Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto drożdżowe
Drożdże mieszamy z połową ilości cukru i lekko podgrzanym mlekiem. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w środku zagłębienie, do którego wlewamy mleko z drożdżami. Mieszamy rozczyn z niewielką ilością mąki (sprawdź TRIK), oprószamy wierzch mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żurawinę namaczamy w ciepłej wodzie, odstawiamy.
Do rozczynu dodajemy pozostały cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i jajka. Mieszamy. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiamy, aż masa zacznie odklejać się od dłoni. Gotowe ciasto oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Kruszonka
Wszystkie składniki krótko zagniatamy do uzyskania kruszonki (sprawdź TRIK). Wstawiamy do lodówki.
Krem
Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i łączymy z ubitą śmietanką. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i krótko mieszamy.
Ponownie zagniatamy ciasto, przekładamy do blaszki o średnicy 24 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na wierzchu układamy umyte i pokrojone w plastry figi, odcedzoną żurawinę (opcjonalnie można dodać żurawinę do ciasta podczas wyrabiania) oraz posypujemy kruszonką. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Pieczemy 25-30 min w temp. 190°C. Studzimy i kroimy na pół, na dwa równe blaty. Ciasto przekładamy kremem i posypujemy cukrem pudrem. Dekorujemy ćwiartkami fig i listkami mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Łazanki
- Spaghetti carbonara
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Uszka z grzybami
- Klasyczna sałatka grecka
- Burek ze szpinakiem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ryba z piekarnika
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto marchewkowe
- Śledzie po kaszubsku
- Przekąski sylwestrowe
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (10)
3349 dni temu
Potwierdzam, ciasto jest przepyszne. Polecam :)
Odpowiedz
3640 dni temu
ciasto jest rewelacyjne a najlepsze w tym wszystkim jest to że jako weganka mogę je śmiało przerobić delikatnie....robiłam je już dwa razy jest naprawdę mega smaczne :) polecam
Odpowiedz
3637 dni temu
Cieszymy się i pozdrawiamy :)
3704 dni temu
Świetna ta nowa strona!!! I zapowiada się jeszcze ciekawiej!!! ;)
Odpowiedz
3703 dni temu
Zaglądaj do nas regularnie! :)
3705 dni temu
Oczywiście, że będzie smaczne :)
Odpowiedz
3705 dni temu
A można bez kremu? Będzie równie smaczne?
Odpowiedz
3707 dni temu
Ciastkarka, potwierdzamy! Inne owoce również się tutaj sprawdzą :)
Odpowiedz
3708 dni temu
Pewnie, że tak? U nas w domu ciasto drożdżowe robi się jabłkami, rabarbarem, śliwkami, czereśiami. Figi to pewnie kolejna bardziej egzotyczna alternatywa dla naszych polskich owoców. To połączenie musi być ciekawe.
Odpowiedz
3708 dni temu
Witam,czy zamiast fig,można wykorzystać inne owoce??? Proszę o szybką odpowiedź. ;)
Odpowiedz