Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę o średnicy 24 cm
Kruche ciasto
Na deskę przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki siekamy. Dodajemy żółtka, siekamy i ugniatamy krótko ciasto do połączenia się składników (jeśli się nie klei, dodajemy wodę). Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy godzinę w lodówce.
Formę smarujemy masłem i obsypujemy okruszkami biszkoptów. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 5mm, wykładamy nim formę, obcinamy brzegi i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni formy. Chłodzimy kilka minut w zamrażalniku i pieczemy w temp. 200 stopni C przez 10-12 min. (ciasto powinno być tylko delikatnie wypieczone na blady kolor).
Krem
Cukier wsypujemy na patelnię, rozpuszczamy go na małym ogniu i chwilę podgrzewamy do uzyskania złotego koloru. Ostrożnie wlewamy gorące mleko oraz śmietankę. Dodajemy sól i gotujemy przez kilka minut do całkowitego rozpuszczenia się cukru (cały czas mieszamy). Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i studzimy. Dodajemy jajka oraz mąkę ziemniaczaną, blendujemy. Krem przecedzamy przez sitko i wlewamy do formy z podpieczonym ciastem.
Pieczemy tartę w temp. 120-135°C przez ok. 40-45 min. Studzimy i wstawiamy do lodówki.
Dekoracja
Brzeg tabliczki czekolady „obieramy” obieraczką do warzyw – w ten sposób uzyskamy wąskie paseczki czekolady do dekoracji. Chłodzimy kilka minut w lodówce. Schłodzoną tartę zdobimy paskami z czekolady i dekorujemy listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.
Serowo-jabłkowa tarta saksońska
Kruchy spód, masa serowa, świeże jabłka i migdały. Pyszny pomysł na deser inspirowany popularnym ciastem saksońskim.
Tarta szpinakowo-borówkowa
Niezwykłe połączenie szpinaku i borówek! Spróbuj nietypowego zielonego ciasta z owocami!
Śmietankowe ciasto z owocami
Biszkoptowa warstwa przełożona konfiturą truskawkową, masa śmietankowa i borówki - dobrze brzmi i smakuje!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Uszka z grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Sernik krakowski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba po japońsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto na pierogi
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kutia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto marchewkowe
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
721 dni temu
Kilka razy podczas robienia prawie dostałam zawału 🙈 Nie mam w zwyczaju robienia przepisu z fiilmiku, wolę taki czytany. Niestety, w tym przypadku okazało się, że przepisy różnią się od siebie: - nie ma nic o nakłuciu ciasta, - miksowanie a blendowanie to znacząca różnica 🤦♀️, - a na koniec hit - tarta z kremem o smaku słonego karmelu 😂. Proponuję zredagować przepis tak, aby zgadzał się z tym na flmiku. Na efekty czekam, mam nadzieje, że przygoda się opłaci 🧐😁
odpowiedz
2568 dni temu
kremu katalońskiego przecież nie robi się na bazie karmelu (w ogóle się go tu nie robi), ani tym bardziej nie dodaje się śmietany. Na rozgrzanym mleku i ubitych na biało żółtkach z cukrem.
odpowiedz
3274 dni temu
Wyszło smaczne, udało się, ale nie urzekło mnie jakoś szczególnie. Krem przypomina budyń karmelowy, stąd też smak jest dosyć znajomy. To tylko moja refleksja, rodzinie smakowało :)
odpowiedz
3305 dni temu
A ja chciałam sobie przepis uprościć i do cukru na patelni od razu wlałam mleko i śmietankę. Nie polecam rozwiązania, z ciasta nic nie wyszło :)
odpowiedz
3364 dni temu
Kolejny rewelacyjny pomysł na smaczne i proste ciasto już wylądował w mojej kolekcji przerobionych propozycji Pawła Z książki zrobiłam wszystko Czy bedzie druga część książki ? Pierwsza była cudowna Pomyślcie nad tym bo fajnie by było mieć wszystkie przepisy w tak pięknym wydaniu .
odpowiedz
3363 dni temu
Cieszymy się, że ciasto przypadło Tobie do gustu :) I dziękujemy za inspirację dot. książki, na pewno będziemy mieć Twój pomysł na uwadze :) Pozdrawiamy!
3384 dni temu
Dodalam brazowy cukier. Narazie jeszcze czekam na ciasto az wyjdzie z lodowki ale smak kremu jest bardzo fajny :)
odpowiedz
3396 dni temu
Moja tarta jest naprawde dobra dodałam 4 szczypty soli i nie jest za słona.
odpowiedz
3397 dni temu
Karolino, możesz pominąć, jednak warto wypróbować oryginalny wariant! Tarta wówczas zyskuje przyjemny słodko-słony smak :)
odpowiedz
3397 dni temu
Czy można pominąć sól w kremie karmelowym? Obawiam się że dzieciom nie zasmakuje słony krem
odpowiedz
3399 dni temu
Tarta wygląda wyśmienicie i na pewno tak też smakuje, jak wszystkie ciasta pana Pawła , które do tej pory upiekłam. Pozdrawiam !
odpowiedz
zobacz wszystkie