![Letnie owoce pod kruszonką Letnie owoce pod kruszonką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/ca7e701a22f8-d93a247e3d-LETNIE-OWOCE-POD-KRUSZONK_960x540.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne lub kokilki
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotowanie
Kruszonka
Siekamy orzechy. Płatki i ziarno słonecznika prażymy na suchej patelni. Odstawiamy i studzimy. Wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki, rozcieramy palcami aż do uzyskania kruszonki.
Owoce
Owoce mieszamy z cukrem, mąką, sokiem z cytryny. Naczynie do zapiekania (lub kilka mniejszych) smarujemy masłem, wkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Zapiekamy ok. 25 minut w temperaturze 180°C, aż kruszonka się zarumieni.
Jak podawać
Podajemy na ciepło, najlepiej z kulką lodów śmietankowych lub bitą śmietaną.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.
![Tartaletka z jabłkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/795ca180b03f-f056555218-TARTALETKI-Z-JABLKAMI_960x540.webp)
Strudel jabłkowo-marchewkowy
Apetyczne ciasto ze słodkim nadzieniem polane sosem z limonki. Taki deser to sama przyjemność!
![Strudel jabłkowo-marchewkowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/450a4f90e21d-397ff56a8f-KW_42_OKRASA_danie.webp)
Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
Wariacja na temat sernika i oryginalny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej. To słodki i zdrowy deser dla każdego.
![Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c78211d6e1f2-0fc9a9126a-KW_45_OKRASA_danie.webp)
Tarta cytrynowa
Tym razem zachęcamy do przygotowania pysznego deseru. Tarta cytrynowa to nasza propozycja dla wszystkich łasuchów.
![Tarta cytrynowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c32780099968-4c179cbfd9-KW_09_12169_S_2027_tarta_cytrynowa.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
- Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
- Powidła śliwkowe z czekoladą
- Tarta razowa z botwinką i kozim serem
- Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
- Świąteczny makowiec z jabłkami
- Zapiekane brzoskwinie
- Smoothie jagodowe z lodami waniliowymi
- Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową
- Gofry z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych
- Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą
- Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem
- Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
- Wielkanocne cake pops: ciastka na patyku
- Lody waniliowo-malinowo-kokosowe
- Smoothie z borówek, mango i awokado
- Smażony dorsz z czosnkowo-cytrynowym masłem
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
- Hummus bowl
- Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Zupa jagodowa z pianką z białek
- Bigos rybny
- Fasolka z masłem pieprzowym i stekami
- Sos do ravioli
- Ośmiorniczki z grilla
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Sałatka z topinamburem
- Kuleczki z koziego sera
Komentarze (8)
3070 dni temu
Deser pyszny, jednak w przepisie jest dla mnie za dużo cukru i mimo kwaskowatych owoców, deser był za słodki ;)
odpowiedz
3411 dni temu
Jak dla mnie za dużo masła i wychodzą tłuste :( ale gdyby nie to, to pyszne ;)
odpowiedz
4005 dni temu
Smaczne!
odpowiedz
4009 dni temu
Zrobiłam z morelami pyszne...
odpowiedz
4169 dni temu
Najlepszy i najpyszniejszy deser na ciepło jaki robiłam i jadłam pychaaa......
odpowiedz
4335 dni temu
pyszne :)
odpowiedz
4370 dni temu
fajne i szybkie w lodowkach w L. Maja mrozone owoce w torebce chyba czerwone, tez sa do tego dobre :)
odpowiedz
4374 dni temu
a w jakiej temperaturze zapiekać?
odpowiedz