zobacz film Kołocz śląski

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • sitko o drobnych oczkach
  • robot kuchenny
  • czystą ściereczkę
  • trzepaczkę do jajek
  • tarkę o drobnych oczkach
  • wałek do ciasta
  • blachę do ciasta o wymiarach 40 x 25 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

Drożdże kruszymy do miski i zalewamy mlekiem. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Mąkę przesypujemy przez sitko do miski. Dodajemy masło, cukier puder, żółtko i szczyptę soli. Całość ucieramy i wyrabiamy dłońmi, aż ciasto zacznie łączyć się w grudki przypominające kruszonkę.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę wsypujemy do misy robota kuchennego. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasta oraz przygotowany wcześniej rozczyn. Całość miksujemy na gładką, jednolitą masę. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Do misy robota kuchennego przekładamy twaróg. Dodajemy budyń waniliowy w proszku.

W osobnej misce ucieramy jajka z cukrem za pomocą trzepaczki, a następnie dodajemy je do twarogu. Dodajemy masło roztopione w rondelku, skórkę otartą z 1 cytryny i rodzynki. Całość miksujemy.

KROK 5: WAŁKUJEMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką. Staramy się uzyskać placki o grubości ok. 3 mm. Z placków wykrawamy prostokąty o wymiarach dna blachy do pieczenia.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DO PIECZENIA

Pierwszy blat ciasta układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Na wierzch przelewamy masę serową. Na masę wykładamy drugi blat ciasta i znów delikatnie robimy dziurki w cieście za pomocą widelca.

Na wierzchnią warstwę ciasta nakładamy kruszonkę: niewielkie kawałki przygotowanej wcześniej masy odrywamy od całości i układamy jedne obok drugich na całej powierzchni.

KROK 7: PIECZEMY KOŁOCZ ŚLĄSKI

Ciasto pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!