Ciasto drożdżowe ze śliwkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • prostokątną blachę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Przygotowujemy zaczyn drożdżowy

Mleko podgrzewamy, aż będzie letnie. Drożdże kruszymy, rozpuszczamy w mleku z 1 łyżką cukru, a następnie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut.

Krok 2: Zagniatamy ciasto

Mąkę, sól, miękkie masło, 75 g cukru, cukier wanilinowy i jaja zagniatamy z zaczynem drożdżowym na gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3: Układamy śliwki na cieście

Śliwki myjemy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Ciasto przekładamy na natłuszczoną blachę, którą posypujemy odrobiną mąki. Ciasto rozprowadzamy na blasze palcami lub za pomocą skrobaczki do ciasta. Śliwki układamy na cieście jedna obok drugiej. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 10 minut.

Krok 4: Pieczemy ciasto

Śliwki posypujemy 50 g cukru. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut. Pozostały cukier mieszamy z cynamonem. Ciasto wyjmujemy, natychmiast posypujemy cukrem z cynamonem i studzimy. Ciasto możemy podawać z dodatkiem bitej śmietany.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1480 dni temu
    Ale przepisu brak (:

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1891 dni temu
    Czemu jest 2kg śliwek jak mieści się niecały 1?

    odpowiedz


Ciasto drożdżowe ze śliwkami – historia wypieku

Ciasto drożdżowe ze śliwkami – znane też jako drożdżówka ze śliwkami lub placek drożdżowy ze śliwkami – to bez wątpienia jedno z najbardziej uniwersalnych ciast. Tradycyjną drożdżówkę ze śliwką pokochają zarówno najmłodsi, jak i ci nieco starsi. Gwarantujemy, że jeśli przyrządzisz ciasto drożdżowe ze śliwkami według naszego przepisu, błyskawicznie zniknie ono z blachy!

Skoro szukasz przepisu na placek drożdżowy ze śliwkami, być może zainteresuje Cię również historia ciasta drożdżowego. Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy ludzkość zaczęła czerpać z licznych dobrodziejstw drożdży. W sieci znajdziesz jednak informacje na temat wykorzystywania drożdży do wypieków i produkcji piwa w starożytnym Egipcie. Często możesz też natknąć się na wzmianki, że to właśnie Egipcjanie jako pierwsi zaczęli wytwarzać różnego rodzaju chleby wzbogacone składnikami, które miały uczynić je jeszcze smaczniejszymi i bardziej pożywnymi. Starożytni doprawiali chleby przyprawami i ziołami, nadawali im różne kształty, m.in. przypominające zwierzęta. Wypieki te odgrywały istotną rolę kulturalną i religijną.

Czy zatem ciasto drożdżowe ze śliwkami można wywodzić z kraju faraonów? Prawdopodobnie tak, gdyby pozwolić sobie na pewne uproszczenie. Jeśli jednak pragniesz skupić się na naszym kraju, musisz wiedzieć, że babka drożdżowa na przełomie XIX i XX wieku zaczęła słynąć na arenie międzynarodowej jako oryginalny wyrób polski (mimo zaborów!). Zasługę tę przypisuje się słynnemu gastronomowi Henrykowi Babińskiemu. Niemniej – wypieki drożdżowe zaczęły być w tym czasie wzbogacane licznymi dodatkami, czyli m.in. ziołami (zwłaszcza tatarskim zielem) czy owocami. A stąd już prosta droga do ciasta drożdżowego ze śliwkami! Oczywiście przepisy na ciasta drożdżowe ze śliwkami i innymi owocami przybierają liczne i niekiedy bardzo zróżnicowane formy. W naszym przepisie prezentujemy sprawdzony przepis na drożdżówkę ze śliwkami, który czerpie wiele z pięknej polskiej tradycji, stanowiąc wypiek ponadczasowy!

Kiedy w szczególności warto postawić na placek drożdżowy ze śliwkami? Kuchnia Lidla przy każdej okazji zachęca do sięgania po produkty sezonowe. Dlatego też szczególnie owocną dla drożdżowego ciasta ze śliwkami częścią roku okazuje się okres od lipca do września. Wtedy to warto sięgnąć po przepyszne owoce z zaufanego źródła. Co jednak w sytuacji, gdy najdzie Cię ochota na drożdżowe ciasto ze śliwkami w środku zimy lub wiosną? Dobra informacja jest taka, że owoce te niezwykle często wykorzystuje się do zapraw. Także owoce ze słoika sprawdzą się bez zarzutu wtedy, gdy zapragniesz upiec placek drożdżowy ze śliwkami!

Jak zrobić ciasto ze śliwkami? Na to zwróć uwagę!

Wszystko, co musisz wiedzieć, aby w zaciszu domowym upiec przepyszny drożdżowy placek ze śliwkami, znajdziesz w naszym przepisie. Bez wątpienia możesz określać go jako szybkie ciasto drożdżowe ze śliwkami. Trzymając się naszych wskazówek, ciasto upieczesz w godzinę z kwadransem!

Szczegóły przygotowania ciasta drożdżowego na dużą blachę ze śliwkami znajdziesz w naszym przepisie. W tym miejscu skupimy się zatem tylko na kilku ważnych punktach poradnika i nieco je rozwiniemy.

Co zatem ma kluczowe znaczenie dla przyrządzenia pysznego ciasta drożdżowego ze śliwkami? Oczywiście samo ciasto. A to powstaje z połączenia mąki, soli, masła, jaj i cukru z zaczynem drożdżowym. W naszym przepisie sugerowaliśmy Ci wykorzystanie drożdży świeżych, choć możesz również sięgnąć po te suszone. W takim przypadku musisz jednak aktywować je w ciepłej wodzie. Przy tym zarówno wtedy, gdy chcesz aktywować suszone drożdże w wodzie, jak i wtedy, gdy planujesz rozpuścić świeże w mleku, powinieneś zwrócić uwagę na temperaturę cieczy. W obu przypadkach musi być ona letnia. Zbyt wysoka temperatura wody lub mleka może zabić drożdże, zbyt niska natomiast – znacznie wydłuży proces wyrastania ciasta.

Warto też pochylić się nad kwestią mąki wykorzystywanej do drożdżowca ze śliwkami. Najlepiej, by była to mąka pszenna o wysokiej zawartości białka. Sprawdzają się zarówno mąki luksusowe oznaczone numerem 450, jak i mąki krupczatki 500 czy mąki luksusowe 550 lub 650. Bez względu na wybór mąki do drożdżowego placka ze śliwkami, wszystkie wymienione składniki musisz dokładnie zagnieść na gładkie ciasto. Pożądany efekt możesz osiągnąć na kilku sposobów. Jeśli posiadasz mikser ze specjalnym hakiem, znacząco ułatwi Ci on zadanie. Jeśli nie – bez obaw. Z pewnością uda Ci się dokładnie zagnieść ciasto z wykorzystaniem dłoni.

Kiedy możesz być pewien, że ciasto do drożdżowca ze śliwkami jest gotowe? Wtedy, gdy nabierze ono pożądanej elastyczności i gładkości. Jeśli więc rezygnujesz z wykorzystania robota kuchennego, wyrobienie ciasta może zająć Ci około 10-15 minut. Po odpowiednim przygotowaniu ciasto do placka drożdżowego ze śliwkami powinieneś przykryć chustką i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę. Jaka jest jednak optymalna temperatura dla wzrostu ciasta na drożdżowiec ze śliwkami? Około 25 st. C. Ciasto, gdy wyrasta, podwaja swoją objętość. Jest w stanie osiągnąć ten efekt także w temperaturze niższej, cały proces może jednak potrwać znacznie dłużej. Dla przykładu – w temperaturze pokojowej ciasto będzie rosnąć nawet 4 godziny! O czym jeszcze musisz pamiętać odnośnie do wyrastania ciasta? Otóż o tym, by bez potrzeby nie poruszać naczyniem z ciastem, a w szczególności nim nie potrząsać ani go nie odkrywać. Na tym etapie drożdżowy placek ze śliwkami potrzebuje przede wszystkim spokoju!

Przepis na proste ciasto drożdżowe ze śliwkami – kwestia owoców

Szykując proste ciasto drożdżowe ze śliwkami, musisz pamiętać o odpowiednim przygotowaniu owoców. Do placka ze śliwkami drożdżowego możesz wybrać zarówno śliwki węgierki (wtedy wystarczy, że podzielisz je na pół), jak i śliwki nieco większe (w takim razie optymalne będą ćwiartki). Jak już wspominaliśmy, do ciasta drożdżowego ze śliwkami i kruszonką (czy bez kruszonki) możesz wykorzystać też śliwki mrożone lub śliwki z kompotu. Jeśli decydujesz się na śliwki świeże, co naturalne stanowi najlepszy wybór, musisz pamiętać o tym, aby dokładnie umyć je przed umieszczeniem na cieście. Co do układania owoców – kieruj je skórką ku dołowi. Pamiętaj, że zgodnie z naszym przepisem na ciasto drożdżowe ze śliwkami ciasto pokryte owocami musi wyrastać pod przykryciem przez dodatkowe 10 min. Dopiero wtedy, i po dosłodzeniu śliwek, możesz umieścić je w piekarniku!

Ciasto drożdżowe ze śliwkami – sprawdzony przepis w odmienionej wersji

Gorąco zachęcamy Cię do wypróbowania przepisu na drożdżówkę ze śliwkami Kuchni Lidla. To przepis prosty i uniwersalny, który pozwoli Ci nacieszyć się jedną z najlepszych wersji drożdżówki. Co jednak, jeśli po wypróbowaniu naszego przepisu najdzie Cię ochota na eksperymenty? W takim razie możesz wypróbować placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką. Ten chrupiący dodatek do ciasta przygotujesz bez trudu. Wystarczy, że rozetrzesz mąkę z masłem i cukrem (zachowując proporcje 2:1:1) w miseczce z wykorzystaniem noża… lub własnych palców. W ten sposób powinieneś uzyskać charakterystyczne okruchy. Nimi natomiast możesz posypać surowe ciasto z owocami przed wstawieniem go do piekarnika. W ten sposób upieczesz wyśmienity placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką! Uwaga – jeśli jesteś miłośnikiem słodkości, dodatkowo pokryj ciasto lukrem!

Ponadto, gdy mowa o najciekawszych wariacjach na temat ciasta drożdżowego ze śliwkami i kruszonką (lub bez), powinieneś skupić się na samych owocach. Jeśli zatem masz ochotę na zmiany, możesz zastąpić śliwki truskawkami, malinami, rabarbarem czy brzoskwiniami. Na tym oczywiście nie kończą się Twoje możliwości. Doskonale smakuje także drożdżówka z owocami leśnymi – jeżynami, jagodami czy porzeczkami. Również o nich możesz pomyśleć, poszukując kulinarnych inspiracji.

Teraz, kiedy wiesz już, jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami, możesz osobiście przekonać się, dlaczego wypiek ten cieszy się mianem niezawodnego klasyka. Po wypróbowaniu placka drożdżowego ze śliwkami poznaj też przepisy na inne ciasta drożdżowe z Kuchni Lidla. Znajdziesz tam mnóstwo pysznych propozycji nie do odrzucenia!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!