Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o średnicy 30 cm (lub blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm)
- piekarnik nagrzany do temperatury 170°C
Krok 1: Kroimy śliwki na cząstki
Śliwki myjemy i wydrążamy z nich pestki. Kroimy na cząstki. Białka oddzielamy od żółtek. Do miski przekładamy miękkie masło i wsypujemy cukier puder. Za pomocą miksera starannie ucieramy składniki do uzyskania puszystej konsystencji. Stopniowo dodajemy żółtka. 100 g orzechów włoskich mielemy i łączymy z mąką oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Następnie dodajemy około 60 ml soku z pomarańczy. Drugą pomarańczę dokładnie myjemy, ścieramy z niej skórkę i dodajemy do masy.
Krok 2: Białka ubijamy z cukrem
Białka ubijamy z cukrem kryształem. Łączymy z całą masą. Formę o średnicy około 30 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przekładamy masę i równo rozsmarowujemy.
Krok 3: Na wierzchu ciasta układamy śliwki i orzechy
Na wierzchu układamy śliwki. Pozostałą część orzechów grubo siekamy i posypujemy nimi obficie ciasto (możemy posypać jeszcze cukrem trzcinowym, jeśli wolimy słodsze ciasto). Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 50-55 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Tiramisu ze śliwkami
Wypróbuj oryginalny przepis na tiramisu w zupełnie nowej odsłonie – ze śliwkami, twarogiem i biszkoptami!
Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami
Jabłka i śliwki smakują najlepiej jesienią - przygotuj z nich smaczne ciasto z orzechową nutą.
Placek ze śliwkami i bezą
Puszyste ciasto ze świeżymi owocami, kruszonką i chrupiącą bezą. Prosty przepis, który gwarantuje rewelacyjny smak.
Cynamonowe naleśniki ze śliwkami
Zawsze jest dobry dzień, by zrobić naleśniki. Szczególnie gdy się ma przepis na przepyszny sos śliwkowy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Piernik staropolski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Wegańska ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (15)
2671 dni temu
Ciasto wychpdzi bardzo tluste. Orzechy już maja sporo tłuszczu, a w stosunku do ilości użytej maki, dodajemy w tym przepisie sporo masła. Czy proporcje są dobre?
odpowiedz
2670 dni temu
Proporcje są prawidłowe :)
2741 dni temu
Super. Tylko ja używam zwykłej mąki. Lepiej smakuje, a poza tym jeśli nie cierpi się na celiakię, to nie warto bać się glutenu :)
odpowiedz
2854 dni temu
Mysle ze w tym przypadku fajnie sie sprawdzi maka gryczana :)
odpowiedz
2999 dni temu
Sprawa mąki, tak skrzętnie pomijana przez twórcę przepisu jest bardzo istotna dla alergików ale ktoś kto nie jest alergikiem tego nie pojmuje. Racja to "łatwizna" albo nieznajomość tematu oraz olewanie kometarzy
odpowiedz
2998 dni temu
Drogi Gościu, tak jak zaznaczyliśmy poniżej w komentarzu - każda mąka bezglutenowa sprawdzi się w tym cieście. Każdy z nas może użyć takiej mąki, jaką posiada w domu. Istnieje mnóstwo zamienników mąki pszennej. Wybierz taką, która Tobie odpowiada najlepiej.
3017 dni temu
Czy można do przepisu użyć orzeszków ziemnych?
odpowiedz
3017 dni temu
Jak najbardziej :) Również będą się komponowały :)
3040 dni temu
W przepisie nie podaliśmy konkretnej mąki bezglutenowej, ponieważ każdy może w domu posiadać inną mąkę lub z innej korzystać na co dzień. W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy mnóstwo zamienników mąki pszennej – zaczynając od uniwersalnych mąk (niektóre posiadają już proszek do pieczenia, przez co są idealnie do ciast i deserów), przez mąkę z tapioki (która smaku nie ma, więc na pewno się sprawdzi), czy z cieciorki, amarantusa, razową itd. Najtańszą opcją będzie jednak mąka gryczana, którą możemy przygotować samodzielnie w domu – wystarczy zmielić kaszę gryczaną i już! Paweł używa tylko 120 g mąki, jest to na tyle mało, że każda bezglutenowa mąka powinna się sprawdzić i nie zmienić smaku ciasta.
odpowiedz
3041 dni temu
Co mogę dodac zamiast masła?
odpowiedz
3042 dni temu
Nie nazwanie maki bezglutenowej "po imieniu" to duże pojscie na łatwizne.
odpowiedz
3041 dni temu
Popieram. Wbrew pozorom mak bezglutenowych jest sporo, a użycie każdej daje różny efekt. Jaka zatem jest zalecana w tym przepisie?
3042 dni temu
Czy nada się mąka z tapioki?
odpowiedz
3042 dni temu
Cze zamiast białego cukru kryształ mogę użyć brązowego I wyeliminować cukier puder?
odpowiedz
3040 dni temu
Renato, oczywiście możesz dokonać takiej zamiany :) Będzie równie pysznie!
zobacz wszystkie