Kołocz śląski

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • sitko o drobnych oczkach
  • robot kuchenny
  • czystą ściereczkę
  • trzepaczkę do jajek
  • tarkę o drobnych oczkach
  • wałek do ciasta
  • blachę do ciasta o wymiarach 40 x 25 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

Drożdże kruszymy do miski i zalewamy mlekiem. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Mąkę przesypujemy przez sitko do miski. Dodajemy masło, cukier puder, żółtko i szczyptę soli. Całość ucieramy i wyrabiamy dłońmi, aż ciasto zacznie łączyć się w grudki przypominające kruszonkę.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę wsypujemy do misy robota kuchennego. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasta oraz przygotowany wcześniej rozczyn. Całość miksujemy na gładką, jednolitą masę. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Do misy robota kuchennego przekładamy twaróg. Dodajemy budyń waniliowy w proszku.

W osobnej misce ucieramy jajka z cukrem za pomocą trzepaczki, a następnie dodajemy je do twarogu. Dodajemy masło roztopione w rondelku, skórkę otartą z 1 cytryny i rodzynki. Całość miksujemy.

KROK 5: WAŁKUJEMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką. Staramy się uzyskać placki o grubości ok. 3 mm. Z placków wykrawamy prostokąty o wymiarach dna blachy do pieczenia.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DO PIECZENIA

Pierwszy blat ciasta układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Na wierzch przelewamy masę serową. Na masę wykładamy drugi blat ciasta i znów delikatnie robimy dziurki w cieście za pomocą widelca.

Na wierzchnią warstwę ciasta nakładamy kruszonkę: niewielkie kawałki przygotowanej wcześniej masy odrywamy od całości i układamy jedne obok drugich na całej powierzchni.

KROK 7: PIECZEMY KOŁOCZ ŚLĄSKI

Ciasto pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Kinga Paruzel

Proste wegańskie brownie z malinami

Niezwykle prosty przepis na w pełni wegańskie brownie z malinami! Spróbuj, a zostanie ono Twoim ulubionym brownie!

Proste wegańskie brownie z malinami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 12 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Jogurtowy sernik na zimno

Najlepszy deser na ciepłe dni? Jogurtowy sernik na zimno według Pawła Małeckiego!

Jogurtowy sernik na zimno
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 3:00 liczba porcji: 12 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Poznaj sprawdzony przepis na pulchne ciasto drożdżowe z mnóstwem śliwek i cynamonowym cukrem!

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:15 liczba porcji: 16 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    1043 dni temu
    Wartości odżywcze podane są na jedną porcje, ale ile waży jedna porcja?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1040 dni temu
    W przypadku tego przepisu jedna porcja waży ok. 445 g
  • Gość Gość
    1283 dni temu
    super przepis moja babcia tez piekla takie pyszne ciasta

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1283 dni temu
    super przepis tak jak piekla moja babcia

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!