zobacz film Jak zrobić kruszonkę?

Mąka, cukier i masło – trzy podstawowe składniki, z których powstaje coś, co lubi chyba każdy miłośnik słodkich wypieków: kruszonka. Na jej temat wariacji jest całe mnóstwo – można przyprawić ją na przykład cynamonem lub wanilią, można zamienić część mąki na zmielone orzechy, migdały lub wiórki kokosowe. Do kruszonki można dodać też płatki owsiane – w całości lub zmielone. Ogranicza nas właściwie tylko wyobraźnia!

By jednak kruszonka była naprawdę dobra i rozpływała się w ustach, a cukier nie chrupał w zębach, trzeba znać właściwe proporcje między składnikami według przepisu bazowego. Co to znaczy? Opowie Wam Paweł.

A gdy już zrobicie idealną kruszonkę, możecie posypać nią drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami lub zapiec pod nią ulubione owoce!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram