Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto drożdżowe
Drożdże mieszamy z połową ilości cukru i lekko podgrzanym mlekiem. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w środku zagłębienie, do którego wlewamy mleko z drożdżami. Mieszamy rozczyn z niewielką ilością mąki (sprawdź TRIK), oprószamy wierzch mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żurawinę namaczamy w ciepłej wodzie, odstawiamy.
Do rozczynu dodajemy pozostały cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i jajka. Mieszamy. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiamy, aż masa zacznie odklejać się od dłoni. Gotowe ciasto oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Kruszonka
Wszystkie składniki krótko zagniatamy do uzyskania kruszonki (sprawdź TRIK). Wstawiamy do lodówki.
Krem
Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i łączymy z ubitą śmietanką. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i krótko mieszamy.
Ponownie zagniatamy ciasto, przekładamy do blaszki o średnicy 24 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na wierzchu układamy umyte i pokrojone w plastry figi, odcedzoną żurawinę (opcjonalnie można dodać żurawinę do ciasta podczas wyrabiania) oraz posypujemy kruszonką. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Pieczemy 25-30 min w temp. 190°C. Studzimy i kroimy na pół, na dwa równe blaty. Ciasto przekładamy kremem i posypujemy cukrem pudrem. Dekorujemy ćwiartkami fig i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
Pełne bakalii ciasto wzbogacone słodką masą z karmelizowanych migdałów. Złocisty, aromatyczny i niezwykle pyszny deser.
Crumble z serkiem mascarpone i malinami
Przepis na pyszny deser – crumble z serkiem mascarpone i malinami. To świetna propozycja zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych!
Sernik z malinami na serku mascarpone
Jesteś ciekaw, jak smakuje sernik z malinami na serku mascarpone? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj go w domu!
Panforte
Tradycyjny deser we włoskim stylu! Bogate w bakalie, charakterystyczne ciasto przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Świąteczne pierniczki
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sałatka gyros
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kompot z suszu z cytryną
- Kapusta z grochem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
3032 dni temu
Potwierdzam, ciasto jest przepyszne. Polecam :)
odpowiedz
3323 dni temu
ciasto jest rewelacyjne a najlepsze w tym wszystkim jest to że jako weganka mogę je śmiało przerobić delikatnie....robiłam je już dwa razy jest naprawdę mega smaczne :) polecam
odpowiedz
3320 dni temu
Cieszymy się i pozdrawiamy :)
3387 dni temu
Świetna ta nowa strona!!! I zapowiada się jeszcze ciekawiej!!! ;)
odpowiedz
3386 dni temu
Zaglądaj do nas regularnie! :)
3388 dni temu
Oczywiście, że będzie smaczne :)
odpowiedz
3388 dni temu
A można bez kremu? Będzie równie smaczne?
odpowiedz
3390 dni temu
Ciastkarka, potwierdzamy! Inne owoce również się tutaj sprawdzą :)
odpowiedz
3391 dni temu
Pewnie, że tak? U nas w domu ciasto drożdżowe robi się jabłkami, rabarbarem, śliwkami, czereśiami. Figi to pewnie kolejna bardziej egzotyczna alternatywa dla naszych polskich owoców. To połączenie musi być ciekawe.
odpowiedz
3391 dni temu
Witam,czy zamiast fig,można wykorzystać inne owoce??? Proszę o szybką odpowiedź. ;)
odpowiedz