zobacz film Brownie z bitą śmietaną i cytrusami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • mikser
  • sito
  • formę o średnicy 24 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C
  • zester lub tarkę

KROK 1

brownie

W niewielkim garnku roztapiamy masło (odrobinę pozostawiamy do wysmarowania formy) z pokruszoną czekoladą. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż obydwa składniki całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka z cukrem ucieramy na wolnych obrotach przez około 1 minutę. Dokładnie mieszamy z przestudzoną masą czekoladową. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 165°C na 30-35 minut. Upieczone brownie odstawiamy do wystudzenia.

KROK 2

brownie

Cytrusy myjemy, obieramy, usuwając białe błonki, i wycinamy filety. Z pozostałych części wyciskamy sok. Dokładnie mieszamy go z żelatyną i pozostawiamy do napęcznienia. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej bądź w kuchence mikrofalowej.

 

KROK 3

brownie

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem najpierw na wolnych, a później na szybkich obrotach. Żelatynę dokładnie mieszamy z łyżką bitej śmietany i łączymy z resztą śmietanki. Dodajemy osączone z nadmiaru soku filety z cytrusów. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, po czym wykładamy na wystudzone ciasto czekoladowe. Łyżką tworzymy fale na powierzchni kremu. Wstawiamy do lodówki na około 1,5-2 godziny.

Pomarańczę dokładnie myjemy. Ścieramy zest. Schłodzone ciasto wyjmujemy z formy. Dekorujemy skórką oraz plasterkami pomarańczy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Kasia i Krystian Kasia i Krystian
    813 dni temu
    Jak dla nas ciasto super, smak śmietany z cytrusami idealnie łączy się z czekoladowym spodem. Robienie bitej śmietany na biszkopcie to profanacja :) Dzięki za super przepis - POLECAMY !!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    893 dni temu
    Ciasto jak dla mnie za słodkie, ale śmieta, a z cytrusami wyborna. Tak jak we wcześniejszym komentarzu z biszkoptem było by idealne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    904 dni temu
    Zrobiłam na święta. Część z bitą śmietaną jest pyszna, natomiast brownie po pobycie w lodówce robi się zbite gliniaste i niezbyt atrakcyjne. Na pewno latem zrobię wersję z cieniutkim biszkoptem. Ilość żelatyny jest odpowiednia, trzeba ją dobrze rozpuścić i zwrócić uwagę jak Pan Paweł dodaje ją do śmietany aby nie było grudek, wtedy na pewno zsiądzie się na sztywno. Pozdrawiam Pana Pawła i cukiernię Lidla.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    937 dni temu
    Żelatyna ma być w proszku, czy juz plynna? Zrobilam z taka w proszku i masa niezbyt stezala, bo sie porobily grudki. Nie wiem czy zle wymieszalam z sokiem, czy zelatyna miala byc plynna. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    936 dni temu
    Magdo, żelatynę mieszamy z sokiem i pozostawiamy do napęcznienia. Żelatyna powinna być płynna. Zachęcamy do obejrzenia filmiku, w którym dokładnie widać, jakiej konsystencji ma być użyta żelatyna.
  • Anna Anna
    944 dni temu
    Czy zamiast czekolady deserowej można użyć kuwertury 56% kakao?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    943 dni temu
    Oczywiście :)
  • makowiec makowiec
    945 dni temu
    Czy do brownie używamy 200 g i 100 g czekolady? Na filmie Pan Paweł używa 100 g deserowej i 100 g mlecznej czekolady. Czy to pomyłka w opisie?

    odpowiedz

  • Makowiec Makowiec
    947 dni temu
    Czy do brownie dajemy 200 g czekolady deserowej? Na filmie cukiernik dodaje po 100 g z każdego rodzaju.

    odpowiedz

  • Makowiec Makowiec
    947 dni temu
    Czy do brownie dajemy 200 g czekolady deserowej? Czy 100 g deserowej i 100 g mlecznej. Tak jest na filmie, być może to pomyłka w opisie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    944 dni temu
    Makowcu, Paweł używał 200g czekolady deserowej i 100g mlecznej. Czasem nie wszystko jest dokładnie pokazane na filmie :)
  • Matylda Matylda
    947 dni temu
    A jednak... W poprzednim tygodniu, ktoś prosił o wykrojenie kawałka gotowego ciasta. Podobno to była ciekawa sugestia, więc dlaczego Kuchnia Lidla się do niej nie stosuje?!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    947 dni temu
    Ciasto mi wyszło bardzo dobre. Może następnym zrobił by pan ciasto wuzetkę?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    944 dni temu
    Dziękujemy bardzo za sugestię :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram