zobacz film Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • sito
  • miskę
  • folię spożywczą
  • papier do pieczenia
  • formę do pieczenia o średnicy 24 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1

Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami - Wyrabiamy ciasto

Orzechy grubo siekamy. Żółtka oddzielamy od białek. Do dużej miski przesiewamy mąkę (niewielką ilość odkładamy na bok) oraz kakao. Dodajemy cukier, żółtka, pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia, orzechy oraz śmietanę. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części, które zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1-1,5 godziny.

 

KROK 2

Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami - Śliwki mieszamy z orzechami

Do miski wkładamy przesiekane orzechy. Pozbawione pestek śliwki kroimy na cząstki. Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Orzechy dokładnie mieszamy z owocami. Cukier i cynamon dodajemy do smaku.

 

KROK 3

Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami - Pieczemy ciasto

Połowę schłodzonego ciasta kroimy w kostkę. Dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia, wysypujemy równomiernie kawałkami ciasta, a następnie lekko dociskamy. Następnie nakładamy nadzienie. Drugą część ciasta również kroimy w kostkę. Dokładnie oddzielamy od siebie kosteczki, przesypując je odrobiną mąki. Masę owocowo-orzechową pokrywamy kawałkami ciasta. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 40-45 minut.

Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy kawałkami śliwki, orzechami włoskimi oraz miętą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Jagodzianka Jagodzianka
    2427 dni temu
    Ciasto wyszlo pomimo ze robilam je troche niedbale ihihi owoce puscily so i spód wygladal na lekkiego zakalca. Wiec moze lepiej by bylo je lekko uprazyc z cukrem, odlac sok a dopiero potem wrzucic na ciasto (?) Sumujac jest pyszniutkie

    odpowiedz

  • Martyna Martyna
    2603 dni temu
    Czy zamiast śmietany mogę dodać jogurt grecki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2601 dni temu
    Martyno, możesz spróbować takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    2830 dni temu
    czy śliwki mogą być suszone ? czy to nie wyjdzie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2830 dni temu
    Ciasto wyjdzie inne w smaku, ale na pewno też będzie smaczne. Daj nam znać jak wyszło ze śliwkami suszonymi :)
  • Gość Gość
    2857 dni temu
    Witam, nie wiem dlaczego ale mój był mokry w środku, robiłam wg przepisu. Co mogłam zrobić nie tak? a tak ślicznie i apetycznie wyglądał:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2857 dni temu
    Być może użyłaś bardzo soczystych jabłek i śliwek, które puściły zbyt wiele soku.
  • Paulina Zapasek Paulina Zapasek
    2861 dni temu
    ciasto wyszło super :) wygląda oryginalnie. Czasem przy krojeniu odpadnie jakaś kosteczka kruszonki, ale to nie jest wielki problem :)

    odpowiedz

  • matti matti
    2877 dni temu
    Panie Pawle! Pana wypieki zawsze wyglądają (i z pewnością smakują) wspaniale. Czy jednak mógłbym prosić, żeby kroił je Pan "na antenie", żebyśmy mogli zobaczyć jak to wygląda w środku i jak łatwo się kroi?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2877 dni temu
    Matti, dziękujemy za sugestię!

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!