zobacz film Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ciasto drożdżowe

Drożdże mieszamy z połową ilości cukru i lekko podgrzanym mlekiem. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w środku zagłębienie, do którego wlewamy mleko z drożdżami. Mieszamy rozczyn z niewielką ilością mąki (sprawdź TRIK), oprószamy wierzch mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Żurawinę namaczamy w ciepłej wodzie, odstawiamy.

Do rozczynu dodajemy pozostały cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i jajka. Mieszamy. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiamy, aż masa zacznie odklejać się od dłoni. Gotowe ciasto oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).

Kruszonka

Wszystkie składniki krótko zagniatamy do uzyskania kruszonki (sprawdź TRIK). Wstawiamy do lodówki.

Krem

Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i łączymy z ubitą śmietanką. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i krótko mieszamy.

Ponownie zagniatamy ciasto, przekładamy do blaszki o średnicy 24 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na wierzchu układamy umyte i pokrojone w plastry figi, odcedzoną żurawinę (opcjonalnie można dodać żurawinę do ciasta podczas wyrabiania) oraz posypujemy kruszonką. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Pieczemy 25-30 min w temp. 190°C. Studzimy i kroimy na pół, na dwa równe blaty. Ciasto przekładamy kremem i posypujemy cukrem pudrem. Dekorujemy ćwiartkami fig i listkami mięty.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Danzell Danzell
    3000 dni temu
    Potwierdzam, ciasto jest przepyszne. Polecam :)

    odpowiedz

  • gość gość
    3291 dni temu
    ciasto jest rewelacyjne a najlepsze w tym wszystkim jest to że jako weganka mogę je śmiało przerobić delikatnie....robiłam je już dwa razy jest naprawdę mega smaczne :) polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3288 dni temu
    Cieszymy się i pozdrawiamy :)
  • Gość Gość
    3355 dni temu
    Świetna ta nowa strona!!! I zapowiada się jeszcze ciekawiej!!! ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3354 dni temu
    Zaglądaj do nas regularnie! :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3356 dni temu
    Oczywiście, że będzie smaczne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3356 dni temu
    A można bez kremu? Będzie równie smaczne?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3358 dni temu
    Ciastkarka, potwierdzamy! Inne owoce również się tutaj sprawdzą :)

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    3359 dni temu
    Pewnie, że tak? U nas w domu ciasto drożdżowe robi się jabłkami, rabarbarem, śliwkami, czereśiami. Figi to pewnie kolejna bardziej egzotyczna alternatywa dla naszych polskich owoców. To połączenie musi być ciekawe.

    odpowiedz

  • Ciastkarka Ciastkarka
    3359 dni temu
    Witam,czy zamiast fig,można wykorzystać inne owoce??? Proszę o szybką odpowiedź. ;)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!