
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- prostokątną blachę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy zaczyn drożdżowy
Mleko podgrzewamy, aż będzie letnie. Drożdże kruszymy, rozpuszczamy w mleku z 1 łyżką cukru, a następnie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut.
Krok 2: Zagniatamy ciasto
Mąkę, sól, miękkie masło, 75 g cukru, cukier wanilinowy i jaja zagniatamy z zaczynem drożdżowym na gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3: Układamy śliwki na cieście
Śliwki myjemy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Ciasto przekładamy na natłuszczoną blachę, którą posypujemy odrobiną mąki. Ciasto rozprowadzamy na blasze palcami lub za pomocą skrobaczki do ciasta. Śliwki układamy na cieście jedna obok drugiej. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 10 minut.
Krok 4: Pieczemy ciasto
Śliwki posypujemy 50 g cukru. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut. Pozostały cukier mieszamy z cynamonem. Ciasto wyjmujemy, natychmiast posypujemy cukrem z cynamonem i studzimy. Ciasto możemy podawać z dodatkiem bitej śmietany.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
Nietypowe ciasto drożdżowe, przełożone masą, ze świeżymi figami oraz z dużą ilością suszonej żurawiny!

Bezglutenowe ciasto śliwkowe
Ciasto bez glutenu? Wypróbuj przepis Pawła na pyszne ciasto ze śliwkami!

Placek ze śliwkami
Śliwki i kruszonka to brzmi znakomicie, a smakuje jeszcze lepiej! Spróbuj pysznego placka z owocami!

Czekoladowy placek ze śliwkami
Wykorzystaj sezon na śliwki i przygotuj mocno czekoladowe ciasto z nutą cynamonu!

Komentarze (2)
1052 dni temu
Ale przepisu brak (:
odpowiedz
1463 dni temu
Czemu jest 2kg śliwek jak mieści się niecały 1?
odpowiedz
zobacz wszystkie