Ciasto drożdżowe ze śliwkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • prostokątną blachę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Przygotowujemy zaczyn drożdżowy

Mleko podgrzewamy, aż będzie letnie. Drożdże kruszymy, rozpuszczamy w mleku z 1 łyżką cukru, a następnie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut.

Krok 2: Zagniatamy ciasto

Mąkę, sól, miękkie masło, 75 g cukru, cukier wanilinowy i jaja zagniatamy z zaczynem drożdżowym na gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3: Układamy śliwki na cieście

Śliwki myjemy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Ciasto przekładamy na natłuszczoną blachę, którą posypujemy odrobiną mąki. Ciasto rozprowadzamy na blasze palcami lub za pomocą skrobaczki do ciasta. Śliwki układamy na cieście jedna obok drugiej. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 10 minut.

Krok 4: Pieczemy ciasto

Śliwki posypujemy 50 g cukru. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut. Pozostały cukier mieszamy z cynamonem. Ciasto wyjmujemy, natychmiast posypujemy cukrem z cynamonem i studzimy. Ciasto możemy podawać z dodatkiem bitej śmietany.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1052 dni temu
    Ale przepisu brak (:

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1463 dni temu
    Czemu jest 2kg śliwek jak mieści się niecały 1?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!