zobacz film Tarta z kremem katalońskim

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę o średnicy 24 cm

Kruche ciasto

Na deskę przesypujemy mąkę, dodajemy masło, cukier puder oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki siekamy. Dodajemy żółtka, siekamy i ugniatamy krótko ciasto do połączenia się składników (jeśli się nie klei, dodajemy wodę). Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy godzinę w lodówce.

Rozwałkowujemy ciasto na grubość 5mm, wykładamy nim formę posmarowaną masłem i obsypaną okruszkami biszkoptów. Chłodzimy kilka minut w zamrażalniku i pieczemy w temp. 200 stopni C przez 10-12 min. (ciasto powinno być tylko delikatnie wypieczone na blady kolor).

Krem

Cukier wsypujemy na patelnię, rozpuszczamy go na małym ogniu i chwilę podgrzewamy do uzyskania złotego koloru. Ostrożnie wlewamy gorące mleko oraz śmietankę (uwaga pryska!). Dodajemy sól i gotujemy przez kilka minut do całkowitego rozpuszczenia się cukru (cały czas mieszamy). Zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i studzimy. Dodajemy jajka oraz mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Krem przecedzamy przez sitko i wlewamy do formy z podpieczonym ciastem.

Pieczemy tartę w temp. 120-135°C przez ok. 40-45 min. Studzimy i wstawiamy do lodówki.

Dekoracja

Brzeg tabliczki czekolady „obieramy” obieraczką do warzyw – w ten sposób uzyskamy wąskie paseczki czekolady do dekoracji. Chłodzimy kilka minut w lodówce. Schłodzoną tartę zdobimy paskami z czekolady i dekorujemy listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    230 dni temu
    kremu katalońskiego przecież nie robi się na bazie karmelu (w ogóle się go tu nie robi), ani tym bardziej nie dodaje się śmietany. Na rozgrzanym mleku i ubitych na biało żółtkach z cukrem.

    odpowiedz

  • Dorka Dorka
    936 dni temu
    Wyszło smaczne, udało się, ale nie urzekło mnie jakoś szczególnie. Krem przypomina budyń karmelowy, stąd też smak jest dosyć znajomy. To tylko moja refleksja, rodzinie smakowało :)

    odpowiedz

  • misia misia
    967 dni temu
    A ja chciałam sobie przepis uprościć i do cukru na patelni od razu wlałam mleko i śmietankę. Nie polecam rozwiązania, z ciasta nic nie wyszło :)

    odpowiedz

  • Beata P Beata P
    1026 dni temu
    Kolejny rewelacyjny pomysł na smaczne i proste ciasto już wylądował w mojej kolekcji przerobionych propozycji Pawła Z książki zrobiłam wszystko Czy bedzie druga część książki ? Pierwsza była cudowna Pomyślcie nad tym bo fajnie by było mieć wszystkie przepisy w tak pięknym wydaniu .

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1025 dni temu
    Cieszymy się, że ciasto przypadło Tobie do gustu :) I dziękujemy za inspirację dot. książki, na pewno będziemy mieć Twój pomysł na uwadze :) Pozdrawiamy!
  • Mm Mm
    1046 dni temu
    Dodalam brazowy cukier. Narazie jeszcze czekam na ciasto az wyjdzie z lodowki ale smak kremu jest bardzo fajny :)

    odpowiedz

  • Osia Osia
    1058 dni temu
    Moja tarta jest naprawde dobra dodałam 4 szczypty soli i nie jest za słona.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1059 dni temu
    Karolino, możesz pominąć, jednak warto wypróbować oryginalny wariant! Tarta wówczas zyskuje przyjemny słodko-słony smak :)

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    1059 dni temu
    Czy można pominąć sól w kremie karmelowym? Obawiam się że dzieciom nie zasmakuje słony krem

    odpowiedz

  • Krystyna Krystyna
    1061 dni temu
    Tarta wygląda wyśmienicie i na pewno tak też smakuje, jak wszystkie ciasta pana Pawła , które do tej pory upiekłam. Pozdrawiam !

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram