zobacz film Tarta z kremem katalońskim

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę o średnicy 24 cm

Kruche ciasto

Na deskę przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki siekamy. Dodajemy żółtka, siekamy i ugniatamy krótko ciasto do połączenia się składników (jeśli się nie klei, dodajemy wodę). Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy godzinę w lodówce.

Formę smarujemy masłem i obsypujemy okruszkami biszkoptów. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 5mm, wykładamy nim formę, obcinamy brzegi i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni formy. Chłodzimy kilka minut w zamrażalniku i pieczemy w temp. 200 stopni C przez 10-12 min. (ciasto powinno być tylko delikatnie wypieczone na blady kolor).

Krem

Cukier wsypujemy na patelnię, rozpuszczamy go na małym ogniu i chwilę podgrzewamy do uzyskania złotego koloru. Ostrożnie wlewamy gorące mleko oraz śmietankę. Dodajemy sól i gotujemy przez kilka minut do całkowitego rozpuszczenia się cukru (cały czas mieszamy). Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i studzimy. Dodajemy jajka oraz mąkę ziemniaczaną, blendujemy. Krem przecedzamy przez sitko i wlewamy do formy z podpieczonym ciastem.

Pieczemy tartę w temp. 120-135°C przez ok. 40-45 min. Studzimy i wstawiamy do lodówki.

Dekoracja

Brzeg tabliczki czekolady „obieramy” obieraczką do warzyw – w ten sposób uzyskamy wąskie paseczki czekolady do dekoracji. Chłodzimy kilka minut w lodówce. Schłodzoną tartę zdobimy paskami z czekolady i dekorujemy listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    516 dni temu
    Kilka razy podczas robienia prawie dostałam zawału 🙈 Nie mam w zwyczaju robienia przepisu z fiilmiku, wolę taki czytany. Niestety, w tym przypadku okazało się, że przepisy różnią się od siebie: - nie ma nic o nakłuciu ciasta, - miksowanie a blendowanie to znacząca różnica 🤦‍♀️, - a na koniec hit - tarta z kremem o smaku słonego karmelu 😂. Proponuję zredagować przepis tak, aby zgadzał się z tym na flmiku. Na efekty czekam, mam nadzieje, że przygoda się opłaci 🧐😁

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2363 dni temu
    kremu katalońskiego przecież nie robi się na bazie karmelu (w ogóle się go tu nie robi), ani tym bardziej nie dodaje się śmietany. Na rozgrzanym mleku i ubitych na biało żółtkach z cukrem.

    odpowiedz

  • Dorka Dorka
    3069 dni temu
    Wyszło smaczne, udało się, ale nie urzekło mnie jakoś szczególnie. Krem przypomina budyń karmelowy, stąd też smak jest dosyć znajomy. To tylko moja refleksja, rodzinie smakowało :)

    odpowiedz

  • misia misia
    3100 dni temu
    A ja chciałam sobie przepis uprościć i do cukru na patelni od razu wlałam mleko i śmietankę. Nie polecam rozwiązania, z ciasta nic nie wyszło :)

    odpowiedz

  • Beata P Beata P
    3159 dni temu
    Kolejny rewelacyjny pomysł na smaczne i proste ciasto już wylądował w mojej kolekcji przerobionych propozycji Pawła Z książki zrobiłam wszystko Czy bedzie druga część książki ? Pierwsza była cudowna Pomyślcie nad tym bo fajnie by było mieć wszystkie przepisy w tak pięknym wydaniu .

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3158 dni temu
    Cieszymy się, że ciasto przypadło Tobie do gustu :) I dziękujemy za inspirację dot. książki, na pewno będziemy mieć Twój pomysł na uwadze :) Pozdrawiamy!
  • Mm Mm
    3179 dni temu
    Dodalam brazowy cukier. Narazie jeszcze czekam na ciasto az wyjdzie z lodowki ale smak kremu jest bardzo fajny :)

    odpowiedz

  • Osia Osia
    3191 dni temu
    Moja tarta jest naprawde dobra dodałam 4 szczypty soli i nie jest za słona.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3192 dni temu
    Karolino, możesz pominąć, jednak warto wypróbować oryginalny wariant! Tarta wówczas zyskuje przyjemny słodko-słony smak :)

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    3192 dni temu
    Czy można pominąć sól w kremie karmelowym? Obawiam się że dzieciom nie zasmakuje słony krem

    odpowiedz

  • Krystyna Krystyna
    3194 dni temu
    Tarta wygląda wyśmienicie i na pewno tak też smakuje, jak wszystkie ciasta pana Pawła , które do tej pory upiekłam. Pozdrawiam !

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!