Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Zest i zester – jeśli te dwa słowa wprawiają Cię w zakłopotanie i nie wiesz, z czym należy je kojarzyć, chętnie Ci pomożemy.
Czym jest zest?
Zest to nic innego jak skórka z cytrusa. Wyróżniamy zest z pomarańczy, cytryny, limonki. Taka starta skórka świetnie się nadaje do aromatyzowania budyniów, kremów, ciast. Sprawdza się wyśmienicie jako dodatek do marynat, nadając im piękny cytrusowy smak i aromat. Dlaczego? Ponieważ w skórkach cytrusów zawartych jest najwięcej substancji zapachowych.
Do czego służy zester?
Zest obieramy narzędziem, które zwie się zesterem. To rodzaj tarki, która ściera skórkę z cytrusa w postaci drobnych cieniutkich pasków. Jeśli nie masz zestera, skórkę z cytrusów możesz ścierać tarką o drobnych oczkach. Bardzo ważne jest to, by przed przystąpieniem do tej czynności porządnie wyszorować owoc. Ścieramy tylko wierzchnią warstwę skórki, uważając, by nie naruszyć białej grubej warstwy, zwanej albedo. Ta warstwa skórki jest gorzka, wiec jeśli przez nieuwagę dodamy jej kawałki do dania, w łatwy sposób możemy je zepsuć.
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makowiec japoński
- Burek ze szpinakiem
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Śledź w oleju
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sałatka gyros
- Makówki śląskie
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Spaghetti carbonara
- Pieczona ryba po grecku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Sernik pistacjowy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
Trwa ładowanie komentarzy