• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • prostokątną blachę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Przygotowujemy zaczyn drożdżowy

Mleko podgrzewamy, aż będzie letnie. Drożdże kruszymy, rozpuszczamy w mleku z 1 łyżką cukru, a następnie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut.

Krok 2: Zagniatamy ciasto

Mąkę, sól, miękkie masło, 75 g cukru, cukier wanilinowy i jaja zagniatamy z zaczynem drożdżowym na gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3: Układamy śliwki na cieście

Śliwki myjemy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Ciasto przekładamy na natłuszczoną blachę, którą posypujemy odrobiną mąki. Ciasto rozprowadzamy na blasze palcami lub za pomocą skrobaczki do ciasta. Śliwki układamy na cieście jedna obok drugiej. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 10 minut.

Krok 4: Pieczemy ciasto

Śliwki posypujemy 50 g cukru. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut. Pozostały cukier mieszamy z cynamonem. Ciasto wyjmujemy, natychmiast posypujemy cukrem z cynamonem i studzimy. Ciasto możemy podawać z dodatkiem bitej śmietany.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram