Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sitko o drobnych oczkach
- robot kuchenny
- czystą ściereczkę
- trzepaczkę do jajek
- tarkę o drobnych oczkach
- wałek do ciasta
- blachę do ciasta o wymiarach 40 x 25 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Drożdże kruszymy do miski i zalewamy mlekiem. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Mąkę przesypujemy przez sitko do miski. Dodajemy masło, cukier puder, żółtko i szczyptę soli. Całość ucieramy i wyrabiamy dłońmi, aż ciasto zacznie łączyć się w grudki przypominające kruszonkę.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę wsypujemy do misy robota kuchennego. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasta oraz przygotowany wcześniej rozczyn. Całość miksujemy na gładką, jednolitą masę. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Do misy robota kuchennego przekładamy twaróg. Dodajemy budyń waniliowy w proszku.
W osobnej misce ucieramy jajka z cukrem za pomocą trzepaczki, a następnie dodajemy je do twarogu. Dodajemy masło roztopione w rondelku, skórkę otartą z 1 cytryny i rodzynki. Całość miksujemy.
KROK 5: WAŁKUJEMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką. Staramy się uzyskać placki o grubości ok. 3 mm. Z placków wykrawamy prostokąty o wymiarach dna blachy do pieczenia.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DO PIECZENIA
Pierwszy blat ciasta układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Na wierzch przelewamy masę serową. Na masę wykładamy drugi blat ciasta i znów delikatnie robimy dziurki w cieście za pomocą widelca.
Na wierzchnią warstwę ciasta nakładamy kruszonkę: niewielkie kawałki przygotowanej wcześniej masy odrywamy od całości i układamy jedne obok drugich na całej powierzchni.
KROK 7: PIECZEMY KOŁOCZ ŚLĄSKI
Ciasto pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg).
Zobacz podobne
przepisy
Proste wegańskie brownie z malinami
Niezwykle prosty przepis na w pełni wegańskie brownie z malinami! Spróbuj, a zostanie ono Twoim ulubionym brownie!
Jogurtowy sernik na zimno
Najlepszy deser na ciepłe dni? Jogurtowy sernik na zimno według Pawła Małeckiego!
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Poznaj sprawdzony przepis na pulchne ciasto drożdżowe z mnóstwem śliwek i cynamonowym cukrem!
Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
Nietypowe ciasto drożdżowe, przełożone masą, ze świeżymi figami oraz z dużą ilością suszonej żurawiny!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kutia
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Domek z piernika
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Sernik krakowski
- Wigilijny makowiec
- Świąteczne pierniczki
- Pierniki
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pistacjowy sernik baskijski
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
838 dni temu
Wartości odżywcze podane są na jedną porcje, ale ile waży jedna porcja?
odpowiedz
836 dni temu
W przypadku tego przepisu jedna porcja waży ok. 445 g
1079 dni temu
super przepis moja babcia tez piekla takie pyszne ciasta
odpowiedz
1079 dni temu
super przepis tak jak piekla moja babcia
odpowiedz