedz
3074 dni temu
Ciasto bardzo się wybrzusza, nie mam jak nałożyć kremu... Czy jest to kwestia formy (stalowa)? Proszę o poradę
odpowiedz
3074 dni temu
Jeżeli chodzi o formę to mamy dwa pomysły - Twoja blacha mogła być za mała na taką ilość ciasta - spróbuj dodać go mniej, z reszty można przygotować np. ptysie. Forma musi mieć tez wysokie boki, żeby ciasto nie wystawało - nie może być płaska. Ważne, żeby ciasto było dobrze zaparzone - jest tak, kiedy łatwo odchodzi od ścian garnka. Jajka należy dodawać do przestudzonej masy - jednak koniecznie nie zimnej, a przestudzonej. Jeśli piekarnik nagrzewa się zbyt szybko, może warto zmniejszyć temperaturę do 190 stopni. W ostateczności możesz spróbować włożyć do piekarnika miskę z wodą (pod blachę z ciastem), powstająca w ten sposób para nie zaszkodzi, a może ciasto upiecze się lepiej. Koniecznie daj nam znać, czy się udało. W razie czego, na pewno znajdziemy inne rozwiązanie.
3148 dni temu
Krem budyniowy jest zbyt ciężki i tłusty w stosunku do lekkiej bitej śmietany.
odpowiedz
2820 dni temu
Można użyć mniej masła
3156 dni temu
Wyszło fajnie ale nie ostrzegaliście że trzeba uważać na wyrośnięcię ciasta na środku blachy :D
odpowiedz
3163 dni temu
Czekam na filmiki z Pawłem Małeckim. Szkoda że teraz nic nie było. Ale pozdrawiam i cierpliwie oczekuję ;)
odpowiedz
3168 dni temu
A budyn ma byc z cukrem w skladzie, czy bez?
odpowiedz
3166 dni temu
Budyń może być z cukrem :)
3156 dni temu
A ten budyń powinien być ugotowany przed miksowaniem?
3168 dni temu
No nie,filmiku nie ma .. :) Tyle czekałam a tu nic.. LIDL co się dzieje ..?? Rozumiem,że pod wszystkimi filmikami nagrania nie będzie,ale na Boga... ile można ..!
odpowiedz
3166 dni temu
Natalio, w tym tygodniu mamy filmy do dwóch przepisów: https://kuchnialidla.pl/schab-duszony-z-salatka-i-brokulami, https://kuchnialidla.pl/dorota-karol/schab-szynka-i-maslo/przepisy/karol-okrasa-megakanapka-z-marynowanym-schabem-i-pesto-z-rukoli Pozdrawiamy! :)
zobacz wszystkie