Bezglutenowe ciasto śliwkowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę o średnicy 30 cm (lub blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm)
  • piekarnik nagrzany do temperatury 170°C

Krok 1: Kroimy śliwki na cząstki  

Łączymy składniki marynaty

Śliwki myjemy i wydrążamy z nich pestki. Kroimy na cząstki. Białka oddzielamy od żółtek. Do miski przekładamy miękkie masło i wsypujemy cukier puder. Za pomocą miksera starannie ucieramy składniki do uzyskania puszystej konsystencji. Stopniowo dodajemy żółtka. 100 g orzechów włoskich mielemy i łączymy z mąką oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Następnie dodajemy około 60 ml soku z pomarańczy. Drugą pomarańczę dokładnie myjemy, ścieramy z niej skórkę i dodajemy do masy.

 

Krok 2: Białka ubijamy z cukrem

 Farsz nakładamy na schab

Białka ubijamy z cukrem kryształem. Łączymy z całą masą. Formę o średnicy około 30 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przekładamy masę i równo rozsmarowujemy.

 

 

Krok 3: Na wierzchu ciasta układamy śliwki i orzechy

Łączymy składniki marynaty

Na wierzchu układamy śliwki. Pozostałą część orzechów grubo siekamy i posypujemy nimi  obficie ciasto (możemy posypać jeszcze cukrem trzcinowym, jeśli wolimy słodsze ciasto). Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 50-55 minut.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Makowoec Makowoec
    2671 dni temu
    Ciasto wychpdzi bardzo tluste. Orzechy już maja sporo tłuszczu, a w stosunku do ilości użytej maki, dodajemy w tym przepisie sporo masła. Czy proporcje są dobre?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2670 dni temu
    Proporcje są prawidłowe :)
  • Artur Wojtynek Artur Wojtynek
    2741 dni temu
    Super. Tylko ja używam zwykłej mąki. Lepiej smakuje, a poza tym jeśli nie cierpi się na celiakię, to nie warto bać się glutenu :)

    odpowiedz

  • Seanaith Seanaith
    2854 dni temu
    Mysle ze w tym przypadku fajnie sie sprawdzi maka gryczana :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2999 dni temu
    Sprawa mąki, tak skrzętnie pomijana przez twórcę przepisu jest bardzo istotna dla alergików ale ktoś kto nie jest alergikiem tego nie pojmuje. Racja to "łatwizna" albo nieznajomość tematu oraz olewanie kometarzy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2998 dni temu
    Drogi Gościu, tak jak zaznaczyliśmy poniżej w komentarzu - każda mąka bezglutenowa sprawdzi się w tym cieście. Każdy z nas może użyć takiej mąki, jaką posiada w domu. Istnieje mnóstwo zamienników mąki pszennej. Wybierz taką, która Tobie odpowiada najlepiej.
  • Makowiec Makowiec
    3017 dni temu
    Czy można do przepisu użyć orzeszków ziemnych?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3017 dni temu
    Jak najbardziej :) Również będą się komponowały :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3040 dni temu
    W przepisie nie podaliśmy konkretnej mąki bezglutenowej, ponieważ każdy może w domu posiadać inną mąkę lub z innej korzystać na co dzień. W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy mnóstwo zamienników mąki pszennej – zaczynając od uniwersalnych mąk (niektóre posiadają już proszek do pieczenia, przez co są idealnie do ciast i deserów), przez mąkę z tapioki (która smaku nie ma, więc na pewno się sprawdzi), czy z cieciorki, amarantusa, razową itd. Najtańszą opcją będzie jednak mąka gryczana, którą możemy przygotować samodzielnie w domu – wystarczy zmielić kaszę gryczaną i już! Paweł używa tylko 120 g mąki, jest to na tyle mało, że każda bezglutenowa mąka powinna się sprawdzić i nie zmienić smaku ciasta.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3041 dni temu
    Co mogę dodac zamiast masła?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3042 dni temu
    Nie nazwanie maki bezglutenowej "po imieniu" to duże pojscie na łatwizne.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3041 dni temu
    Popieram. Wbrew pozorom mak bezglutenowych jest sporo, a użycie każdej daje różny efekt. Jaka zatem jest zalecana w tym przepisie?
  • Gość Gość
    3042 dni temu
    Czy nada się mąka z tapioki?

    odpowiedz

  • renata renata
    3042 dni temu
    Cze zamiast białego cukru kryształ mogę użyć brązowego I wyeliminować cukier puder?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3040 dni temu
    Renato, oczywiście możesz dokonać takiej zamiany :) Będzie równie pysznie!

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!