Letnie owoce pod kruszonką
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne lub kokilki
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Przygotowanie

Kruszonka

Siekamy orzechy. Płatki i ziarno słonecznika prażymy na suchej patelni. Odstawiamy i studzimy. Wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki, rozcieramy palcami aż do uzyskania kruszonki.

Owoce

Owoce mieszamy z cukrem, mąką, sokiem z cytryny. Naczynie do zapiekania (lub kilka mniejszych) smarujemy masłem, wkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Zapiekamy ok. 25 minut w temperaturze 180°C, aż kruszonka się zarumieni.

Jak podawać

Podajemy na ciepło, najlepiej z kulką lodów śmietankowych lub bitą śmietaną.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Asia Asia
    2467 dni temu
    Deser pyszny, jednak w przepisie jest dla mnie za dużo cukru i mimo kwaskowatych owoców, deser był za słodki ;)

    odpowiedz

  • Marysia Marysia
    2808 dni temu
    Jak dla mnie za dużo masła i wychodzą tłuste :( ale gdyby nie to, to pyszne ;)

    odpowiedz

  • Michał Michał
    3402 dni temu
    Smaczne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3406 dni temu
    Zrobiłam z morelami pyszne...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3566 dni temu
    Najlepszy i najpyszniejszy deser na ciepło jaki robiłam i jadłam pychaaa......

    odpowiedz

  • mama Ania mama Ania
    3732 dni temu
    pyszne :)

    odpowiedz

  • J1972 J1972
    3767 dni temu
    fajne i szybkie w lodowkach w L. Maja mrozone owoce w torebce chyba czerwone, tez sa do tego dobre :)

    odpowiedz

  • meella meella
    3771 dni temu
    a w jakiej temperaturze zapiekać?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!