Zest i zester – co to takiego?

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Zest i zester – jeśli te dwa słowa wprawiają Cię w zakłopotanie i nie wiesz, z czym należy je kojarzyć, chętnie Ci pomożemy.

Czym jest zest?

Zest to nic innego jak skórka z cytrusa. Wyróżniamy zest z pomarańczy, cytryny, limonki. Taka starta skórka świetnie się nadaje do aromatyzowania budyniów, kremów, ciast. Sprawdza się wyśmienicie jako dodatek do marynat, nadając im piękny cytrusowy smak i aromat. Dlaczego? Ponieważ w skórkach cytrusów zawartych jest najwięcej substancji zapachowych.

Do czego służy zester?

Zest obieramy narzędziem, które zwie się zesterem. To rodzaj tarki, która ściera skórkę z cytrusa w postaci drobnych cieniutkich pasków. Jeśli nie masz zestera, skórkę z cytrusów możesz ścierać tarką o drobnych oczkach. Bardzo ważne jest to, by przed przystąpieniem do tej czynności porządnie wyszorować owoc. Ścieramy tylko wierzchnią warstwę skórki, uważając, by nie naruszyć białej grubej warstwy, zwanej albedo. Ta warstwa skórki jest gorzka, wiec jeśli przez nieuwagę dodamy jej kawałki do dania, w łatwy sposób możemy je zepsuć.

 

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!