![Kołocz śląski Kołocz śląski](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/2e8488718c55-36098aa8518f-kw33-2021-kinga-paruzel-kolocz-slaski-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sitko o drobnych oczkach
- robot kuchenny
- czystą ściereczkę
- trzepaczkę do jajek
- tarkę o drobnych oczkach
- wałek do ciasta
- blachę do ciasta o wymiarach 40 x 25 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Drożdże kruszymy do miski i zalewamy mlekiem. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Mąkę przesypujemy przez sitko do miski. Dodajemy masło, cukier puder, żółtko i szczyptę soli. Całość ucieramy i wyrabiamy dłońmi, aż ciasto zacznie łączyć się w grudki przypominające kruszonkę.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę wsypujemy do misy robota kuchennego. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasta oraz przygotowany wcześniej rozczyn. Całość miksujemy na gładką, jednolitą masę. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Do misy robota kuchennego przekładamy twaróg. Dodajemy budyń waniliowy w proszku.
W osobnej misce ucieramy jajka z cukrem za pomocą trzepaczki, a następnie dodajemy je do twarogu. Dodajemy masło roztopione w rondelku, skórkę otartą z 1 cytryny i rodzynki. Całość miksujemy.
KROK 5: WAŁKUJEMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką. Staramy się uzyskać placki o grubości ok. 3 mm. Z placków wykrawamy prostokąty o wymiarach dna blachy do pieczenia.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DO PIECZENIA
Pierwszy blat ciasta układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Na wierzch przelewamy masę serową. Na masę wykładamy drugi blat ciasta i znów delikatnie robimy dziurki w cieście za pomocą widelca.
Na wierzchnią warstwę ciasta nakładamy kruszonkę: niewielkie kawałki przygotowanej wcześniej masy odrywamy od całości i układamy jedne obok drugich na całej powierzchni.
KROK 7: PIECZEMY KOŁOCZ ŚLĄSKI
Ciasto pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg).
Zobacz podobne
przepisy
Proste wegańskie brownie z malinami
Niezwykle prosty przepis na w pełni wegańskie brownie z malinami! Spróbuj, a zostanie ono Twoim ulubionym brownie!
![Proste wegańskie brownie z malinami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5cf7cbecf353-b84adfadc439-kw30-kinga-paruzel-proste-weganskie-brownie-z-malinami-1243x700.webp)
Jogurtowy sernik na zimno
Najlepszy deser na ciepłe dni? Jogurtowy sernik na zimno według Pawła Małeckiego!
![Jogurtowy sernik na zimno](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3c7c6934fcf8-b18a068db2f3-1250x700_KW_19_MALECKI_Jogurtowy-sernik-na-zimno_rgb_ok.webp)
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Poznaj sprawdzony przepis na pulchne ciasto drożdżowe z mnóstwem śliwek i cynamonowym cukrem!
![Ciasto drożdżowe ze śliwkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/04660aa0e678-4a8e84d58433-Zwetschgen-Blechkuchen.webp)
Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
Nietypowe ciasto drożdżowe, przełożone masą, ze świeżymi figami oraz z dużą ilością suszonej żurawiny!
![Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4bf1884869c9-d7b2f366b4-KW_36_ciasto-drozdzowe-z-figami_335158_poziom_rgb_ok_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
- Smażone liczi w cieście z pieprznym majonezem
- Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym
- Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z zapiekanką dauphinois i marchewką w śmietanie
- Sałatka z homara z arbuzem
- Bagietka z pieczoną piersią kurczaka
- Pieczona karkówka na dziko
- Sushi sandwich
- Sałatka z pomelo, burakiem i łososiem
- Risotto ze szparagami
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
- Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
- Sok ogórkowo-szpinakowo-jabłkowy z kiwi
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
- Gryczanka i muffiny bananowe – lunchbox na słodko
- Kanapki z grilla ze schabem i szparagami
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
- Kolorowe lody na patyku bez dodatku cukru
- Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem
- Pączki w wersji fit
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z krewetkowym ceviche
- Bowl proteinowy z pulpecikami z indyka
- Batony bez pieczenia idealne po treningu
- Gulasz z kaczych żołądków
- Bruschetta z pomidorami
- Sernik matcha na zimno
- Minitortille cynamonowe z 2 słodkimi sosami
- Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
- Sałatka z bobu z chlebowym chrustem i tofu
Komentarze (4)
699 dni temu
Wartości odżywcze podane są na jedną porcje, ale ile waży jedna porcja?
odpowiedz
696 dni temu
W przypadku tego przepisu jedna porcja waży ok. 445 g
939 dni temu
super przepis moja babcia tez piekla takie pyszne ciasta
odpowiedz
939 dni temu
super przepis tak jak piekla moja babcia
odpowiedz