
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę o średnicy 24 cm
Kruche ciasto
Na deskę przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki siekamy. Dodajemy żółtka, siekamy i ugniatamy krótko ciasto do połączenia się składników (jeśli się nie klei, dodajemy wodę). Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy godzinę w lodówce.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość 5mm, wykładamy nim formę posmarowaną masłem i obsypaną okruszkami biszkoptów. Chłodzimy kilka minut w zamrażalniku i pieczemy w temp. 200 stopni C przez 10-12 min. (ciasto powinno być tylko delikatnie wypieczone na blady kolor).
Krem
Cukier wsypujemy na patelnię, rozpuszczamy go na małym ogniu i chwilę podgrzewamy do uzyskania złotego koloru. Ostrożnie wlewamy gorące mleko oraz śmietankę. Dodajemy sól i gotujemy przez kilka minut do całkowitego rozpuszczenia się cukru (cały czas mieszamy). Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i studzimy. Dodajemy jajka oraz mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Krem przecedzamy przez sitko i wlewamy do formy z podpieczonym ciastem.
Pieczemy tartę w temp. 120-135°C przez ok. 40-45 min. Studzimy i wstawiamy do lodówki.
Dekoracja
Brzeg tabliczki czekolady „obieramy” obieraczką do warzyw – w ten sposób uzyskamy wąskie paseczki czekolady do dekoracji. Chłodzimy kilka minut w lodówce. Schłodzoną tartę zdobimy paskami z czekolady i dekorujemy listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.

Serowo-jabłkowa tarta saksońska
Kruchy spód, masa serowa, świeże jabłka i migdały. Pyszny pomysł na deser inspirowany popularnym ciastem saksońskim.

Tarta szpinakowo-borówkowa
Niezwykłe połączenie szpinaku i borówek! Spróbuj nietypowego zielonego ciasta z owocami!

Śmietankowe ciasto z owocami
Biszkoptowa warstwa przełożona konfiturą truskawkową, masa śmietankowa i borówki - dobrze brzmi i smakuje!

Komentarze (10)
1674 dni temu
kremu katalońskiego przecież nie robi się na bazie karmelu (w ogóle się go tu nie robi), ani tym bardziej nie dodaje się śmietany. Na rozgrzanym mleku i ubitych na biało żółtkach z cukrem.
odpowiedz
2380 dni temu
Wyszło smaczne, udało się, ale nie urzekło mnie jakoś szczególnie. Krem przypomina budyń karmelowy, stąd też smak jest dosyć znajomy. To tylko moja refleksja, rodzinie smakowało :)
odpowiedz
2411 dni temu
A ja chciałam sobie przepis uprościć i do cukru na patelni od razu wlałam mleko i śmietankę. Nie polecam rozwiązania, z ciasta nic nie wyszło :)
odpowiedz
2470 dni temu
Kolejny rewelacyjny pomysł na smaczne i proste ciasto już wylądował w mojej kolekcji przerobionych propozycji Pawła Z książki zrobiłam wszystko Czy bedzie druga część książki ? Pierwsza była cudowna Pomyślcie nad tym bo fajnie by było mieć wszystkie przepisy w tak pięknym wydaniu .
odpowiedz
2469 dni temu
Cieszymy się, że ciasto przypadło Tobie do gustu :) I dziękujemy za inspirację dot. książki, na pewno będziemy mieć Twój pomysł na uwadze :) Pozdrawiamy!
2490 dni temu
Dodalam brazowy cukier. Narazie jeszcze czekam na ciasto az wyjdzie z lodowki ale smak kremu jest bardzo fajny :)
odpowiedz
2502 dni temu
Moja tarta jest naprawde dobra dodałam 4 szczypty soli i nie jest za słona.
odpowiedz
2503 dni temu
Karolino, możesz pominąć, jednak warto wypróbować oryginalny wariant! Tarta wówczas zyskuje przyjemny słodko-słony smak :)
odpowiedz
2503 dni temu
Czy można pominąć sól w kremie karmelowym? Obawiam się że dzieciom nie zasmakuje słony krem
odpowiedz
2505 dni temu
Tarta wygląda wyśmienicie i na pewno tak też smakuje, jak wszystkie ciasta pana Pawła , które do tej pory upiekłam. Pozdrawiam !
odpowiedz
zobacz wszystkie