
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sito
- miskę
- folię spożywczą
- papier do pieczenia
- formę do pieczenia o średnicy 24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1
Orzechy grubo siekamy. Żółtka oddzielamy od białek. Do dużej miski przesiewamy mąkę (niewielką ilość odkładamy na bok) oraz kakao. Dodajemy cukier, żółtka, pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia, orzechy oraz śmietanę. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części, które zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1-1,5 godziny.
KROK 2
Do miski wkładamy przesiekane orzechy. Pozbawione pestek śliwki kroimy na cząstki. Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Orzechy dokładnie mieszamy z owocami. Cukier i cynamon dodajemy do smaku.
KROK 3
Połowę schłodzonego ciasta kroimy w kostkę. Dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia, wysypujemy równomiernie kawałkami ciasta, a następnie lekko dociskamy. Następnie nakładamy nadzienie. Drugą część ciasta również kroimy w kostkę. Dokładnie oddzielamy od siebie kosteczki, przesypując je odrobiną mąki. Masę owocowo-orzechową pokrywamy kawałkami ciasta. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 40-45 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy kawałkami śliwki, orzechami włoskimi oraz miętą.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
Nietypowe ciasto drożdżowe, przełożone masą, ze świeżymi figami oraz z dużą ilością suszonej żurawiny!

Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca
Tarta na kruchym cieście ze śliwkowym nadzieniem – klasyk polskich wypieków, zwłaszcza późnym latem!

Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
Wypieki w amerykańskim stylu nie mogą się obyć bez masła orzechowego. Polecamy tort według pomysłu Pawła Małeckiego!

Placek brzoskwiniowy z orzechami
Puszyste, pachnące, ucierane na jogurcie ciasto ze słodkimi owocami. Smakowity deser, który polubi każdy łasuch.

Komentarze (10)
2427 dni temu
Ciasto wyszlo pomimo ze robilam je troche niedbale ihihi owoce puscily so i spód wygladal na lekkiego zakalca. Wiec moze lepiej by bylo je lekko uprazyc z cukrem, odlac sok a dopiero potem wrzucic na ciasto (?) Sumujac jest pyszniutkie
odpowiedz
2603 dni temu
Czy zamiast śmietany mogę dodać jogurt grecki?
odpowiedz
2601 dni temu
Martyno, możesz spróbować takiej zamiany :)
2830 dni temu
czy śliwki mogą być suszone ? czy to nie wyjdzie?
odpowiedz
2830 dni temu
Ciasto wyjdzie inne w smaku, ale na pewno też będzie smaczne. Daj nam znać jak wyszło ze śliwkami suszonymi :)
2857 dni temu
Witam, nie wiem dlaczego ale mój był mokry w środku, robiłam wg przepisu. Co mogłam zrobić nie tak? a tak ślicznie i apetycznie wyglądał:)
odpowiedz
2857 dni temu
Być może użyłaś bardzo soczystych jabłek i śliwek, które puściły zbyt wiele soku.
2861 dni temu
ciasto wyszło super :) wygląda oryginalnie. Czasem przy krojeniu odpadnie jakaś kosteczka kruszonki, ale to nie jest wielki problem :)
odpowiedz
2877 dni temu
Panie Pawle! Pana wypieki zawsze wyglądają (i z pewnością smakują) wspaniale. Czy jednak mógłbym prosić, żeby kroił je Pan "na antenie", żebyśmy mogli zobaczyć jak to wygląda w środku i jak łatwo się kroi?
odpowiedz
2877 dni temu
Matti, dziękujemy za sugestię!
zobacz wszystkie