zobacz film Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • sito
  • miskę
  • folię spożywczą
  • papier do pieczenia
  • formę do pieczenia o średnicy 24 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1

Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami - Wyrabiamy ciasto

Orzechy grubo siekamy. Żółtka oddzielamy od białek. Do dużej miski przesiewamy mąkę (niewielką ilość odkładamy na bok) oraz kakao. Dodajemy cukier, żółtka, pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia, orzechy oraz śmietanę. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części, które zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1-1,5 godziny.

 

KROK 2

Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami - Śliwki mieszamy z orzechami

Do miski wkładamy przesiekane orzechy. Pozbawione pestek śliwki kroimy na cząstki. Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Orzechy dokładnie mieszamy z owocami. Cukier i cynamon dodajemy do smaku.

 

KROK 3

Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami - Pieczemy ciasto

Połowę schłodzonego ciasta kroimy w kostkę. Dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia, wysypujemy równomiernie kawałkami ciasta, a następnie lekko dociskamy. Następnie nakładamy nadzienie. Drugą część ciasta również kroimy w kostkę. Dokładnie oddzielamy od siebie kosteczki, przesypując je odrobiną mąki. Masę owocowo-orzechową pokrywamy kawałkami ciasta. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 40-45 minut.

Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy kawałkami śliwki, orzechami włoskimi oraz miętą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Jagodzianka Jagodzianka
    2853 dni temu
    Ciasto wyszlo pomimo ze robilam je troche niedbale ihihi owoce puscily so i spód wygladal na lekkiego zakalca. Wiec moze lepiej by bylo je lekko uprazyc z cukrem, odlac sok a dopiero potem wrzucic na ciasto (?) Sumujac jest pyszniutkie

    odpowiedz

  • Martyna Martyna
    3029 dni temu
    Czy zamiast śmietany mogę dodać jogurt grecki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3027 dni temu
    Martyno, możesz spróbować takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    3256 dni temu
    czy śliwki mogą być suszone ? czy to nie wyjdzie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3256 dni temu
    Ciasto wyjdzie inne w smaku, ale na pewno też będzie smaczne. Daj nam znać jak wyszło ze śliwkami suszonymi :)
  • Gość Gość
    3283 dni temu
    Witam, nie wiem dlaczego ale mój był mokry w środku, robiłam wg przepisu. Co mogłam zrobić nie tak? a tak ślicznie i apetycznie wyglądał:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3283 dni temu
    Być może użyłaś bardzo soczystych jabłek i śliwek, które puściły zbyt wiele soku.
  • Paulina Zapasek Paulina Zapasek
    3288 dni temu
    ciasto wyszło super :) wygląda oryginalnie. Czasem przy krojeniu odpadnie jakaś kosteczka kruszonki, ale to nie jest wielki problem :)

    odpowiedz

  • matti matti
    3303 dni temu
    Panie Pawle! Pana wypieki zawsze wyglądają (i z pewnością smakują) wspaniale. Czy jednak mógłbym prosić, żeby kroił je Pan "na antenie", żebyśmy mogli zobaczyć jak to wygląda w środku i jak łatwo się kroi?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3303 dni temu
    Matti, dziękujemy za sugestię!

Przepis na ciasto orzechowe w sam raz na jesień

Jabłka + śliwki + orzechy = ciasto orzechowe, które aż krzyczy JESIEŃ! To przepis dla każdej jesieniary, dla każdego fana kawki z kardamonem i małym co nieco, dla wszystkich, którzy na jesienne owoce czekają z utęsknieniem. Mówiąc, że jest to bardzo dobry placek orzechowy czujemy, że to pewne niedopowiedzenie. Bardzo dobry może być kotlet, makaron z sosem szpinakowym. Ciasta z orzechami to życie! A w tym przepisie orzechy znajdziesz i w cieście, i w nadzieniu, i w dekoracji. Tak, to jest prawdziwe ciasto orzechowe. Przepis Pawła niejednego jest w stanie wprowadzić w stan całkowitego oślinienia. Dlatego jeśli masz niezbędne składniki i ochotę na placek orzechowy, zacznij grzać piekarnik. Dodamy jeszcze, że ten przepis na ciasto orzechowe jest bajecznie prosty. Wychodzimy bowiem z założenia, że każdy – nawet osoby, które nie przepadają za pieczeniem ciast – powinien mieć szansę na stworzenie czegoś pięknego.

Czego, oczywiście oprócz składników, potrzebujesz, by upiec placek z orzechami? Sito do przesiewania mąki to podstawa – i nie, przesiewanie mąki nie jest wcale czynnością pozbawioną sensu. Miska, folia spożywcza (to na ciasto kruche), papier do pieczenia i forma – najlepiej o średnicy 24 cm. To i piekarnik nagrzany do temperatury 180 stopni w zupełności wystarczy. Czas zabrać się za orzechowe ciasto, w którym się zakochasz!

Skromnie mówiąc najlepszy orzechowiec – przepis Kuchni Lidla

Czy orzechowiec – ciasto z miodem – to jedyna opcja na wykorzystanie orzechów włoskich z ogródka bądź od znajomych, szczęśliwych posiadaczy orzecha? Nie, przepis na ciasto orzechowiec w wydaniu Pawła pokazuje, że z orzechami można zrobić coś świeżego, nowego, a jednocześnie tak swojskiego jak ciepły chleb. Najsmaczniejsze ciasto orzechowe – my tak je nazywamy. Może Ci się wydawać, że przesadzamy. Jednak sprawdź przepis na ciasto z orzechami mielonymi, a przekonasz się, że lepsze ciasto orzechowe po prostu nie istnieje.

Koniec pochwał – czas zabrać się do pracy. Zarezerwuj sobie półtorej godziny na przygotowania i 40 minut na pieczenie, zbierz podane w przepisie składniki i do dzieła. Od czego zacząć? Ten przepis na ciasto z orzechami włoskimi jest tak dobry, bo orzechy występują w nim w każdym elemencie ciasta. Zacznij więc od przygotowania kruchego spodu pełnego orzechów i kakao. Będzie słodko, ale nie za bardzo. Z całą pewnością intensywnie i orzechowo. Możesz, tak jak Paweł, posiekać orzechy w grube kawałki. Jeśli jednak uważasz, że kruche ciasto powinno mieć gładką strukturę, wystarczy że zmielisz orzechy bądź dodasz mąkę orzechową. Przepis na ciasto z orzechami można dowolnie zmieniać, dlatego bez obaw, z pewnością uda Ci się stworzyć taki deser, który będzie idealny dla Ciebie i Twoich bliskich. A skoro o tym mowa – cukru nie ma tu zbyt dużo, dlatego jest to ciasto w sam raz dla całej rodziny. Możesz oczywiście zamienić cukier trzcinowy na erytrol.

Przygotowanie ciasta kruchego jest kluczowe. To ono będzie na spodzie tarty, ale też stanowi jej dekorację. Dlatego właśnie gotowe ciasto podziel na dwie części, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki. Powinno chłodzić się przez minimum godzinę. Tak, ten przepis uczy cierpliwości. W tym czasie pokrój orzechy, śliwki i jabłka. Wymieszaj je z cynamonem i cukrem trzcinowym. Cynamon to kolejny jesienny smak, którego nie mogło tu zabraknąć.

Masz już ciasto, orzechy włoskie i owoce. Czas połączyć wszystkie elementy układanki i stworzyć idealne ciasto orzechowe. Obie połówki ciasta pokrój w kostkę, jednak oddziel je od siebie, by przypadkiem nie zabrakło Ci elementu na spód lub dekorację. Jednej użyj do przygotowania spodu – wystarczy położyć na blaszce papier, a na nim kawałki ciasta, które dociśniesz palcami. Na to połóż nadzienie i kostkę z ciasta. Wstaw całość do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez 40-45 minut. Czekaj cierpliwie. Trudne, prawda? Ale uwierz, że warto.

Jak zrobić ciasto orzechowe z orzechów włoskich? Kilka modyfikacji

Pyszne ciasto orzechowe niejedno ma imię. Doskonale zdajemy sobie z tego sprawę. Dlatego możesz spokojnie wykorzystać powyższy przepis na pyszne ciasto z orzechami, a dokładniej na spód i stworzyć coś innego, równie smacznego. Przykład? Ciasto z budyniem i orzechami? To doskonały pomysł na deser – może trochę mniej jesienny, niż przepis Pawła, ale nadal niezwykle pyszny. Ciasto z orzechami i budyniem wymaga tylko naprawdę dobrego kremu. Jakiego? Oczywiście orzechowego! Zrobisz go z masła, mleka, budyniu i orzechów. Prosto, prawda? A może ciasto z orzechami włoskimi i miodem? Placek miodowy z orzechami to jedno z najbardziej popularnych ciast orzechowych. Miodownik, bo o nim mowa, nie jest najprostszy do zrobienia, jednak warto spróbować. Gdy przygotujesz już ciasto z orzechami włoskimi, które proponuje Paweł, przepis na miodownik będzie na Ciebie czekać.

Ciasta orzechowe można tworzyć na wiele różnych sposobów. Dlatego proponujemy też eksperymentować z przepisem Pawła. Dobre ciasto orzechowe z owocami może być też pełne…powideł. Jeśli akurat masz przygotowane pyszne powidła na zimę, ciasto orzechowe z powidłami zamiast ze śliwkami poleca się do kawki. Tym razem zimowej.

Pyszne ciasto orzechowe – jakie owoce będą do niego pasować?

Przepisy na ciasto orzechowe bardzo łatwo modyfikować. Wystarczy pomyśleć o tym, jakie owoce są w tej chwili na Ryneczku Lidla. Pyszne ciasta z orzechami i gruszkami? Czemu nie? Nie tylko ciasto z jabłkami i śliwkami jest synonimem jesieni. Tu oprócz śliwek mogą pojawić się na przykład jeżyny, które nadal łatwo znaleźć w sklepie. Oczywiście ciasto z jabłkami i śliwkami jest tańszą opcją, co z pewnością stanowi ogromną zaletę. Miej jednak jeżyny w pamięci – na przykład w formie dekoracji. Szybkie ciasto z jabłkami i śliwkami możesz wzbogacić też o przyprawy. Paweł użył cynamonu, który doskonale sprawdza się w takim towarzystwie. Dzięki niemu ciasto orzechowe ze śliwkami jest jeszcze bardziej aromatyczne. Możesz jednak postawić na kardamon zamiast cynamonu bądź odrobinę goździków. Ale naprawdę odrobinę, bo te są bardzo, bardzo aromatyczne. Ciasto ze śliwkami i jabłkami polubi się też z imbirem. O, a jeśli nie masz akurat śliwek, możesz zrobić ciasto z suszonymi śliwkami i orzechami. Tak, wybór jest ogromny, a Ty masz wielkie pole do popisu podczas pieczenia.

Jak zrobić masę orzechową na ciasto?

Ciasto z masą orzechową i jabłkami może okazać się tym, czego akurat potrzebujesz. Kruche ciasto z jabłkami i orzechami Pawła to trochę inny typ deserów – tarta, lekka, owocowa, czerpiąca z tego, co daje nam jesień. Jeśli jednak dla Ciebie ciasto bez kremu nie istnieje, sprawdź ponad 10 najlepszych przepisów na ciasto z orzechami. Tam z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Jak przygotować masę orzechową, by ciasto jabłkowo śliwkowe było jeszcze lepsze? Zamiast dodawać do tarty orzechy z owocami, możesz upiec ją bez orzechów, a później…ozdobić pysznym kremem z mascarpone! Takie ciasto z orzechami włoskimi i jabłkami jest nowoczesne, smaczne, kremowe i bardzo smakowite. Idealne do kawy czy podania na spotkaniu rodzinnym. Gdy już wyciągniesz z piekarnika tartę z przepisu Pawła, ozdób ją kremem orzechowym na bazie mascarpone. Jak go zrobić? Możesz użyć do tego masła orzechowego! Połącz mascarpone z masłem orzechowym, dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj ubitą kremówkę. Wymieszaj całość za pomocą szpatułki. Taki krem będzie doskonały na tartę, ale polubi się z nim również szarlotka z orzechami włoskimi czy inne ciasto z jabłkami i masą orzechową.

Jeśli uważasz, że nie ma nic bardziej jesiennego od jabłek, śliwek, cynamonu i orzechów, ten przepis musi zagościć w Twoim domu. Wyobraź sobie ten zapach! A właściwie…po co go sobie wyobrażać, skoro można upiec ciasto?

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!