Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- sito
- formę o średnicy 24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C
- zester lub tarkę
KROK 1
W niewielkim garnku roztapiamy masło (odrobinę pozostawiamy do wysmarowania formy) z pokruszoną czekoladą. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż obydwa składniki całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka z cukrem ucieramy na wolnych obrotach przez około 1 minutę. Dokładnie mieszamy z przestudzoną masą czekoladową. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 165°C na 30-35 minut. Upieczone brownie odstawiamy do wystudzenia.
KROK 2
Cytrusy myjemy, obieramy, usuwając białe błonki, i wycinamy filety. Z pozostałych części wyciskamy sok. Dokładnie mieszamy go z żelatyną i pozostawiamy do napęcznienia. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej bądź w kuchence mikrofalowej.
KROK 3
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem najpierw na wolnych, a później na szybkich obrotach. Żelatynę dokładnie mieszamy z łyżką bitej śmietany i łączymy z resztą śmietanki. Dodajemy osączone z nadmiaru soku filety z cytrusów. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, po czym wykładamy na wystudzone ciasto czekoladowe. Łyżką tworzymy fale na powierzchni kremu. Wstawiamy do lodówki na około 1,5-2 godziny.
Pomarańczę dokładnie myjemy. Ścieramy zest. Schłodzone ciasto wyjmujemy z formy. Dekorujemy skórką oraz plasterkami pomarańczy.
Zobacz podobne
przepisy
Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
Wypieki w amerykańskim stylu nie mogą się obyć bez masła orzechowego. Polecamy tort według pomysłu Pawła Małeckiego!
Amerykańskie naleśniki
Puszyste, pulchne, pachnące i bardzo sycące – przyrządź samodzielnie pyszne pancakes i rozpocznij słodko nowy dzień!
Przepis na brownie z orzechami
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki, przygotowane z czekolady deserowej, masła, cukru i mąki z dodatkiem chrupiących orzechów.
Mega muffinki czekoladowe
Wielka babeczka dla wielkich łasuchów, którą upieczesz w kilka chwil. Prosty i pyszny deser o mocno czekoladowym smaku.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem
- Czekoladowe ciasto meksykańskie
- Grzybowe tortelloni
- Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
- Drożdżowe paluchy z serem – przepis
- Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa
- Minipizza z kabanosami
- Brownie z espresso i wiśnią
- Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym
- Czekoladowy placek ze śliwkami
- Tarta „Malinowa chmurka”
- Szakszuka
- Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami
- Sękacz z bitą śmietaną i jabłkami
- CIASTO MILIONERA
- Minipizze razowe z warzywami
- Tarta z masą krówkową i figami
- Miodowy kurczak w stylu koreańskim
- Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
- Warzywa pieczone na grillu
- Surówka z młodej kapusty
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Lekka pianka pomarańczowa
- Quiche ze szparagami
- Ciastka francuskie z jabłkami
- Biszkopt z białek
- Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
- Rolada czekoladowa à la kłoda
- Babka na parze
- Curry z bakłażanem i brukselką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
3161 dni temu
Jak dla nas ciasto super, smak śmietany z cytrusami idealnie łączy się z czekoladowym spodem. Robienie bitej śmietany na biszkopcie to profanacja :) Dzięki za super przepis - POLECAMY !!!!
odpowiedz
3241 dni temu
Ciasto jak dla mnie za słodkie, ale śmieta, a z cytrusami wyborna. Tak jak we wcześniejszym komentarzu z biszkoptem było by idealne :)
odpowiedz
3252 dni temu
Zrobiłam na święta. Część z bitą śmietaną jest pyszna, natomiast brownie po pobycie w lodówce robi się zbite gliniaste i niezbyt atrakcyjne. Na pewno latem zrobię wersję z cieniutkim biszkoptem. Ilość żelatyny jest odpowiednia, trzeba ją dobrze rozpuścić i zwrócić uwagę jak Pan Paweł dodaje ją do śmietany aby nie było grudek, wtedy na pewno zsiądzie się na sztywno. Pozdrawiam Pana Pawła i cukiernię Lidla.
odpowiedz
3285 dni temu
Żelatyna ma być w proszku, czy juz plynna? Zrobilam z taka w proszku i masa niezbyt stezala, bo sie porobily grudki. Nie wiem czy zle wymieszalam z sokiem, czy zelatyna miala byc plynna. Pozdrawiam.
odpowiedz
3285 dni temu
Magdo, żelatynę mieszamy z sokiem i pozostawiamy do napęcznienia. Żelatyna powinna być płynna. Zachęcamy do obejrzenia filmiku, w którym dokładnie widać, jakiej konsystencji ma być użyta żelatyna.
3292 dni temu
Czy zamiast czekolady deserowej można użyć kuwertury 56% kakao?
odpowiedz
3292 dni temu
Oczywiście :)
3293 dni temu
Czy do brownie używamy 200 g i 100 g czekolady? Na filmie Pan Paweł używa 100 g deserowej i 100 g mlecznej czekolady. Czy to pomyłka w opisie?
odpowiedz
3295 dni temu
Czy do brownie dajemy 200 g czekolady deserowej? Na filmie cukiernik dodaje po 100 g z każdego rodzaju.
odpowiedz
3295 dni temu
Czy do brownie dajemy 200 g czekolady deserowej? Czy 100 g deserowej i 100 g mlecznej. Tak jest na filmie, być może to pomyłka w opisie.
odpowiedz
3293 dni temu
Makowcu, Paweł używał 200g czekolady deserowej i 100g mlecznej. Czasem nie wszystko jest dokładnie pokazane na filmie :)
3295 dni temu
A jednak... W poprzednim tygodniu, ktoś prosił o wykrojenie kawałka gotowego ciasta. Podobno to była ciekawa sugestia, więc dlaczego Kuchnia Lidla się do niej nie stosuje?!
odpowiedz
3295 dni temu
Ciasto mi wyszło bardzo dobre. Może następnym zrobił by pan ciasto wuzetkę?
odpowiedz
3293 dni temu
Dziękujemy bardzo za sugestię :)
zobacz wszystkie