
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto drożdżowe
Drożdże mieszamy z połową ilości cukru i lekko podgrzanym mlekiem. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w środku zagłębienie, do którego wlewamy mleko z drożdżami. Mieszamy rozczyn z niewielką ilością mąki (sprawdź TRIK), oprószamy wierzch mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żurawinę namaczamy w ciepłej wodzie, odstawiamy.
Do rozczynu dodajemy pozostały cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i jajka. Mieszamy. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiamy, aż masa zacznie odklejać się od dłoni. Gotowe ciasto oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Kruszonka
Wszystkie składniki krótko zagniatamy do uzyskania kruszonki (sprawdź TRIK). Wstawiamy do lodówki.
Krem
Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i łączymy z ubitą śmietanką. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i krótko mieszamy.
Ponownie zagniatamy ciasto, przekładamy do blaszki o średnicy 24 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na wierzchu układamy umyte i pokrojone w plastry figi, odcedzoną żurawinę (opcjonalnie można dodać żurawinę do ciasta podczas wyrabiania) oraz posypujemy kruszonką. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Pieczemy 25-30 min w temp. 190°C. Studzimy i kroimy na pół, na dwa równe blaty. Ciasto przekładamy kremem i posypujemy cukrem pudrem. Dekorujemy ćwiartkami fig i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
Pełne bakalii ciasto wzbogacone słodką masą z karmelizowanych migdałów. Złocisty, aromatyczny i niezwykle pyszny deser.

Crumble z serkiem mascarpone i malinami
Przepis na pyszny deser – crumble z serkiem mascarpone i malinami. To świetna propozycja zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych!

Sernik z malinami na serku mascarpone
Jesteś ciekaw, jak smakuje sernik z malinami na serku mascarpone? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj go w domu!

Panforte
Tradycyjny deser we włoskim stylu! Bogate w bakalie, charakterystyczne ciasto przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.

Komentarze (10)
2475 dni temu
Potwierdzam, ciasto jest przepyszne. Polecam :)
odpowiedz
2766 dni temu
ciasto jest rewelacyjne a najlepsze w tym wszystkim jest to że jako weganka mogę je śmiało przerobić delikatnie....robiłam je już dwa razy jest naprawdę mega smaczne :) polecam
odpowiedz
2763 dni temu
Cieszymy się i pozdrawiamy :)
2830 dni temu
Świetna ta nowa strona!!! I zapowiada się jeszcze ciekawiej!!! ;)
odpowiedz
2829 dni temu
Zaglądaj do nas regularnie! :)
2831 dni temu
Oczywiście, że będzie smaczne :)
odpowiedz
2831 dni temu
A można bez kremu? Będzie równie smaczne?
odpowiedz
2833 dni temu
Ciastkarka, potwierdzamy! Inne owoce również się tutaj sprawdzą :)
odpowiedz
2833 dni temu
Pewnie, że tak? U nas w domu ciasto drożdżowe robi się jabłkami, rabarbarem, śliwkami, czereśiami. Figi to pewnie kolejna bardziej egzotyczna alternatywa dla naszych polskich owoców. To połączenie musi być ciekawe.
odpowiedz
2834 dni temu
Witam,czy zamiast fig,można wykorzystać inne owoce??? Proszę o szybką odpowiedź. ;)
odpowiedz
zobacz wszystkie